75% af verdens supercomputere kører Linux

Jeg indrømmer det. Jeg har (også) en svaghed for supercomputing.
Top500 er stedet hvor man kan følge udviklingen af de 500 stærkeste supercomputere.
den nyeste liste, der kom for få dage siden er der mange interessante statistiske data at hente.

 • 75% af de 500 supercomputere på listen kører Linux - cool :)
 • Lidt under halvdelen af supercomputerne er leveret af IBM. En lidt nedafgående trend på dette område. HP har også fået særdeles godt fat i dette marked med 31% af alle supercomputere.
 • Der er meget stor fokus på næsten-standard PC'ere. Godt 40% kører Gigabit switche. Ca. halvdelen kører med Intel CPU'er. Opteron er dog også godt på vej med 22% denne gang.
 • Tyngden af supercomputere ligger omkring 1024 CPU'er.
 • [The Earth simulator](http://www.es.jamstec.go.jp/esc/eng/GC/index.html) fra Japan, der var verdens stærkeste supercomputer i 2.5 år er nu nede som nummer 14 på listen. Vildt da denne supercomputer for få år siden var ekstremt meget stærkere end nr. to i verden.
 • [Blue Gene/L](http://www.llnl.gov/asc/computing_resources/bluegenel/photogallery.html) er stadig nummer et med dens 131.072 CPU'er men er ved at blive indhentet.
 • 62% af alle supercomputere findes i USA.
 • Kun en dansk supercomputer når med på top 500 listen - [Dansk Center for Super Computing](http://www.top500.org/site/2621). Og endda kun som nummer 481 på trods af at der er 1024 CPU'er i klyngen. På et år er denne klynge faldet fra plads nummer 231 til nummer 481.

Det undrer mig lidt at ingen FreeBSD-systemer er på listen - det undrer mig dog ikke at der mangler Windows-baserede systemer..

Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Kenneth Geisshirt

Diverse varianter af UNIX, herunder Unicos, Irix, Solaris og AIX. Nummer 2 på listen (Red Storm) har Linux på frontends men et særligt OS på regneenhederne.

Linux-klyngerne er i de sidste 2-4 år rykket voldsomt ind på listen og der er efterhånden ikke mange vektorcomputere tilbage. Mit gæt er at NEC sælger måske 10 vektorcomputere i Europa om året, men jeg personligt har været involvere i 5 Linux-klynger i København (kun en af dem på Top500-niveau).

Samtidig har Linux rykket ind i SMP-verdenen. f.eks. med SGI Altix 3000-serien. Dem står der også et par stykker af i Københavnsområdet (32 eller 64 processorer). Før ville sådanne maskiner have kørt Irix e.lign.

Microsoft Windows har aldrig været dominerende i supercomputing. Microsoft har flere gange forsøgt at komme ind på det marked, men applikationerne skrives nu mest til Unix (og Linux) og det kan Microsoft åbenbart ikke ændre på.

Jeg undrer mig over at Linux er blevet så dominerede - hvorfor er der så få klynger som er baseret på FreeBSD?

 • 0
 • 0
#3 Mogens Nørgaard

Jeg sad og regnede på nogle TPC-C benchmarktal sammen med James Morle fra England forleden på en konference, og selvom det ikke har så meget med supercomputing at gøre per se, så var resultatet egentlig meget sjovt:

Vi sammenlignede en benchmark kørt på en 64-vejs Sun E10K i år 2000 med en benchmark kørt på en 4-vejs commodity server med dual-core Opterons.

Vi regnede ud, at Sun'en fra år 2000 svarede til 0,6 af commodity-serveren anno 2005/6. Eller at der skulle 106 Sun UltraSparc CPU'er dengang til at hamle op med standard-boksen idag.

Det er nok ikke 26,5:1 idag med moderne UNIX-processorer, men det er nok heller ikke bare i nærheden af 1:1 :).

En af mine kunder skiftede for nyeligt nogle gamle HP/UX-bokse ud med en 8-vejs dual-core Opteron boks, som han gav 60.000 dollars for. Han kan ikke engang få en hel CPU aktiveret - højst halvanden tråd i en af dem.

Når man så begynder at koble dem sammen i clustre, så skal det nok komme til at rykke.

Ikke, at det har nogensomhelst relevans for os, men vi mænd har det jo med at være fascineret af store tal. 64bit lyder altså bedre end 32bit. En 18-volts boremaskine må vi altså have, selvom vi har tre 12-volts liggende i skuret allerede. Sådan er det.

Jeg ANER ikke, hvordan Windows performer i high-end systemer (hvis overhovedet), men på de bokse jeg beskæftiger mig med (dvs. hvor der typisk kører Oracle-databaser) kan jeg ikke se forskel i performance på, om de kører Oracle på Linux eller Windows. Men Oracle er selvfølgelig også en meget generisk applikation, beregnet på at køre på mange platforme.

Mvh.

Mogens

 • 0
 • 0
#4 Poul-Henning Kamp Blogger

Nu ved jeg tilfældigvis at der er nogle meget store clustre der ikke er med på listen og at nogle af dem kører andre operativsystemer end Linux. Jeg ved ikke hvad det i givet fald gør ved de 75%, men lidt lavere bliver det nok.

Det er en del af svaret på Kenneths spørgsmål.

Den anden side af sagen er at Linux er blevet default operativsystemet i cluster verdenen og kun clusteradministratorer der er mere selvkørende end gennemsnit overvejer i det hele taget om der er alternativer.

Poul-Henning

 • 0
 • 0
#5 Donald Axel

Sun maskinen E10K fra 2000 kender jeg ikke så godt, men det må være en af de sidste, hvor man kunne sige at Sun gav flere MIPS pr. dollar end noget andet firma, idet PC'ernes CPU'er overhalede alle andre ca. 2001. Så var der "lige det med disk systemer" som skulle på plads, og der er jo også sket noget med IO osv.

Den hurtigste AIX fra 2006 (og det var den hurtigste maskiner jeg havde adgang til) kørte "min" benchmark på 1.5 sek. (kun integer aritmetik og "size" ca. 0.5 mb.

Nutildags kører en PC til 1700 kr. samme loop på 0.07 sek og en Intel(R) Xeon(TM) CPU 3.00GHz kører den på 0.03 eller 0.02 sek.så "min benchmark er røget ud gennem bunden". Det er en faktor på næsten 100 i hastighed og prisen er den anden vej, 100 gange mindre (eller endog >100 :-)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere