Arkitektur til Folket

Det er faktisk ret sjovt. Det hele sitrer af spænding. Det er hektiske dage vi gennemlever i IT og Telestyrelsen. For mig personligt er det ekstra spændende - både med nyt job og med en ny blog*.

*Alt hvad der bliver skrevet i denne blog er et udtryk for mine egne personlige holdninger, som ikke nødvendigvis er sammenfaldende med mine arbejdsgiveres holdninger.

Sag og Dokument

Scenen er lagt hos Sag- og Dokument-arbejdgruppen, som arbejder på at udvikle et nyt sæt af standarder til dokumenthåndtering i det offentlige Danmark. Det er et stort og ambitiøst statsligt SOA-ficering projekt.

Det drejer sig om ESDH systemer ?elektronisk sagsbehandling - der bruges af både politiet, sagsbehandleren i kommunen, regionen og ministeriet. Vi er ved at udvikle en standard for et servicelag, som skal påmonteres alle fremtidige ESDH løsniger.

Arbejdsmåden er valgt med en lidt sjov set-up med workshops og udvalg, en brugerdreven process, hvor meningerne kan bølge højt. Workshoppene er befolket med engagerede arkitekter og projektledere ? som snart kommer til at være ansvarlige i rollen som henholdsvis leverandør og bestiller.

Sag og Dokument bliver en semantisk standard ? vi definerer Serviceinterfaces, og vil helst ikke fortælle nogen hvordan implementeringen skal foregå. I fuld tillid til at de kan gøre det rigtig godt.

Vi bygger på principper om gennemsigtighed, komponentopdeling og organisk vækst. Det skal være (forholdsvis) nemt at udstyre eksisterende ESDH systemer med et S&D service interface.

Gør vi det godt, bliver der produceret en robust standard, som bliver taget i brug. IT-leverandørerne vil tilføje et servicelag til deres ESDH-systemer, som vil gøre det muligt at udveksle data internt, på
tværs og endda tilbyde selvbetjening til borgeren. Kommuner og andre offentlige instanser vil kun købe smart, OIO-mærket software, og slippe for at få lagret sager på 51 spændende måder. Omsider vil vi kunne høste gevinsterne af digitaliseringen.

Gør vi det skidt, bliver der produceret en standard som får lov til at ligge på hylden, ingen vil lavesoftware til den, og området udvikle sig til Det Vilde Vesten i hver anden kommune og stenalderagtige it-tilstande.

Jeg fik som sidst tilkomne opgaven med at finde frem til Tekniske Arkitektur Krav ' altså alt det som er nødvendigt at sikre i infrastrukturen, for at visionen kan blive til virkelighed. Meget hurtigt fandt vi ud af, at whiteboard ikke rækker ' der var for mange hypoteser i luften. Tro skal blive til viden. Vi blev enige om at lave en Proof Of Concept. Og det er blevet månedens modeord.

Illustration: brio

POC - hvad?

Så er vi tilbage ved modeordet: Proof Of Concept. Jeg ser for mig et lille økosystem, befolket af små søde PoCer, under en smuk regnbue af OIO-standarder. Nogle PoCer er lavet af IT & Telestyrelsen, andre er bygget af alle de ivrige leverandører, som lige skal prøve at hacke de nye standarder ovenpå eksisterende løsninger, efter devisen ? hvor
svært kan det være?

De små PoC'er skal ses og testes efter i sømmene. Lad os bare (med fare for at visse folk aldrig vil snakke med mig mere) kalde det Test Dreven Standardisering.

POC - hvordan?

POC'en bliver bygget sammen med en flok indiske programmører fra Xebia. Selvfølgeligt bruger vi Agil Udvikling, Scrum ' og så Xtreme Programmering ' distribueret ?

Screen sharing og Skype får det til at ske real time ' Det kan vi lide ' fire skærme på skrivebordet, hvilket unægtelig giver et vist status på kontoret.

Vi har valgt at tage et eksisterende 'ESDH' system ? og påmontere en Sag og Dokument adapter.

For at der ikke skal herske tvivl om, at vi er teknologineutrale, har vi valgt at bruge en Open Source platform og frigive al kildekode.

Teknologistakken er bygget op omkring Alfresco ' som er et open source Enterprise Content Management løsning ' sådan kalder de sig selv. Sharepoint-killer er de også blevet kaldt. For mig har et åbent API gjort udfaldet.

Efter 6 hektiske uger lancerer vi den første release i denne uge ' og har bestilt champagne ' som selvfølgeligt blev drukket på distribueret vis.

POC - hvorfor?

Vi laver en masse grundlæggende arkitekturarbejde. Det skal ikke bare gemmes af vejen I en tyk skrivelse. Nej, det skal bruges, formidles, open sources.

Showing is telling. En standard skal ikke være et tekstdokument, men noget du kan måle på, teste og forholde dig til.

Kort sagt ' arkitekturen skal ud til folket. Det kan være, vi skal researche hos Ikea, hvordan man laver en god samlevejledning. Der er lige åbnet en stor en i Odense ' Danmarks største. Og ja, jeg er fynbo.

Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#4 Martin Bøgelund

For at der ikke skal herske tvivl om, at vi er teknologineutrale, har vi valgt at bruge en Open Source platform og frigive al kildekode.

Hej Agata,

Jeg er begejstret for at I anvender en open source platform og vil frigive al kildekode.

Men risikerer I ikke at lægge jer på tværs af forskellige politiske dagsordener med det tiltag? Her tænker jeg især på softwarepatenter, som vi heldigvis ikke rigtigt er blevet belemret med i DK/EU endnu, men som visse politikere før har givet positive stemmer.

Modsætningen mellem open source og softwarepatenter er i visse tilfælde formaliseret (f.eks. GPL v. 3), andre gange "bare" en modvilje i open source miljøet.

Hvordan vil I så frigive kildekoden? "Public Domain" som I USA anvendes til offentlig frigivelse, eksisterer ikke som juridisk, ophavsretligt begreb i DK, så I bliver vel nødt til at frigive under én eller anden form for licens?

Open source er vel oplagt...? Men open source licenser er der jo mange af. Har I været inde i overvejelser desangående?

  • 0
  • 0
#9 Agata Przybyszewska

Hej Martin Bøgelund Det er en meget relevant problemstilling du rejser. Der er som du er klar over forskel på licenser, og så har patenter en indbygget konflikt med åben kildekode.

LGPL eller Creative Commons er oplagte muligheder - men det skal lige igennem juristerne i Styrelsen først.

Et patent kræver nyhedshøjde. Det som vores projekt går ud på er at lave en reference implementation på noget som bliver en standard. Umiddelbart er min vurdering, at der så ikke er nyhedshøjde nok i koden til at patentere noget som helst - men igen - det er juristerne der har forstand på det.

Agata

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere