anders lisdorf bloghoved

Apple Watch - en telegraf til din iPhone?

Så kom Apple Watch endelig til Danmark i denne måned. Apple er mester i at gøre tingene enklere, men er de gået for langt med Apple watch og gjort det for simpelt?

Iboende produktkompleksitet

Den generelle holdning i udviklingen af ​​nye produkter er, at det er godt at tage ting ud og løbende forenkle produktet. Dette er, hvad Amazon gjorde med One-Click koncept, og det er, hvad Apple gjorde med [indsæt din favorit Apple-produkt her]. Årsagen er, at det øger brugervenligheden ikke at skulle klikke en masse gange eller tage stilling til en masse unødvendigt.

Men nogle gange møder forenklingen et punkt, hvor det ikke forbedrer brugervenligheden mere at gøre det mere enkelt. Årsagen er, at der er en slags iboende kompleksitet i et produkt, som stammer fra den opgave produktet understøtter. Kompleksitet opfattes konventionelt, som antallet af mulige tilstande et system kan antage. Så et groft mål for kompleksitet er antallet af variable en bruger kan vælge imellem, og antallet af tilstande, de kan antage. En hammer har f.eks. en meget lav iboende kompleksitet sammenlignet med f.eks. en boremaskine.

Residual kompleksitet

Nogle produkter er det modsatte af Amazons One-Click. Microsofts kontorpakke har dynger af funktioner, der sjældent bliver brugt af private. Andre typer af produkter, som f.eks. ERP systemer har også en masse forskellige skærme med en masse funktioner, som gør dem vanskelige at overskue. Men grunden til, at disse funktioner er der, er ofte, at brugerne faktisk har brug for disse funktioner. Så for dem er de nødvendige. Hvis du tager en funktionalitet væk, som f.eks. omregning af et beløb til Euro, vil du gøre brugerfladen mere enkel, men kompleksiteten af ​​den opgave, du ønsker at udføre vil stadig være der. Hvis man nu har brug for at rapportere alle beløb i Euro så forsvinder problemet ikke ved at man fjerner Euro omregningsfunktionen. Men nu, på grund af den alt for enkle grænseflade, er det endnu mere kompliceret at gøre, end det var før. Dette er, hvad vi kunne kalde residual kompleksitet, dvs., hvor kompliceret en opgave, der ikke understøttes af værktøjet. Residual kompleksitet er den kompleksitet, der er tilbage i en opgave som ikke er understøtttet af brugergrænsefladen. Den skulle gerne være nul. Hvis den er det understøttes opgave fuldt ud.

Lad mig give et eksempel på høj residual kompleksitet. Vi købte for nogle år siden en opvaskemaskine, som hedder noget med one-touch (måske inspireret af Amazon?), hvor der faktisk kun var én knap. Umiddelbart en god ide: forenkling af brugergrænsefladen til kernen af ​​problemet. Hvad ønsker jeg at gøre med en opvaskemaskine? vaske min opvask. Det virkede også meget lovende, indtil jeg opdagede, at maskinen ikke virkede. Så er der ikke så meget man kan gøre med en knap. Jeg ringede til leverandøren og de fik mig til at trykke nogle sekvenser på knappen for at diagnosticere problemet. Pludselig var opvaskemaskinen indstillet til tyrkisk. Et sprog jeg ikke er fortrolig med. Hvad gør man så, når man kun har en knap?

Endelig var det tilbage til det originale sprog og en operatør kom for at ordne det, og det virkede. Nu var vi glade, indtil opvaskemaskinen havde afsluttet sin vaskecyklus. Af en eller anden grund, havde den produktansvarlige troet det ville være rart, hvis opvaskemaskinen spillede "Ode an die Freude" fra Beethovens 9. symfoni. Jeg elsker det stykke og især oden i fjerde sats, men ikke når det spilles i en 15 sekunder staccato melodi sekvens med klodset 8 bit lydkort og gentaget tre gange. Det ville være rart, hvis man kunne slå det fra, men hvad skal man gøre med kun én knap?

Der var således en række opgaver vi gerne ville gøre med opvaskemaskinen, som ikke kunne udføres umiddelbart ved hjælp af brugergrænsefladen: skifte sprog, diagnosticere fejl og slå lyd fra.

Et-klikskommunikation

For at illustrere det yderligere lad os tage en forenkling til dens yderste. Tag et tastatur på en computer. Det har omkring 50-60 taster. De kan være tændt eller slukket. Det efterlader os med et produkt med 100-120 forskellige mulige tilstande (ikke medregnet kombinationer af flere samtidige taster). Hvis du ønsker at forenkle denne maksimalt kunne du indføre et et-klikskoncept, hvor tastaturet kun har en tast, der kunne være tændt eller slukket. Vi har således lige reduceret kompleksiteten af ​​brugergrænsefladen med en faktor 100 eller mere populært: vi har gjort brugergrænsefladen 100 gange mere simpel!

Det har dog allerede været gjort for århundreder siden (bogstaveligt talt). Det kaldes en telegraf. Telegrafen illustrerer tydeligt problemet med residual kompleksitet, fordi for at udføre de nødvendige opgaver med en telegraf (meddelelse bestående af ord, som består af bogstaver), hvor der kun er én knap, det flytter kompleksitet fra brugergrænsefladen til opgaven: du har brug for at lære morsekode for at kunne bruge det!

Det betyder, at når der er en iboende kompleksitet i en opgave, kan du ikke forenkle brugergrænsefladen ud over et vist punkt, hvis målet er at øge brugervenligheden.

Residual kompleksitet og Apple Watch

Lad os nu vende tilbage til Apple Watch. I forhold til et ur, er Apple Watch ikke mere simpelt. Tværtimod. På den anden side er det væsentligt enklere i forhold til en smartphone. Og mange, herunder Apple sammenligner det med netop en smartphone istedet for et ur. Du kan gøre mange af de samme ting på Apple Watch som du kan på iPhone.

For eksempel læse en besked. Men der er intet tastatur, så hvis du ønsker at besvare, er du nødt til at vælge et forudkonfigureret svar eller indtale et svar.

Du kan også læse en e-mail, men hvis det er længere end en kort meddelelse bliver du nødt til at rulle på skærmen ustandseligt. Du kan også lytte til musik, men hvad nu hvis du ønsker at søge efter en sang eller lave en playlist? Du kan se på din kalender, men hvad hvis begivenheden er mere end 15 tegn, eller du vil flytte en aftale?

Alle disse eksempler er eksempler på residual kompleksitet. Kunne det være, at Apple har gjort det for simpelt? Kunne det være, at Apple netop har bygget en telegraf til din iPhone?

PS. artiklen er oversat med google translate (og tilhørende heftig tilretning) fra en engelsk version af artiklen oprindelig publiceret her

Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Kenneth Kristensen

Tror du der er flere der kommer til skade ved at bruge en hammer eller en boremaskine?

Lad os slå en ting fast, jeg har ingen intentioner om at købe et Apple Watch eller et andet smartwatch for den sags skyld.

Jeg kan ikke se behovet for mig, måske det er anderledes for andre. Jeg synes din logik fejler på at sige det er blevet for simpelt fordi det ikke kan (indsæt funktion). Så skulle det også være meningsløst med f.eks. tablets eller smartphones fordi de har begrænsninger i forhold til at bruge en bærbar eller den gode gamle stationære PC.

Der kommer sikkert et punkt hvor det bliver så simpelt at det ingen værdi har fordi nytteværdien er gået tabt. Kan godt være vi er nået derhen allerede nu med smartwatches. Nu ved jeg ikke om ting som kontaktløs betaling kommer til at virke med diverse smartwatches, men det ville da være smartere end at skulle have mobilen op af lommen.

Det er nok det problem et smartwatch forsøger at løse hvis du spørger mig, at undgå man skal have mobilen op af lommen for at se hvem der skrev en mail, ringer, sendte en sms osv.

Er det smart?
Giver det værdi?

Det må være op til hver enkelt at vurdere.

  • 3
  • 1
Anders S. Johansen

"... hvis du spørger mig, at undgå man skal have mobilen op af lommen for at se hvem der skrev en mail, ringer, sendte en sms osv."

Op af tasken - ikke lommen.

Det er snart umuligt at købe en smartphone man kan have i lommen. Det er vel stadigt muligt med en iPhone 5S; hvis ellers den havde en antenne der virkede - i lommen.

  • 1
  • 0
Jakob Damkjær

Enkelt er fravalgets kunst og at ikke får et tastatur frem når man fx svare en mail er et godt designvalg på håndledes dimser...

At skribenten så udviser lidt tilvalgt idioti er lidt tragikomisk... Men hvis man benytter en dims til en opgave den ikke var beregnet eller egnet til er det ikke dimsens fejl... Lidt ligsom hvis man benytter en skruetrækker til at banke et søm i eller forsøger at lære en gris at cykle...

NB! Den nye outlook app til Apple uret med deres prioriterede e-mail funktion fungere rigtig god til at gi et hurtigt overblik om der er noget vigtigt man skal reagere på eller om man kan forsætte med at holde fokus på det man er optaget med pt.

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere