Åben dit trådløse netværk!

Politiet er træt af de åbne trådløse netværk, som forhindrer deres opklaringsarbejde. Men har politiets opklaringsarbejde overhovedet noget med beslutningen om mit trådløse netværk skal være åbent eller ej' Og er åbne trådløse netværk overhovedet usikre'

Først og fremmest er jeg rigtig træt af, at påstanden om, at et trådløst netværk pr. definition er usikkert. Det kommer selvfølgelig an på så meget. På konferencer har jeg stor fornøjelse af at bruge opstilede trådløse netværk, og med mindre det trådløse netværk er sat direkte på stedets indre netværk, er der næppe tale om et usikkert netværk, bare fordi det er åbent. Hjemme i privaten er det lidt vanskeligere at have et netværk åbent, men det kan da lade sig gøre, og det er ikke pr. definition usikkert.

Der er mange gode grunde til at gå ind for åbne netværk. I disse overvågningstider, hvor fx Prosa føler trang til at give deres medlemmer en cd med værktøjer til anonymisering, kan man stille spørgsmålet, om det ikke er en demokratisk ret at surfe anonymt' Det bliver det fx nemmere at sikre muligheden for, hvis flere åbnede for deres trådløse netværk.

Så hvorfor har politiets opklaringsarbejde har overhovedet relevans for mit trådløse netværk? Det er jo normalt ikke et hensyn, som vejer særlig tungt (undtagen selvfølgelig i terrorbekæmpelsens hellige navn). Tvungne DNA-registre ville fx gøre politiets opklaringsarbejde meget nemmere, men det går vi jo ikke ind for af den grund.

I øvrigt er det jo kun de dumme forbrydere, som bliver fanget på den måde. Resten krypterer e-mails og IM samt surfer anonymt med fx TOR.

Når jeg varmt går ind for kryptering af e-mails og anden kommunikation, er det ikke for at beskytte noget forbudt. Det er fordi jeg vil have retten til at være privat.

Men det svære spørgsmål er selvfølgelig, om jeg skal åbne mit eget trådløse netværk. Til det kan jeg jo nok blot svare: Du må være sindssyg, men du skal selvfølgelig selv være velkommen, hvis du blot husker at tænke dig om.

Du kan så stille mig spørgsmålet: Tror du dit trådløse netværk er sikkert af den grund? Hvortil jeg kun kan svare, at det har jeg ingen illusioner om, men min risikoprofil er formentlig mindre, og det er jo også det, som sikkerhed handler om.

Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Peter Makholm Blogger

Jeg synes det kunne være interessant at høre et lidt mere uddybende svar end "du må være sindsyg". Ikke at jeg tror vi er uenige.

Jeg har engang imellem overvejer at slå alt WEP og WPA fra, men kun tillade ikke-authentificeret trafik på port 22 og 53 til WAN-porten. Muligvis også med noget IPSec-tunling.

 • 0
 • 0
#4 Michael Rasmussen

Hvorfor er det så slemt, hvis andre "låner" ens internetforbindelse?

Har du en korrekt opsat firewall, hvor wlan har sit eget ben, der kun tillader trafik ud på nettet, og hvor alt traffik, med mindre det er gennem ssh, til det interne net er blokkeret, gør det vel ikke det store?

 • 0
 • 0
#5 Niels Elgaard Larsen

Jeg havde et åbent net i et års tid. Og der var andre der brugte det af og til. Fint med mig. Så var der en i nærheden, der fandt på at køre noget P2P 24/7. Det ødelagde min IP-telefoni, og jeg havde ikke rigtig den båndbredde, jeg havde betalt for. Så lukkede jeg det.

Jeg experiementerede så med at sætte et TOR accesspoint op https://agol.dk/elgaard/torap/ Det har den "fordel", at TOR er så langsomt at det ikke belaster netværket ret meget.

Men en dag får jeg nok sat en passende båndbreddebegrænsning på.

 • 0
 • 0
#7 Peter Makholm Blogger

Problemet med åbne accesspoints er vel som sådan ikke større end problemet med åbne mail-relæer og åbne http-proxyer?

I forhold til mail-relæer er et accesspoint funktionelt en større gene, men begrænset i geografisk brugbarhed. Bor man inde i storbyen går det nok lige op...

Det ville være rart hvis man kunne have tillid til hinandens gode hensigter og reelt set er det primært de andres internetbrugeres problem.

 • 0
 • 0
#8 Ove Andersen

Et af de største problemer er vel, at hvis en går ind og bruger din forbindelse til at bryde ind i FBI - så er det vel dig der er "ansvarlig" da det er din private linie der er brugt.

Eller hvis en udefrakommende henter copyright beskyttet materiale - så er det vel også dig APG er sure på.

Ligeledes er der vel stadigt en klausul i de fleste private internet abonnementer, at man ikke må dele den med andre end personer i husstanden, eller noget i den retning..

 • 0
 • 0
#9 Flemming Jacobsen

Hvis man har styr på sin firewall og trafik prioritering (og har afklaret brugen med sin ISP), så er der reelt kun een potentiel ulempe ved at lade andre låne sin forbindelse.

Det problem er til gengæld også seriøst. Nemlig at det som udgangspunkt er dig der skal argumentere for at det ikke er dig der har begået ulovligheder fra din linje. Hvis vi snakker almindelige net-forbrydelser (filsharing, spamming, kreditkort fraud, ...) så er det næppe det store problem at komme uskadt ud af hændelsen. Men den dag et fjols finder på at sende trusselsbreve til en politiker, slipper den næste Windows-orm løs, eller hacker noget seriøst, så er sandsynligheden for at du får beslaglagt alt dit IT grej grænsende til 1.0. Og nogle af de historier man læser antyder at det kan tage lang tid før du får dit grej tilbage.

Derfor kører mit accesspoint med WPA og en helt tilfældig nøgle.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere