Ada Lovelace Dag 2012

Så er det snart tid til Ada Lovelace Dag - i år er det tirsdag d. 16 oktober. Konceptet går ud på at synliggøre seje kvinder indenfor ingeniørvidenskab, matematik, teknologi og videnskab.

En måde at gøre det på er at skrive et blogindlæg om en kvinde der har inspireret en og jeg har gjort det før - ikke i 2011, men i 2010 og 2009. Jeg har endnu ikke bestemt mig for hvem jeg vil skrive om i år. En lokal sej it-kvinde, en international it-kvinde, en historisk it-kvinde eller måske en hel gruppe af it-kvinder...

Hvis jeg skulle vælge en lokal sej it-kvinde, så ville jeg nok vælge min tidligere chef Aino Vonge Corry, som har en Ph.D i datalogi. Hun har i dag sin egen virksomhed Metadeveloper, hvor hun "udvikler udviklere". Hun har bestemt været med til at udvikle mig. For nyligt var hun også på infoQ med et foredrag om retrospectives.

Hvis jeg skulle vælge en international kvinde, så ville jeg nok vælge Linda Rising, som talte på GOTO-konferencen her i Aarhus for nyligt. Linda har blandt andet skrevet bogen "Fearless Change" om at indføre forandringer i en organisation og hun er en af de bedste foredragsholdere, jeg har mødt. Hun kan virkelig holde et publikum interesseret, og jeg studerer hende jævnligt for selv at blive bedre til at holde foredrag. Linda fik sin Ph. D. i datalogi da hun var 50. Sidste år til GOTO holdt hun et foredrag om det agile mindset, som jeg stadig henviser til mindst en gang om ugen (tro mig - det er værd at investere tid på at se).

Hvis jeg skulle skrive om en historisk vigtig kvinde (hvilket jeg nok synes er det kedelige alternativ), så ville jeg skrive om admiral Grace Hopper. Hun fik en Ph.D. i matematik i 1934 og døde i '92 som 85-årig. I sit lange liv udrettede hun mange ting, men er nok mest kendt for at udvikle verdens første compiler og navngive debugging.

Alternativt kunne jeg skrive om en hel gruppe af kvinder - f.eks. de kvindelige medlemmer af Ada Aarhus, en gruppe om kvinder i it i Aarhus og omegn. Jeg startede Ada sammen med førnævnte Aino for nogle år siden og gruppen er vokset støt. Deltagerne i gruppen har blandt andet hjulpet hinanden med kontakter til jobs, vi har undervist i programmering i folkeskolen og lige nu overvejes det, hvordan vi kan udvikle gruppens deltagere til at blive gode konference-talere - på opfordring fra en konferencearrangør fra Australien. Generelt set er det en handlingsgruppe mere end det er en snakkegruppe - vi debatterer også, men der er fokus på at få handling ud af debatten. Hvert år under GOTO holder vi et brugergruppemøde, og det er et af de mest populære møder blandt talerne. De sidste to år har førnævnte Linda Rising talt til os, men også Dave Thomas, Martin Fowler, Dan North, Patrick Linskey, Liz Keogh, Scott Hanselman og Josh Graham kom og bidrog til dette års møde.

Skønt at have problemet, at man ikke helt kan vælge mellem de mange gode forbilleder blandt kvinder i it-branchen. Det er vist det man kalder et luksusproblem. Måske skulle jeg bare kalde dette lille blogindlæg for mit bidrag til Ada Lovelace Dagen...

Har du tænkt dig at deltage i dette års Ada Lovelace Dag?

Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Therese Hansen

Det var da en fantastisk ide Simon! Wikipedia er utrolig vigtig som opslagsværk for mange mennesker og danskerne skulle jo nødigt få indtrykket af at der slet ikke er kvinder i it - eller ikke har været det siden Ada.

  • 2
  • 0
#5 Troels Henriksen

Valerie Aurora er en Linux kernehacker der arbejdede en del på filsystemer. Hun er også grundlægger af Ada Initiativet, en gruppe der forsøger at trække flere kvinder ind i open-source miljøet. Hun er værd at nævne fordi hun har beskæftiget sig med de allermest fundamentale tekniske aspekter, der i endnu højere grad end de fleste andre dele af faget har et fåtal af kvinder (og så er hun stadigvæk aktiv).

  • 3
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere