Amanda, hvordan fik du dig rodet ud i det?

Hej Amanda

En hyggelig lørdag, hvor jeg lige skulle hente frokostpizzaen fra den lokale pizzahøker fik en uventet drejning. Der var du - på forsiden af Ekstrabladet. Svindler, stod der. Der stod også noget om 130 millioner kroner og at du var direktør for Gate Gourmet.

Du havde åbenbart opnået en 10-årig karriere hos McKinsey, en MBA fra den anerkendte business school, INSEAD og en masse andre succeser. Hvis jeg havde vidst, at du havde arbejdet hos McKinsey, havde jeg da spurgt til dig, da jeg forleden spiste frokost med en gammel kollegiekammerat, som stadigt arbejder der.

Det er over ti år siden, jeg så dig sidst, hvor du lige som jeg arbejdede hos internetfirmaet i Søborg. Det passer dog umiddelbart dårligt med, at du allerede på det tidspunkt skulle have været hos McKinsey. Din MBA ville jeg nok også have hørt om dengang - og jeg ville have undret mig over, at du tog til takke med en entry-level projektlederstilling med den uddannelse i baggagen.

Hvordan kom du så langt med din svindel' Var dine svejtsiske chefer i GateGourmet så gamle, da de ansatte dig, at de ikke kendte online medier' Studsede de ikke over, at der manglede nogle af alle dine konsulent-kollegaer eller kunde-relationer i din kontaktliste på din nu nedlagte LinkedIn profil' Eller at der manglede nogle INSEAD-kontakter' Der er en HR-chef eller headhunter, der har meget røde ører nu, gætter jeg på.

Jeg gætter også på, at du tilhører den sidste generation, der kan slippe af sted med at fuppe dig til lånte fjer i dét omfang. Alle under fyrre har deres netværk eksponeret åbent og ingen kan slippe af sted med at lyve sig ind i et fællesskab, som de ikke er en del af. Tiden, hvor det er nemmere at lyve om sit tilhørsforhold til eksklusive kredse end at fuske med antallet af rotter brugt i videnskabelige forsøg, er forbi.

Gad i øvrigt vide hvordan efterretningstjenester forsyner deres agenter med falske identiteter nu om dage. James Bond klarede sig med et pas, kørekort og en god dækhistorie om et job hos Universal Exports. Nu kræves der hele falske online netværk på facebook og LinkedIn. Og hvordan håndteres nye identiteter i vidnebeskyttelsesprogrammerne når det bliver synligt for alle, at en identitet ikke havde et online liv blot få måneder forinden? Livet bliver sværere for agenter, kronvidner og også folk som dig.

Jeg er sikker på, at vi hører mere om dig i den næste tid.

Peter

Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Deleted User

Hvad med identitetstyveri? CIA ville ikke være hævet over den slags i den nationale sikkerheds navn. Ikke med projekter som MK Ultra i baggagen.

Der er også muligheden for aktivt at have folk ansat til at oprette og vedligeholde falske online-identiter i årevis indtil en agent skal bruge en, og så sømløst overtage den.

  • 0
  • 0
#5 Torben Mogensen Blogger

De russiske spioner, der for et par år siden blev snuppet i USA, havde omfattende Facebooknetværk, så det er åbenbart ikke svært at skaffe. Man starter bare med et par stykker (sine naboer), og så beder inviterer man alle deres venner. De fleste siger nej, men nogen accepterer alle invitationer, og så ruller møllen. Når man så på et tidspunkt har et tocifret antal fælles venner med nye "ofre", så er er større chance for, at de siger ja. LinkedIn er heller ikke svært. Jeg får jævnligt (selv om jeg ikke er på LinkedIn) invitationer fra folk, jeg ikke kender, og hvis det ikke virkede, var der nok ikke nogen, der gjorde det. Specielt undervisere på større universiteter må være lette mål: Man siger bare, at man fulgte et af hendes kurser for et par år siden. En universitetsprofessor kan sjældent huske alle sine studerende, og vil normalt ikke bruge tid på at checke efter.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere