3D grafik til Linux: Compiz og/eller Beryl - hvor langt er vi?

3D grafik på Linux er - som - nævnt -
flere gange i min blog på vej frem.
Compiz og Beryl er begge nævnt som "front-runnere". Historisk er Compiz udviklet som det første større succes-fulde 3D projekt. SUNs "looking glass" projekt fik ikke den store succes, men det har klart givet inspiration til Compiz og Beryl.

Compiz-holdet brækkede midt over 19. september 2006, da Quinn Storm og et par andre udviklere lavede et af de sjældne "forks" af et projekt. Beryl projektetet kom ud af Compiz, umiddelbart pga. personlige konflikter blandt udviklerne, og forskellige holdninger til hvor hurtigt man skulle gå frem med vilde ideer. Compiz har været den lidt mere konservative lejr, og Beryl mere agressiv. Compiz er nu med i Red Hat 5, Open SuSE 10.2, og er på vej til Ubuntu Linux som standard.

Dagens gode nyhed: Der er pt. en lang diskussion på beryl-dev mailing listen (for Beryl udviklerne) om at få Compiz og Beryl koblet nærmere. Det ser pt. ud til at de to projekter ikke "merger" 100% tilbage, men i praksis bliver koblet meget nært.

Jeg kører nu Beryl og Compiz på to forskellige workstations hjemme. Beryl virker på mig interessant, men de ting som ligger ud over Compiz hjælper mig ikke særlig meget i hverdagen. Jeg er blevet glad for Compiz, som giver mig en del nemmere håndtering af mange vinduer - og det virker solidt.

Jeg har som tidligere skrevet selv kæmpet med nVidia i et stykke tid... Jeg har hørt mange folk på IRC (#sslug@EFnet) rapportere om kæmpe crashes tidligere med Beryl. Hvad er jeres erfaringer?

Synes I Beryl og Compiz er det fedeste' Hvad tiltaler jer'
Er det lir - eller er det en positiv tilføjelse i hverdagen?
Fik nogen af jer kigget på Metisse'

Opdatering 17:00 - jeg faldt lige over en video fra Youtube som sammenligner Aero fra Vista med Beryl - have fun.

Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Bob Hagenstrup

Ja, det er det fedeste, specielt med version 0.2. Jeg er enig i det med stabilitetsproblemerne, men det skal nok blive fixet.

Personligt synes jeg Beryl er vejen frem. Og jeg synes det er godt at Compiz og Beryl kan finde ud af at arbejde sammen.

Jeg har selv et GeForce 6800. Jeg kører Debian Unstable med nVidia's X.org drivere og det kører skønt. Jeg bliver dog nød til at slå Xinerama fra for at få Beryl til at virke.

 • 0
 • 0
#4 Dennis Krøger

Om det er et problem kommer an på hvad din tilgang er til det. Hvis du er ligeglad med dine rettigheder, er det "kun" andres (din distributørs) problem, hvis dine rettigheder betyder noget for dig, er det også dit problem.

En god løsning er at bruge Intel's onboard grafikkort. De virker smukt med Compiz/Beryl, og har open source drivers. Hvis man er gamer, er løsningen dog langt fra ideel.

 • 0
 • 0
#5 Thomas Lønskov Luther

Jo Peter Jensen, det er et problem. Jeg har et Matrox G550 og beryl lukket land da det slet slet ikke kører. Jeg har lige fået en Ubuntu Feisty beta version på maskinen hvor de har løst en bug der lavede lockup af maskinen. Nu er der bare ingen performance (framerate på ca. 0.3). Men jeg har dog en bærbar med ATI grafikkort hvor det kører rimelig fornuftigt og nVidea kort skulle også være til at få til at virke... men det er i høj grad afhængig af hvor flinke producenterne er til at offentliggøre specs og lign.

 • 0
 • 0
#6 Bjørn Grønbæk

Jeg bruger Beryl, eller gjorde, det virker ikke så godt i feisty lige nu, og det er jeg virkeligt glad for. Jeg har justeret de fleste effekter ned på et niveau, så man kan se dem, men de er ikke så vilde, at man bliver overvældet. Jeg synes det forbedre bruger-oplevelsen. Det giver mere føling med skrivebordet, især når man kan se den desktop cube'en rotere. Jeg får en bedre fornemmelse af hvor mine ting er, end jeg gjorde uden de grafiske effekter. Jeg har studiejob som Windows supporter, og jeg må sige jeg virkeligt savner effekterne når jeg sidder på arbejde.

 • 0
 • 0
#7 Peter Toft

I snakker alle om tja og bum. Er det fedt? Hvad betyder det reelt for jeres arbejde med brugergrænsefladen? Er det bare fordi det er hipt med 3D eller er der noget vi reelt kan gøre nemmere med Beryl/Aero/Compiz eller noget som for alvor er bedre i en af de tre?

Jeg startede med FVWM, som var cool i en årrække. Hvorfor ikke anvende FVWM :-)))

SHOOT!

 • 0
 • 0
#8 Peter Makholm Blogger

Jeg synes det mest er lidt 'tjaa og bum'. Jeg mener at Apples Exposé har en reel betydning for min brug af den grafiske brugergrænseflade, men ellers savner jeg noget innovation.

Jeg kan godt se at kuben og skalerede desktops giver et noget lettere overblik end FVWM's pager. Men jeg er alt for konsekvent i min vinduesplacering på workspaces til at få brug for det - jeg bruger heller ikke nogen gammeldags pager.

Ellers synes jeg at den største forskel af betydning fra de gamle mwm-dage er at jeg kan gøre selve vinduesdekorationerne meget mere diskrete end jeg mindes jeg havde sat mwm op til. (Ja, jeg brugte mwm.)

Jeg er villig til at tro på at den udvikling vi ser nu ikke bare handler om pop og gejl, men om at udvikle de basale grundelementer til senere kunne laver virkelig innovative nyskabelser.

Metisse og Facade ser mere ud til at handle om innovation.

PermLinks: http://peter.makholm.net/2007/03/19/beryl/ http://peter.makholm.net/2007/03/19/metisse/

 • 0
 • 0
#10 Peter Makholm Blogger

Hvilken tankegang ligger der bag Metisse?

For mig ser det ud til at forskellen mellem Beryl/Compiz og Metisse er at førstnævnte fokuserer på at anvende moderne maskiners muligheder for grafik, mens sidstnævnte fokusserer på at tænke nyt.

At tænke innovativt er også at turde at det man laver egentlig ikke holder - og da slet ikke i de første fem udgaver.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere