Årets bedste gratis software

En schweizerkniv til kommunikation. En dåseåbner til Apples musikmonopol. En omnibus til tekster, præsentationer og regneark. Nettets fedeste Überapp til fildepot på den lokale maner. Det er noget af den software, der i 2008 pegede fremad for mig.

1. Off- eller online, who cares?

Google Apps og Gears.
Google Apps er moderne, ægte kollaborativ og uden de store dikkedarer.

Men det er først med Google Gears, at du oplever, hvad den stærke combo formår. Her er fremtidens netbaserede officepakke realiseret med et lokalt fildepot, så det er ligegyldigt, om du har netforbindelse eller ej.
Og produktet findes til både Linux og Windows.

2. Schweizerkniv til kommunikation: Digsby
Hvad gør man så, når man skal holde øje med alt, hvad der foregår på de sociale netværk?
Digsby blev årets bud for mig. En enkelt applikation, som
kan håndtere mange kommunikationsprotokoller og samle alt fra chattil e-mail-check og overblik over Facebooks statusopdateringer.
Til Mac-OS,Windows og Linux.

3. Moden og stylet tekstbehandler: Openoffice 3.0

Den nyeste udgave af open sourceofficepakken Openoffice viste sig at være meget mere end brugbar tekstbehandling.

Det er nu en fuldblods officepakke, der ikke lader MS Office
noget efter. Med andre ord en værdig og smagfuld repræsentant for de
klassiske officepakker. Til Mac-OS,Windows og Linux.

4. Frisk og fyrig browser: Chrome

Selvom Firefox er min standardbrowser på grund af masser af fede plugins, imponerer Chrome, som i skrivende stund er ude af sin beta-fase (Det er vist ny rekord for beta-tidsspand for et Google-produkt).

Version 1 imponerer med yderligere hastighedsforbedringeraf den i forvejen meget tjeppe browser samt marginalt forbedretstabilitet. Til Windows og forhåbentlig snart Linux.

5. Slut med DRM-tyranni: Songbird

Jeg elsker min iPod, men hader iTunesapplikationen til Windows. Den er et tungt og ustabilt monster, som binder mig til at afspille mine musikindkøb i selvsamme applikation.

Men hvad der startede som et proof of concept, er i løbet af året blevet til en fuldbåren og værdig musikafspiller, som kan håndtere mange flere lydformater end iTunes. Og som ikke mindst kan afspille den DRM-beskyttede musik.

Songbird 1.0 er min nyudnævnte medieafspiller numero uno.

**Hvad blev dine favoritter? **
Er du dybt uenig i mine bud?
Hvad var dine yndlingsapplikationer i år?
overvej at poste et indlæg.
Godt nytår.
/kurt

Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Anonym

Grafisk software: GIMPen. Helt klart. Jeg er faktisk ret imponeret over, det kan lade sig gøre at lave en så forholdsvist avanceret editor gratis.

Musik: last.fm, en musikstation uden reklamer, som retter sig efter din favoritmusik. Det er vel ikke en applikation alene, men et socialt community også for musikelskere. Du kan oprette en profil, så får du mulighed for din egen radiostation.

Email: Thunderbird har været fast installeret et stykke tid. Den har et par (mindre kritiske) mangler, men er fuldt ud acceptabel som mail-klient og nyhedsgruppelæser.

Kommentarer til favoritterne i hovedindlægget: Jeg er én af de få i Danamrk, som af princip ikke bruger sociale communities som facebook, altså ud over last.fm, som er rimeligt harmløst (de er i hvert fald ikke blevet hacket endnu). Jeg har så også fravalgt Google Chrome, pga. deres EULA.

Om det er Google eller Microsoft, eller (måske?) Facebook, som får for meget magt, er egentlig ligegyldigt, det vil altid udgøre en sikkerhedsrisiko, når alt bliver samlet ét sted - som man ikke selv kontrollerer 100%.

 • 0
 • 0
#2 Thomas Nielsen

Thunderbird blev med v2 voksen og er blevet vores hjemme-mailklient. Der er nogle få ret irriterende mangler i forhold til Outlook, bl.a. muligheden for at "poste" en besked in en folder, og RSS-klienten er nærmest uanvendelig (med en undskyldning om at "den da overholder standarderne og at udgiverne ikke gør" - upåagtet at ingen andre klienter har problemer og som jeg gider ringe rundt til den samlede verdenspresse og bede dem lave deres feeds om), men resten af programmet er sammen med Lightning (synkroniseret med Google) virkelig velfungerende.

Mit andet wow-øjeblik blev Chrome, som på trods af sine mangler er en usædvanligt velsmurt maskine. Lige omkring 1 sekund fra jeg dobbeltklikker på ikonen til startsiden er indlæst. Det kan ingen af dens rivaler stå imod. At Chrome så har en masse mangler, det lever jeg med.

 • 0
 • 0
#3 Bjarke Walling

Mine favorit i denne kategori er Inkscape, en editor for 2D-vektorgrafik. Det er nemt at lave skitser og tegninger, der ser professionelle ud og kan skaleres til den opløsning man ønsker. Jeg har brugt Inkscape i lang tid til primært logoer og webgrafik, men også enkelte tryksager. Der er lidt problemer med tryksager, hvis man vil have CMYK-farver. I mine øjne er Inkscape (efter en halv times leg-og-lær) mange gange nemmere og hurtigere at bruge end Adobe Illustrator. I hvert fald til mine formål.

Jeg har for nylig opdaget Google SketchUp (ikke open source, men gratis). SketchUp er den nemmeste 3D-editor jeg har prøvet. Ved hjælp af "mouse gestures" og drag'n'drop intelligens har de gjort det ret intuitivt af trække/flytte/skubbe og tegne i 3 dimensioner. Man kan efterfølgende se sin kreation i Google Earth. Jeg viste programmet til min lillebror. En time efter var han i gang med at tegne møbler, huse og sære genstande jeg ikke kan navngive. Han elskede det.

 • 0
 • 0
#4 Morten Knudsen

Da jeg ikke selv er den store iTunes fan, ville jeg da lige prøve Songbird. Umiddelbart virkede det da meget lovende... Jeg læste planerne for release 1.1. Der blev bl.a. nævnt mindre ressourceforbrug på Windowsplatformen. http://blog.songbirdnest.com/2008/12/29/riffing-into-2009-with-hendrix/

Så besluttede jeg mig for at lave en lille uvidenskabelig test: Jeg satte iTunes og Songbird til at afspille den samme sang og måle CPU forbruget via Joblisten. Jeg må med det samme sige, at hvis iTunes er et tungt monster, må Songbird være et endnu tungere monster. På min gamle 2,6 Ghz P4, brugte iTunes 2-3 % af CPU kraften. Songbird brugte 20-30%(!)... Absolut ikke overbevisende! Jeg håber næste version giver de nævnte forbedringer, da programmet ellers er lovende.

 • 0
 • 0
#5 Nicolai Nicolai

Jeg har også givet Songbird 1.0 en chance som et alternativt til Winamp, men jeg er ikke imponeret over hverken stabiliteten eller hastigheden.

Til gengæld synes jeg at Mediamonkey (http://www.mediamonkey.com) er udemærket software.

Der er også Foobar (http://www.foobar2000.org) som er en stabil, no-nonsense player til Windows. Hvis man kan finde tiden til konfiguration, giver den en masse fleksibilitet.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere