Youtube vælger HTML 5 og dropper Flash som default-format

De mange muligheder i HTML 5 overtrumfer egenskaberne for Adobe Flash og bliver standardformat for Youtube.

HTML 5 bliver nu standardformatet for Youtube, når du åbner videotjenesten på Chrome, Internet Explorer 11, Safari 8, og i betaversioner af Firefox. Det skriver TheVerge.

Læs også: Adobe gør nyt forsøg på at lappe sejlivet sikkerhedshul i Flash

Ifølge en af Youtubes ingeniører, Richard Leider, er det HTML 5’s muligheder og fordele, »der rækker længere end blot web-browsere«, der er en del af forklaringen på overgangen væk fra Adobe Flash, men også det aldrende Adobe Flash-format er medvirkende til den gradvise afvikling af samme.

Youtube har over en årrække eksperimenteret med HTML 5 og allerede i 2010 skrev daværende ingeniør John Harding om fordelene ved HTML 5, herunder at videoerne kunne afspilles på Iphone.

Læs også: Adobe lapper kun et af to zero-day huller i Flash Player

Dengang var der ifølge udvikleren også besværligheder med HTML 5, som dog nu fem år senere er afløst af nye muligheder, der for eksmepel gør, at Youtube fungerer i de fleste browsere.

Richard Leider peger på HTML 5’s Adaptive Bitrate (ABR), der selv vurderer hvilken opløsning hos brugeren, der er den optimale for netværksdækningen, når videoen bliver afspillet, har været med til at diktere overgangen til HTML 5.

Læs også: HTML5-standarden er færdigudviklet - nu kommer HTML5.1

ABR har reduceret buffertid med 50% og 80% i tungt belastede områder og sammen med VP9 kodek, som HTML 5 også understøtter, har det betydet højere videokvalitet med 35% mindre anvendelse af båndbredde.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#6 Christian P. Broe Petersen

Jeg nyinstallerede en gammel PC til min touchskærm i køkkenet, da den gamle døde, og der hoppede den også direkte på HTML5, som den slet ikke kunne trække, så jeg måtte ind og lave krumspring for at få den tilbage på flash. Det er lidt ærgeligt, for ellers er jeg da klart HTML5 fan. Forstår heller ikke helt hvorfor det ikke performer - er det webm's VP8 codec'et der er tungt? Nogen der har erfaringer?

  • 0
  • 0
#8 Kasper Hovgaard

VP9 er ligesom H.265 (HEVC) langt mere krævende at dekode end VP8 og H.264. VP8 er vistnok helt officielt skrottet på YouTube - VP10 er jo allerede under udvikling.

Du kan evt. selv teste performance og parametre med f.eks. Hybrid: http://www.selur.de/ - GUI'en kunne være bedre, men det meste kan lade sig gøre... VP9 er stadig uhyggeligt langsomt at kode sammenlignet med HEVC.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere