Hjemmesiden 'have i been pwned?', som drives af sikkerhedsbloggeren Troy Hunt, fører en rangliste over store datalæk.
I toppen af listen ligger MySpace med 359.420.698 lækkede konti. Så længe det varer.
For efter det er kommet frem, at Yahoo har fået lækket 500.000.000 brugerkonti, må det formodes, at internetvirksomheden placerer sig i toppen af listen, næste gang den opdateres.
Top-5 på listen kunne i så fald se således ud:
1. Ca. 500.000.000 Yahoo-konti
Yahoo-sikkerhedsbruddet blev bekræftet af Yahoo selv torsdag i denne uge og involverer ifølge amerikanske PCWorld mindst 500.000.000 brugerkonti. Mediet oplyser i den forbindelse at navne, mail-adresser, telefonnumre og hashede kodeord kan være blevet stjålet ved et hack, der fandt sted i 2014.
Yahoo opdagede ifølge mediet CIO sikkerhedsbruddet, da en eller flere personer under handlet peace_of_mind havde sat påståede login-oplysninger for 200 mio. brugerkonti til salg på nettet. Disse data skulle stamme fra 2012.
Det lyssky datasalg fik Yahoo til at granske sine systemer nærmere, og det var i den forbindelse, at Yahoo opdagede, at et hack havde fundet sted i 2014.
Sikkerhedsanalytiker Vitali Kremez fra firmaet Flashpoint giver overfor CIO udtryk for, at de data, som peace_of_mind hævder at have til salg, er nogle andre data end data fra det senest fremkomne læk, som Yahoo nu har bekræftet.
Virksomheden Verizon, der er ved at færdiggøre købet af Yahoos kerneforretninger blev ifølge amerikanske Computerworld først bekendtgjort med datalækket to dage inden Yahoo - torsdag i denne uge - offentligt bekræftede det store læk af brugerkonti.
2. 359.420.698 MySpace-konti
Den nuværende og formodentligt snart tidligere nummer et på 'have i been pwned?'-listen er MySpace.
Hvad der formodes at have været omkring 2008 oplevede virksomheden et datalæk, hvor 360 mio. brugerkonti blev blotlagt. I maj 2016 blev kontiene sat til salg på nettet.
Dataene inkluderede mail-adresser, brugernavne og SHA1-hashes af de første 10 karakterer i de tilhørende kodeord lavet om til små bogstaver. Desuden var kodeordene genereret uden brug af et salt. Alt i alt en ikke videre forsvarlig omgang med folks kodeord.
'have i been pwned?' henviser til en historie hos Vice Motherboard og et indlæg hos Troy Hunt i forbindelse med MySpace-lækket.
3. 164.611.595 LinkedIn-konti
Flere har nok LinkedIn-datalækket, som blev offentliggjort i maj 2016, frisk i erindring.
Ifølge 'have i been pwned?', der henviser til et indlæg hos Troy Hunt, fandt hacket bag lækket sted i 2012. Også her var kodeord hashed med SHA1 uden brug af salt. Mange kodeord blev knækket på kort tid.
4. 152.445.165 Adobe-konti
I oktober 2013 blev data for i omegnen af 153 mio. Adobe-konti tilgået. Lækket indebar blandt andet brugernavn, mail, et krypteret kodeord og ikke mindst et kodeords-hint i klartekst. Krypteringen af kodeordene var dårlig, og mange af dem blev hurtigt omdannet til klartekst, fortæller 'have i been pwned?', der blandt andet henviser til et indlæg hos Troy Hunt.
5. 112.005.531 Badoo-konti
Data for mere end 112 mio. brugerkonti, der efter sigende skulle stamme fra dating-sitet Badoo, dukkede op i juni 2016. Dataene er formentlig blevet gaflet år forinden, fortæller 'have i been pwned?', der linker til en artikel hos Vice Motherboard og et indlæg fra Troy Hunt selv.
Dataene skulle både indeholde mail-adresser, navn, fødselsdag og passwords hashet med MD5. 'have i been pwned?' har markeret Badoo-lækket som ikke-verificeret, da ægtheden af de lækkede data ikke har kunnet fastslås.
Værd at bemærke
Det er værd at bemærke, at Troy Hunt har valgt at rangordne sin liste af mængden af konti, der er blevet lækket data om, og ikke eksempelvis efter følsomheden af de lækkede data. Eksempelvis ville flere nok mene, at 1.000.000 lækkede mail-adresser ville være at foretrække frem for 1.000 lækkede patientjournaler.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.