Youtube vælger HTML 5 og dropper Flash som default-format

28. januar 2015 kl. 15:018
De mange muligheder i HTML 5 overtrumfer egenskaberne for Adobe Flash og bliver standardformat for Youtube.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

HTML 5 bliver nu standardformatet for Youtube, når du åbner videotjenesten på Chrome, Internet Explorer 11, Safari 8, og i betaversioner af Firefox. Det skriver TheVerge.

Ifølge en af Youtubes ingeniører, Richard Leider, er det HTML 5’s muligheder og fordele, »der rækker længere end blot web-browsere«, der er en del af forklaringen på overgangen væk fra Adobe Flash, men også det aldrende Adobe Flash-format er medvirkende til den gradvise afvikling af samme.

Youtube har over en årrække eksperimenteret med HTML 5 og allerede i 2010 skrev daværende ingeniør John Harding om fordelene ved HTML 5, herunder at videoerne kunne afspilles på Iphone.

Dengang var der ifølge udvikleren også besværligheder med HTML 5, som dog nu fem år senere er afløst af nye muligheder, der for eksmepel gør, at Youtube fungerer i de fleste browsere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Richard Leider peger på HTML 5’s Adaptive Bitrate (ABR), der selv vurderer hvilken opløsning hos brugeren, der er den optimale for netværksdækningen, når videoen bliver afspillet, har været med til at diktere overgangen til HTML 5.

ABR har reduceret buffertid med 50% og 80% i tungt belastede områder og sammen med VP9 kodek, som HTML 5 også understøtter, har det betydet højere videokvalitet med 35% mindre anvendelse af båndbredde.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
28. januar 2015 kl. 21:35

Jeg nyinstallerede en gammel PC til min touchskærm i køkkenet, da den gamle døde, og der hoppede den også direkte på HTML5, som den slet ikke kunne trække, så jeg måtte ind og lave krumspring for at få den tilbage på flash. Det er lidt ærgeligt, for ellers er jeg da klart HTML5 fan. Forstår heller ikke helt hvorfor det ikke performer - er det webm's VP8 codec'et der er tungt? Nogen der har erfaringer?

8
29. maj 2015 kl. 17:08

VP9 er ligesom H.265 (HEVC) langt mere krævende at dekode end VP8 og H.264. VP8 er vistnok helt officielt skrottet på YouTube - VP10 er jo allerede under udvikling.

Du kan evt. selv teste performance og parametre med f.eks. Hybrid:http://www.selur.de/

  • GUI'en kunne være bedre, men det meste kan lade sig gøre... VP9 er stadig uhyggeligt langsomt at kode sammenlignet med HEVC.
7
29. januar 2015 kl. 10:45

Den gamle PC har sikkert ikke understøttelse af H.264 eller VP8/9 i hardware, hvorfor decoding foregår i software, hvilket kræver mange kræfter.

2
28. januar 2015 kl. 17:04

Er det så slut med reklame-overlays på YouTube? Som jeg lige husker det, så giver HTLM5 ikke mulighed for manipulation af medie-indhold - altså udover de i browseren indbyggede control-funktioner

5
28. januar 2015 kl. 17:45

Er det så slut med reklame-overlays på YouTube?

Mon ikke de skifter video source i javascript eller sådan noget i stedet for? URL'en til den rigtige source kan så være obfuskeret, så AdBlock får sværere ved at filtrere den første fra. Men fra at AdBlock-folkene SLET ikke havde nogen muligheder, er vi nok tilbage til, at det bliver katten-efter-musen igen ...

1
28. januar 2015 kl. 16:40

Er der nogen der ved hvilket format der typisk benyttes på et smart TV med YouTube app?