WWW-opfinderen Tim Berners-Lee vinder Turing-prisen

Illustration: Paul Clarke
Skaberen af World Wide Web, Tim Berners-Lee, er den seneste vinder af Turing-prisen for netop sit arbejde med dén teknologi, der gjorde internettet til dét, vi kender i dag.

Tim Berners-Lee er blevet tildelt dette års Turing-pris - og formentligt én af de vindere, som i it-kredse kræver mindst introduktion, for det er ingen overraskelse, at Tim Berners-Lee på et tidspunkt ville få denne hæder for sit arbejde.

Begrundelsen er naturligvis, at Tim Berners-Lee i 1989 hos forskningsinstitutionen CERN skabte HTTP - en protokol til at distribuere hypertekst via internettet. Det blev sammen med HTML og den første browser til dét, de fleste i dag forbinder med at bruge internettet.

Tanken var, at forskere skulle have en nem måde at henvise til hinandens tekster, og det var Tim Berners-Lee, som kombinerede begrebet hypertekst med en server og en klient, og gav os en universel måde at tilgå et bestemt dokument på en vilkårlig server ved hjælp af en URL.

Det allerførste World Wide Web i 1991, var ren tekst, ligesom det meste andet på det daværende internet.

Men udviklingen gik hurtigt, og Tim Berners-Lees protokol blev hurtigt udbygget fra blot at kunne hente dokumenter til også at kunne sende indhold tilbage til en server.

Resten er nærmest bare historie. I dag er der ingen tvivl om, at de webteknologier, som Tim Berners-Lee satte i gang, udgør rygraden i den måde, vi bruger internettet på.

Det foregår ikke altid længere i en browser, men mobilapps henter og sender ofte data over HTTP, og servere taler med servere på samme måde.

Hurtigt kom billeder og tags på

Web var også en teknologi, som var særdeles tilgængelig for et bredt publikum. Det krævede meget lidt at lægge information ud formateret med HTML, som hurtigt blev udbygget fra ren tekst til også at omfatte billeder og mere eksotiske elementer som det famøse blink-tag.

Det er også en teknologi, som har vist sig at være utrolig holdbar til trods for en enorm udbygning. Dokumenter skrevet i 1991 kan stadig vises i moderne browsere. Det kan vi blandt andet takke Tim Berners-Lee for, fordi han besluttede at frigive teknologien som open source.

»Det er svært at forestille sig, hvordan verden så ud, før Tim Berners-Lees opfindelse. På mange måder er den enorme indflydelse fra World Wide Web indlysende, men der er nok mange, som ikke fuldt ud påskønner det underliggende tekniske arbejde, som har gjort webbet muligt. Tim Berners-Lee udviklede ikke bare de enkelte komponenter, men gav os en samlet vision for, hvordan de skulle arbejde sammen som en helhed,« skriver formand Vicki L. Hanson fra ACM, som uddeler Turing-prisen, i begrundelsen.

Denne helhed gav en indgang til at anvende internettet, som har vist sig at kunne samle de forskellige anvendelsesområder. E-mail, nyhedsgrupper og et væld af informationssystemer kan i dag tilgås via web, hvor de før var fragmenterede anvendelser af internettet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 svend eriksen

Tim Berners Lee kan være med til at stoppe implementeringen af DRM/EME men han er foreløbig pro implementeringen, se her:

https://www.w3.org/blog/2017/02/on-eme-in-html5/

Hvis du/i ikke syntes det er iorden, kan der ringes og skrives til Tim Berners Lee med oplysningerne fra denne side:

https://www.defectivebydesign.org/drm-in-web-standards

iøvrigt, tilykke med Turing-prisen 8O)

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere