Android, igen, igen, igen...

For ca. 3 uger siden skrev jeg et blogindlæg om trust-modellen på en android mobiltelefon og med min sædvanlige flair for timing exploderede samme emne to uger senere, da det blev afsløret at Android platformen var en overvågningsplatform.

Det jeg ikke forstår i Carrier/IQ historien er hvad fanden de havde tænkt sig der ville ske når de blev opdaget.

Deres klodsede "Cease & Desist" brev, hvor en sagfører hiver en flok paragraffer frem og prøver at true en eller anden person til tavshed er så klodset at man kan klare sig med to skonumre mindre og deres efterfølgende "spin-control interview" med Wired gravede bare PR-hullet endnu dybere.

Der er ingen tvivl om at "consumers" betragtes som kanonføde af storkapitalen, men som "occupy bevægelsen", hvis man kan kalde den det, er tegn på, er bægeret ved at være fuldt og selvom Carrier/IQ havde det gode held at deres problemer skete hen over "Thanksgiving" og den efterfølgende "shopping-spree" er de ikke ude af skærsilden.

Der er nogle meget tunge og meget seriøse mennesker der er ved at køre deres advokater i stilling, for at sikre sig retten til at sagsøge Carrier/IQ ud af enhver drøm om profit de nogensinde måtte have haft, hvis $BIGCORPs data blev kompromiteret.

Overvej, hvis du ikke har fantasi nok selv, hvor mange Cisco, Microsoft, Sony eller Vestas medarbejdere der har logget ind på firma-resourcer, eller udvekslet emails med deres smart-phones.

Overvej dernæst at Carrier/IQ næppe har bedre computersikkerhed end andre gennemsnitlige "struggling startups".

Det skal nok blive sjovt.

For alle andre end investorene i Carrier/IQ.

Den sko jeg sidder og venter på, er om danske forbrugere har nogen nytte af Datatilsynet eller ej ?

Skal nogen aktivt henvende sig til Datatilsynet,før de ringer til teleselskaberne, for at sikre sig at "nu er der ikke sket nogen misforståelser, vel ?" eller er det her nok til at tænde den alarmklokke, man må formode Datatilsynet har ?

Skulle Datatilsynet ikke kunne overskue perspektivet, kunne de overveje at følge med i den høring der pt. kører i England, om tabloidpressens misbrug af bla. teleselskabernes elendige datasikkerhed.

Og behøver jeg at påpege, at det langt fra er sikkert at de danske teleselskaber kender sandheden og at det er langt mere sandsynligt at heller ikke de selv kender omfanget af dataopsamling der foregår på de mobiltelefoner de formidler til deres kunder ?

Reflections on trusting trust er et i sandhed skræmmende perspektiv.

phk

PS: Sidst jeg skrev om dette emne var en af de første kommentarer en beskyldning om "tinfoil-hat paranoia". Jeg formoder at det ikke virker nær så morsomt nu ?

Kommentarer (45)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Flemming Frandsen

I USA er stort set alle telefoner rebranded og solgt af teleoperatøren, det er under denne rebranding man har skovlet spywaren på telefonen.

Er der overhovedet nogen i .dk der roder med telefonen inden kunden får den?

Jeg har sørget for at købe mig en telefon som kun har software fra Google (Nexus S) netop for at undgå at skulle stole på en ekstra softwareleverandør.

Den eneste bedre løsning ville så vidt jeg kan se være at køre med en firmware som er bygget ud fra Android sourcen af troværdige folk (læs: ikke de skvatmikler som bygger hardware eller skubber bits rundt).

 • 1
 • 0
#4 Helge Svendsen

Jeg er enig med PHK i det problematiske i den her slags soft, men mon ikke en undersøgelse af alt det skrammel OEM Windows osv har vil kunne afsløre noget sammenligneligt?

Sandheden er nok, at de fleste virksomheder aldrig ville drømme om at give en ansat en OEM installeret PC, de ville efterinstallere eget image af OS'et.

Man er nok nødt til at indse, at med moderne smartphones, så er den situation ikke så forskellig. På sigt er man nok nødt til at have egne images, som man kan kontrollere her også.

 • 4
 • 3
#6 Lars Fischer

Det er allerede dokumenteret, at C.IQ osse findes på iPhone. Hvis man får ind under Settings->General->About->Diagnostics & Usage og vælger "Don't send" er det faktisk præcis C.IQ man slår fra (det håber man ihvertfald).

Rapporter indtil nu tyder osse på, at hvor er C.IQ på visse Android telefoner har adgang til høje lag af software stakken - sågar UI, dvs. adgang til at læse tasttatur-tryk når ud er i en https session - så har C.IQ på iPhone øjensynligt kun afgang til lavere lag af iOS (dvs. C.IQ kan lave rapporter om memory allokering, process-shedulering, cpu-forbrug, etc, og sikkert osse se din netværkstrafik).

Jeg kan sagtens se, hvordan nogen kan syn's at denslag er vældig smart at ha', men det er mig en gåde at der ikke er nogen der 1) har indsigt nok til at se hvad den kode laver 2) kan regner ud, hvor meget badwill der kan komme ud af det. Npgen gange er (vi) kode-folk bare for meget ude af kontakt med virkeligheden.

 • 4
 • 0
#7 Lars Bjerregaard

Upåklagelig timing, som du selv siger PH. Det er godt nok en grimmer sag denne her, og jeg er glad for at den kommer frem i lyset, og at folk bliver ved med at grave i den. Jeg er så lidt ked af, hvis nogen ensidigt hænger den på Android, da det så vidt jeg kan aflæse er et sygt (USA) fænomen, som (indtil videre) rammer alle mærker/mobil OS, med undtagelse af Windows Phone 7.x (måske fordi Carrier/IQ ikke er klar med deres produkt til denne endnu, eller fordi udbredelsen bare er for lille). Med andre ord, de Amerikanske carriers har smidt skidtet på Android, Nokia, iOS/Apple (her har Apple faktisk selv gjort det) og RIM/Blackberry. Det er simpelthen noget de har forlangt blev lagt på, og fænomenet er vist indtil videre begrænset til USA, som jo også har langt de værste teleudbydere af alle. Man kunne håbe på, at denne sag har nok sprængstof, til at tvinge dem til en lidt mere ydmyg holdning til deres kunder.

Men som HTC også beviste, med deres forrige sag om et meget klodset og alt for åbent diagnostik interface, så er time-to-market preds, samt sædvanlig/almindelig inkompetence, noget der kan få en til at rynke panden og reflektere over, hvordan ting som kvalitetskontrol egentligt foregår i mobilbranchen. Jeg tror egentligt, at disse sager er udtryk for lige dele ond vilje koblet med almindelig inkompetence, slendrian og sjusk, men det gør desværre ikke den store forskel for det endelige resultat. What to do.... måske skal vi alle bare frivilligt tilbyde at betale en 100-mand mere for vores produkter, og til gengæld forlange sikre practices af vores leverandører (ja, dream on, jeg kan godt høre det).

Den eneste sikre måde at sparke HTC/Samsung/Apple/Nokia/... og TDC/Telenor/Telia/... ud som root på ens smartphone er jo at roote skidtet, og så selv lægge en tillidsvækkende ROM på, men det er godt nok sørgerligt hvis det skulle blive den accepterede normaltilstand.

 • 9
 • 0
#8 Poul-Henning Kamp Blogger

Den eneste sikre måde at sparke HTC/Samsung/Apple/Nokia/... og TDC/Telenor/Telia/... ud som root på ens smartphone er jo at roote skidtet, og så selv lægge en tillidsvækkende ROM på, men det er godt nok sørgerligt hvis det skulle blive den accepterede normaltilstand.

... og så er vi tilbage ved mit tidligere spørgsmål: Hvem stoler vi på og hvordan ved vi at vi kan stole på dem ?

Enig i at det fundamentalt set er et resultat af markedspress, men årsagen er manglende menneskerettigheder i området "privatlivets fred"

 • 5
 • 0
#9 Lars Bjerregaard

men årsagen er manglende menneskerettigheder i området "privatlivets fred"

Og det er jo så et virkeligt ømt punkt du rører ved her, i disse post-9/11 tider, også i Danmark. Den menneskeret der hedder "privatlivets fred" er jo under voldsomt angreb i disse år. Slut resultatet er jo ikke så forskelligt, om det er en inkompetent programmør hos Carrier/IQ eller PET (se også: BundesTrojaner).

Men det ville da være rart med en uafhængig forbruger-vagthund, som screenede nye produkter, f.eks. smartphones, for sikkerheds og privacy problemer, om ikke andet dem som er forårsaget af de kommercielle aktører. Er det en "offentlige Danmark" opgave (a la forbrugerrådet), eller skal vi alle bare lægge en 5'er i hatten, og få nogen der er gode til det, til at gøre det....?

 • 5
 • 0
#10 Martin Bøgelund

PS: Sidst jeg skrev om dette emne var en af de første kommentarer en beskyldning om "tinfoil-hat paranoia". Jeg formoder at det ikke virker nær så morsomt nu ?

Du kender vel talemåden: "Just because you're paranoid, it doesn't mean they're not after you!"

Den vil i dit tilfælde uden tvivl blive vendt til: "Just because they're after you, it doesn't mean you're not paranoid!"

:-)

 • 2
 • 2
#11 Poul Pedersen

Men det ville da være rart med en uafhængig forbruger-vagthund, som screenede nye produkter...

Der burde datatilsynet jo træde i karakter, eller vise sig som dybt irrelevant i praksis. Erfaringsmæssigt skal vi nok ikke forvente os for meget af dem, desværre.

 • 3
 • 0
#13 Palle Simonsen

Installerede CIQ detector på min standard HTC Wildfire med HTC Sense. Ifølge programmet er den ikke inficeret.

Telefonen begyndte sit liv i Telia, var en tur over TDC og er nu på 3.

Er der andre, der har prøvet programmet, som har Carrier IQ på deres smartphone?

 • 0
 • 0
#16 Jacob Larsen

Kunne man ikke udvide den nuværende CE mærkning til også at gælde sikkerhed/privacy på software lagene? Den sikrer i forvejen at man ikke får stød af apparatet, og at apparatet ikke forstyrer andre, eller er modtagelig for forstyrrelser fra andre apparater (EMC mæssigt). Jeg ved godt at det i første omgang er producenten selv der laver "godkendelsen", men det vil da gøre det væsentligt nemmere at komme efter synderne. Og måske endda gøre ansvarsfraskrivelser umulige. Men det største problem med det her vil jo nok være at producenterne vil bruge det som undskyldning for at hæve priserne voldsomt (en del mere end den 100mand der blev snakket om).

Mobilbranchen er præget af lave margins og tidskonkurrence hele vejen rundt, og producenterne bruger ikke tid/penge på noget der ikke enten er et krav for at komme på markedet (myndighedskrav, godkendelser) eller vil øge salget (features efterspurgt af kunderne). Pålidelighed/PR står også højt pga. muligheden for at sælge næste model, men jeg vil gætte på at udenfor den meget snævre kreds af teknisk begavede mennesker, der er CIQ/HTC skandalerne ikke specielt interessante, så producenterne kommer igennem dem uden de store huller i lakken ved den brede masse.

Så hvis vi vil have fremtvunget en vis standard indenfor sikkerhed, så kan det kun lade sig gøre ved at de højere lag af software bliver dækket af en form for mærkning indenfor sikkerhed/privacy. CE mærkningen er lige for, siden den allerede eksisterer, og det er en forudsætning for at kunne sælge et produkt indenfor EU.

 • 2
 • 0
#17 Lars Bjerregaard

... og så er vi tilbage ved mit tidligere spørgsmål: Hvem stoler vi på og hvordan ved vi at vi kan stole på dem ?

Mere eller mindre tilfældigt, fik jeg forvildet mig over på acm.org, og læst din "The Software Industry IS the Problem", som jo er godt til at provokere tankerne. Så når jeg overvejer den forhåndenværende misere, er der et par ting der slår mig:

 • En bruger kommer aldrig til at skrive al sofwaren som kører på deres smartphone selv. Så det ultimative mål er udelukket. Så overvejelserne går så på, hvordan man praktisk kommer tættest muligt på det næstbedste.

 • En bruger kan aldrig stole på det som kører på deres smartphone, uden at de som minimum er root på enheden, og har mulighed for at disable alt de ikke stoler på, eller synes opfører sig mystisk. Det lyder måske jordrystende, men er det sådan set ikke. Der er vist ikke mange pc ejere, som ikke har administrative rettigheder. At være root udelukker ikke malware, men det giver dig muligheden for at fjerne ting som er det, eller kunne være det. Superuser.apk bør derfor findes på enhver enhed, og der bør rejse sig et folkeligt krav om det, med boycot til følge for producenter der ikke makker ret. Det tror jeg faktisk er realistisk indenfor rækkevidde. De praktiske detaljer, med skræmmende advarsler osv. er bare.... praktiske detaljer. Interessant nok har Google måske haft samme tanke, og det er glædeligt at Android 4 kommer med muligheden for at disable alle apps.

 • Og så den store..... der skal indføres erstatningspligt ved lov, for fabrikanter som forårsager tab af privacy, personlig information eller ejendom, uden det på forhånd er aftalt. Jeg mener der er paralleller til dette i andre brancher, og det burde ikke være uoverkommeligt at strikke noget EU lovgivning sammen.

Vi får se....

 • 3
 • 0
#18 Jens Dalsgaard Nielsen

selvom du er root på din maskine har ud ikke nødvendigvis fuld overblik over alt. "Patchede" systemkald kan sagtens skjule "ondsindede" programmer. Men at være here i eget hus er et skridt på vejen. Så skal du bare have fundet diverse løngange osv :-) god fornøjelse

 • 0
 • 0
#19 Palle Simonsen

@Poul Henning (m.fl.)

Dette er, hvad top siger, der eksekverer på min Wildfire inclusive diverse com.htc.* 'activities' og at par (andre) Apps. Jeg har ikke kunnet checke, om der er noget 'phone home' funktionalitet via 3G, men der er ikke logget noget unormalt i min wifi router. Så jeg vil lade det ligge, som det er.

User 4%, System 11%, IOW 0%, IRQ 0% 
User 16 + Nice 0 + Sys 38 + Idle 291 + IOW 0 + IRQ 0 + SIRQ 0 = 345 
  
 PID CPU% S #THR   VSS   RSS PCY UID   Name 
32435 11% R   1  992K  440K fg app_73  top 
  99  1% S  71 284624K 45808K fg system  system_server 
  78  1% S   3  2804K  308K fg compass /system/bin/akmd 
  4  0% S   1   0K   0K fg root   watchdog/0 
  5  0% S   1   0K   0K fg root   events/0 
  6  0% S   1   0K   0K fg root   khelper 
  7  0% S   1   0K   0K fg root   async/mgr 
  8  0% S   1   0K   0K fg root   suspend 
  9  0% S   1   0K   0K fg root   sync_supers 
  10  0% S   1   0K   0K fg root   bdi-default 
  11  0% S   1   0K   0K fg root   kblockd/0 
  12  0% S   1   0K   0K fg root   kmmcd 
  13  0% S   1   0K   0K fg root   bluetooth 
  14  0% S   1   0K   0K fg root   kondemand/0 
  15  0% S   1   0K   0K fg root   smd_tty 
  16  0% S   1   0K   0K fg root   qmi 
  17  0% D   1   0K   0K fg root   rpcrouter 
  18  0% S   1   0K   0K fg root   krpcserversd 
  19  0% S   1   0K   0K fg root   microp_work_q 
  20  0% S   1   0K   0K fg root   button/0 
  21  0% S   1   0K   0K fg root   detect/0 
  22  0% S   1   0K   0K fg root   button/0 
  23  0% S   1   0K   0K fg root   detect/0 
  24  0% S   1   0K   0K fg root   khungtaskd 
  25  0% S   1   0K   0K fg root   kswapd0 
  26  0% S   1   0K   0K fg root   aio/0 
  27  0% S   1   0K   0K fg root   crypto/0 
  42  0% S   1   0K   0K fg root   cabc_work_q 
  43  0% S   1   0K   0K fg root   panel_on/0 
  44  0% S   1   0K   0K fg root   msm_serial_hs 
  45  0% S   1   0K   0K fg root   msm_serial_hs 
  46  0% S   1   0K   0K fg root   kadspd 
  47  0% S   1   0K   0K fg root   mtdblockd 
  54  0% S   1   0K   0K fg root   rmnet/0 
  55  0% S   1   0K   0K fg root   msm_hsusb 
  56  0% S   1   0K   0K fg root   usb_mass_storag 
  57  0% S   1   0K   0K fg root   gs_tty 
  58  0% S   1   0K   0K fg root   synaptics_wq 
  60  0% S   1   0K   0K fg root   ls_wq/0 
  61  0% S   1   0K   0K fg root   curcial_wq 
  62  0% S   1   0K   0K fg root   kstriped 
  63  0% S   1   0K   0K fg root   binder 
  64  0% S   1   0K   0K fg root   krfcommd 
  65  0% S   1   0K   0K fg root   sd-qd 
  67  0% S   1  852K  252K fg system  /system/bin/servicemanager 
  68  0% S   3  3884K  384K fg root   /system/bin/vold 
  69  0% S   3  3888K  352K fg root   /system/bin/netd 
  71  0% S  11 13316K  768K fg radio  /system/bin/rild 
  72  0% S   1 102028K 16640K fg root   zygote 
  73  0% S  10 62928K 16248K fg media  /system/bin/mediaserver 
  1  0% S   1  348K  260K fg root   /init 
  75  0% S   1  864K  288K fg root   /system/bin/installd 
  76  0% S   1  1760K  256K fg keystore /system/bin/keystore 
  77  0% S   1  832K  240K fg root   /system/bin/ipd 
  97  0% D   1   0K   0K fg root   snd_rpc 
 170  0% S  21 186404K 21348K fg app_24  com.htc.android.htcime 
 175  0% S  36 192876K 23156K fg radio  com.android.phone 
 263  0% S  36 170500K 20992K bg app_5  com.google.process.gapps 
 460  0% S  30 172264K 17920K bg app_7  com.android.mms 
2156  0% D   1   0K   0K fg root   audmgr_rpc 
9719  0% S  19 140760K 21596K bg app_31  com.rosedata.android.rss 
15787  0% S  22 145832K 20744K bg app_2  com.htc.bg 
17096  0% D   1   0K   0K fg root   audmgr_rpc 
18714  0% S  34 365460K 23800K bg app_1  android.process.acore 
18729  0% S  31 172980K 17752K bg app_1  com.android.htccontacts 
25067  0% S  30 410804K 31276K bg nobody  com.htc.launcher 
26840  0% S   1   0K   0K fg root   iscan_sysioc 
26841  0% S   1   0K   0K fg root   dhcp_sysioc 
26842  0% S   1   0K   0K fg root   ap_sysioc 
26843  0% S   1   0K   0K fg root   dhd_watchdog 
26844  0% S   1   0K   0K fg root   dhd_dpc 
26845  0% S   1   0K   0K fg root   dhd_sysioc 
26846  0% S   1  2092K  532K fg wifi   /system/bin/wpa_supplicant 
27352  0% S  15 144732K 15608K bg app_40  com.google.android.gm 
27520  0% S   8 125528K 13512K bg app_4  android.process.media 
27529  0% S   5 122572K 12952K bg app_82  org.peterbaldwin.client.android.vlcremote 
27644  0% S   5 122916K 11756K bg app_63  dk.silverbullet.android.danishweather 
27953  0% S   1   0K   0K fg root   loop0 
27954  0% S   1   0K   0K fg root   kdmflush 
27955  0% S   1   0K   0K fg root   kcryptd_io 
27956  0% S   1   0K   0K fg root   kcryptd 
27986  0% S   1   0K   0K fg root   loop1 
27987  0% S   1   0K   0K fg root   kdmflush 
27988  0% S   1   0K   0K fg root   kcryptd_io 
27989  0% S   1   0K   0K fg root   kcryptd 
27994  0% S   1   0K   0K fg root   loop2 
27995  0% S   1   0K   0K fg root   kdmflush 
27996  0% S   1   0K   0K fg root   kcryptd_io 
27997  0% S   1   0K   0K fg root   kcryptd 
27998  0% S   1   0K   0K fg root   loop3 
27999  0% S   1   0K   0K fg root   kdmflush 
28000  0% S   1   0K   0K fg root   kcryptd_io 
28001  0% S   1   0K   0K fg root   kcryptd 
28002  0% S   1   0K   0K fg root   loop4 
28003  0% S   1   0K   0K fg root   kdmflush 
28004  0% S   1   0K   0K fg root   kcryptd_io 
28005  0% S   1   0K   0K fg root   kcryptd 
28006  0% S   1   0K   0K fg root   loop5 
28007  0% S   1   0K   0K fg root   kdmflush 
28008  0% S   1   0K   0K fg root   kcryptd_io 
28009  0% S   1   0K   0K fg root   kcryptd 
28010  0% S   1   0K   0K fg root   loop6 
28011  0% S   1   0K   0K fg root   kdmflush 
28012  0% S   1   0K   0K fg root   kcryptd_io 
28013  0% S   1   0K   0K fg root   kcryptd 
28014  0% S   1   0K   0K fg root   loop7 
28015  0% S   1   0K   0K fg root   kdmflush 
28016  0% S   1   0K   0K fg root   kcryptd_io 
28017  0% S   1   0K   0K fg root   kcryptd 
28018  0% S   1   0K   0K fg root   loop8 
28019  0% S   1   0K   0K fg root   kdmflush 
28020  0% S   1   0K   0K fg root   kcryptd_io 
28021  0% S   1   0K   0K fg root   kcryptd 
28022  0% S   1   0K   0K fg root   loop9 
28023  0% S   1   0K   0K fg root   kdmflush 
28025  0% S   1   0K   0K fg root   kcryptd_io 
28026  0% S   1   0K   0K fg root   kcryptd 
28027  0% S   1   0K   0K fg root   loop10 
28028  0% S   1   0K   0K fg root   kdmflush 
28029  0% S   1   0K   0K fg root   kcryptd_io 
28030  0% S   1   0K   0K fg root   kcryptd 
28031  0% S   1   0K   0K fg root   loop11 
28037  0% S   1   0K   0K fg root   kdmflush 
28038  0% S   1   0K   0K fg root   kcryptd_io 
28039  0% S   1   0K   0K fg root   kcryptd 
28040  0% S   1   0K   0K fg root   loop12 
28041  0% S   1   0K   0K fg root   kdmflush 
28042  0% S   1   0K   0K fg root   kcryptd_io 
28043  0% S   1   0K   0K fg root   kcryptd 
28044  0% S   1   0K   0K fg root   loop13 
28045  0% S   1   0K   0K fg root   kdmflush 
28046  0% S   1   0K   0K fg root   kcryptd_io 
28047  0% S   1   0K   0K fg root   kcryptd 
28048  0% S   1   0K   0K fg root   loop14 
28049  0% S   1   0K   0K fg root   kdmflush 
28050  0% S   1   0K   0K fg root   kcryptd_io 
28051  0% S   1   0K   0K fg root   kcryptd 
28052  0% S   1   0K   0K fg root   loop15 
28053  0% S   1   0K   0K fg root   kdmflush 
28054  0% S   1   0K   0K fg root   kcryptd_io 
28055  0% S   1   0K   0K fg root   kcryptd 
30199  0% S  23 164044K 35488K bg app_20  com.android.browser 
30221  0% S   5 122560K 11652K bg app_93  mobi.infolife.app2sd 
30512  0% S  44 182892K 31820K bg app_2  com.htc.bgp 
31587  0% S   1  896K  420K fg dhcp   /system/bin/dhcpcd 
31651  0% S   5 123336K 14580K bg app_9  com.htc.fm 
31920  0% S   5 125176K 16872K bg app_17  com.htc.newsreader 
32011  0% S  12 136792K 21776K bg 9997   com.htc.android.mail 
32140  0% S   1  712K  204K fg root   /system/bin/debuggerd 
32355  0% S   5 124388K 15352K bg app_2  com.htc.android.Stock 
32387  0% S   5 148192K 23300K bg system  com.android.settings 
32402  0% S   8 138284K 19624K fg app_73  jackpal.androidterm 
32419  0% S   1   0K   0K fg root   flush-31:0 
32426  0% S   1  780K  340K fg app_73  /system/bin/sh 
  74  0% S   1  1312K  268K fg bluetoot /system/bin/dbus-daemon 
  2  0% S   1   0K   0K fg root   kthreadd 
  3  0% S   1   0K   0K fg root   ksoftirqd/0
 • 0
 • 0
#20 Casper Bang

PS: Sidst jeg skrev om dette emne var en af de første kommentarer en beskyldning om "tinfoil-hat paranoia". Jeg formoder at det ikke virker nær så morsomt nu ?

Det er så også længere ude end de fleste normale mennesker ville kunne forestille sig, som du også selv henleder til med "når de blev opdaget". Om ikke andet, så synes du da at have fået svar på dit oprindelige spørgsmål, hvorvidt du skal stole på en enhed preloaded med et build af Android, eller hellere stole på open-source communitiet i.e. CyanogenMod.

 • 1
 • 0
#21 Deleted User

I første omgang kan man måske spørge hvad man skal gøre for, lovligt og ikke garanti hæmmende, at slippe for disse ekstra lag tilføres sin mobil fra teleudbydere osv? Det er vel ikke så anderledes end "Net Neutrality"?

I mit tilfælde var jeg noget overrasket over at finde at 3 har valgt at brande Samsung Galaxy S2. Ikke nok med at det sætter et forsinkende led på software opdateringen(sidst sprang de en opdatering over og var 3 uger forsinket med den næste) og tilføjer ekstra bugs, der også spørgsmålet om hvad søren de føler er så vigtigt at tilføje til min telefon(som så også tager flere uger at lave)..

I USA giver det mere mening, og det overrasker mig slet med denne sag. Den Amerikanske telesektor virker meget magtfuld. Alle telefoner er brandet og bundet på hænder og fødder, Wifi tethering er låst osv(og bryder man det, så opdager de det - det er der i hvert fald historier på).

 • 2
 • 0
#23 Lars Kr. Lundin

Dette er, hvad top siger, der eksekverer på min Wildfire inclusive diverse com.htc.

Helt ærligt, hvis der kører et root-kit, så er platformen jo kompromitteret og så er top (eller snarere kernens brug af /proc) nok patchet tilsvarende. Man kan i hvert fald ikke stole på noget som helst som platformen selv viser.

Så det er en god ide at se på trafikken igennem routeren istedet.

 • 1
 • 0
#24 Svend Eriksen

Kan man ikke læse i Googles Privacy Statement, hvad de giver adgang til? Jeg ved at Microsoft har lagt et langt privacy statement ud, hvor man kan se, hvad de deler af information, og jeg går ud fra, at det er juridisk bindende for dem, og at de derfor overholder det. Man kan se MS's her: http://www.microsoft.com/windowsphone/en-us/privacy.aspx

Så vidt jeg kan læse mig frem til, så deles der ingenting med 3. parts firmaer, udover noget data i forbindelse med køb over telefonen, eller f.eks. for at overholde loven (her nok især Patriot Act, der er virkelig vidtgående).

 • 0
 • 0
#27 Svend Eriksen

Det er meget fint, at der kan sidde nogle nørder herinde og tale om, hvordan man rooter Android med ren software, men det løser jo ligesom ikke rigtig problemets kerne. For 99% af alle androidbrugere vil det ikke hjælpe, at man kan roote telefonen, for det kan de ikke finde ud af.

Det viser at Android i bund og grund er en smart måde for Google at skibe et OS ud, der sender folk ind på deres søgemaskine ASAP, og en smart måde for telefonfabrikanterne at sælge mange telefoner hurtigt. For telefonfabrikanterne kan forholdsvis let kan lægge et eller andet fancy-pancy UI ovenpå Android, kalde det noget smart og sælge en masse telefoner uden de store udgifter.

De eneste som står tilbage med ondt bagi er forbrugerne. De er ofre for et OS der sikkerhedsmæssigt er fuldkommen vilkårligt. Om der er kæmpe sikkerhedshuller er umuligt at vide, fordi det helt kommer an på om telefonfabrikanterne lige gad ulejlige sig med at lave deres software ordentligt, eller om Google har indlagt overvågning af deres kunder.

Det ligner hvad det er: en sammensværgelse mellem verdens største reklamefirma og telefonfabrikanterne, der i fællesskab vil score kassen. Alt sammen skjult bag en søg grøn robot og store ord om open source.

 • 1
 • 5
#28 Lars Bjerregaard

Desværre flere dårlige nyheder ang. Android enheder, som de kommer fra diverse leverandører: http://www.h-online.com/security/news/item/Security-holes-caused-by-pre-...

Se videoen først. Studiet/papiret er tungt og teknisk, men desværre også temmeligt skræmmende. Jeg troede (det gør det fleste nok) at rettigheder blev givet til den enkelte app, men i artiklen siger de, at de faktisk gives til den bruger som oprettes for en app. Der hvor HTC/Samsung/Motorola og andre så klokker i det er, at de benytter sig af at dele et userid for deres apps, hvilket sikkert gør livet nemmere for dem, men har grimme sikkerhedskonsekvenser, da de ikke koder defensivt nok.

Er der nogen kloge hoveder herinde, som har mere info/dokumentation/links omkring dette forhold, mht. tildeling af rettigheder på app/bruger-niveau?

Den gode nyhed er så, at det ser godt ud mht. AOSP.

 • 0
 • 0
#29 Lars Bjerregaard

Det er meget fint, at der kan sidde nogle nørder herinde og tale om, hvordan man rooter Android med ren software, men det løser jo ligesom ikke rigtig problemets kerne. For 99% af alle androidbrugere vil det ikke hjælpe, at man kan roote telefonen, for det kan de ikke finde ud af.

Jeg forstår din frustration, og du har sådan set ret. Problemets kerne, på det tekniske plan er, at leverandørerne af smartphones (HTC/Samsung/etc..) har for travlt med at tilføje fine gimmicks, og ikke koder godt nok.

Det viser at Android i bund og grund er en smart måde for Google at skibe et OS ud, der sender folk ind på deres søgemaskine ASAP, og en smart måde for telefonfabrikanterne at sælge mange telefoner hurtigt. For telefonfabrikanterne kan forholdsvis let kan lægge et eller andet fancy-pancy UI ovenpå Android, kalde det noget smart og sælge en masse telefoner uden de store udgifter.

På trods af dit trolle-sprog, så ja, Google har aldrig lagt skjul på, at de laver Android fordi at de regner med at det i sidste ende gavner deres kerneforretning (annonce-salg). Hvorfor troede du at de gjorde det?

De eneste som står tilbage med ondt bagi er forbrugerne. De er ofre for et OS der sikkerhedsmæssigt er fuldkommen vilkårligt. Om der er kæmpe sikkerhedshuller er umuligt at vide, fordi det helt kommer an på om telefonfabrikanterne lige gad ulejlige sig med at lave deres software ordentligt, eller om Google har indlagt overvågning af deres kunder.

Jeg ved godt at det er meget nemt at sige at "det hele er Google's skyld", det er også for nemt. Du bliver nødt til at skille to ting ad: Google som laver et Open Source mobil OS (Android), og leverandørerne af hardware (og endnu værre: teleudbydere), som har ret til at gøre hvad de har lyst med det, langt hen ad vejen, men ikke leverer tilstrækkelig kvalitet. I den udstrækning der er noget galt med selve Android OS, så kan du skyde på Google. I den udstrækning der er noget galt med det som leverandørerne leverer, så er det dem du skal skyde på. De sager vi snakker om i øjeblikket handler stort set udelukkende om det sidste.

Det ligner hvad det er: en sammensværgelse mellem verdens største reklamefirma og telefonfabrikanterne, der i fællesskab vil score kassen. Alt sammen skjult bag en søg grøn robot og store ord om open source.

Og hvordan karakteriserer du så de andre spillere på mobilmarkedet? Du kan se sammensværgelser alt det du vil, og i mellemtiden har du friheden til ikke at bruge Android, hvis du ikke har lyst til det. Herligt ikke?

 • 4
 • 0
#30 Svend Eriksen

Jeg forstår din frustration, og du har sådan set ret. Problemets kerne, på det tekniske plan er, at leverandørerne af smartphones (HTC/Samsung/etc..) har for travlt med at tilføje fine gimmicks, og ikke koder godt nok.

Jeg er egentlig ikke frustreret, da jeg ikke bruger Android. Og jeg er principielt ligeglad med om problemet er hos leverandørerne eller hos Google - det tror jeg faktisk de fleste er. Det er Google der har skruet Android sammen, og Google der har gjort det muligt for telefonfabrikanterne at lave elendige usikre lag ovenpå Android. Derfor er det ultimativt også Googles skyld at Android er usikkert.

På trods af dit trolle-sprog, så ja, Google har aldrig lagt skjul på, at de laver Android fordi at de regner med at det i sidste ende gavner deres kerneforretning (annonce-salg). Hvorfor troede du at de gjorde det?

Jeg har skam ikke været i tvivl om, hvorfor Google har lavet Android. Men at de har lavet en sød lille robot og sat den som ansigt på hele Android synes jeg er lidt ækelt. At de oven i købet har den frækhed at maskere det hele som open source, frit og fantastisk er dobbelt-ækelt. Eneste grund til at Android er gratis er at Google kan skovle milliarder ind på reklameindtægter, og ikke fordi Google bare er søde og rare.

Og hvordan karakteriserer du så de andre spillere på mobilmarkedet? Du kan se sammensværgelser alt det du vil, og i mellemtiden har du friheden til ikke at bruge Android, hvis du ikke har lyst til det. Herligt ikke?

Jo friheden til at vælge ER fantastisk. Indtil for nylig var der bare ikke andet at vælge end iPhone, og det er jo faktisk værre (i mine øjne) end Android. Heldigvis er der nu et fantastisk alternativ, og det har jeg valgt. Det gør ikke at min kritik af Android forsvinder, for at markedets suverænt største spiller i den grad ser stort på brugernes privatliv er faktisk en fare for os alle sammen og ikke kun lige dem det går ud over. Det er et moralsk fordærv, som også kommer fra Facebook, og som risikerer at smitte.

 • 0
 • 4
#32 Lars Bjerregaard

Man skal stadig have tillid til at der ikke er lavet et "Ken Thompson Hack" http://c2.com/cgi/wiki?TheKenThompsonHack

Det er rigtigt, og det er jo en universel lov indenfor alt hvad der har med computere at gøre (nørd!). Når det så er sagt, vil jeg alt andet lige, altid stole mere på et program som er compilet med en open source compiler, end ét som ikke er.

 • 1
 • 1
#34 Jacob Nordfalk

OK, trolden fik mig :-)

Det er Google der har skruet Android sammen, og Google der har gjort det muligt for telefonfabrikanterne at lave elendige usikre lag ovenpå Android.

Jeg tror du skulle tænke lidt over hvordan man skulle lave et open source-system, overbevise telefonfabrikanterne om at de skal bruge det, og samtidig forbyde telefonfabrikanterne at rette i det.

Derfor er det ultimativt også Googles skyld at Android er usikkert.

Klart. Det er også MS' skyld at producenterne lægger al muligt crapware med Windows.

Eneste grund til at Android er gratis er at Google kan skovle milliarder ind på reklameindtægter, og ikke fordi Google bare er søde og rare.

Ja, og det er helt sikkert også med onde hensigter de generelt sponserer open source.

http://en.wikipedia.org/wiki/Google_Summer_of_Code http://code.google.com/intl/da/opensource/gci/2010-11/

 • 5
 • 0
#35 Svend Eriksen

Jeg tror du skulle tænke lidt over hvordan man skulle lave et open source-system, overbevise telefonfabrikanterne om at de skal bruge det, og samtidig forbyde telefonfabrikanterne at rette i det.

Jeg er ikke trold. Men det er interessant at kritik af Android per automatik opfattes som trolling. :)

Du misforstår totalt min pointe. Hvis Google ville, kunne de have lavet Android closed source og stadig have skibet det til telefonfabrikanterne. I 2007 stod verden og måbede over iPhone, og telefonfabrikanterne havde intet OS der kunne levere noget som lignede iOS. Om Android var open source eller closed source ville intet have betydet.

Man kan vælge at tro at Google lavede det open source fordi de er søde og rare, og at åbenhed er inkarnationen af Googles sjæl og hedeste drømme, eller man kan være lidt mere kynisk. Open source giver Google et flot mærkat at klistre på deres vare, Android, og giver dem støtte fra det Fake Steve Jobs så smukt kalder Freetards.

Klart. Det er også MS' skyld at producenterne lægger al muligt crapware med Windows.

Synes du sammenligningen er god? Den "crapware" du taler om er programmer som let kan afinstalleres. Den "crapware" der ligger på Android er bygget direkte ind i OS'et og kan ikke bare fjernes. Hvis du køber en HTC er du fucked, med mindre du kan roote din telefon.

Hvis vi snakkede om at problemet var et par usikre applikationer som blev leveret med Android, jamen så var der jo ikke noget reelt problem. Men det vi snakker om er jo overvågning af mere end 140 millioner telefoner, og kæmpe sikkerhedshuller i de lag som HTC og de andre androidfabrikanter har lagt ind over Android.

Og lige et smukt citat om freetards fra Urban Dictionary:

All freetards are self-righteous know-it-alls who get it off to pointing out people misusing 'their' and 'there', although most of them are college dropouts because instead of doing their homework they spent all of their time trying to get WoW and Ventrilo to work in WINE.

Normal Person: Writing this paper tonight is going to suck. Freetard: You should use the new Open Office 6.00 on Ubuntu 12.4: Raging Rhinosaurus. It's like a million times better than Word and XP and once you learn how to use BASH and VI and shell scripting and python scripting and the C programming language and x86 instructions you'll be way more productive using your computer.

Normal Person: Gasoline is getting expensive. Freetard: WELL MAYBE IF COMPANIES LIKE MICROSOFT DIDN'T EXPLOIT THE MONOPOLIES THEY HOLD IN THE COMPUTING MARKET WE WOULDN'T BE PAYING SO MUCH, HMMM????

 • 0
 • 5
#36 Lars Bjerregaard

Jeg er ikke trold. Men det er interessant at kritik af Android per automatik opfattes som trolling. :)

Hvis du ikke er klar over det, så er det du lige har sagt der - trolling.

Om Android var open source eller closed source ville intet have betydet.

Jo, det betyder noget for mig, og for rigtigt mange andre.

Man kan vælge at tro at Google lavede det open source fordi de er søde og rare, og at åbenhed er inkarnationen af Googles sjæl og hedeste drømme, eller man kan være lidt mere kynisk

Du er i din ret til at være kynisk, ligesom jeg er i min ret til, til enhver tid at foretrække open source.

Fake Steve Jobs så smukt kalder Freetards.

Du kan kalde det smukt, jeg kalder det lamt, sådan er vi så forskellige.

Synes du sammenligningen er god? Den "crapware" du taler om er programmer som let kan afinstalleres. Den "crapware" der ligger på Android er bygget direkte ind i OS'et og kan ikke bare fjernes. Hvis du køber en HTC er du fucked, med mindre du kan roote din telefon.

Jeg synes sammenligningen er god. Crapware er crapware. Men det er korrekt, som jeg observerer i en post længere oppe, at det er et problem at slutbrugeren ikke fra leverandøren kan blive root på sit udstyr, og dermed fjerne crapware. Se også mit forslag ang. det længere oppe.

Men det vi snakker om er jo overvågning af mere end 140 millioner telefoner, og kæmpe sikkerhedshuller i de lag som HTC og de andre androidfabrikanter har lagt ind over Android.

Du bliver ved med at rode ting sammen i en pærevælling. Det er Amerikanske carriers som har lagt IQ skramlet ind på folks telefoner, og ja, det er afskyeligt.

 • 1
 • 0
#37 Svend Eriksen

Du er i din ret til at være kynisk, ligesom jeg er i min ret til, til enhver tid at foretrække open source.

Helt klart. Det undrer mig bare, at man kan være så begejstret over open source, at man er klar til at sluge så meget l... fra verdens største reklamefirma. Men du er i din gode ret til at vælge Android.

Jeg synes sammenligningen er god. Crapware er crapware. Men det er korrekt, som jeg observerer i en post længere oppe, at det er et problem at slutbrugeren ikke fra leverandøren kan blive root på sit udstyr, og dermed fjerne crapware. Se også mit forslag ang. det længere oppe.

"blive root på sit udstyr. Hvad forestiller du dig? At hr Average Joe lige åbner en konsol på sin telefon, og kigger igennem, hvad der kører af skumle ting? Og at han derefter sørger for at fjerne de kits som Google, teleselskaberne eller telefonfabrikanten har lagt ind? Come on.

Du bliver ved med at rode ting sammen i en pærevælling. Det er Amerikanske carriers som har lagt IQ skramlet ind på folks telefoner, og ja, det er afskyeligt.

IQ er amerikanske carriers, men problemet rækker jo videre, for det er jo ikke kun IQ vi snakker om, hvilket Peter Kamp jo også selv skriver:

Og behøver jeg at påpege, at det langt fra er sikkert at de danske teleselskaber kender sandheden og at det er langt mere sandsynligt at heller ikke de selv kender omfanget af dataopsamling der foregår på de mobiltelefoner de formidler til deres kunder ?

Hvem ved egentlig, hvad der ligger på en androidtelefon? Jeg kan kun komme på én, nemlig Gud, og hvis man er ateist, så ikke engang ham. Og det kan vel ikke være meningen.

 • 0
 • 3
#40 Jacob Nordfalk

Den "crapware" der ligger på Android er bygget direkte ind i OS'et og kan ikke bare fjernes.

Altså jeg ville først have svaret "Nej. Og heller ikke på iOS, Symbian eller Windowstelefoner" (rigtigt: Windowstelefoner har ikke carrier IQ. Hvad de så har i stedet står hen i det uvisse).

Men jo, det kan den faktisk. Du kan installere en anden Android. Og det er ikke særligt svært. Kom til mit foredrag :-)

@Lars, hvordan slår man det der debat-kill-filter til?

 • 1
 • 0
#42 Svend Eriksen

Altså jeg ville først have svaret "Nej. Og heller ikke på iOS, Symbian eller Windowstelefoner" (rigtigt: Windowstelefoner har ikke carrier IQ. Hvad de så har i stedet står hen i det uvisse).

Men jo, det kan den faktisk. Du kan installere en anden Android. Og det er ikke særligt svært. Kom til mit foredrag :-)

Ulempen ved Android er jo så, at det efterhånden er et vedtaget faktum, at der ligger spyware på det, og at der er massevis af sikkerhedshuller.

iOS har eksisteret længere end Android, så hvorfor dukker der kun regelmæssige rapporter op om spyware, malware og sikkerhedshuller til Android?

Ang. at installere en anden Android: Det er jo total kapitulation, at det overhovedet er nødvendigt at installere et andet OS på sin telefon for at slippe for spyware, malware og andet godt. Det er ikke en løsning, men en overgivelse.

 • 0
 • 6
#43 Jens Schumacher

Jeg forstår ikke hvorfor problemet debatteres som en negativ egenskab ved android. Der er tale om spyware tele operatøren smider på alle mulige telefonen før de sælger dem. Det var blot nemmere at afsløre hvad Carrier IQ egentlig gør på android end på visse andre platformer.

Så vidt jeg kan læse på diverse amerikanske sites har men indtil videre fundet Carrier IQ på android, iPhone (hos verizon), BlackBerry og symbian.

I det mindste kan man da med lidt ninja triks skille sig af med lortet hvis man har en android telefon....

 • 4
 • 0
#44 Torben T. Nielsen

Ang. at installere en anden Android: Det er jo total kapitulation, at det overhovedet er nødvendigt at installere et andet OS på sin telefon for at slippe for spyware, malware og andet godt. Det er ikke en løsning, men en overgivelse.

Ja - og på min sidste PC var jeg også nødt til at installere et andet OS :-(.

Mvh Torben :-).

 • 3
 • 0
#45 Anders Johansen

Ang. at installere en anden Android: Det er jo total kapitulation, at det overhovedet er nødvendigt at installere et andet OS på sin telefon for at slippe for spyware, malware og andet godt.

Jeg troede eller det var den løsning som blev smidt på bordet af diverse *nix entusiaster når der blev hakket på Microsoft for deres sikkerhed ;)

 • 0
 • 2
Log ind eller Opret konto for at kommentere