YouTube-ændringer er et spadestik dybere i en grav til Google+

Det bliver ikke længere obligatorisk at have en Google+ konto for at bruge andre Google-tjenester som YouTube. Nederlag for Google, men en sejr for brugerne, mener søgemaskine-ekspert.

Det er nu et par år siden, at Google begik det, som mange brugere har betegnet som en stor fejltagelse. Det blev obligatorisk at have en Google+ konto, når man brugte Googles andre tjenester som YouTube og Gmail, og hvis man eksempelvis kommenterede på en YouTube video, blev det også offentliggjort på ens Google+ profil.

Trækket var tænkt som et forsøg på få flere brugere over på Google+ og gøre det sociale medie til en værdig konkurrent til Facebook. Men det ansporede i stedet til kritik fra brugerne, der ikke alle var interesserede i at blive påtvunget en offentlig profil på Google+. Nu har Google taget det store skridt og vil i de kommende par måneder begynde “skilsmissen” mellem Google+ og selskabets andre tjenester.

»Man kan se det som et spadestik dybere i en grav til Google+. Det er noget, folk vil være glade for,« siger søgemaskine-ekspert Frederik Hyldig fra s360.

YouTube bliver skilt fra Google+

I stedet for at have en offentlig Google+ profil på tværs af Google-tjenesterne, så vil det fremover kun kræve en privat Google-konto, når man skal uploade, dele eller kommentere videoer på YouTube. Den private konto er ikke søgbar, og det er heller ikke muligt for andre brugere at ‘følge’ den ifølge Google.

YouTube er dog kun et skridt på vejen mod at frigøre resten af selskabets tjenester fra den obligatoriske Google+ tilmelding.

Googles officielle udmelding er, at det er for at »skabe en mere fokuseret oplevelse« på det sociale medie. Men sandheden er også, at selskabet omsider har givet efter for en del af brugernes kritik. Ikke mindst fordi, at Google+ ikke er blevet den succes, som Google håbede.

»Det er et nederlag for Google. Google+ ville have været utrolig godt for Google, for hvis man sidder med et stort socialt netværk som Facebook, så har man en utrolig magt, fordi man har så mange informationer om folk. Og Google lever af at levere relevante annoncer, så jo mere de ved om folk, desto bedre,« siger Frederik Hyldig, der selv bruger Google+ og indrømmer, at mediet mest er blevet et hjemsted for it-folk og fotografer.

»Men Hr. og Fru Danmark har ikke haft nogen grund til at springe over på det her og skifte Facebook ud,« siger han.

Google+ har for nylig været inde i en større omvæltning med blandt andet et chefskifte. Det har nu givet udslag i de nye tiltag fra selskabet.

Læs også: Google+ i omvæltning: Chefrokade og omstrukturering

Andet fejlslagent forsøg

Det er ikke første gang, at Google ser ud til at have fejlet med at skabe et konkurrencedygtigt socialt netværk.
I 2010 lancerede Google for Buzz, der fungerede som et socialt medie i Gmail-indbakken. Der gik dog under to år, før selskabet trak stikket fra tjenesten, der aldrig rigtig fik medvind. I stedet blev det erstattet af Google+, som nu igen er ved at blive reduceret - omend ikke endegyldigt lagt i graven endnu.

Allerede i september 2014 ophævede Google kravet om, at man skulle have en Google+ konto, når man oprettede en Gmail. Og i maj 2015 lancerede selskabet en stand-alone app til fotodeling, der til forskel fra tidligere er uafhængig af Google+.

De kommende ændringer på tværs af de resterende tjenester som YouTube vil blive gennemført over de næste par måneder ifølge et blogindlæg fra Google.

Og for dem, der allerede er blevet ufrivilligt registreret på Google+, vil der også være en mulighed for, at man kan få fjernet sin offentlige profil.

YouTube opfordrer dog folk til at vente med at slette deres Google+ profiler, til ændringen officielt er gået igennem, da det indtil da vil betyde, at man får slettet sin YouTube-profil med tilhørende kanaler.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#5 Tim Lauridsen

Ændringen har ikke noget med G+ at gøre, det giver bare mulig for at en google bruger selv kan vælge om man vil havde en G+ profil tilknyttet youtube. G+ er meget levede, så stop nu alt det fis med G+ er en spøgelses by, lige som med twitter, så bestemer du selv hvor meget indhold du får alt efter hvormange og hvem du følger. Ja, opretter du en profile og laver en enkelt post, så for de nok ikke mange +1 eller kommentarer, det kræver at man poster godt og spændende indhold og deltager aktivt i debatter, før nogen finder det interessant af følge en, men det er der mange så kaldte "journalister" ikke rigtig forstår.

 • 6
 • 1
#6 Jens loggo

Jeg kan ikke udstå at bare fordi jeg er logget ind på en google tjeneste, så er jeg logget ind på alt der har med google at gøre, med samme konto.

Det er fint at man har muligheden for at integrere dem alle, hvis man altså har lyst.

Min youtube konto, skal ikke have noget med min email konto, eller nogen som helst anden konto, at gøre, bare fordi det tilfældigvis er google der ejer dem (medmindre jeg gerne vil selvfølgelig).

 • 5
 • 3
#8 Claus Jensen

Jeg er enig med Thorvald her - hvis jeg kunne få en Youtube-konto, der kun bliver brugt på Youtube (som i helt gamle dage), så ville jeg have en. Men jeg vil ikke have en Google-konto, for så snart man er logget ind på en google-konto, så påvirker det Googles søge-resultater og meget andet, og det irriterer mig. Så det er da et skridt i den rigtige retning, men så længe, jeg skal være logget ind på min søgemaskine for at skrive en kommentar til en video, så undlader jeg bare...

 • 3
 • 2
#9 Thorvald Johannes Pedersen

Ja, jeg har heller ikke noget at bruge en Google konto til. Så hvorfor skal jeg have en Google konto, for at uploade en video til Youtube eller for et skrive en kommentar på Youtube? Det kan jeg ikke se nogen logik i. Hvis jeg vil have en youtube konto, opretter jeg en youtube konto. Hvis jeg vil have en hotmail konto opretter jeg sådan en. Hvis jeg vil have en facebook konto opretter jeg sådan en. Så enkelt burde det være.

 • 1
 • 1
#10 Jens Holm

Ja, jeg har heller ikke noget at bruge en Google konto til. Så hvorfor skal jeg have en Google konto, for at uploade en video til Youtube eller for et skrive en kommentar på Youtube?

Vend den om og kig andetsteds end egen navle. Youtube er ejet af Google, og for Google brugere giver det god mening med single signon for alle deres tjenester. Hvad du vælger at bruge din Google konto til, er jo op til dig. Vil du kun bruge den i forbindelse med youtube, så gør du det..

 • 1
 • 1
#13 Thorvald Johannes Pedersen

Nu ved jeg ikke hvem du spørger. Men nej, jeg har ikke facebook. Jeg har ikke noget behov for det. Jeg synes det er ok, at dem der har behov for det og lyst til det, kan bruge et google login til mange forskellige ting. Men hvorfor ikke gøre det til et valg: På Youtube under login - vælg om du vil logge ind med en google konto, eller om du vil oprette en dedikeret Youtube konto. Det ville være en metode, der kunne tilfredsstille alle. Indtil denne artikel kom op, vidste jeg ikke at Youtube var en google ting. Så derfor har det altid undret mig og irriteret mig, at det var så "besværligt" at logge ind på youtube, fordi man skulle logge ind på google i stedet for.

 • 1
 • 2
#14 Flemming Seerup

Så derfor har det altid undret mig og irriteret mig, at det var så "besværligt" at logge ind på youtube, fordi man skulle logge ind på google i stedet for.

Jeg forstår simpelthen ikke hvordan det kan være mere besværligt. Du logger på med et brugernavn og et password, uanset om det skulle være en youtube eller google konto. Forskellen er hvem der styrer autoriseringen, og evt. hvem der deles data med. Det kan man være uenig om man ønsker eller ej. Men hvordan kan det være mere besværligt ?

 • 1
 • 1
#15 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hvis jeg vil have en hotmail konto opretter jeg sådan en.

Jojo, men det er det samme i Microsofts univers. En Hotmail-konto er en "MS Live konto" (jeg er ikke sikker på, at det er det rigtige navn). Denne kan du bruge for at få adgang til Microsofts tjenester som Hotmail, outlook.com, Microsoft Office, MSDN, Azure, Skype, Lync etc.

Det står dig naturligvis frit for at lave en "MS konto" til hver tjeneste, men du skal have en eller anden "MS konto" for at få (fuld) adgang til Microsofts tjenester - ligesom du skal have en Google konto for at få adgang til Googles tjenester.

(og søreme om det ikke også er tilfældet for Yahoo!'s tjenester. Adgang til fx Flickr kræver også en Yahoo!-konto)

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere