Jesper sandal header

Ånden fra Falkoner Allés computermekka lever - på den anden side af Jorden

Jeg kan stadig huske jagten på min første pc. Ikke min første hjemmecomputer, men derimod min første rigtige pc, som blev købt med et budget på maksimalt 10.000 kroner fra børneopsparingen efter måneders research blandt annoncerne i Alt om Data og Den Blå Avis.

Dengang i 1990'erne var der ingen tvivl om, hvor Slaraffenland lå: Falkoner Allé på Frederiksberg. Her lå computerbutikkerne side om side. Både de store som Data Centrum og de helt små, som det sted, jeg endte med at lægge pengene for min 486 DX2 66 MHz pc med 420 MB harddisk, 4 MB RAM, et VESA SVGA grafikkort og en 14" skærm.

Butikken var som essensen af det tidlige pc-marked. Den lå i en hjørnebutik så langt ude på Falkoner Allé, at den var blevet til Jagtvej, og butikken kunne meget vel have begyndt sin tilværelse som ismejeri.

Indretningen ville have fået en spartaner til at smutte en tur i IKEA. Nogle få pc'er stod på gulvet, mens det meste af arealet var optaget af brune papkasser direkte fra Taiwan, bambus-pc'ens hjemland.

Pc'erne blev samlet i baglokalet, som var en Aladdins Hule fyldt med fladkabler, papæsker i alle størrelser og halvt samlede pc'er med frit udsyn til motorrummet.

De sidste pc'er, som jeg ikke selv har samlet, har jeg købt i en stor elektronikkæde og via producentens egen hjemmeside. Der findes stadig computerbutikker på den strækning af Falkoner Allé, som i de år i 1990'erne blev kaldt Silicon Alley, men det er slet ikke i samme omfang, som da det toppede lige før firma-pc-ordningerne gjorde hjemme-pc'en til hvermandseje.

Så da jeg var i Seoul i forbindelse med Samsungs lancering af en ny SSD, udnyttede jeg et par fritimer til at smutte med undergrundsbanen ud til en forstad for at besøge Techno Mart.

Forestil dig et stormagasin. Jeg var i det nye Techno Mart i Sindorim, hvor etagerne er større, så det var kun tre etager, som var dedikeret til forbrugerelektronik, men da hver etage var på størrelse med en lille Bilka, var der stadig masser af plads til alt fra airconditionenheder til smartphones. Faktisk var der en hel etage udelukkende til smartphones.

Illustration: Jesper Stein Sandal

På mobiletagen kunne man finde både de nyeste topmodeller, samt obskure, glemte telefoner fra producenter, vi aldrig har hørt om i Europa. Sydkoreanerne er selv meget glade for de enorme smartphones som Samsung Galaxy Note II og den lokale Vega fra Pantech.

At træde ind i Techno Mart var som en mærkelig blanding af deja-vu fra de gamle dage på Falkoner Allé og et kræmmermarked for elektronik. Det er nemlig ikke én stor butik, men derimod en koloni af ganske små butikker, som specialiserer sig i eksempelvis hovedtelefoner til mobiltelefoner eller kraftige gamer-pc'er.

Illustration: Jesper Stein Sandal

Derfor fandt jeg også butikker, hvor halvsamlede, farvestrålende pc-kabinetter var omgivet af stabler af Intel-processorer. Det gav mig en glad følelse af, at et i Danmark næsten glemt håndværk stadig var i live på den anden side af planeten.

Men Techno Mart var ikke kun en basar for dugfriske grafikkort og brugte strømforsyninger. Alle de største pc-producenter havde på én af etagerne indrettet kundecentre, hvor man kunne henvende sig, hvis man havde problemer med sin Dell, HP, Asus eller Samsung-pc.

Skal man have fikset sin pc i Danmark, så er man enten tvunget til at bruge postvæsnet og vente flere uger, eller også skal man henvende sig til dem, der nu er flyttet ind i det nedlagte ismejeri på Frederiksberg, men ikke sælger nye pc'er, men blot lever af at støvsuge computere og skifte glasset på iPhone-telefoner.

Illustration: Jesper Stein Sandal
Illustration: Jesper Stein Sandal
Illustration: Jesper Stein Sandal
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Jacob Larsen

Næste gang du er i Seoul så tag og prøv markedet ved Youngsan Station. Der er både et marked ala techno mart, men bagved stationen fortsætter det som et gademarked med elektronik

 • 2
 • 0
#2 Jesper Stein Sandal

Det var også på min liste, men der var desværre ikke tid (det kan være jeg på et tidspunkt skal skrive et blogindlæg om, hvordan presseture i virkeligheden foregår som journalist - min familie tror, det er ren ferie...). Det kan være, jeg havde haft større held dér med at finde en jack-til-dobbelt-jack-adapter til flyets underholdningssystem, så jeg kunne have brugt mine egne hovedtelefoner.

 • 1
 • 0
#3 Finn Christensen

for en tur på Memory Lane. Jeg har også browset lyd og Pc på Silicon Alley og kendte også 'din' hjørnebutik, hvor jeg både har oset og hentede gode dele. Den forretning havde nogle gode folk at snakke med og for det meste fornuftige priser.

Ak ja for mig var det i386 perioden få år før din i486, Pentium Pro og efterfølgende.

 • 1
 • 0
#6 Ole Høj

Dette indlæg Jesper er i mine øjne sommeren og måske årets bedste, fortid, nutid og måske et blik ind i fremtiden. Tak for en super spændende artikel som fik tankerne tilbage på Boomet på Frederiksberg og nedturen der ramte Zitech med flere. Håber i vil bringe lignende emner frem over. Det var super god læsning som man kan sætte sig ind i, tak.

 • 2
 • 0
#7 Ken Christensen

Glemmer aldrig mine ture til Falkoner llle som barn i 90'erne (er 87'er..) med min far og to ældre brødre hver gang der skulle jagtes nye stumper af DIV. Karakter. Computerbutikker så langt øjet rakte, alle spækket med hardware på samtlige hylder. Hver gang der skulle opgraderes, var det den samme fremgangsmåde: ind og hente de daglige prislister, som alle blev nøje gennemgået over frokost, hvorefter jagten gik ind på at hente alle komponenterne i de forskellige butikker med de helt rigtige priser og tilbud, inden turen gik hjemad for at samle det nye vidunder herunder den obligatoriske jumper-konfiguration! Der er ingen tvivl om at de ture til falkoner alle igennem hele min barndom har været en enorm faktor til at jeg altid har haft så enorm en interesse for computere og idag arbejder med det professionelt.

det er en skam at vi ikke længere har det samme slaraffenland af butikker i Danmark, den lille samling der er tilbage på Falkoner Alle gør hvad de kan, men selv for en knægt der er vokset op med konstant renderi på Falkoner Alle, er butikker som Komplett ofte anvendt de senere år og nutidens unge vil desværre aldrig se hvordan verden så ud da PC'en for alvor slog igennem og Internet Handel ikke eksisterede

 • 1
 • 0
#8 Torben Jensen

Og hvis du engang kommer til Thailand og har nogle dage i Bangkok, så husk at besøge Pantip Plaza, det er også et flere etager stort shopping center kun med forbruger elektronik.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere