Android, iPhone, Windows Phone 7 og ... MeeGo

Der er vist ingen tvivl om at udvikling til mobile enheder er hot for tiden. Selv Danske Bank har indset at de er nød til at understøtte mobile enheder og resultatet var den interessante nye iPhone app. iDanske - og der er en Androidversion på vej (om den så også hedder iDanske vil vise sig - det kan være de vælger at skabe en trend og bruger aDanske).

Mobiludvikling er blevet big business og financielt interessant for os udviklere. Android og iPhone fører i antal apps og Microsoft har valgt at betale udviklere og garantere indtægt for at lege catch-up. Hvad Nokia har tænkt sig at gøre med MeeGo ved jeg ikke, men der er ingen tvivl om at de har en udfordring i at tiltrække udviklere.

Hvilken platform man som udvikler synes er mest tiltrækkende er ofte bestemt af indtjeningsmuligheder og teknologi brugt. Mit første kig på Objective-C var bestemt ikke noget der gav mig lyst til at lave iPhone-apps, men derimod var Android-platformen let at gå til, når man til hverdag sidder med Java - desværre er indtjeningsmulighederne mere komplicerede. At kode til Windows Phone 7 bliver i Silverlight (XNA, hvis man skal kode spil) og MeeGo er så vidt jeg kan se stadig C++.

Det som lidt er elefanten i rummet; hvad med noget cross-platform? Problemet med cross-platform er at de forskellige platforme ikke nødvendigvis har samme konventioner f.eks. omkring navigering. Android og iPhone ligger ganske tæt, men jeg har ladet mig fortælle at Windows Phone 7 bare ikke ligger lige så tæt op af de andre, og det er jo lidt interessant.

Derudover er der spørgsmålet om man skal kode web eller native apps og det er faktisk emnet for den præsentation, som jeg glæder mig mest til på JAOO; HTML5 vs. apps. I samme boldgade står JAOO-præsentationen Going Native. Jeg overvejer om jeg skulle tage til en af tutoriallerne på JAOO og lære noget om mobiludvikling, men så skal jeg have valgt mellem Android og iPhone. Der er desværre kun en enkelt præsentation under konferencen omkring Windows Phone 7.

Men hvad eksisterer der, hvis man insisterer på at gå app-vejen? På twitter er jeg blevet tippet om PhoneGap, som er brugt med succes af en twitter-ven. I korte træk går det ud på at bygge applikationen med HTML, Javascript og CSS og PhoneGap giver dig så en uniform adgang til features som accelerometret, vibratoren og geografisk information på iPhone, Android, Symbian, Blackberry og Palm. Et tiltalende koncept, hvis det ellers virker godt.

Nogle der har praktiske erfaringer med PhoneGap eller andre cross-platform-værktøjer' Og hvad ville du vælge; HTML5 eller apps' Native eller cross-platform?

Kommentarer (25)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Daniel Madsen

.. kommer kun til at virke som cross-phone løsning mellem Android og iPhone indtil videre. Windows Phone 7 ser ikke ud til at få HTML 5 understøttelse.

Personligt vil jeg foretrække native løsningen da det bare giver en bedrer integration og brugeroplevelse, men som C# udvikler ville jeg nok vælge at basere mig på MonoTouch og MonoDroid og dermed opnå et vist niveau af kodegenbrug mellem iPhone, Android og WP7.

(man vil ihvertfald kunne genbruge forretningslogiske libraries på tværs, så er det trodsalt kun UI-delen man skal skrive specifikt op imod de forskellige API'er)

 • 0
 • 0
#4 ab ab

Jeg har ikke praktiske erfaringer med det, men Titanium Appcelerator er vist et PhoneGap-alternativ, som understøtter både iphone og Android. Så vidt jeg kan forstå, har de dog søgt at positionere sig lidt mere "high end" end PhoneGap.

Se eventuelt også følgende indlæg for en mindre uddybning af forskellene mellem PhoneGap og Appcelerator.

http://www.version2.dk/artikel/14569-forsigtig-glaede-hos-danske-unity-e...

 • 0
 • 0
#5 Kasper Johansen

En ting der vil gøre det rigtig attraktiv for folk der bruger opensource-sprog at skrive apps til MeeGo er vel, at man kan skrive apps i både Python, Ruby, C, C++, Java, Mono (C# osv) eller for den sags skyld PHP-GTK.

Desuden bliver der også mange UI toolkits at vælge imellem. Både Qt (officielt), GTK osv. Det var også det der gjorde, at mange i sin tid købte OpenMoko eller for den sags skyld Nokia N900.

RhoMobile syntes også ganske interresant. Har selv leget kort med det. Men man får nok ikke lov at lægge en RhoMobile app ud på iPhone's appstore? Eller..?

Men hele det forretningsmæssige mangler vel i MeeGo, i og med der ikke vil være så mange brugere af det i starten. Hele spørgsmålet er vel om de nuværende Nokia brugere bliver ved med at købe Nokia, og på den måde får en MeeGo telefon i sidste ende? Mener nok Symbian skulle blive erstattet af MeeGo.

I og med Nokia sidder på 40% af smartphone markedet (ifg Harddisken på P1 mener jeg nok), og hvis de formår at beholde den størrelse af markedet, så kunne MeeGo jo blive uhyrre interresant at udvikle til.

Spørgsmålet er vel også, om folk køber en Nokia telefon "fordi de skal have en telefon" eller fordi de har en interesse i telefonen og derved også køber apps.

Mener nok at de i Harddisken også nævnte, at selvom Android har overhalet iPhone i mange dele af verden, så skulle iPhone brugere stadigvæk købe mange flere apps.

Mener nok det var i denne podcast hvor det blev nævnt (Harddisken P1):

http://podcast.dr.dk/P1/Harddisken/2010/harddisken_100915.mp3

...omkring 30 min inde.

 • 0
 • 0
#7 Kasper Johansen

Gider du ikke uddybe din kommentar? Evt. med hvad definitionen på en rigtig smartphone er? Og hvad specifikt i den definition som der ikke passer på f.eks. Symbian?

Jeg har ikke kørt Symbian i mange år, så jeg skal ikke selv kunne udtale mig om noget vedr. netop det.

Som de siger i Harddisken, så har Symbian haft apps i mange år. Og via dette: Browsere, TV over nettet og mange andre apps som blandt andet har været udnyttet af 3.

Wikipedia er overvejende enig med Harddisken - her nævnes Nokia med 41% af markedet, hvor Android ligger på 17% og Apple på 14%.

Wikipedia definerer smartphone således: "a smartphone allows the user to install and run more advanced applications based on a specific platform. Smartphones run complete operating system software providing a platform for application developers."

Det stemmer da meget godt overens med Symbian i mine øjne? Dermed ikke sagt at det der står på Wikipedia er rigtigt.

 • 0
 • 0
#8 Morten Wegelbye Nissen

Jeg er enig med Jesper, og min holdning er baseret på en BB analyse[1]

Jeg har selv brugt Symbian/Nokia i mange mange år, senest en E90 - men nu en Desire. Jeg er ret sikker på at folk der køber en N8, køber en Nokia, mens folk der køber en Desire køber en smartphone. Igen så er det baseret på hvordan jeg oplever venner ol. omkring mig. Uanset hvor du kigger hen, så ligger de forskellige apps tilgængelige til iPhone og Android. (iDanske er en af dem, ligesom tv2news app også er på de to) - Helt æreligt, hvis 50% af Symbians brugere var apps forbrugere - tror du så ikke det var spottet af tv2 eller Danske Banks folk?

Jeg har ikke fundet en liste over hvilke symbian modeller man ser som smartphones.

[1]BB=Bedste Bud

 • 0
 • 0
#9 Emil Poulsen

".. så definereR de vist en "smartphone" betydeligt anderledes end gennemsnits danskeren."

Gudskelov for det! Der er trods alt forskel på branchefolk og professionelle og så lægfolk/manden på gaden.

Hr. og Fru. Danmarks evt. fejlagtige definition på smartphones, er nok ikke skide vigtig for branchen. Måske fordi danskerne udgør under én promille af verdens befolkning.

Nokias Communicator var en af de første bud overhovedet, på noget der kunne kaldes en smartphone, derfor kender Finnerne en del til det. Måske fordi de stadig sidder på ca. 40% af det globale marked for mobiltelefoner i det hele taget.

Prøv evt. denne (lidt popsmarte) graf:

http://gigaom.com/2010/02/23/the-smartphone-market/

Flere røster har desuden været fremme og sige at noget af det smarteste Apple gjorde med iPhone, var at kalde den en telefon Da funktionaliteten på telefonsiden, og de funktioner businessbrugere efterspurgte, var ret begrænsede. Hvilket måske tilskrives at Apple absolut ingen erfaring havde med telefoner før 2007.

Blackberry er nok definitionen på et "Business Tool" i dag.

HTC er kommet lidt med, men først på det seneste, hvilket grafen er et meget godt billede på.

 • 0
 • 0
#10 Kasper Johansen

Nu er en smartphone vel næppe defineret ud fra hvordan du og dine venner ser en telefon :-)

Jeg tror ikke, at Nokia's ~40% markedsandel er noget man bare skal lade gå uset hen som stor-udvikler af mobile apps. Og derved tror jeg også, at MeeGo har en fair chance for success, hvis den reelt kommer til at erstatte Symbian. Rent markedsmæssigt i hvert fald.

Nu skal jeg ikke sige noget om dig og dine venner, men mine bekendte havde heller aldrig rigtig hørt om RIM. RIM har dog kanon success i USA og har også (igen ifg. Wikipedia og Harddisken) en større markedsandel end både Android og iPhone.

Hvis du skulle spørge mine bekendte om hvilken platform der skulle udvikles til, så ville de heller ikke nævne hverken RIM eller Nokia - selvom de tilsammen åbenbart har over 60% af markedet. Og RIM skulle efter sigende også have et ret stort marked for apps.

En anden ting der rent markedsmæssigt kunne være rigtig interresant for MeeGo, er, som jeg før har nævnt, mange af de rigtig produktive sprog man kan skrive i.

Jeg finder selv Ruby, Python og for den sags skyld PHP-GTK meget mere produktivt end Java og C (++ eller Objective).

Det er også meget spændene, at man som udvikler af Ruby, Python eller PHP kan tage sine libs direkte med over til udvikling af mobile apps, hvis man endnu ikke er sprunget på mobil-dev-vognen.

Jeg kan blandt andet nævne, at Ruby Gems virker på MeeGo. Og langt de fleste libs kører direkte ind (jeg pakkede i sin tid Ruby, Ruby Gems, MySQL-ext, SQLite-ext og mange flere til Maemo).

Jeg har før set folk argumente for, at MeeGo ikke har nogen apps. Alle apps fra Maemo kan portes direkte over. Deriblandt libpurple (Pidgin - support for MSN, IRC, ICQ, Google Talk og mange flere), xChat (IRC), VNC (klient/server) og mange mange flere. Så der findes jo reelt rigtig mange fede apps.

Alt det der er blevet udviklet til OpenMoko kan også (næsten) pakkes direkte over til MeeGo.

Vurderet ud fra det markedsmæssige, det tekniske og mængden af apps (selvom det nok ikke er helt så stort for private), så tror jeg sagtens MeeGo rigtig kunne få success.

Det eneste spørgsmål er vel om brugerne kommer til at tage det til sig og om Nokia kan forny deres position på markedet, for de har trods alt tabt en del - både marked og ry.

F.eks. nævnes der også i Harddisken, at den netop afgåede direktør fra Nokia faktisk var ude direkte og undskylde for de havde udgivet en total lam telefon (kan ikke huske model-nummeret - sorry).

 • 0
 • 0
#11 Daniel Madsen

Hvem der kalder hvad for smartphones er vel reelt en lidt ligegyldig semantisk diskussion.

Som jeg ser det er det interessante at det virker til at 3. parts apps i øjeblikket udvikles stortset udelukkende til enten iPhone eller Android og det gør at Symbian imo er i en lidt anden kategori som "smartphone".

Som udviklere er vi vel først og fremmest interesseret i at gå efter Apps-forbrugerne og de lader til at befinde sig hovedsageligt på iPhone eller Android idag og derfor er de 2 platforme bare mere attraktive ligenu og i en kategori for sig.

 • 0
 • 0
#12 Mikael Kjær

Jeg har studeret de fleste af platformene og rent udviklingsfilosofisk kan jeg ret godt lide Meego. De andre er "walled gardens" hvor man skal følge og anvende et bestemt sprog meget af tiden (med undtagelser jeg er bevidst om de forskellige Mono/C#, Ruby og lignende projekter til iPhone og Android), men Meego virker mere frit for udvikleren.

Især på for mig er kombinationen muligheden for C++/Qt og deres nye og meget interessante metode til app udvikling i Qt Creator med QML (en JSON-agtig UI definitions teknik) og Javascript ret interessant. Jeg har dog ikke prøvet at udvikle med det endnu.

 • 0
 • 0
#13 Morten Wegelbye Nissen

Nu er en smartphone vel næppe defineret ud fra hvordan du og dine venner ser en telefon :-)

Næppe, men det er stadig mit bedste bud. Og jeg har til dato ikke set noget der er mere kvalificeret.

Nu skal jeg ikke sige noget om dig og dine venner, men mine bekendte havde heller aldrig rigtig hørt om RIM. RIM har dog kanon success i USA og har også (igen ifg. Wikipedia og Harddisken) en større markedsandel end både Android og iPhone.

Jo, den virksomhed jeg arbejder for bruger RIM - IT Support elsker det - det har aldrig været så nemt at yde support på OTA mail osv. BleckBerry virker bare rigtigt godt. Ligesom man centralt kan opsætte politikker på mobile enheder. ( Du skal have pin på pauseskræm osv. ) plus: Forhindre brugerne i at installere apps. Min pointe er, det er virksomhederne der vælger RIM, ikke brugerne.

Jeg har før set folk argumente for, at MeeGo ikke har nogen apps. Alle apps fra Maemo kan portes direkte over. Deriblandt libpurple (Pidgin - support for MSN, IRC, ICQ, Google Talk og mange flere), xChat (IRC), VNC (klient/server) og mange mange flere. Så der findes jo reelt rigtig mange fede apps.

Det er meget fint, men man skal altså huske at på mobile enheder skal der være en total oplevelse. Så hvis xChat / Pidgin ikke integrerer med enhedens kontaktbog, så taber man lidt. Apps skal kodes mod den slags enheder de køre på.

For ikke så længe side blev der skrevet på PHK's hjørne at nogen havde fået varnish op at køre på N900.

Det eneste spørgsmål er vel om brugerne kommer til at tage det til sig og om Nokia kan forny deres position på markedet, for de har trods alt tabt en del - både marked og ry.

Det bliver altså lidt æbler og pære. Vi snakker smartphones og symbian og om de vireligt har 40% - MeeGo har ikke 40% - det kan nemt være de tager deres andel, de har alle muligheder. Men jeg vil stadig sige: Hvis du vil lave et program til en smarthpone markedet så sigt efter Android og/eller iPhone.

 • 0
 • 0
#14 Peter Jespersen

Det er meget fint, men man skal altså huske at på mobile enheder skal der være en total oplevelse. Så hvis xChat / Pidgin ikke integrerer med enhedens kontaktbog, så taber man lidt.

Øeh ja hverken xChat eller Pidgin har systemintegration, men nu er kommunikationen ej heller hængt op på disse, det er bare tilvalgsmuligheder.

På Maemo benytter man almindeligvis den indbyggede kommunikationsapplikation, der understøtter diverse chat- og beskedprotokoller igennem plugins og her er der integration med Kontakt og hvad der ellers er. Så her ser al IM/IRC/SMS kommunikation ud som beskedstreams, det er kun gammeldags telefonsamtaler der skiller sig ud. Hvilket nok svarer til den måde konkurrenterne gør det på.

Med mindre at MeeGo udviklerne er ualmindeligt stupide, bliver det hevet med over.

Derudover behøver man end ikke at portere mange af de eksisterende nyere applikationer til MeeGo - de skal bare flyttes over i det nye pakke-system (Maemo er Debian baseret (.deb arkiver), mens MeeGo er Moblin baseret, dermed har den Redhat aner (.rpm arkiver)).

 • 0
 • 0
#15 Peter Frandsen

Jeg er personligt meget enig i at Nokia er i en anden klasse en Android/iPhone - og det er absolut ikke Nokia jeg tænker på når jeg hører ordet smartphone. Nokia har en kæmpe udfordring med at finde ud af hvilket ben de skal stå på (Symbian2, Symbian3, Symbian4, MeeGo, ...), en hvis de ikke snart finder ud af at lægge alle kræfter bag et OS*, så vil de nok se at deres markedsandel accelererer kraftigt nedad (Android telefoner er snart tilgængelige i en prisklasse der kan konkurrere med en Nokia feature phone - Moores law er i sjette gear på mobilplatformen).

Et par interessante betragtninger:

http://www.mondaynote.com/2010/09/12/nokia%E2%80%99s-new-ceo-challenges/ http://www.mondaynote.com/2010/02/21/mobile-world-clusterfk/

/Peter

 • Personligt synes jeg de skulle vælge Android. Nokia er rigtigt gode til at lave hardware, med ikke så gode til software, så kombinationen ville være en killer.
 • 0
 • 0
#16 Deleted User

Den indbyggede protokol er i øvrigt Telepathy, som bruges i stor grad i Gnome. Standard linux-libraries såsom Pidgin's libpurple kan derfor uden problemer integreres ind i det indbyggede chat/sms framework. Dette er i øvrigt grunden til at jeg altid var online på msn/icq/jabber osv i den periode hvor jeg brugte en N900 - Det lette i at have det hele i et enkelt program gør det langt mere behageligt som bruger.

Det passer i øvrigt ikke at telefonsamtaler falder udenfor. Det er blot ikke chat, men tale. Telefonen og Skype ligner derfor hinanden, da de yder samme funktion.

Den integration Maemo har med chat og tale er nok det jeg savner absolut mest af alt på Android.

 • 0
 • 0
#17 Kristian Larsen

Nu har der altså været et app marked til symbian siden psion kom ud med deres PDA'er. Så det er lidt noget pjat at "pengene" er i iphone etc. - det er bare hype. Forskellen er selvfølgelig at man i iPhone app storen kan få en masse useless crap, såsom en popcorns ap, hvor det er utilities der er på Symbian platformen. Det der undrer mig i den sammenhæng er mere at Nokia i den grad har fejlet med at få samlet alle disse utroligt mange programmer på en fed måde i deres Ovi store, som ret beset er useless.

 • 0
 • 0
#18 Kasper Johansen

Personligt synes jeg de skulle vælge Android. Nokia er rigtigt gode til at lave hardware, med ikke så gode til software, så kombinationen ville være en killer.

Personligt kunne jeg godt tænke mig, at smartphones blev lidt mere generic. Så man selv kunne installere Android, MeeGo, Windows Phone eller hvad man nu vil på den.

Det der undrer mig i den sammenhæng er mere at Nokia i den grad har fejlet med at få samlet alle disse utroligt mange programmer på en fed måde i deres Ovi store, som ret beset er useless.

Helt enig. Nokia har virkelig været sløve og dårlige på samme tid lige netop her.

Jeg glæder mig dog til at se MeeGo. Deres "leakede" videoer ser meget lovende ud mht. installation af apps.

 • 0
 • 0
#19 Peter Jespersen

Som Maemo bruger er Ovi-tjenesterne en skamplet. der er lavet et MicroB plugin der gør det let at benytte OVI-mail (webmail) - ellers er det lukket land og OVI Market for Maemo er stort set lukket land.

Hvis Nokia skal gøre sig bare det mindste håb om noget som helst med MeeGo skal den integration være i orden. Men får de styr på det, har de en fin chance - der er muligheder i det system.

 • 0
 • 0
#20 Flemming Jønsson

Jeg har leget med Rhomobile, Titanium Appcelerator og Phonegap, samt selvfølgelig native udvikling. Jeg er ikke Objective-C udvikler og foretrækker derfor phonegap da man der har mulighed for at bruge det man kender fra webudviklingen, samtidig med at man har adgang til native-kode hvis der bliver behov for at tweake.

Det er dog ret svært at lave en app i phonegap som giver en lige god "native" oplevelse på både android og iphone f.eks. Man kan sagtens lave en app der virker begge steder, men at lave en html/js/css webapp der udnytter fysiske knapper, gestures, animationer osv. lige godt på både android og iphone er ikke så let igen.

Men jeg synes Unify projektet - http://unify.github.com/unify/ - ser interessant ud. Open Source og med tyske Telekom som lokomotiv ser det ud til at blive interessant at følge fremadrettet. De benytter iøvrigt Phonegap og qooxdoo.

 • 0
 • 0
#24 Therese Hansen

På JAOO igår snakkede jeg med Tim Bray som arbejder på Android og han anbefalede Appcelerator.

Tims konklusion omkring App. vs. Web var i korte træk at han er i tvivl. Bedste bud er at Web er svaret på den lange bane, men fremtiden er her ikke endnu, og Apps er svaret lige nu...

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere