Ydelse per watt er stadig en jungle

Sammenligninger mellem serveres strømforbrug er vanskelige, fordi det afhænger af meget mere end processoren.

** SUNNYVALE:** Ydelse pr. watt er i dag et lige så stort salgsargument for servere og pc'er, som clockfrekvensen var det for fem år siden. Men ligesom med clockfrekvensen, så er ydelse pr. watt ikke let at sammenligne mellem producenterne.

Når chipproducenterne Intel og AMD begge hævder at være bedst målt på ydelse pr. watt, så skyldes det ikke mindst, at der ikke findes gode objektive metoder til at sammenligne strømforbruget.

Mens selve serverens ydelse i form af ren regnekraft kan måles med standardiserede test, så er der endnu ikke fastlagt tilstrækkelige test til at give et realistisk billede af serverens ydelse pr. watt.

»Der er rigtig meget forvirring omkring begrebet ydelse pr. watt. Hvis du står med en supercomputer, så er det ret ligetil at måle, fordi du hele tiden har 100 procent belastning. Men for resten af servermarkedet er der ingen, der kører med 100 procent belastning. Derfor er det vigtigt at se på strømforbruget ved forskellige belastninger,« forklarer produktchef Brent Kerby fra AMD's udviklingsafdeling i Sunnyvale i hjertet af Silicon Valley.

I den direkte sammenligning med Intel taber AMD således målt ved 100 procent ydelse, men selskabet hævder at have et lavere strømforbrug fordelt over en mere realistisk belastning i stedet for blot ved 0 og 100 procent.

Forskellig tilgang

Selvom AMD og Intel begge leverer serverprocessorer baseret på AMD's videreudvikling af Intels x86-design, ofte kaldet x64, så er de to producenters tilgang alligevel forskellig, og det har indflydelse på strømforbruget alt efter serverens konfiguration.

AMD's Opteron-processorer benytter nemlig en indbygget hukommelsescontroller på selve processoren, mens Intels Xeon-processorer har en ekstern controller.

»Ved at have hukommelsescontrolleren på processoren kan vi reducere strømforbruget på chipsættet. Vi kan for eksempel bruge DDR2 hukommelsesmoduler, som bruger mindre strøm frem for moduler med fuld buffer,« siger Brent Kerby.

Mens et almindeligt DIMM bruger omkring fem watt, så bruger et DIMM med fuld buffer op mod 13 watt. I servere med en stor mængde hukommelse betyder det, at hukommelsen kan være en større faktor i strømforbruget end selve processoren.

Buffer gør forskel

DIMM med stor buffer benyttes især til at aflaste hukommelsescontrolleren, som også selv bruger strøm. AMD hævder derfor at have en fordel i systemer med flere sokler og stor hukommelse over Intel i kraft af den indbyggede hukommelsescontroller i Opteron.

»Hver gang du tilføjer en Opteron på dit bundkort, så får du også en ekstra hukommelsescontroller,« forklarer Brent Kerby.

AMD hævder, at det giver selskabet en fordel i spillet om ydelse pr. watt i sammenlignelige servere på omkring 16 watt.

»Men det er svært at få en sammenligning, hvor du sammenligner æbler med æbler, fordi serverne skal have meget mere identiske komponenter, end hvis du bare måler på kommatalsberegninger pr. sekund,« understreger Brent Kerby.

Ubrugt kapacitet sluger også

Både AMD og Intel forsøger også at lade selve processoren hjælpe med at reducere strømforbruget. Det er især den ubrugte kapacitet, som er i søgelyset.

Eksempelvis har AMD indbygget funktioner, som lukker ned for de kredsløb i hukommelsescontrolleren, der står for at læse data fra hukommelsen, hvis systemet udelukkende er optaget af at skrive til hukommelsen.

Målet er at lukke ned for alle unødvendige kredsløb for i det samlede billede at reducere strømforbruget.

»Vi vil undgå at brænde strøm af på en processor, som bare sidder og laver ingenting,« forklarer Brent Kerby.

Ni ud af ti bruger ikke strømstyring

Den næste udfordring handler imidlertid ikke kun om at få gjort processorerne mere energibesparende, men også om at få oplyst kunderne om, hvordan de fungerer.

Blot omkring 10 procent af AMD's kunder benytter således selskabets Power Management-værktøjer, selvom det typisk er i stand til at reducere forbruget med 25 procent.

»Mange it-chefer tænker stadig, at strømstyring er lig med dvaletilstand, hvor mange har dårlige erfaringer fra bærbare pc'er, hvor det tager lang tid for systemet om at vågne op. Men det her tager kun mikrosekunder,« siger Brent Kerby.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere