Zuckerberg i senatet: Undskylder for Cambridge Analytica-skandalen

Illustration: SherryVSmithVAB, BigStock
Facebooks stifter havde mere travlt med at undskylde end med at forklare, hvordan Facebook overvåger sine brugere, da han i går var indkaldt af senatet.

I løbet af natten stod Mark Zuckerberg, stifter af Facebook, skoleret ved en næsten fem timer land maratonhøring med to komiteer fra det amerikanske senat.

Han var indkaldt for at forklare og placere ansvaret for Cambridge Analytica-skandalen, hvor private oplysninger for 87 millioner Facebook-brugere er havnet i forkerte hænder - bl.a. 70 millioner amerikanere.

Selvom det var en lang høring, var der ikke stor drama fra Zuckerberg, der lagde sig fladt ned og tog skylden på sig. Han pådrog sig primært det personlige ansvar som stifter og direktør, men erkendte også, at der for firmaet var overset nogle centrale problemstillinger, skriver Wired.

Læs også: Margrethe Vestager kræver gennemskuelige algoritmer: Ikke nok at pege på sort boks

»Jeg tror, vi lavede en fejl, da vi så vores ansvar som værende at bygge værktøjer - i stedet for at sikre, at værktøjerne blev brugt til det rigtige,« sagde Zuckerberg ifølge Wired.

Undskyldning rungede hult

Sentaor Richard Blumenthal havde til anledningen fået printet en plakat ud fra en række tidligere Facebook-sager, hvor Zuckerberg igen og igen har sagt undskyld - første gang helt tilbage i 2006.

Det ligner altså mest damage control fra Zuckerbergs (og Facebooks) side. Der blev gentagne stillet spørgsmål til, hvordan brugernes data bliver tracket på tværs af sider og enheder, men det gled Zuckerberg diskret af på uden at give et klart svar.

Læs også: Nyhedsanalyse: Data blev råhøstet fra Facebook-brugerne - bag et videnskabeligt figenblad

Det mest opsigtsvækkende var måske, at Zuckerberg og de amerikanske politikere faktisk var enige om, at nogle af de europæiske privacy-love, som GDPR, der i amerikanernes øjne typisk virker meget indgribende, faktisk kunne være inspiration for kommende amerikanske love, der skal sørge for, at it-giganterne passer bedre på brugernes data.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere