WWW-opfinder: Flere politikere bør lære at kode

Flere politikere skal lære at programmere, så de kan forstå hvilke love, der er brug for. Det siger manden bag World Wide Web.

Flere parlamentsmedlemmer skal have erfaring med tastatur og programmeringssprog før de går i brechen med at lovgive på it-området. Sådan sagde Ser Tim Berners-Lee, da han talte til et arrangement i London lørdag, skriver The Guardian.

»At være i stand til at kode betyder, at du kan forstå, hvad folk kan med en computer. Du er nødt til at forstå, hvad folk kan gøre med en computer, for at lave love om det,« sagde han.

Den ridderslåede Berners-Lee opfandt i 1989 World Wide Web, mens han var ansat hos CERN, og er nu direktør for World Wide Web Consortium, som udvikler videre på hypertekst-systemet. Han efterlyser nu større forståelse for computersprog blandt politikere.

»Vi har brug for folk i parlamentet, der kan kode, ikke fordi de skal bruge deres tid med at kode, men fordi de skal forstå, hvor magtfuldt et våben det er,« lød det fra Ser Tim Berners-Lee, der ved samme lejlighed roste den britiske regerings beslutning om at lære programmering til børn helt ned i femårsalderen.

»Vi skal introducere mennesker for programmering tidligt, så dem, det appellerer til, kan få så meget tid som muligt til at lære det og virkelig blive dygtige,« anbefalede han.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Torben Mogensen Blogger

Det er ikke politikeres pligt at vide alt om det, de lovgiver om. Men de har i hvert fald pligt til at lade sig rådgive af folk, der ved noget om områderne (og ikke ignorere de råd, de får), i stedet for at antage, at de ved tilstrækkeligt selv, eller at indgående viden om emnet er irrelevant for lovgivningen.

Men da politiske ordførere gerne kort eller ingen varsel skal kunne udtale sig om deres ansvarsområde, bør f.eks. IT-ordførere have som minimum en grundlæggende kendskab til IT og landbrugsordførere bør have et grundlæggende kendskab til landbrug. Ikke nødvendigvis på universitetsniveau, men en del højere end gennemsnittet af befolkningen. Som det er nu bliver ordførerposter tilsyneladende ikke fordelt efter faglig ekspertise, men for at positionere "up and coming" politikere til at blive mere synlige i medierne.

 • 7
 • 0
#3 Ditlev Petersen

så skal de jo også have stort kørerkort, en ingeniøruddannelse, uddannelse som såvel kirurg som mediciner, og hvad man nu ellers kan finde på. Jeg tror ikke, at nogen politikere bliver klogere på it af lige at lave et lille BASIC-program. Men måske skulle de tvinges til at se film om Snowden og en god hackerfilm (hvis en sådan da findes). Måske kunne en eller anden skrive en lille bog: IT for dummies and politicians? Skrevet på engelsk og jævnligt opdateret kunne den løse et globalt problem. Ikke om hvordan man programmerer, men lidt grundlæggende viden, hvad kan man, hvad kan man ikke, hvilke problemer giver det, hvad kan man måske i fremtiden osv.? 122 sider, sådan ca. Politikens Forlag udgav en i 70'erne, Bogen om EDB tror jeg (W. Cauchi). Den var måske lidt for grundig, men gav et rimeligt indblik på en overkommelig måde.

Hmm.

 • 2
 • 0
#5 Martin Bøgelund

Vi skal have noget faglig IT ind i folkeskolen, længere er den ikke. Undervisningen i folkeskolen har altid været rettet mod at lære vores børn om samfundsmekanismer på operationelt såvel som aggregeret niveau.

Vi havde ikke sløjd for at blive tømrere, vi havde ikke hjemkundskab for at blive kokke, vi lærte ikke om politik for at blive politikere, vi lærte ikke om radioaktive grundstoffer for at blive atomfysikere, osv.

Alle de vigtige samfundsmekanismer, fysiske, kemiske og biologiske sammenhænge, og alle de vigtige personlige kompetencer som vi lærer om i folkeskolen, dem lærer vi om for at kunne håndtere dem og forstå dem.

Og her er faglig IT åbenbart blevet et tabu, noget man kun må se på brugerniveau, men ikke selve mekanismerne.

Det er utrolig synd - specielt når man tænker på alle de ting der digitaliseres, og alle de job der bliver absorberet af IT.

 • 11
 • 0
#6 Ditlev Petersen

er selvfølgelig, at mange politikere ikke føler det store behov for at vide noget om it. Den slags har de lobbyister til - og PET/FE/NSA.

Man kan jo godt få et godt nok kendskab til it uden at kunne kode. Og man kan kode uden at få et kendskab til it (Rejsekortet m.m.).

 • 0
 • 0
#7 Ole Sanvig

Det er lige vel populistisk nok, for helt ærligt: Hvad er "at kode"?

Er det at kunne skrive scripts, der kan hive data ud af en SQL-database efter behag? Er det er at beherske HTML, PHP og CSS til hjemmesidedesign? Er det at kunne lave et "10 INPUT NAVN 20 PRINT NAVN 30 GOTO 10" Basic program?

Hvornår er man tilstrækkeligt meget en kodehaj til, at "man kan kode"? Hvornår har man tilstrækkelig stor forståelse af, hvad man kan med kode, til at man må sige noget om IT? Og kan man ikke forestille sig, at man kan forstå, hvad man kan med IT, uden rent faktisk selv at kunne kode?

Skal en forsvarsordfører så have taget 6 måneder som infanterist i Afghanistan? Skal en justitsordfører være jurist og have arbejdet som enten anklager ved politiet eller som beskikket forsvarer? O.s.v. os.v. ...

 • 1
 • 0
#8 Jesper Sørensen

Jeg synes det er ærgerligt at politiker er blevet noget man kan være uden at vide noget om andet end politik. Når man snakker om at "politikere bør lære kode" (eller noget andet fagspecifikt), så støtter man en efter min mening forkert tankegang om hvad politik skal være.

I stedet burde man opfordre dygtige IT-folk til at søge mere politisk indflydelse.

 • 2
 • 0
#9 Knud Larsen

Politikkere skulle bestå prøver i: - udvidet selvangivelser (og kan de ikke bestå, kan de ikke deltage før det er sket) - dansk eksamen, der er altså forskel på skal, kan og må - 100 spørgsmål i grundlæggende forhold vedr. lovgivningen Til Lovgiverne: - lære at skrive dansk skelne mellem skal, kan og må - opstille logisk diagrammer for nye love (hvis ikke skal de ikke godkendes) - tvinges til at udgive love med sammenhæng til fortiden helredigering af lovene før vedtagelse (sker kun I Karnov med 2 års forsinkelse)

 • 0
 • 0
#10 Ejvind Andersen Christensen

Men de må lære at forstå, at det kan de heller ikke, og så i øvrigt rådføre sig med virkeligt kyndige folk inden de vedtager nye love og regler. Og det gælder på ALLE områder, ikke kun IT. Gentager ALLE områder. Som det er i øjeblikket er en stor del af Folkgetingets medlemmer universistetsuddannede samt læreruddannede i øvrigt, og generelt tror netop disse mennesker at de kan og forstår ALT. Det gør de ikke.

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere