Afskaffelse af multimedieskat er til grin

Jeg håbede på, at en afskaffelse af multimedieskatten skulle være en fornuftshandling, men regeringens aktuelle planer har givet mig en lang næse. Multimedieskatten bliver da bare erstattet af et nyt beskatningsobjekt - den arbejdsgiverbetalte mobiltelefon!

Det er der jeg sukker, for selvom der på den måde er udsigt til 400 mio. kroner mindre i beskatning, hvad pokker er så ideen med at udse sig mobiltelefonen som mål for (misundelses)afgiften. En moderne telefon er jo både en internet-forbindelse og computer og er dermed ikke væsensforskellig fra de "gratis" internetinstallationer og firmaudlånte pc'er.

Og alskens forfærdelig spin omkring den gode nyhed og folkeskolelærere, der glæder sig i aftenens elektoniske medier er decideret kvalmende. Lad dog være med at tale til os som små børn.

Så politikere, og navnlig regering, vågn dog op og indse, at teknologier har ændret sig, og man altid skal lovgive teknologineutralt. En lex mobiltelefon giver lige så ringe mening som en lex fax eller lex optisk telegraf.

/kurt

Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#4 Brian Jacobsen

Efter al den støj i medierne (og diverse blogs) er det vist bedst at præcisere hvad det er der bliver beskattet. Det er private samtaler betalt af arbejdsgiveren. Ikke hardware dimsen, men de private samtaler.

Det betyder at man i udgangspunktet kan tage et arbejdsredskab, f.eks. en mobiltelefon, med hjem og bruge den til arbejdsrelaterede opgaver uden at komme i karambolage med SKAT. Det er først når man bruger en arbejdsgiverbetalte telefon til private samtaler hammeren falder.

Tilsyneladende er der en række virksomhedsledere og konsulenter, der mener at det er helt fint at selv samme virksomhedsledere og konsulenter får betalt deres private samtaler af deres arbejdsplads uden det på nogen måde skal beskattes. Jeg er så bare uenig i at en lille (højtlønnet) gruppe skal have et særligt skattefrit gode.

Mobiltelefonen er for mange et arbejdsredskab og så længe den kun bruges som et arbejdsredskab, altså et redskab til at lave ens arbejde, er der ikke noget mellenværende med SKAT.

 • 5
 • 0
#5 Thomas Johansen

kan ikke se problemet med beskatning af fri telefon. Det er ret simpelt. Hvis man har en firma telefon med hjem, så er chancen ret stor for at man ikke selv har en mobil ved siden af til privat brug. Og så kan jeg ikke se hvor man ikke skal beskattes af det.

 • 1
 • 2
#6 Kurt Westh Nielsen Blogger

Min pointe var blot at det er gakgfak at sondre mellem mobiltelefoner og andre devices. Jeg tror de fleste har hørt om at man via Skype og andre tjenester kan emulere telfoni og man kan bruge sin smartphone til de samme ting som en pc. Så du har ikke sat tingene på plads for mig Brian. Jeg tror snarere du ikke har fattet det tåbelige i at lovgive specifikt efter konkrete teknoligier... Mvh /kurt

 • 1
 • 1
#9 Deleted User

Kurt: Jeg er for så vidt enig i at det er en noget gammeldags model der nu bliver genindført. Men hånden på hjertet, Skype på en (ubeskattet) iPad eller noget i den retning, for at slippe for skat af 2500 kr? Det er da alt for indviklet. Der var ramaskrig da multimedieskatten blev indført. Absolut berettiget. Nu bliver den afskaffet til fordel for en, synes jeg, rimelig beskatning af et "gratis" mobilabonnement. Som flere har påpeget: Det er ikke en skat på telefonen, det er en en skat på forbruget. Og dermed er det ikke en smartphoneskat.

Set fra et skattemæssigt synspunkt kan jeg godt forstå de vælger fri telefon som skatteobjekt - selv om det er set før. Der er rigtig mange arbejdsgiverbetalte telefoner. Ja, det kunna da være godt med nogle mere tidsvarende skatteregler der tilgodeser den teknologiske udvikling, og hjælper Danmark op på Den Teknologiske Førsteplads (GAAAB! Hvor mange gange har vi hørt det tidligere?) Men selvom jeg har set dig skrive om den "nye" telefonbeskatning mange steder, har jeg endnu ikke set konkrete forslag til erstatning.

Jeg er en af dem der har nydt godt af multimedieskatten. Fine computere, hurtige internetforbindelse, telefoner og computere, skærme der tilfældigvis fungerer som TV osv. Det forsvinder muligvis - tilgengæld skal jeg nu betale skat af en telefon som jeg ikke kan leve uden. Hverken privat eller på arbejde. Rundt regnet kommer vel til at koste højst 125 kr pr. måned. Det er mindre end min datters abonemment. Jeg ringer mere end hun gør, jeg kan bruge den i udlandet indenfor rimelighedens grænser, der er indbygget 3G på den, og skulle min telefon blive væk eller gå i stykker, får jeg en ny på et par timer. Udover at det ikke er en synderlig innovativ måde at opkræve skat på kan ikke se problemet. Men på den anden side kan man næppe beskylde SKAT for nogensinde at have været innovative :) Bastarden Multimedieskat forsvinder. Hurra!

 • 1
 • 0
#10 Maxx Frøstrup

Sig mig lige. Det kan da godt være jeg er lidt naiv og har et problem med at regelrytte, men helt ærligt. Hvis man virkelig har et problem med telefonskatten her på private samtaler, hvorfor hulen så ikke få sit eget mobileri. Ja så må man have 2 telefoner, på den anden side er det rimelig let at adskille privat og virksomhedsforbrug.

Som skrevet ovenfor, det er 125 kroner om måneden for et mobil abbonnement, og det er forudsat man må bruge telefonen privat for sin arbejdsgiver. Personligt bryder jeg mig ikke om den tanke om at firmaet skal betale ens telefonregning og eje ens telefonnummer, selvom jeg godt kan se fordelene i det (gratis nye smarte telefoner og tjenester). Og det er nok lidt det grundlæggende problem i manges indstilling herinde, at det er et fåtal der rent faktisk ved hvad almindelige mennesker er udstyret med, før en arbejdsplads uddeler et eller andet.

Hvad med at tage ansvar for jeres eget udstyr, det ville klæde mange.

P.S. jeg forudser en del problemmer med kontrollen af hvad der er privat og ikke private samtaler, men ja ja, der skal nok være en del der vil gøre deres for at slippe.

 • 1
 • 1
#11 Kurt Westh Nielsen Blogger

...eller en telefon med to sim-kort eller en logning af indholdet i sms'er, så det kan dokumenteres, at de er arbejdsrelaterede og ens ondring mellem om du bruger din mobiltelefon til arbejdsrelaterede emails og en tro og loveerklæring om, at din browser ikke blver brugt til bestilling af tid hos din læge. Nej fordi det ikke giver mening, vwl?. Den pointe jeg forsøgte at aflevere er blot at der er tale om en beskatning som fokuserer på besiddelsen af en arbejdstelefon. jeg synes det er tåbeligt at vælge en firmatelefon som beskatningsobjekt i stedet for multimedieskatten på pc og bærbart grej samt internetforbindelser. For det er en og samme ting. Derfor mener jeg lovgivning bør være teknologineutral og ikke udpege telefoner, telefaxer eller en pc, som beskatningsobjektet. Det er dårlig lovgivning. Men langt mindre dramatisk end nedlæggelsen af Teknologirådet ( https://www.facebook.com/pages/Bevar-Teknologir%C3%A5det/140111649428413 ) /kurt

 • 0
 • 0
#12 Maxx Frøstrup

Hvis jeg forstår det korrekt, så er det egentlig samme problemstilling man har med Gul-plade biler. Nej, du må ikke lige køre ned til bageren i den og hente rundstykker eller hvordan, også skal man huske kørebog osv osv.

én ting er at være lidt pernittengryn, men er vi ude i at jeg skal betale telfonskat, hvis min kone ringer til min fastnet telefon på kontoret?

Eller uha, hvis jeg ringer til hende fra den. Det er det jo nok i lovens forstand, men jeg tror ikke det er der hvor skatten bliver hadet mest. Jeg tror heller ikke der er mange der har betalt multimedia skat for at hoppe på deres netbank via kontorets computer, og det er jo lidt det der bliver lagt op til.

Nu opdagede jeg lige et nyt begreb idag: "Avanceret moral." Som dækker over at lige lige præcist det her tilfælde gælder nogle særregler... Nej.. Enten følger man reglerne eller også gør man ikke. Nogle følger så reglerne med undtagelser. Og hvis man vil undersøge noget ville jeg heller kigge på undtagelserne end noget andet.

Hvis du har en Arbejdstelefon, du føler er din egen, og som du bruger som primært telefoni/browser/fax whatever enhed. Så betal da din skat og vær glad for din arbejdsgiver vil udstyre dig med sådan noget. Hvis du ikke vil betale skatten, eller overholde de regler der er stillet op for brugen af telefonen. Så find og brug da din egen løsning, og betal for den. I det mindste er man med de nye regler stillet så man rent faktisk KAN skille skidt fra kanel.

Men hvis man sidder og skal tælle skidt, så kunne man jo tage en debat om hvor grænserne ligger?

Er det f.eks. okay at kontornusseren tager kontortelefonen og ringer til lægen for at bestille tid? Altså forudsat chefen ikke klager!!!

Hvad med at ringe til veninden for at aftale hvor og hvornår man skal mødes efter fyraften? Igen forudsat chefen ikke klager!!!

Hvad med politimanden der lige ringer fra tjenestetelfonen og siger han bliver forsinket fordi toget er kørt af sporet?

Jeg er sikker på de fleste af os ikke er et sekund i tvivl om hvornår vi bruger en device privat/arbejdsrelateret. Spørgsmålet er mere hvor meget er rimeligt at "undtage"?

Jeg tror jeg tabte tråden: Pointen er at hvis du ikke vil beskattes af en arbejdstelefon, bliver du nok nødt til som minimum at anskaffe en privat ordning i første omgang. Det er ihvertfald et godt udgangspunkt. Det er svært i dag at have udelukkende arbejdsrelaterede telekommunikation, så hvis man ikke som minimum har en privat ordning, hvor er så den private telekommunikation? Ville være min tanke som skatteinddrager..

Vi gør vel det samme med gul-plade biler?

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere