Android DMI-eksperimentet

I august sidste år publicerede mit firma Silverbullet A/S en gratis applikation på Android Market, der viser vejroplysninger fra Danmarks Meteorologiske Institut (DMI). Programmet var fra vores side et seriøst eksperiment med det formål at få noget erfaring med markedet og platformen for at se om det var noget vi skulle satse på. Til det formål havde vi brug for en applikation, der har bred appel, så vi kunne få nogle aktive brugere.

Det er ganske svært at finde noget flere interesserer sig for dagligt end vejret og DMI var ikke dengang repræsenteret på mobilplatformen, så vi lavede en rå første udgave og derpå en aftale med DMI.

Gå efter killer-funktionaliteten først

Version 1.0 fra dengang kan netop 1 ting nemlig finde den vejrudsigt fra DMIs Byvejrstjeneste der er nærmest brugeren. Programmet får en mere eller mindre præcis position fra telefonens geotjeneste og regner derfra afstanden ud til nærmeste vejrudsigt blandt de +500 DMI stiller til rådighed. Derfra er det simpelt at hente billedet fra vejrudsigten ned og vise det og voila: Mobil vejrudsigt der hvor du er og ja, jeg ved det: andre havde gjort det før, men ikke med DMIs data.

Det var meget bevidst at netop "vejrudsigten, der hvor du er" blev den første feature i programmet: vi vurderede at det var den flest brugere ville efterspørge.

Kontant afregning

Og vi ramte plet.

Det var en ret stor og overraskende oplevelse, at se hvor hurtigt programmet allerede på publiceringsdagen blev taget i brug og bedømt via Android Markets 5-stjernesystem. Systemet giver mulighed for at brugere via mobilen kan give hvert eneste program en vurdering fra 1-5, hvor 5 er det bedste, og det skal man som udvikler tage alvorligt! Et program der ikke bidrager væsentligt eller fungerer dårligt bliver vurderet lavt og får ubehagelige kommentarer fra sure brugere. Det smitter af på nye brugeres beslutningsproces og afholder mange fra at downloade programmet.

Ratesystemet er et stærkt værktøj, man skal have respekt for: det kan slå ens program ud af spillet.

Ekstremt hurtig udrulning.
I modsætning til Apples App Store, hvor programmer underkastes en større undersøgelse inden de slippes løs, kan man på Android Market publicere en ny version af sit program på under 5 minutter. Det kræver blot en compliering, en upload af den nye version, evt. lidt tekst omkring hvad brugeren kan forvente sig af versionen og et tryk på "publicer".

Det er fantastisk fleksibelt og noget man skal have lige så stor respekt for som rate-systemet.

Da vi kom vil version 1.0.6 af DMI applikationen, hvor der var tilføjet byvejr for Grønland, Færøerne og grænselandet mod Tyskland havde der samtidig sneget sig en fejl ind i et meget brugt hjørne af programmet. Udrulningen gik for stærkt og programmet var ikke gentestet grundigt nok, så pludselig var der afregning ved kasse 1 med sure brugere og 1-2 stjerner ...

Det er en selvfølgelighed, men jeg kan ikke anbefale nok at have en intern kvalitetsproces på plads!

Meget tæt kontakt til brugerne

Version 1.0.7 kom en dag senere og var udelukkende et bugfix, men den reparerede forholdet til brugerskaren. I dag har programmet 4 stjerner, er oppe i version 1.0.13 og har fået en række nye features herunder advarsler om farligt vejr, aktuelle observationer, pollental, mm. De fleste af disse nye features skyldes en tilfreds brugerskare, der har henvendt sig via den mailkonto man kan finde os på via Android Market.

Her kommer der ugentligt kommentarer til forbedringer vi vurderer og evt. sætter på ønskelisten, men der kommer også indimellem valide fejlrapporter og her gælder selvfølgelig igen samme regel: sørg for at tage rapporterne alvorligt og giv fornuftige svar. En dedikeret brugerskare er fantastisk til at forbedre et produkt og bliver du som bruger hørt og føler at det du kommer med bliver taget alvorligt, er du også mere tilbøjelig til at tage kontakt.

Vores DMI eksperiment har været en stor succes og med en brugerskare på ca. 11.000 og i omegnen af 6000 daglige opslag er vi ikke længere i tvivl om at det her bliver stort.

Hvad er din vurdering og dine erfaringer med mobile applikationer?

Kommentarer (30)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Deleted User

Det at man kan have den liggende direkte på skrivebordet, så man ikke skal ind og se websitet, men blot skal tænde skærmen giver utroligt meget. Du skal ikke vente på at få loadet siden, og komme ind det rette sted, så du skærer ca. 98% af den tid det tager at få oplysningen.

Som eneudvikler af et ret komplekst program (Floating Image) får jeg desværre ret ofte udgivet noget der ikke er helt gennemtestet. Med de omkring 20.000 aktive brugere jeg har får jeg som regel 3-10 fejl ind når det sker, og jeg kan hurtigt rette fejlen. Hvis folk holder ved bliver en dårlig rating typisk hurtigt ændret til en god, når fejlen bliver rettet. Jeg er også rigtigt glad for den tætte kontakt man har med brugerne, og de fantastiske tilbagemeldinger man får. De enkelte gange man får en mail der udelukkende er kompliment for programmet, uden ønsker eller fejl, stiger humøret lige et par grader. :)

Den hurtige udrulning gør også, at man kan skrive til folk, at NU er der en ny version, uden at skulle vente på at programmet bevæger sig igennem endnu en accept-test.

 • 0
 • 0
#5 Kåre Kjelstrøm

@Peter: Denne type apps ligger i spændingsfeltet mellem rige applikationer og web apps. Det giver nogle muligheder:

 • At bruge telefonens geolokation til at hente relevante data frem med det samme som Henrik også nævner.
 • At samkøre data og få nye applikationer ud af det. Vi har en anden app på Market, der gør det muligt for Molslinjens kunder at se om de kan nå færgen, samt hvilke afgange og hvor lang tid de skal vente i havnen. Det kræver adgang til Molslinjens fartplaner, Google Maps, geo lokation og klokken at få det til at virke.
 • At personalisere visning af data uden at skulle logge på endnu et website
 • At lave offline funktionalitet f.eks. ved at cache senest hentede data

Når det er sagt er HTML 5 jo også snart en alvorlig spiller i det mobile marked der bla. giver mulighed for at trække GPS oplysninger i en browser og dermed lave tilsvarende funktionalitet så det er spændende at se hvad der sker på den front.

 • 0
 • 0
#6 Jakob Damkjær

"I modsætning til Apples App Store, hvor programmer underkastes en større undersøgelse inden de slippes løs, kan man på Android Market publicere en ny version af sit program på under 5 minutter. Det kræver blot en compliering, en upload af den nye version, evt. lidt tekst omkring hvad brugeren kan forvente sig af versionen og et tryk på "publicer"."

Håber aldrig at der er en udvikler af et rigtigt populært android program der får sin maskine hacket...

Bare tryk på publish og autoupdate vil sprede dit rootkit til android over den ganske planet uden brugerens viden...

og er der virkelig nogen der ikke kan vente en uge på at få godkendt sit program ? (se keynote 95% af alle Appstore godkendelser er accepteret indenfor en uge). Hvis man udsender en update uden at vide om den faktisk løser problemet uden at skabe en syndflod af nye så kan man jo mene at det så måske var en ide at arbejdte lidt mere med opdateringen, evt forsyne sin app med et beta tag.

Følg en App QC version af bikeshed.

Fantastisk sikkerhedsmodel med ukureret software der kan spredes over den ganske globe ved et enkelt tryk på publish.

Lidt ligsom peer preview for videnskabelige artikler så gør en review process en app bedre for den stiller et kvalitets krav til det arbejde der kommer igennem processen. Hvis der er nogen der læser din beskrivelse af hvad din app gør og tester at den faktisk gør det er det en god ting. Eller om man er en kegle og har brugt private apier der kan gå i stykker og frustrere brugerene (ja android har private apier som google ikke vil ha man bruger (med god grund, de er ikke klar til generelt brug)... du ved ligsom nordkorea). Igen noget der forbedre Appsne ikke gør dem dårligere, fordi det stiller krav til App udviklerne om at leve op til et vist produktions kvalitet krav.

/Jakob

PS! hvad forhindre at man massemailer sine brugere når man får besked om endelig accept af sin app.

 • 0
 • 0
#8 Anders Kvist

Jeg har en HTC Tattoo og har før oplevet applets der ikke rigtigt virker fornuftigt fordi skærmen ikke er særligt stor. Jeres applet går også herunder desværre. Jeg kunne godt tænke mig at billedet der bliver vist er skaleret til telefonens opløsning fremfor at se en hurtigskaleret udgave der er umulig at se noget fornuftigt på - udover selve grafen. En ordenlig scaler, så tror jeg det virker noget bedre...

Derudover, så kunne jeg godt tænke mig mulighed for at se tidevand og vandstand - det er nogle informationer jeg ofte bruger som dykker :)

/Anders

 • 0
 • 0
#9 Deleted User

Du har vist læst for meget propaganda fra Steve ;)

Men ja, det gælder udvikling af alt software at det bliver bedre af at blive testet. Men ikke nødvendigvis af apple. Iøvrigt vides ikke hvad apple tester på. udover at der ikke må være synligt hud ;) Desuden kører android apps i en markant bedre sandbox end ipod's, så en hacker vil have mindre glæde af et "rootkit"

 • 0
 • 0
#10 Peter Makholm Blogger

Der er jo ikke nogle af de fem muligheder som jeg ikke ville finde god brug for i min normale browser. Samkøringen af datakilder er jo nok desvære noget som sikkerhedsparanoiaen har sat en stopper for i normale webapplicationer.

Jeg køber modvilligt lidt samkøringen af datakilder som argument. Trenden går desværre imod at det bliver sværere og sværere at lavet som webaplikationer. For resten så går trenden vel netop mod at det er standard browser-features?

Det er selvfølgelig ikke alle typer applikationer det giver mening at skrive som webapplikationer. Jeg synes bare at jeg ofte høre udsagnet 'Orv, det websted må vi lave til en iPhone/Android-applikation' og holdningen undrer mig.

Men der er selvfølgelig visse features som man ikke med rette kan forvente af browserne endnu som tilføjer værdi i processen.

 • 0
 • 0
#11 Peter Müller

Som hyppig cyklist kan jeg som regel ikke bruge vejrudsigter til meget mere end at jeg i morgen måske lige skal kigge ud af vinduet for at finde ud af om jeg skal have regntøj på eller ej.

Derimod har nedbørsradaren været et uvurderligt værktøj for mig til at bedømme om jeg skal tage hjem fra arbejde nu eller om 20 minutter for at nå tørskoet hjem.

Nedbørsradar som overlay på et google map med min telefons placering i centrum. Ja tak :)

 • 0
 • 0
#12 Tore Green

Der er ingen tvivl om at en del applikationer har meget lille eksistensberettigelse. En søgning efter "rss" på Android Market finder mange applikationer der lader til bare at kunne vise ét specifikt feed.

Jeg vil mene at de største fordele med en applikation fremfor en web-side er: - Flere muligheder for brugerinput. En applikation på min telefon kan bruge menu-tasten, gestures, lang-klik (som svarer til højre-klik) og har en vis kontrol over betydningen af tilbage-tasten. En browser-applikation har kun "klik" til rådighed da alle de andre bruges af browseren. - Bedre mulighed for at indrette indholdet efter skærmstørrelse og -orientering (-faktisk ved jeg ikke om disse fremgår af f.eks. User-agent, men browser-applikationer tilpasser sig ofte ikke) - Hastighed. Med min 1mbit-forbindelse tager det typisk 5 sekunder at navigere til en ny side på f.eks. Version2s mobil-site. En app kan reagere med det samme. - Det er nemt at have flere apps kørende i baggrunden og skifte imellem dem. Det er muligt at have flere browser-"vinduer", men ikke ligeså nemt at håndtere dem.

DMI-applikationen bruger ikke alle disse virkemidler, men jeg regner med at Peters spørgsmål var vedr. applikationer i al almindelighed :-)

/Tore

 • 0
 • 0
#13 Kåre Kjelstrøm

@Anders: Jeg skal lade ønsket gå videre til DMI. Android programmet anvender de samme billeder som man finder på dmi.dk og DMI gør derfor ikke noget ekstra i dag for at tilpasse billederne til mobile medier. Tidevand og vandstand er relativt simpelt at lægge ind med geokodning, så det putter vi på ønskelisten :)

@Peter: Ja det ville være en lækker feature :). I første omgang arbejder vi på at få lov til at vise nedbørsradaren igen. DMI har betalende kunder på visse af deres data og radaren falder ind under denne kategori - desuagtet at den også kan ses gratis på dmi.dk.

 • 0
 • 0
#15 Anders Sørensen

ved godt det nok ikke er her man skal skrive det MEN kunne man ikke fjerne deres zoom knapper i bunden og bruge standard måde at zoom på? når jeg kigger på pollen tallene skal jeg vente til at zoom knapperne forsvinder får jeg kan se billedet ordentligt. Man kunne selvfølge og flytte billedet op når man zoomer så zoom knapper ikke overlapper

Jeg har forresten en Desire.

PS: Det er det bedste pollen app. jeg har fundet :)

 • 0
 • 0
#16 Kåre Kjelstrøm

Før Android 2.0 var der ikke support for multitouch og det var derfor ikke muligt (via standard API'et) at implementere pinch zoom. Efter 2.0 findes det, men er vist desværre ret ustabilt stadigvæk. Der findes en glimrende artikel om emnet (http://www.zdnet.com/blog/burnette/how-to-use-multi-touch-in-android-2/1747) hvor man bla. kan læse:

Multi-touch, as implemented on current Android phones is extremely buggy. In fact it’s so buggy that it borders on the unusable. The API routinely reports invalid or impossible data points, especially during the transition from one finger to two fingers on the screen and vice-versa.

DMI programmet understøtter pt. Android version 1.5 og opad bla. fordi der er en stor skare af HTC Hero brugere som endnu ikke er velsignede med en opgradering. Det kommer måske i denne måned og så kunne det være vi skulle se på muligheden.

Personligt synes jeg Androids standard zoom knapper er elendige og ville elske at have pinch zoom. Men det er hvad vi har pt. har at gøre med hvis vi vil være bagudkompatible (og det vil vi).

 • 0
 • 0
#17 Jesper Mørch

Vi har en anden app på Market, der gør det muligt for Molslinjens kunder at se om de kan nå færgen, samt hvilke afgange og hvor lang tid de skal vente i havnen. Det kræver adgang til Molslinjens fartplaner, Google Maps, geo lokation og klokken at få det til at virke.

Benytter Molslinje-app'en også DMI-data til at estimere sne, tåge eller kraftig regn på turen til færgen? Det er jo oplagt at integrere, evt. med trafik-info om vejarbejde m.m.

Ja det ville være en lækker feature :). I første omgang arbejder vi på at få lov til at vise nedbørsradaren igen. DMI har betalende kunder på visse af deres data og radaren falder ind under denne kategori - desuagtet at den også kan ses gratis på dmi.dk.

Hvad med midlertidigt (så længe nedbørs-radaren koster penge) at linke til en browser-baseret udgave af nedbørs-radaren, så man kan få den op i en browser? Selvom det er langt fra den optimale løsning, får man trods alt muligheden for at man kan se nedbørs-radaren ved at "klikke" i applikationen, også selvom den åbner et andet program for at kunne gøre det. Det er et hack, det er ikke kønt, men det burde virke :o)

 • 0
 • 0
#18 Anders Sørensen

ok - det havde jeg ikke li tænkt over. Når det er det store billede (non zoom) er der plads til zoomknapperne, men når man zoomer ind overlapper knapperne, så måske er det bare en "fejl" at ui designet ikke er konsekvent. Nå, men nok om det :) og tak for app'en Kigger måske på android app programmering efter eksamen.

 • 0
 • 0
#21 Kåre Kjelstrøm

@Mark: Jeg føler mig ikke overbevist om at indsatsen står mål med resultatet. Vi har en backlog af features der giver mere værdi i applikationen og pinch zoom er ren flødeskum og goldplating i min optik.

At lave kode der checker for forskellige versioner er desuden træls at vedligeholde og teste, så det undgår vi også helst. Android 1.5 forsvinder forhåbentlig snart helt og så giver det mening at begynde at anvende 2.x features.

 • 0
 • 0
#23 Jørgen Henrik Nielsen

@ Kåre: Jeg har netop opgraderet fra en Hero til en Legend og må sande at den nye app ikke har radar indbygget, hvaddd?!!! Radaren var ellers en af de mest benyttede funktioner jeg brugte inden man skulle "ud i det fri". Det er jo nærliggende at benytte radaren til at finde ud af hvilken beklædning man skal benytte inden for den næste halve til hele time. Nå, men er det muligt at downloade den gamle app med rader igen? for den vil jeg meget hellere benytte end den nye! (Ellers kan jeg jo snart lige så godt benytte den præinstallerede accuweather.com)

 • 0
 • 0
#24 Kåre Kjelstrøm

DMI har desværre bedt os fjerne denne funktion fra applikationen - så vidt jeg forstår det - fordi de har kunder der betaler for at få radarbilleder. Vi har en dialog i gang med DMI for at få lov at genindføre denne funktionalitet i programmet og jeg håber det lykkes ... Du er en blandt mange (herunder undertegnede) der gerne så radaren tilbage :(

 • 0
 • 0
#26 Søren S. Nielsen

Er der en særlig grund til at jeg, når jeg sidder i Skanderborg, advares om kraftig regn på Vestsjælland?

Ellers en ægte killer app, se at få den fulde version på det internationale android market så vi kan betale os fri for reklamer. Jeg smider en euro så snart i tager data fra DMI og pakker dem ind i en NOGET mere mobil-læsbar udgave end det nuværende der kræver at mobilen vendes og øjnene knibes sammen for at tyde graferne. Jeg ville gerne have en lyn-læsbar udgave der gav mig dag-temperaturen som f.eks. "8-15 grader", evt. regn osv. Hurtigt skimmet, ikke som en graf der fortæller mig at fra kl. 14 til kl. 16 vil der være 12 grader og 8mm regn. Jeg vil bare vide om knægten skal have regnbukser på eller ej :)

Kan forøvrigt tilføje at app'en bruges HVER morgen. Fruen der mener at hun IKKE skal have en smartphone "for hvad skulle hun dog med den?" spørger altid "kan du ikke lige tjekke hvordan vejret bliver i dag?"

En widget ville også være superfedt. 1x4 celler med gennemsigtig baggrund der lige fortæller meget kort om vejret (i tekst og tal, tak) i dag og i morgen.

 • 0
 • 0
#27 Ove Andersen

Det er muligvis fordi det er landsudsigten de bruger i deres Widget, og det ikke er lokalt de henter den - derfor heller ikke lokalt med varsling.

Det kan også være DMI ikke giver nogen placering for deres varsler, og det ikke ligger under by/regional vejr.

Noget jeg godt kunne tænke mig var regional udsigter i widget og mulighed for regional udsigter i app'en. Byvejret er ikke altid lige pålideligt, syntes jeg.

 • 0
 • 0
#28 Jørgen Henrik Nielsen

Nogen der i øvrigt ved om DMI har fjernet muligheden for at se Nedbørsradaren på en mobil enhed? Jeg har en HTC Legend med Android 2.1 og har prøvet at installere ind til flere browsere, bl.a. Opera, Dolphin etc. men jeg kan kun få radaren til at vise et still billede. (Jeg har prøvet at slå mobilvisning til/fra uden held) Hvad siger i til det derude - kan i se radaranimationen? http://www.dmi.dk/dmi/index/danmark/radar.htm Hvis i kan, er det jo nok en indstilling jeg har overset.

 • 0
 • 0
#29 Ove Andersen

Det er ikke DMI, men Android der er problemet. Du skal have Android 2.2 på din telefon før du kan vise GIF billeder, som DMIs radar er. Tidligere versioner (som din Legend der kører 2.1) viser kun den første frame af GIFen [1].

Google mente at GIFs ville tage for meget ram i de tidligere versioner, men de er da heldigvis blevet klogere.

Har selv en Desire, og det virker fint. Men syntes godt de snart kunne få Legend (og evt. Wildfire) med på 2.2 vognen. Det giver en del forbedringer.

[1] http://en.wikipedia.org/wiki/Android_%28operating_system%29#Update_history

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere