Youtube trækkes i retten for diskrimination mod LGBT-indhold

15. august 2019 kl. 07:045
Youtube trækkes i retten for diskrimination mod LGBT-indhold
Illustration: Getty Images/iStockphoto.
Youtube udøver ulovlig indholdsregulering, distribution og monetiseringspraksis, der stigmatiserer, begrænser, blokerer, dæmoniserer og økonomisk skader LGBT-videoproducenter, mener sagsøgere.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Flere LGBT-videoproducenter beskylder Youtube for forskelsbehandling ved at bremse indhold, samt begrænse producenternes mulighed for at sælge reklamer, og ved at skære i kanalernes abonnenter.

Beskyldningerne fremsættes i et sagsanlæg mod Youtube og moderselskabet Google, rettet til en amerikansk føderal retsinstans. Det skriver avisen Washington Post.

Sagsøgerne hævder, at videotjenesten håndhæver sin politik ujævnt og ser stort på overtrædelser i form af indhold, der er fjendtligt over for LGBT-mennesker, fremstillet af producenter med et stort publikum bag sig.

Den påståede diskrimination er indlejret i forretningsmodellen, udtaler søgsmålets advokat Peter Obstler til avisen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Ved at kontrollere omtrent 95 procent af verdens offentlige videokommunikation udøver Google og Youtube en magt uden sidestykke og uden begrænsninger. Deres indholdspolitikker baserer sig på synspunkter, der tillader dem at vælge vindere og tabere.«

Sagsøgerne mener at der er tale om »ulovlig indholdsregulering, distribution og monitiseringspraksis, der stigmatiserer, begrænser, blokerer, dæmoniserer og økonomisk skader LGBT-sagsøgerne og det større LGBT-samfund.«

Youtubes talsmand havde ingen kommentarer til Washington Post om sagen.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
15. august 2019 kl. 22:54

Jeg troede ellers at Google var progressiv. Det er de sikkert også, men frænde er frænde værst.

4
15. august 2019 kl. 18:17

Det er da meget nemt - Google censurerer højrefløjen OG LGBT i favør for venstreorienteret indhold.

At Google skulle være venstreorienteret, og samtidigt involveret i en dobbelt konspiration om at udradere »konservativt« og LGBT-relateret indhold er den mest Galaxy Brain-agtige udlægning nogensinde, særligt når man tager i betragtning at sidstnævnte skyldes en konservativ samfundsstrømning om at LBGT-indhold er upassende for børn, og at belægget for at Google angiveligt skulle være venstreorienterede er at de har et klassisk corporate-socialtliberalt syn på ligestilling og minoriteter.

Google prætenderer ikke at være en anarkistisk platform hvor alt er tilladt, og de er i deres gode ret til at fjerne hvad de vil, og mister ikke beskyttelse af den grund. Læs den linkede kommentar.

3
15. august 2019 kl. 11:36

Det er da meget nemt - Google censurerer højrefløjen OG LGBT i favør for venstreorienteret indhold. Men det er faktisk underordnet hvad for noget indhold det er.

Faktum er bare at Google blæser og har mel i munden. De kan ikke være en neutral platform med redaktion der går rundt og manuelt fjerner videoer.

Simpelt.

2
15. august 2019 kl. 09:13

Google er i en umulig situation. Og den har de selv placeret sig i. Gennem de seneste 10 år har de gradvist øget den redaktionelle kontrol med indholdet på sitet samtidig med, at de rent juridisk ønsker at være en neutral platform.

Det kan ganske simpelt ikke lade sig gøre når man som Google stort set har monopol på privat deling af videoer i det meste af Verden. De har ganske enkelt valgt i højere og højere grad at blive en del af den politiske kamp om hvornår indhold skal censureres (inklusiv "blød" censur som demonetizing og begrænsning til voksne brugere).

Løsningen? Det kunne være en opsplitning af Youtube i en hosting-del og en del med recommendations/søgning osv. med et åbent interface således at konkurrenter kan lave alternative brugerinterfaces med andre anbefalinger og søgekriterier.