WWW blev frit for 20 år siden i dag

30. april 1993 blev kildekoden og den første software til WorldWideWeb frigivet af forskningsinstitutionen CERN.

Det er i dag den 30. april 2013, og dermed er det også præcis 20 år siden, at teknologien bag World Wide Web blev sluppet fri af forskningsinstitutionen CERN. Resten er historie, som man siger.

Indtil da var WWW blot én af flere måder, som Internet blev brugt på, fortrinsvis blandt akademikere, og WWW konkurrerede mod andre teknologier som eksempelvis Gopher.

Tim Berners Lees første webserver var en NeXT Cube. Illustration: CERN

Men da CERN, som ellers nok er bedst kendt for at hamre elementarpartikler sammen med relativistiske hastigheder, frigav teknologien til både servere og klient til WWW, var det kimen til dét, vi i dag forbinder med internettet.

WWW blev grundlagt i 1989 af Tim Berners Lee med den grundlæggende hyperlink-funktion og videreudviklet over de næste år til at omfatte muligheden for billeder, som var med til at gøre WWW populært i forhold til de ældre internetprotokoller.

Ved udgangen af 1993 var der blot lidt over 500 webservere, og WWW udgjorde blot én procent af internettrafikken. Vel at mærke på et tidspunkt, hvor video-streaming i HD over internettet var ren teori, og spammails irriterende støj, men ikke udgjorde 90 procent af alle mails.

Siden da gik det hurtigt i takt med udbredelsen af internetforbindelser uden for universiteterne, og Version2's søstermedie Ingeniøren fik sin første hjemmeside den 2. december 1994.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere