Åbne standarder ?

Hvad sker der med de åbne standarder - folketingets beslutning B103 ?

Ja, efter at Version2 skrev at der var indgået aftale i folketinget, og Helge Sander i DR1/Harddisken underholdt med at der var en aftale. Så sker der ikke noget.

Jeg har spurgt ministeriet. Og de kan

 • bekræfte at der findes en færdig formuleret aftale mellem regering og it-ordførerne
 • ikke offentliggøre den før "kort efter sommerferien"

Så hvad det hele bliver til kan vi vel forvente at få at vide i løbet af oktober....

Jeg har også spurgt ministeriet, om hvilket beslutningsgrundlag (materiale) it ordførerne egentlig har fået. Og det er 30 dokumenter.

Jeg blev overrasket over at der ikke er blevet videregivet resultatet af omverdenens bemærkninger til økonomirapporterne. Faktisk læser jeg endda materialet sådan, at nogle af IT ordførerne har spurgt ind til eksemplevis de forudsætninger, "gæt", Rambøll selv siger mangler en emperisk forankring.

IT ordførerne har fået det svar, at "gættet" er bedste bud. Selvom omverdenen jo har påpeget andet - herundet at vi i Rødovre Kommune har fremlagt resultatet af emperisk undersøgelse. Som viser at "gættet" er helt forkert.

Men det gør jo ikke så meget, om vi vælger et eller to formater (ODF og openXML) mere end de 3 vi også skal understøtte (pdf, utf8 og html) og det 6. format (.doc) der alligevel bruges mest :-))

Hov jeg glemte helt det 7. format "tiff" som Statens Arkiver siger alt skal arkiveres i....

Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Torben Mogensen Blogger

Jeg har flere gange fra windowsbrugere fået TIFF filer, som jeg ikke kunne åbne i Gimp eller XV (som ellers understøtter standarden). Har TIFF på Windows ikke-standardiserede udvidelser? I givet fald er det et problem for arkiverne, da man ikke kan garantere, at de i fremtiden læses via Windows.

 • 0
 • 0
#4 Peter Juhl Christiansen

Som den glade optimist jeg er troede jeg at vedtagelsen af B103 var et reslutat af at politikerer havde lyttet til folk med forstand på IT og besluttet at Danmarke skulle være med i front.

Denne beslutning med at have dobblet standarter (ODF og OOXML), har for mig den klarer konsikvens at visionerne i B103 er udsat på ubestemt tid.

Sagt med andre ord var vi valgt at gå bagerst, og håbe resten af verden får firmaer som Microsoft til at give os kontrol over vores indhold og konkurence på dette markede. En omvej som jeg desvære også frygter bliver dyr.

Faktisk finder jeg hele debaten, den besynderlige beslutnings process samt den tåblige beslutning så deprimerende at det nok er bedst for mit velbefinde ikke at deltage mere i denne B103 debat.

Måske skulle DR overveje at genopfinde BBC serien "Javel Hr minister", der er sku da her materiale nok til mindst et par afsnit!!

 • 0
 • 0
#5 Jørgen Ramskov

Der har været en del skriveri om manglen på formularer i ODF, derfor er det ret interessant at læse følgende: http://www.robweir.com/blog/2007/07/formula-for-failure.html

og

http://www.openmalaysiablog.com/2007/07/mathematically-.html

Ud fra ovenstående kan man læse at nok inkluderer ODF 1.0 ikke formularer, men det er et område der arbejdes seriøst på (OpenFormula) og samtidigt er formularunderstøttelsen i OOXML mangelfuld og nogle tilfælde direkte forkerte.

 • 0
 • 0
#6 Lars Roark

En lille opklaring: grunden til at jeg skrev "UTF" er, at den mest almindelige (som oven i købet er anerkendt) udvekslingsform er "mail". For "nogen tid siden" undersøgte jeg hvad standarderne her var (OIO). Og der er to standardar, som er "godkendt". "Tekst" og "HTML". Men jeg husker at der stod en bemærkning i retning af at man burde bruge UTF8 som kodningen af tekst.

Jeg kan godt nok ikke finde denne uddybning lige nu - men det er nok bare for sent på dagen.

 • lars
 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere