Word 2013 kan redigere PDF'er til husbehov

Microsoft Word 2013 kan nu redigere PDF-dokumenter, men ikke helt fejlfrit. Til gengæld er Word blevet bedre, når man slet ikke skal skrive, men blot skal læse et dokument.

Tekstbehandlingsprogrammet Word er en del af Microsofts stærke trekløver i Office sammen med Excel og Outlook, og det er en applikation, som både er elsket og hadet. En del af hadet har Microsoft dog forsøgt at imødegå - langt om længe, vil mange nok mene.

Tidligere udgaver af Word havde mildt sagt store udfordringer, når man indsatte tekstbokse, billeder eller andre objekter. I hvert fald hvis man ville have dem til at stå på en bestemt måde i forhold til teksten.

I Word 2013 ser Microsoft ud til at have lyttet til de frustrerede udbrud, som gennem årene har lydt, når det famøse anker til indsatte objekter har rykket sig rundt i teksten på må og få. Nu opfører både tekst og objekt sig meget mere, som man ville forvente, og objekter flytter sig ikke, når man blot arbejder med teksten.

Samtidig er der kommet hjælpelinjer til, som man eksempelvis kende det fra Publisher. Det gør det lettere at få et billede til at flugte korrekt med marginer og andre objekter på siden.

Og i forhold til billeder nyder Word 2013 også godt af de forbedrede værktøjer til billedredigering. De er blevet udvidet i forhold til Word 2010, så man nu kan komme forholdsvis langt uden at skulle bruge et decideret billedredigeringsværktøj.

Billedredigeringen er dog lettest, hvis man bruger det nye sidepanel til formatering, men det kræver, at man højreklikker på billedet og derefter vælger 'Formatér' fra menuen.

Når først man har sidepanelet åbent, kan det også bruges til at formatere andre objekter, men af uransagelige grunde forbliver det ikke åbent, næste gang man åbner Word.

De nye Office-applikationer har også fået bedre mulighed for at indsætte billeder fra internettet. Man kan søge direkte i cliparts fra Office.com, billeder fra Bing, éns eget Skydrive eller Flickr. Man kan også vælge blot at få vist billeder, som er offentliggjort under Creative Commons.

Word har siden Office 2007 kunnet generere PDF-dokumenter, men Word 2013 har nu også fået mulighed for at åbne og redigere en PDF. Man skal ikke forvente et 100 procent perfekt resultat, hvis man eksempelvis mangler de skrifttyper, der er brugt, men det er et billigt alternativ til Adobe Acrobat.

Det er dog ikke meningen, at man skal bruge PDF som sit primære format til at arbejde i. Konverteringen til og fra PDF tager betydeligt længere end at gemme i Microsofts egne formater, og det er også tydeligt, at Microsoft helst vil have, at man arbejder sammen om et dokument via enten Sharepoint eller Skydrive.

En stor del af Word-brugerne har imidlertid ikke brug for at redigere et dokument nær så ofte, som de blot skal læse det. Det mener i hvert fald Microsoft, som derfor har inkluderet en ny læse-tilstand i Word.

Den ændrer lidt ved formateringen af dokumentet, så man kan få vist to sider ved siden af hinanden, uden at skriften bliver så lille, at man ikke kan læse teksten.

Man skal lige vænne sig til, at formateringen ikke er den samme som udskriftsvisningen, men det er praktisk til at læse dokumenter, som ellers ikke er formateret til at blive læst på en skærm.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Torben Mogensen Blogger

Den type tekstredigeringsværktøjer, som Word repræsenterer, bliver ofte kaldt "WYSIWYG-værktøjer", hvor WYSIWYG er kort for "what you see is what you get".

Men for Word har dette altid været "what you see is not quite what you get": Der har altid været små forskelle i udseendet på skærmen og den endelige papirudgave. Dette skyldes blandt andet, at der er brugt forskellige renderingsmotorer på skærm og papir.

Den nye læsetilstand gør dette endnu mere tydeligt.

 • 5
 • 3
#2 Esben Madsen

men det der ser da faktisk ud til at være nogle ret fornuftige opdateringer... specielt enden på flyvske figurer er godt nyt... det er da i hvert fald et af de issues jeg kan huske at have bandet over mange år tilbage og senest da jeg var tvunget til at formattere et paper i word for et halvt års tid siden... hvor god er den der pdf-redigering? er den f.eks. velegnet til at udfylde formularer hvor producenten ikke har lavet felterne skrivbare? kan man selv lave med mulighed for input? er det muligt f.eks. at sammensætte flere pdf'er til en? hvad med håndtering af bookmarks?

 • 0
 • 0
#3 Mads Bendixen

Men for Word har dette altid været "what you see is not quite what you get": Der har altid været små forskelle i udseendet på skærmen og den endelige papirudgave. Dette skyldes blandt andet, at der er brugt forskellige renderingsmotorer på skærm og papir.

Den nye læsetilstand gør dette endnu mere tydeligt

Som standard er det i det her lidt underlige layout "søjleformat". Man kan skifte den til den gode gamle "papirlayout". Og så er ingen forskelle på hvordan dokumentet vises i hhv. "læsetilstand" og den almindelige redigeringstilstand. Tilgengæld er (næsten) alle toolbars, linialer mm. væk (som det også kan ses på billedet i artiklen).

Desuden, så kan man ikke udskrive direkte fra "læsetilstand". Forsøger man det, får man vist "redigeringstilstanden" i preview vinduet.

Nogle gange kunne det være fint hvis du prøvede produktet først Torben :-)

 • 2
 • 0
#6 Johnny Jonassen

Som underviser i Officepakken, er jeg glad for den lille firkant der kommer når man indsætter et billede, det minder folk om at man skal huske tekstombrydning. Omvendt kunne man vel sige at hvad skal det til for, andre programmer også i Officepakken kan godt finde ud af det.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere