93 dage tilbage...

Tanken om at vi er ved at løbe tør for IPv4-adresser har altid været noget abstrakt for mig. Men nu begynder det snart at kunne mærkes. I løbet af november er der allokeret fem /8'er til de regionale registries, heraf en til Afrika, to til Europa og to til Nordamerika.

Dermed skal der allokeres to /8'er mere før hver enkelt RIR får allokeret en sidste /8 som afskedsgave fra IANA. Mit bud er at det sker til februar når Asien næsten gang løber tør (he.net byder på 93 dage).

I Europa går der nok omkring et halv år før vi får brug for den sidste /8. Herefter er det ifølge den nuværende plan kun muligt for hver enkelt LIR (dvs ISP, hosting-provider eller lignende) højst kunne få en enkelt /22 og kun hvis man allerede har IPv6-adresser.

Om lidt over et halvt år er det slut i Asien. Vi har nok cirka et år at løbe på. Det bliver pludselig ret konkret at tænke på. Er du klar?

Kommentarer (39)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Claus Stovgaard

Hey Mikkel. Den er desværre ikke så nem, da de 256 - 999 du tænker på ikke eksistere. Tænk binært her. En ipv4 adresse består af 4 oktets af 8 bit. Det betyder at hver oktet kan bestå af op til 2 opløftet i 8 svarende til 255 mulige kombinationer.

Samtidig er der nogen adresser som private adresser, multicast osv. som ikke kan benyttes.

Så ipv6 er fremtiden. Arbejder faktisk for hvordan det skal fordeles i subnets osv. Der mangler stadig en rigtig god best practice for dette.

 • 0
 • 0
#6 Henning Makholm

Men hvad sker der så?

Det eneste jeg er sikker på IKKE sker er at hele verden trækker på skuldrene og i god ro og orden går over til IPv6.

I første omgang vil der blive et betydeligt pres for at begynde at dele ud af 240-254. På lidt længere sigt bliver globale IPv4-blokke vel en handelsvare (med dertil følgende slagsmål om hvorvidt de er ejet eller lejet: hvem skal score værditilvæksten i allerede allokerede blokke?). Man må forvente en følbar prisforskel på internetforbindelser alt efter om man accepterer at den bliver NATtet hos ISP'en eller ej.

Men jeg har lidt svært ved at se hvordan der kan tilvejebringes et konkret incitament for den almindelige webbruger eller websted til at springe ud i IPv6-only -- ihvertfald ikke før portmangel begynder at knække ryggen på ISP'ernes NAT-routere.

 • 0
 • 0
#7 Jan Harries

I samme øjeblik en ISP ikke kan tage flere kunder, anskaffer han sig vel nok IPv6 udstyr, og siger til kunderne "nu er vi klar", og så kører det af sig selv.

Det vil brede sig som ringe i vandet, når alle er løbet tør og den eneste løsning er at udskifte alle routerne/firmwaren på nettet.

Det sker helt af sig selv er jeg sikker på.

 • 0
 • 0
#8 Mikkel Mondrup Kristensen

Jeg er temmelig sikker på at 240-254 ikke bliver delt ud af den grund at rigtigt mange protokolstakke slet ikke vil tale med de adresser så de er så godt om ubrugelige Carrier Grade NAT er det vist kun vendors der tror på og hvad jeg hører fra de fleste af dem har de vist også opgivet tankerne om det. Jeg tror content, de store spillere, kommer når finder ud af der er ipv6 brugere og derfor en revenue stream og vi derfor bliver nød til at få sparket last mile operatørene på banen. Og nu hvor el-selskaberne har brugt millarder på nye net kunne de da godt lige have tænkt på at skrive ipv6 ind i kravsspecifikationerne tsk tsk.

 • 0
 • 0
#9 Frands Hansen

Elselskabernes fibernet med IPv6? Tja, men hvis man ringer til WAOO, så mener de ikke det bliver et problem. I følge deres "Teknisk" support så har de masser af IP adresser, så de løber ikke tør... Den melding kan man naturligvis synes om hvad man vil.

Mht. spørgsmålet om jeg er klar - så er mit svar ja. Det eneste sted jeg ikke har nativ IPv6 er derhjemme hvor jeg må nøjes med en tunnel, fordi WAOO modsat resten af verden aldrig løber tør.

 • 0
 • 0
#10 Peter Makholm Blogger

Jan, intet er svært for den der ikke skal gøre det selv.

Havde det været en klumme i Politikens digital-sektion ville jeg kunen forstå din kommentar. Men mange af debatørene her på Version2 kan ikke bare læne sig tilbage og vente på at andre gør det. Det er os der ventes på. Ting sker ikke af sig selv, der er administratore og udviklere der må smøge ærmerne op for at få dem til at ske.

 • 0
 • 0
#11 Peter Makholm Blogger

Jeg troede lige du havde en løsning der var mere original end tvangsindrivelse af /8'er eller 240/4 og endnu længere ude for kassen.

Hvis vi bliver rigtig desperarte kan vi jo altid tage af 127/8 (Der er sgu alligevel ingen der bruger meget mere end 127.0.0.0/24), 128/16 (er stadigvæk reserveret, ikke), 191.255.0.0/16 og 192.0.2.0/24.

Personligt er jeg nu glad nok for mine /64'er.

 • 0
 • 0
#12 Morten Wegelbye Nissen

dr.dk, v2.dk, slashdot.org, ft.dk har ingen AAAA record. ripe.net har. au.dk, ku.dk lidt mod forventning heller ikke.

Hvor mange steder kunne finde på at begynde at udstille deres services på IPv6 uden at der er et behov for det? I primo '00-erne var der en IPv6-Taskforce der forsøgte at fremme brugen i DK, men der var ikke rigtigt noget drive, ud over enkelte personer.

Der er ingen kunder der forspørger endnu, så ledelserne ser intet behov.

Der skal nok komme en løsning, men jeg tror ikke det bliver IPv6. Det kræver simpelt for meget fra for mange på for kort tid.

 • 0
 • 0
#13 Peter Makholm Blogger

Der skal nok komme en løsning, men jeg tror ikke det bliver IPv6. Det kræver simpelt for meget fra for mange på for kort tid.

Jeg er spændt på at høre dit løsningsforslag. Set fra mit bord er de fleste alternativer enten ret kortsigtede (tvangsindrivelse), besværlige at sikre om de virker (240/8) eller ret yikes (mere NAT). Og ingen af dem tror jeg er mere klar end IPv6 om et halvt år.

For halvandet år siden tænkte jeg måske at folk nok ville opfage at IPv4-adresser var en begrænset resurse og kun allokere det absolut nødvendige. Men det er ikke det trenden har vist det sidste halvandet års tid.

 • 0
 • 0
#15 Michael Coene

Her i vesten har vi ikke det store problem i nu. Mon ikke ISP'erne kan genbruge rigtig mange adresser internt ved at lægge om på internt allokering. DHCP med meget korte lease-tid, ingen faste IP adresser til billige abonnementer, hoste flere webservere på et adresse osv. TDC's kundekreds vokser heller ikke med 50 millioner kunder om ugen lige som China Mobile. Det er kineserne som er virkeligt på røven, og det bliver nok dem som først switcher.

 • 0
 • 0
#16 Poul-Henning Kamp Blogger

Peter,

Jeg tror du kan være helt rolig for at både "frivillig" tvangsinddrivelse, NAT og andre hacks vil få en større betydning på kort sigt end IPv6.

Mit gæt:

Google starter med at offentliggøre summariske data for hvor mange A allokeringer der i virkeligheden ikke bliver brugt på det åbne internet.

Det får nogle af de historiske A allokeringer til at "donere deres addresser for nettets bedste" under stor PR-ståhej.

Bag scenerne vil forskellige arme blive vredet rundt for at fremskynde denne process.

Andre vil lave tilsvarende statistik og identiteterner på de ubrugte A-allokeringer vil begynde at rygtes, med mere armvridning til følge.

Senere kan du gentage den med B-klasserne.

Samtidig vil du begynde at se sortbørspriser for IPv4 allokationer. Skuffeselskaber med IPv4 allokeringer vil blive fusioneret til højre og venstre for ublu priser.

På et tidspunkt vil der komme officielle udmeldinger om at NAT er "recommended technology on organizational borders", eller med andre ord: Ethvert firma burde kunne klare sig med nogle få klasse-C net.

Herefter mere arm-twisting og IBM, HP osv. ryster op med deres klasse A allokeringer.

Først når en eller anden stor ISP begynder at give deres kunder IPv6 per default og lave IPv6/IPv4 translation på egen border, vil der for alvor komme skred i IPv6.

ComCast er mit bedste gæt, deres backbone er IPv6 fordi de løb tør for 10/8 addresser til det.

Poul-Henning

 • 0
 • 0
#17 Lasse Makholm

Jeg tror du kan være helt rolig for at både "frivillig" tvangsinddrivelse, NAT og andre hacks vil få en større betydning på kort sigt end IPv6.

Enig... Man fristes til at generalisere groft og sige at den menneskelige natur dikterer at de langsigtede først kommer frem når de kortsigtede løsninger er brugt op... :-)

 • 0
 • 0
#18 Jørgen Elgaard Larsen

Det er klart, at alle venter på hinanden her.

Flere websites har ikke nogen AAAA-record, fordi de mere eller mindre berettiget frygter, at folks browsere ikke kan finde ud af det, hvis deres IPv6 ikke er sat ordentligt op.

Så længe, der ikke er særligt mange websites, der har AAAA-record, gider teleselskaberne ikke sætte IPv6 op til kunderne, og browser-producenterne gider ikke slå på tromme for nyere modeller, der håndterer IPv6 korrekt.

Det er bare web. Jeg tror ikke, der er mange, der er rigtig trygge ved at køre alle services på IPv6 endnu. Min tillid til IPv6-opsætning på alverdens mailservere er for eksempel ret lille.

Men netop derfor er det vigtigt, at vi kommer igang med at finde fejlene. Lad bare os nørder køre vores småprojekter og personlige servere på IPv6, så skal vi nok opdage alle problemerne først, så de kan blive løst inden de store skifter.

Kære teleselskaber: Kom nu igang med at tilbyde ren IPv6 til jeres kunder!

 • 0
 • 0
#19 Henning Makholm

(Tumpe mig som tog fejl af "overskrift" og "navn" ...)

Mikkel skriver: "Carrier Grade NAT er det vist kun vendors der tror på og hvad jeg hører fra de fleste af dem har de vist også opgivet tankerne om det."

Hvorfor det? På længere sigt er det ikke en stabil løsning, men på kort sigt har en ISP så vidt jeg kan se kun fordele ved at tilbyde NATtet IPv4 frem for IPv6-only, alt andet lige. Brugerne slipper for at bekymre sig for om alt de sære software de har downloadet rundt omkring er IPv6-klart. Kunderne vil under alle omstændigheder insistere på at kunne snakke med IPv4-only websteder, så ISPen skal til at NATte hvad enten de vil de eller ej, og hvad enten kundens interne adresse er RFC1918 eller IPv6.

(Eller kan man bare route mod ::ffff: og håbe på at der er nogen tættere på målet der NATter forbindelsen for en? Det tror jeg ikke man kan stole på virker i praksis -- en ISP der vælger den løsning vil lynhurtigt blive hængt ud i pressen for at levere en skodservice der ikke kan tale med lang-liste-af-websteder).

 • 0
 • 0
#20 Leif Neland

Hvis ipv6-brugere til World of Warcraft fik adgang til ekstra våben, specielle quests eller andet, ville der stå horder og alliancer af spillere foran teleselskabernes hovedkontorer og forlange ipv6 :-)

Jeg har ipv6 via sixxs.net-tunnel både på arb og hjemme, og vores webservere er på ipv6.

Jeg giver vip-bonus til ipv6-brugere på et community, vi kører, men procenten ligger stadig omkring 0,021%

 • 0
 • 0
#21 Erik Cederstrand

Kære teleselskaber: Kom nu igang med at tilbyde ren IPv6 til jeres kunder!

Og ikke kun privatkunder. Så længe de fleste hostingcentre ikke tilbyder deres kunder IPv6, så ser vi ikke mange AAAA-records på de servere, som leverer indholdet til privatkunderne.

 • 0
 • 0
#24 Martin Kofoed

Elselskabernes fibernet med IPv6? Tja, men hvis man ringer til WAOO, så mener de ikke det bliver et problem.

Nej, men de HAR dog fundet ud af, at de ligger inde med en begrænset ressource. For et par måneder siden hævede de prisen for at have en fast IP-adresse ca. 100% ...

 • 0
 • 0
#25 Morten Wegelbye Nissen

Jeg er spændt på at høre dit løsningsforslag. Set fra mit bord er de fleste alternativer enten ret kortsigtede (tvangsindrivelse), besværlige at sikre om de virker (240/8) eller ret yikes (mere NAT). Og ingen af dem tror jeg er mere klar end IPv6 om et halvt år.

Kortsigtet ja, forståelige for dem der betaler for løn og udstyr; ja. Personligt har jeg ikke noget bud på en bedre løsning. Jeg syntes det er helt generelt med teknologi der er så bredt ude som eks. IPv4 - Jeg vil påstå at vi i dag kunne designe SMTP på en langt bedre måde. Nogen siger POSIX skulle have en tur, men det sker ikke. Find selv på flere. Det handler mest om at pionærene får så lidt, og det giver altså ikke streetkredit hos alle der ikke er os.

 • 0
 • 0
#26 Leif Neland

[quote]"Hvis ipv6-brugere til World of Warcraft fik adgang til ekstra våben, specielle quests eller andet,

Og hvad er så Blizzards tilskyndelse til det? [/quote]

En dejlig varm følelse af at hjælpe verden fremad :-)

Men på den anden side, når de endnu ikke har kunnet finde ud af/ønsket at lade deres p2p-downloader kommunikere med lokale peers, så hver eneste pc i huset skal hente patches i GB-størrelsen ude fra nettet, i stedet for at dele med den på bordet overfor, skal man nok ikke regne med noget innovativt fra den kant.

 • 0
 • 0
#28 Erik Cederstrand

Jeg tror nu efterhånden ikke der er (seriøse) hostingudbydere herhjemme der ikke tilbyder ipv6.

Hvem var det? Og hvilke andre udbydere kender du? Jeg har et par servere hos easyspeedy.com, men de tilbyder ikke IPv6. One.com gør heller ikke.

Edit: 5 minutters googling finder Netgroup, Solido og Lynero. Jeg skal vist til at skifte...

 • 0
 • 0
#29 Kim Storm

Jeg havde engang en fast IP hos TDC - og det blev effektueret ved at man allokerede et /28 subnet (= 16 adresser) til mig.

Jeg husker ikke længere detaljerne, men i det tildelte subnet var der jo 2 uanvendelige broadcast adresser (.64 og .79), en default gateway (.65), muligvis en dhcp server (.78) og så min IP adresse (.68).

Jeg ved ikke om der var andre med fast IP, der fik nogen af de andre IP'er i samme subnet --- eller om de var forhåndsreserveret for det tilfælde at jeg skulle bruge flere faste IP'er i samme subnet. Men der spildes i hvert fald mange IP adresser på dette setup, hvis det stadig er i brug.

Jeg har nu en fast IP fra fullrate - og de uddeles fra et /24 subnet, hvor andre kunder i hvert fald også har deres adresser - hvilket giver langt mindre spild end med de mindre subnet masker (kun .0 og .255 kan ikke bruges og .1 er default gateway).

Så der ligger sikkert masser af IPv4 adresser som kunne høstes, hvis man vil...

 • 0
 • 0
#31 Jan Harries

Jeg ved da godt at nogen skal udskifte udstyr, eller opgrade firmware, og rette i ting og sager.

Det kan da være ligemget om jeg selv skal lave noget, eller om min udbyder klarer det.

Jeg sagde jo bare at på et tidspunkt skifter man, fordi man er nødt til det.

Så kan det da være ligegyldigt hvem der gør hvad.

 • 0
 • 0
#32 Jesper Poulsen

Jeg har 2 /30-net hos TDC. Det giver 2 brugbare adresser til mig, samt 2 netværksadresser, 2 gateway-adresser og 2 broadcast-adresser. Ét /29 kunne vel også give mig mine 2 brugbare adresser (de ville være endnu mere brugbare for mig, da de så ville være på samme subnet).

 • 0
 • 0
#33 Kim Storm

Ja, netop min pointe - for at du kan få 2 faste IPv4 adresser smider TDC 6 andre brugbare adresser væk - i forhold til hvis du i stedet var blevet tildelt to IP adresser i et fælles /24 (eller større) subnet.

Du er jo alligevel ikke mere beskyttet på nettet bare fordi du har dit eget private micro-subnet på WAN siden.

 • 0
 • 0
#35 Einar Petersen

Som network engineer vil jeg vove postulatet og sige at der er ingen alternativer til en IPv6 udrulning, det er bare om at komme i gang, man kan håbe at der er opstartsvirksomheder inden for IT/Telebranchen der kunne tænke sig at lave en "cybercity" og score markedet inden de gumpetunge Danske teleudbydere kommer i omdrejninger. Folk der taler om LSN (Large Scale NAT) bør tage en pause og læse lidt mere om IPv6 og lade være med at være så teknologiforskrækkede. LSN er imho et bæst vi ikke vil i gang med at fifle med og vil være direkte counter productive mht. et fremadrettet mere "strømlinjet" internet, et internet med et væld af fede features såsom streamlabels, sikkerhed etc. Det er også værd at nævne at alt udstyr man har stående i dag, også det udstyr der er indkøbt for flere år tilbage understøtter IPv6, i hvert fald når vi snakker i enterprise klassen og du vil se hvis du kigger på dit operativsystem og din computer at selv om det er en der er op til flere år gammel og enndog har et pænt gammelt OS, så kan den også sagtens være med. Man skal ikke tage fejl og tro at man bare skifter til IPv6 og smider IPv4 overbord, den fornuftige vej at tage er et dual stack approach i.e. at køre IPv6 og IPv4 side om side i overgangs-perioden.

Der er en masse gode links på http://en.wikipedia.org/wiki/IPv6_deployment siden, med tunnelbrokers, hvilke lande der er forude mht. IPv6, vidste du f.eks. at Kineserene havde et IPv6 site oppe til Olympiaden ? http://ipv6.beijing2008.cn/en (IP addresserne 2001:252:0:1::2008:6 og 2001:252:0:1::2008:8) - De har gang i en 5 års plan da de vil være med til at forme fremtidens internet, det ville være på sin plads hvis folk herhjemme tog arbejdstøjet på også og kom i gang, med mindre at vi som sædvanligt skal jante derudaf og ingen vegne komme.

Ellers herlig humor til at begynde med i tråden...

 • 0
 • 0
#36 Jesper Louis Andersen

Det er også værd at nævne at alt udstyr man har stående i dag, også det udstyr der er indkøbt for flere år tilbage understøtter IPv6, ..

Det er sandt nok. Men desværre har mange producenter bare gået hårdt efter at få mærkaten "Klar til IPv6" i stedet for rent faktisk at lave en gennemgående test af systemet under stress.

Vi er nødt til at have noget tålmodighed og så se at komme igang. Der er endpoints i teleudbydernes access-net som er nørdede nok til de kan bruges som spydspids.

 • 0
 • 0
#38 Baldur Norddahl

RIPE har 4,93 /8 blokke tilbage, inklusiv den blok de får tildelt automatisk nu. RIPE uddeler ca. 4 /8 blokke om året.

Vi har altså lidt under et år tilbage før RIPE skifter til nødplan, hvor man kun kan få tildelt 1024 adresser.

Surt hvis man gerne vil starte en ny internetudbyder op.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere