YouTube-ændringer er et spadestik dybere i en grav til Google+

28. juli 2015 kl. 11:1515
Det bliver ikke længere obligatorisk at have en Google+ konto for at bruge andre Google-tjenester som YouTube. Nederlag for Google, men en sejr for brugerne, mener søgemaskine-ekspert.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det er nu et par år siden, at Google begik det, som mange brugere har betegnet som en stor fejltagelse. Det blev obligatorisk at have en Google+ konto, når man brugte Googles andre tjenester som YouTube og Gmail, og hvis man eksempelvis kommenterede på en YouTube video, blev det også offentliggjort på ens Google+ profil.

Trækket var tænkt som et forsøg på få flere brugere over på Google+ og gøre det sociale medie til en værdig konkurrent til Facebook. Men det ansporede i stedet til kritik fra brugerne, der ikke alle var interesserede i at blive påtvunget en offentlig profil på Google+. Nu har Google taget det store skridt og vil i de kommende par måneder begynde “skilsmissen” mellem Google+ og selskabets andre tjenester.

»Man kan se det som et spadestik dybere i en grav til Google+. Det er noget, folk vil være glade for,« siger søgemaskine-ekspert Frederik Hyldig fra s360.

YouTube bliver skilt fra Google+

I stedet for at have en offentlig Google+ profil på tværs af Google-tjenesterne, så vil det fremover kun kræve en privat Google-konto, når man skal uploade, dele eller kommentere videoer på YouTube. Den private konto er ikke søgbar, og det er heller ikke muligt for andre brugere at ‘følge’ den ifølge Google.

Artiklen fortsætter efter annoncen

YouTube er dog kun et skridt på vejen mod at frigøre resten af selskabets tjenester fra den obligatoriske Google+ tilmelding.

Googles officielle udmelding er, at det er for at »skabe en mere fokuseret oplevelse« på det sociale medie. Men sandheden er også, at selskabet omsider har givet efter for en del af brugernes kritik. Ikke mindst fordi, at Google+ ikke er blevet den succes, som Google håbede.

»Det er et nederlag for Google. Google+ ville have været utrolig godt for Google, for hvis man sidder med et stort socialt netværk som Facebook, så har man en utrolig magt, fordi man har så mange informationer om folk. Og Google lever af at levere relevante annoncer, så jo mere de ved om folk, desto bedre,« siger Frederik Hyldig, der selv bruger Google+ og indrømmer, at mediet mest er blevet et hjemsted for it-folk og fotografer.

»Men Hr. og Fru Danmark har ikke haft nogen grund til at springe over på det her og skifte Facebook ud,« siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Google+ har for nylig været inde i en større omvæltning med blandt andet et chefskifte. Det har nu givet udslag i de nye tiltag fra selskabet.

Andet fejlslagent forsøg

Det er ikke første gang, at Google ser ud til at have fejlet med at skabe et konkurrencedygtigt socialt netværk.
I 2010 lancerede Google for Buzz, der fungerede som et socialt medie i Gmail-indbakken. Der gik dog under to år, før selskabet trak stikket fra tjenesten, der aldrig rigtig fik medvind. I stedet blev det erstattet af Google+, som nu igen er ved at blive reduceret - omend ikke endegyldigt lagt i graven endnu.

Allerede i september 2014 ophævede Google kravet om, at man skulle have en Google+ konto, når man oprettede en Gmail. Og i maj 2015 lancerede selskabet en stand-alone app til fotodeling, der til forskel fra tidligere er uafhængig af Google+.

De kommende ændringer på tværs af de resterende tjenester som YouTube vil blive gennemført over de næste par måneder ifølge et blogindlæg fra Google.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og for dem, der allerede er blevet ufrivilligt registreret på Google+, vil der også være en mulighed for, at man kan få fjernet sin offentlige profil.

YouTube opfordrer dog folk til at vente med at slette deres Google+ profiler, til ændringen officielt er gået igennem, da det indtil da vil betyde, at man får slettet sin YouTube-profil med tilhørende kanaler.

15 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
29. juli 2015 kl. 08:39

Jeg er enig med Thorvald her - hvis jeg kunne få en Youtube-konto, der kun bliver brugt på Youtube (som i helt gamle dage), så ville jeg have en. Men jeg vil ikke have en Google-konto, for så snart man er logget ind på en google-konto, så påvirker det Googles søge-resultater og meget andet, og det irriterer mig. Så det er da et skridt i den rigtige retning, men så længe, jeg skal være logget ind på min søgemaskine for at skrive en kommentar til en video, så undlader jeg bare...

12
31. juli 2015 kl. 16:53

Så formoder jeg at du heller ikke har en Facebook konto :)

13
31. juli 2015 kl. 21:00

Nu ved jeg ikke hvem du spørger. Men nej, jeg har ikke facebook. Jeg har ikke noget behov for det. Jeg synes det er ok, at dem der har behov for det og lyst til det, kan bruge et google login til mange forskellige ting. Men hvorfor ikke gøre det til et valg: På Youtube under login - vælg om du vil logge ind med en google konto, eller om du vil oprette en dedikeret Youtube konto. Det ville være en metode, der kunne tilfredsstille alle. Indtil denne artikel kom op, vidste jeg ikke at Youtube var en google ting. Så derfor har det altid undret mig og irriteret mig, at det var så "besværligt" at logge ind på youtube, fordi man skulle logge ind på google i stedet for.

14
31. juli 2015 kl. 21:04

Så derfor har det altid undret mig og irriteret mig, at det var så "besværligt" at logge ind på youtube, fordi man skulle logge ind på google i stedet for.

Jeg forstår simpelthen ikke hvordan det kan være mere besværligt. Du logger på med et brugernavn og et password, uanset om det skulle være en youtube eller google konto. Forskellen er hvem der styrer autoriseringen, og evt. hvem der deles data med. Det kan man være uenig om man ønsker eller ej. Men hvordan kan det være mere besværligt ?

9
31. juli 2015 kl. 14:06

Ja, jeg har heller ikke noget at bruge en Google konto til. Så hvorfor skal jeg have en Google konto, for at uploade en video til Youtube eller for et skrive en kommentar på Youtube? Det kan jeg ikke se nogen logik i. Hvis jeg vil have en youtube konto, opretter jeg en youtube konto. Hvis jeg vil have en hotmail konto opretter jeg sådan en. Hvis jeg vil have en facebook konto opretter jeg sådan en. Så enkelt burde det være.

15
31. juli 2015 kl. 23:34

Hvis jeg vil have en hotmail konto opretter jeg sådan en.

Jojo, men det er det samme i Microsofts univers. En Hotmail-konto er en "MS Live konto" (jeg er ikke sikker på, at det er det rigtige navn). Denne kan du bruge for at få adgang til Microsofts tjenester som Hotmail, outlook.com, Microsoft Office, MSDN, Azure, Skype, Lync etc.

Det står dig naturligvis frit for at lave en "MS konto" til hver tjeneste, men du skal have en eller anden "MS konto" for at få (fuld) adgang til Microsofts tjenester - ligesom du skal have en Google konto for at få adgang til Googles tjenester.

(og søreme om det ikke også er tilfældet for Yahoo!'s tjenester. Adgang til fx Flickr kræver også en Yahoo!-konto)

10
31. juli 2015 kl. 15:02

Ja, jeg har heller ikke noget at bruge en Google konto til. Så hvorfor skal jeg have en Google konto, for at uploade en video til Youtube eller for et skrive en kommentar på Youtube?

Vend den om og kig andetsteds end egen navle. Youtube er ejet af Google, og for Google brugere giver det god mening med single signon for alle deres tjenester. Hvad du vælger at bruge din Google konto til, er jo op til dig. Vil du kun bruge den i forbindelse med youtube, så gør du det..

11
31. juli 2015 kl. 16:00

Det virker bare ulogisk for mig at logge ind på en google konto, for at bruge Youtube. I min verden har youtube og google ikke noget med hinanden at gøre.

6
28. juli 2015 kl. 19:08

Jeg kan ikke udstå at bare fordi jeg er logget ind på en google tjeneste, så er jeg logget ind på alt der har med google at gøre, med samme konto.

Det er fint at man har muligheden for at integrere dem alle, hvis man altså har lyst.

Min youtube konto, skal ikke have noget med min email konto, eller nogen som helst anden konto, at gøre, bare fordi det tilfældigvis er google der ejer dem (medmindre jeg gerne vil selvfølgelig).

7
29. juli 2015 kl. 07:24

Drive-konto, Keep-konto, Gmail-konto, YouTube-konto, Maps-konto, Play-konto, osv.? Ellers tak herfra. :-)

Men man kan jo frit oprette en håndfuld Google-konti og så bruge hver enkelt til hvert produkt.

5
28. juli 2015 kl. 18:22

Ændringen har ikke noget med G+ at gøre, det giver bare mulig for at en google bruger selv kan vælge om man vil havde en G+ profil tilknyttet youtube. G+ er meget levede, så stop nu alt det fis med G+ er en spøgelses by, lige som med twitter, så bestemer du selv hvor meget indhold du får alt efter hvormange og hvem du følger. Ja, opretter du en profile og laver en enkelt post, så for de nok ikke mange +1 eller kommentarer, det kræver at man poster godt og spændende indhold og deltager aktivt i debatter, før nogen finder det interessant af følge en, men det er der mange så kaldte "journalister" ikke rigtig forstår.

4
28. juli 2015 kl. 18:14

Når man skal logge på en Google service, så bruger men en Google konto Så kan man aktivere de service man ønsker at bruge med samme userid, password og 2 factor app. Alt andet vil da være ulogisk.

1
28. juli 2015 kl. 11:39

Hvorfor kan de ikke bare lave det sådan at man opretter en Youtube konto for at kunne bruge Youtube til f.eks. upload af videoer. Det andet er ret små-irriterende.

2
28. juli 2015 kl. 14:13

Det er vel også det de har gjort.

3
28. juli 2015 kl. 14:18

"så vil det fremover kun kræve en privat Google-konto". Dvs. det er en google konto og ikke en decideret youtube konto. Det ser jeg ikke som noget stort fremskridt.