Zuckerberg afslører hovedpiner i jagten på intelligent hjem: Måtte købe brødrister fra 50’erne

Facebook-grundlæggeren har sat sig for at overlade alle trivielle opgaver til en hjemmebygget AI-assistent.

Mark Zuckerberg har til trods for jobbet med at styre Facebook tilsyneladende nok fritid til at give sig selv udfordringer. Èt år var det at lære kinesisk, et andet at læse en bog om ugen.

I år har opgaven været at bygge en personlig AI-assistent, der tidligt i processen fik navnet Jarvis - efter AI’en i Ironman.

Opgaven har ikke været helt problemfri for it-milliardæren, afslører han i et længere skriv, hvor han gennemgår projektet.

Læs også: Nytårsforsæt: Zuckerberg vil bygge sin egen AI-assistent

Først og fremmest har opgaven krævet at få forbundet de forskellige stykker elektronik i hjemmet. Det er endnu ikke alle hverdagsgenstande, der kommer i IoT-form - og dermed er velegnede til at kobles til nettet og blive styret af en AI.

Zuckerberg - øjensynligt fast besluttet på aldrig at gøre noget så trivielt som at tage en T-shirt ud af skabet eller fodre hunden - kunne f.eks. ikke finde en intelligent brødrister. I stedet tyede han til en internet-styret tilføjelse til stikkontakten, så han kunne tænde for toasteren.

Læs også: En uge med stemmestyret hjemmeassistent: Imponerende og en smule uhyggelig

Det i sig selv var dog ikke nok, fordi de fleste brødristere ikke begynder at riste, blot fordi strømmen er sat til. Løsningen blev - ifølge Zuckerbergs blog - at finde en brødrister fra 50’erne, som fuldstændig var blottet for moderne sikringer mod brandfare.

‘For at assistenter som Jarvis er i stand til at kontrollere alt i hjemmet for flere mennesker, har vi brug for at flere enheder bliver opkoblet (til nettet, red.), og industrien har brug for at udvikle fælles API’er og standarder for, hvordan enheder skal tale med hinanden,’’ skriver Facebook-bossen.

Fra tekst til tale

Zuckerberg startede med Facebooks egen platform til at bygge chatbots. I første omgang lærte Jarvis at forstå tekstbeskeder - og senere fik systemet tilføjet talegenkendelse, som omdanner talen til tekst, som AI’en kan analysere.

I teksten ledte Jarvis indledningsvis efter nøgleord som ‘soveværelse’, ‘tænd’ og ‘lys’. Efterfølgende blev det klart, at computeren skulle lære en masse nye ord og koncepter for at forstå synonymer, skriver Zuckerberg. Hos familien Zuckerberg betyder living room og familiy room f.eks. det samme.

Læs også: Sig 'tænd' til din toaster: Stemmen kommer til at styre dit hjem (mener Amazon)

Lys er dog i den simple ende af AI-opgaver, fordi mulighederne er begrænsede. Helt anderledes er det med musik, skriver Zuckerberg og giver følgende eksempel:

‘Se på disse anmodninger relateret til Adele: "play someone like you", "play someone like adele", og "play some adele".’

Anmodningerne lyder meget ens, men den første handler om et specifikt nummer, den næste om et forslag til en musiker og den sidste om al Adele-musik generelt.

‘Gennem et system af positiv og negativ feedback kan AI’en lære disse ting.’

Åbner døren for gæster

Frem for at installere enheder med mikrofoner rundt om i hjemmet byggede Zuckerberg løsningen op omkring sin telefon. Ifølge blogindlægget blev han selv overrasket over, hvor ofte han interagerede med Jarvis via tekst frem for tale.

‘Det sker af flere grunde, men mest fordi det virker mindre forstyrrende på mennesker omkring mig. Hvis jeg gør noget, som relaterer til dem, som at afspille musik for os alle sammen, føles det fint at tale, men for det meste følges det mest passende at skrive,’ beretteter Zuckerberg.

Læs også: Efter Twitter-bot-ballade: Microsoft frigiver værktøj til at bygge chatrobotter

Via Jarvis-interfacet i Messenger får Facebook-chefen f.eks. besked, når nogen er ved døren. Systemet åbner desuden selv døren, når kameraer ved hoveddøren genkender gæsten.

Afslutningsvis giver Zuckerberg følgende opsummering af sin AI-quest:

‘På en måde er AI både tættere på og længere væk, end vi forestiller os. AI er tæt på at gøre mere, end de fleste forventer - køre biler, kurere sygdomme, opdage planeter, forstå medier. Disse vil alle have en dyb indflydelse på vores verden, men vi er stadig i gang med at finde ud af, hvad rigtig intelligens er.’

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Peter Christiansen

Det er klart at når han ikke har nogen erfaring med elektronik, microcontrollere o.a. så er man MEGET langt væk fra at styre noget som helst, der ikke har iot indbygget.

Jeg har selv udbygget bla. min mikrobølge ovn så den er på nettet, ved hjælp af en pic micro controller med CAN controller og et esp8260 wifi modul. Så kan man vælge om dimsen skal connecte via wifi, eller en intern CAN bus jeg har oprettet i lejligheden.

Jeg er selv mest til CAN mht. internet of things, dvs. alle enheder taler på en fælles bus (som kendt fra automobil verdenen) og så har jeg en raspberry pi, der forbinder CAN delen med internettet (via kablet ethernet), så man kan styre tingene og se beskeder fra dem.

Hvis man benytter wifi, kan der være problemer med at eens udstyr kan blive de-authed fra wifi nettet hvis skumle typer er i gang i området.

Man kan også få sine iot wifi thing kompromiteret hvis der er et rogue accesspoint (ap) der tillader login med hvilken som helst auth. (så lokker man iot tingen til at kople på rogue access pointet i stedet for dens normale og man han kompromitere iot tingen på den måde).

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere