1864 og alt det der

Det største gennembrud i den systematisk Historieforskning (nb: stort H) skete da to englændere indså, at Historien, (kun) er det du kan huske.

Resultatet blev en bog der hedder "1066 and all that", der ikke kan anbefales nok: har man læst den, kan man ligeså meget af Englands Historie som englænderne.

Når vi sipper til en slags destileret bygvand fra Caledonien, istedet for at gumle på bygkerner, er det fordi virkeligheden, med undtagelse af storslåede udsigter, ikke er ret meget værd i 1:1 format.

Der er simpelthen for meget af den.

Historieforskning handler om at destillerer rullerne med alle Napoleons 10.000 mand ned til "Angrib aldrig Rusland fra landsiden", et klassisk eksempel på En Historisk Visdom, alle bør holde sig i erindring.

Da jeg gik i skole, var der en eller anden hemmelig sammensværgelse af Historielærere, der havde aftalt en liste over ting man skulle vide, herunder Jellingestenen, Den kullede greve, Finderup lade, Hans Tavsens heltedåd osv. og sluttende med Churchill gruppen i anden verdenskrig.

En gang efter min skoletid, gik paratviden af mode, der er ingen grund til at huske årstallet for slaget på Grathe Hede, Katteholderens princip eller for den sags skyld at tre punkter udspænder et plan, man kan bare slå det op.

Senere med tilføjelsen: ... på nettet.

Sellar & Yeatmans observation bliver relvant derved, at hvis ingen husker det på nettet, så skete det simpelthen ikke.

De store begivenheder er ikke i farezonen, 1864, blodbadet i Stockholm og Ørsteds magnetnål er alle Meget Historiske.

Svend Gjønge er ligeledes stadig Historisk, ikke mindst takket være hans pædagogiske kvaliteter i den Meget Historiske Svenskekrig.

Men vi kan godt begynde at vinke farvel til Kong Oluf 2, han er ikke ret Historisk,det er Holsteinsborg Sparekasse heller ikke og computeren der overvågede Stigsnæsværkets blok II er tydeligvis ikke historisk.

Læserøvelse: Hvad er den væsentligste historiske begivenhed i Danmarkshistorien der ikke er Historisk på nettet ?

phk

Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Hans Schou

Den negative økonomiske påvirkning af verdenssamfundet, som følge af troen på at den væsentligste årsag til globale klimaforandringer, var menneskeskabte.

Det er den væsentligste historiske begivenhed i Danmarkshistorien, der ikke er Historisk på nettet. Det største problem er at politikere fra andre lande lytter til hvad danske politikere siger, og så er der at det får globale negative konsekvenser.

Til resten af verden vil jeg blot sige: Undskyld.

  • 0
  • 0
#3 Kristian Dalgård

Dette er måske nok Nyere Historie - og det er vel heller ikke en decideret hemmelighed, snarere noget vi har valgt kollektivt at lægge bag os.

Men processen ved hvilken de nærmest beliggende atlanterhavsområder blev delt mellem Norge og Danmark får ikke meget opmærksomhed som Historie (endnu) - og man kunne tilføje: hvordan en stor del af indtjeningen fra de oliefelter, vi trods alt fik, endte på kontoen hos på en privat virksomhed, får nærmest ingen opmærksomhed.

Ikke uvæsentlige sager.

  • 0
  • 0
#5 Kristian Dalgård

"Historiker afliver sejlivet myte": http://nyhederne.tv2.dk/dagsdato/article.php/id-260272.html - med dét taget i betragtning, tænker jeg jo mere på, hvordan det kunne komme så vidt. Noget andet er, at jeg ikke synes, en sag som stadig bliver diskuteret på denne måde, rigtig kan kaldes Historie. Så skal vi mere over i stabile Wikipedia-artikler :)

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere