ZDnet-chefredaktør efter Delta-nedbrud: Flyselskaberne har for skrøbelige backend-systemer
Mandagens omfattende computernedbrud hos flyselskabet Delta, som betød aflysning eller udskydelse af hundredvis af afgange over hele verden, skyldtes ifølge selskabet et strømsvigt i Atlanta. Her har selskabet hovedsæde.
Men ifølge chefredaktøren på det tekniske erhvervsudgivelse ZDnet, Larry Dignan, er det ikke første gang, at flyselskaber ramler ind i voldsomme it-problemer - og branchen har generelt et problem med deres systemer.
Det skriver han i en kommentar under overskriften: Delta outage highlights how airline industry needs new IT approaches.
It-problemer er set flere gange i flybranchen. Verdens største lavprisselskab, Southwest Airlines, som hører hjemme i Dallas, Texas, fik problemer med nedbrudte it-systemer i sidste måned, da en defekt router førte til aflysning af ca. 2.300 flyvninger.
United Continental groundede afgange som følge af en fejlbehæftet router i juli og juni. American Airlines havde hundreder af aflysninger og forsinkelser sidste efterår efter it-nedbrud.
Konklusionen er ifølge chefredaktøren, at flybranchen er præget af gamle it-systemer og er bagud med at gå i skyen.
It-nedbrud sker - det så vi også f.eks. i april, hvor danske ambassader ikke kunne udstede visum som følge af et nedbrud, som også betød, at politiet ikke kunne gennemføre digital kontrol af visum ved grænserne.
Men vores stigende brug af it betyder også, at nedbrud kan koste dyrt for både de selskaber eller organisationer, der leverer ydelsen, samt deres kunder eller brugere.
Hvorfor er flyselskaber så sårbare?
Det store spørgsmål er, hvorfor flere flyselskaber i 2016 kan lægges ned af fejl i en enkelt it-komponent, spørger XDnet-redaktøren lakonisk.
Især i betragtning af, at cloud-teknologi tilbyder dynamisk skalerbarhed, backup-mulighed og redundante systemer for netop at holde de kritiske systemer kørende.
Problemet er, at mange luftfartsselskaber ikke er gået fuldt i skyen, men kører på sammenstrikkede on premise-systemer, som stammer fra en tid, hvor der ikke var penge til en regulær opgradering. Fordi konkurser var en del af hverdagen - også i Europa, med Estonian Air, Cimber, Malev, Spanair og, længere tilbage, Sterling Airlines, som forsvandt.
Flere selskaber fungerer også som sammenlægninger af tidligere selskaber med it-integrationsproblemer til følge, f.eks. American Airlines, som blev dannet ved en fusion af US Airways og American Airlines.
Delta fusionerede med Northwest, og begge selskaber blev omstruktureret.
United, der er medlem af sammenslutningen Star Alliance, som SAS også er medlem er, blev lagt sammen med Continental, og man er ifølge ZDnet endnu ikke kommet til bunds i at få integreret selskabernes it-systemer.
Kort sagt er problemet, at når man er presset på økonomi, er nye it-systemer ikke på dagsordenen.
Derfor kører mange af dagens flyselskaber på 90'er-systemer og -software. SAS har i interviews fortalt om systemer fra 70'erne, som blev brugt helt op til for få år siden.
Centrale it-systemer hos selskaberne kan altså være mere end 10 år gamle. De fleste selskaber har f.eks. implementeret iOS-apps og nye bestillingssystemer, men backend-systemerne halter, og når de går i sort, ryger frontend-systemer og kundeservicen med ned.
Chefredaktøren hæfter sig ved, at Delta er kendt som førende inden for it i branchen. Men alligevel var man sårbar over for et omfattende nedbrud.
Hans anbefaling er at flytte de kritiske systemer til skyen. Det er allerede helt eller delvist sket hos selskaber som Qantas og LOT Polish Airlines, som kører på Amazons cloud, og Iberia Express, Lufthansa og EasyJet, der kører på Microsoft Azure.
Men it-systemerne skal også opdateres, så hjemmestrikkede systemer udfases til fordel for nye.
Endelig skal branchen gå over til agil udvikling for at kunne holde trit med de mange behov og muligheder, som opstår. Og generelt er der behov for en bred gennemgang af it-infrastrukturen.
Endelig skal selskaberne blive bedre til at balancere deres investeringer i backend versus frontend.
De fleste Version2-læsere nok vil være enige i, at man har set mange nye features og platforme på kunde-siden med bestillingsapps, online check-in, digitaliseret bagagehåndtering med videre - men altså ikke nødvendigvis med en tilhørende opdatering af de systemer, der ligger i backend.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.