- Log ind eller Opret konto for at kommentere
- Anmeld denne kommentar
Det var dog nogen mystiske synspunkter, men det skyldes muligvis: 1. At du ikke helt er med på hvor stor forskel, der er på bankernes interaktion med virksomheder i Tyskland og Danmark / de Angelsaksiske lande 2. At du roder rundt i ”kapital” begreberne. Seed-, angel- og venturekapital bliver til egenkapital, ikke kapital / fremmedkapital. Kapitalfondene får aktier / anparter eller stiller alternativt kapital til rådighed som konvertible lån. Fremmedkapital, den del af en virksomheds kapital, som indskydes af virksomhedens långivere, kreditorer, fx leverandørkredit, banklån, kassekreditter eller kreditforeningslån
Uanset hvordan du selv mener kapital / fremmedkapital skal defineres, så er ”vores” take / vurdering væsentlig anderledes. Helt grundlæggende er penge flowet i at bringe software til markedet: Design / udvikling / test -> salg -> likviditet / penge i kassen
Det tager tid at udvikle god / salgbar software og perioden indtil der er penge i kassen, skal der jo betales løn, leverandører osv. Det skaber et likviditets gap / forskydning. Det vi opstartsvirksomheder og øvrigt software virksomheder er rigtig kede af, er at det er super svært at skaffe den nødvendige likviditet. Når der sker en vækst i aktivitets niveau med henblik på at vækste virksomheden, accelererer dette gap / forskydning.
Samtidigt sker der det, at mange af de store virksomheder som man som b2b software leverandør leverer til, har krav til kredittider, som ofte kan ligge på 60-90 dage og de har desuden rigtig svært ved at få betalt til tiden.
Hvis du ikke er klar over det, så er det siden finanskrisen / Stein Bagger blevet nær umuligt at låne penge i banken til at bringe software til markedet. Rigtig mange software virksomheder oplever at de ikke kan få kreditter i banken eller får deres kreditter reduceret, uanset at de driver sunde forretninger.
Der kræves mindre kapital til etablering af en softwarevirksomhed end til at åbne en frisørsalon.
Sludder, frisøren må forventes at have omsætning meget kort efter åbning. Der kræves mange måneders likviditet for at starte, udvikle, afsætte software og få penge i kassen.
Min påstand: * Langt de fleste software virksomheder kan drives succesfuldt uden fremmedkapital.
Næppe, langt de fleste software virksomheder har brug for kapital for at kunne drives succesfuldt / vokse.
Min påstand: *Langt de færreste software virksomheder ønsker fremmedkapital.
ALLE software virksomheder jeg kender til / har været i dialog med, ønsker adgang til lån / kreditter, helst helt uden rente.
Jeg synes blot emnet ofte får alt for megen opmærksomhed, og at der ofte tillægges sammenhængen mellem iværksætteri, vækst og kapital en deterministisk og mekanisk sammenhæng.
Vi lever i Danmark, så alle har jo lov at have synspunkter. Jeg er helt uenig og mener ikke at emnet på nogen vis får i nærheden af den opmærksomhed, som er påkrævet hvis vi i Danmark skal have noget der ligner en chance for at have en position i fremtiden, der står mål med de kompetencer som vi faktisk har inden for software området i Danmark.
Jeg er med på at vi er midt i tidernes største finanskrise, men det kan vel næppe tillægges software virksomhedernes ageren i de senere år. Alligevel skaber statens pres mod bankernes udlån, tilsvarende problemer for software virksomhederne, der igen direkte kommer til at hæmme væksten eller åbne hele paletten af alternative finansieringsmuligheder (seed-, angel- og venturekapital og mange andre).
Ejerne af software virksomhederne vil da helst kunne låne til vækst. Seed-, angel- og venturekapital er ofte lavet efter US paradigme, som gør at det på mange områder, set fra en ejers synspunkt, ligner lån, blot med en helt vild rente. Man kan selvfølgelig leve med at betale 200% i rente om året, blot virksomheder vækst overstiger dette væsentligt. For flertallet af software virksomhederne i Danmark, kan en sådan vækst næppe realiseres.
Så derfor, debatten tilbage på sporet. Lad os nu prøve at få Dansk software frem ad, så vi også har en position i fremtiden. Ud over kompetence og innovation kræver det likviditet. I min verden er bankerne den helt naturlige medspiller. Hvis de ikke selv helt forstår det eller tror at de skal hælde penge i boligspekulanter eller fladskærme, må det være vores / statens opgave med pisk / gulerod, at få dem tilbage på sporet. Der er mange initiativer i gang, men jeg har endnu ikke set / hørt at noget skulle være nået helt ud til den bankrådgiver som pt. siger nej til alt, der har med software at gøre. Jeg kan sikkert låne til start af en frisør salon, da stol, sakse osv. kan stilles som pant. Det hjælper ikke meget, da software ikke pt. tillægges værdi som pant.
Min påstand: Mere billig likviditet til den Danske software virksomheder for fremtidens Danmark.
Niels Henrik Sodemann, CEO Queue-it (Dansk software virksomhed i Danmark)