Husker du: Windows XP 'gik guld' for 10 år siden i dag

Illustration:
Det er i dag præcis 10 år siden, at Microsoft afleverede Windows XP til pc-producenterne. Selvom 10 år er en evighed i it-verdenen, lever styresystemet stadig.

IBM fylder 100, Linux fylder 20 og Windows XP fylder 10 år i 2011. Og det er i dag, den 24. august, netop 10 år siden, at Microsoft afleverede storsatsningen Windows XP til pc-producenterne.

Men hvor lang tid er det egentlig siden, at Windows XP udkom?

Det er så længe siden, at det var pigebandet EyeQ fra TV 2's 'Popstars', der var hovednavnet til Microsofts danske lanceringsfest i november 2001. Windows XP må siges at have holdt ud længere.

Det er også så længe siden, at Microsoft stadig talte om trykningen af den gyldne originale cd-rom af styresystemet som milepælen for lanceringen. Udtrykket 'gone gold' er i dag erstattet af det mindre farverige 'Release to Manufacturing' eller blot RTM.

Det skyldes naturligvis, at de fleste kopier af Windows 7 aldrig nogensinde har ligget på en cd-rom, men er kopieret over netværk og direkte fra harddisk til harddisk.

Milepælen var så stor for Microsoft, at selskabet lagde store planer for en ceremoni, hvor Bill Gates skulle overrække gyldne kopier af Windows XP til direktørerne for de store pc-producenter, som skulle ankomme med helikopter, skrev ABC News dengang i 2001.

De 10 år er også så længe siden, at de omtalte pc-producenter talte Compaq, der blev købt af HP efter et langt slagsmål, Gateway, der siden blev købt af Acer, og IBM, der få år senere solgte hele sin pc-forretning til kinesiske Lenovo. Hewlett-Packard er den seneste på listen, som nu overvejer, hvad der skal ske med pc-forretningen.

Læs også: HP i drastisk kursskifte - vil droppe pc'erne og WebOS

Af de fem pc-producenter, som ABC News nævnte i artiklen, er det faktisk blot Dell, der stadig ligner sig selv.

Bill Gates er også gået på pension og bruger i dag sin tid på at arbejde for sin og konens velgørende fond, som siden XP-lanceringen også fik et par vognlæs milliarder dollars fra milliardæren Warren Buffet.

Smidt ud til hajerne

Microsoft kunne næppe vide det, da Bill Gates afleverede Windows XP-cd-rommerne, men løftet om, at det var Microsofts sikreste styresystem til dato, skulle vise sig at ramme softwaregiganten som en boomerang.

Lanceringen af Windows XP faldt sammen med en opblomstring af først hackermiljøet, som boltrede sig på internettet, og siden de kriminelle, som fandt ud af, der kunne tjenes penge ved at overtage intetanende internetbrugeres pc'er.

Windows XP's sikkerhed kunne slet ikke stå mål med det bombardement, som styresystemet blev udsat for. Det tvang Microsoft til at rydde fuldstændig op i sin udviklingsproces og indføre princippet om 'Trustworthy Computing' med udvidet test og større omhu med programkoden.

Microsoft fik først i 2004 sat en prop i de værste sikkerhedsproblemer i Windows XP med frigivelsen af Service Pack 2, og siden har både Windows Server 2003, Windows Vista, Windows Server 2008 og Windows 7 gradvist forbedret sikkerheden.

Men Windows XP er først i år blevet overhalet af Windows 7 som det mest udbredte styresystem. Og det skyldtes Microsofts anden hovedpine i det forgangne årti.

Longhorn-mareridtet

Windows XP skulle have haft en afløser i 2003 eller 2004 ifølge Microsofts normale udgivelsescyklus. Projektet fik kodenavnet 'Longhorn', og Microsofts ambitioner var store. Der skulle helt ny kerne og filsystem til.

Imidlertid måtte Microsoft lægge alle andre projekter på is og i mange tilfælde begynde forfra for at imødegå de nye sikkerhedstrusler som ormene Mydoom, Bagle, Sobig og Sasser.

Longhorn blev forsinket, og Windows 2000-brugerne, som normalt ville have opgraderet til Longhorn, fik i stedet Windows XP. Da Microsoft endelig var klar med Windows Vista var der tale om et produkt, der krævede finpudsning og fejlrettelser, før det langt om længe i 2008 var helt modent.

Det vil dog være mere retfærdigt at dele Windows XP's regeringstid op to: før og efter Service Pack 2, for reelt måtte Microsoft lægge lige så meget arbejde i at rette styresystemet som i at udvikle et helt nyt.

Longhorn-vanskelighederne var med til at cementere Windows XP's dominans i de seneste 10 år. Brugerne vænnede sig til den blå og grønne brugergrænseflade, der ved lanceringen blev beskyldt for at være inspireret af Fischer Price-babylegetøj.

Brugerne vænnede sig også til, at det var en god idé at installere en anden browser end den Internet Explorer 6, som Windows XP var født med, og som webudviklere den dag i dag stadig bander langt væk.

Brugerne fandt sig også i at skulle navigere mellem forskellige versioner og opdateringer, som skulle imødegå de tekniske ændringer, der er sket i Windows XP's levetid. Harddiskene er blevet større, og de fleste pc'er har i dag mere end to gigabyte hukommelse.

Der er kommet mere end én kerne i processorerne, og mens mange stadig talte om 16 bit, da Windows XP blev lanceret, så er det nu 64 bit, der er standard for nye pc'er.

Windows XP skulle også tilpasse sig tre generationer af trådløse netværk, skiftet fra cd-rom til dvd og endda finde sig i at blive installeret på Apples hardware, da Apple gik over til Intels processorer.

Microsoft har måttet forlænge supporten for Windows XP i flere omgange, ikke mindst efter styresystemet for et par år siden fik en renæssance med netbook-bølgen, hvor hardwaren ikke var kraftig nok til Windows Vista.

Den 8. april 2014 skulle den sidste sikkerhedsopdatering til Windows XP blive frigivet. Til den tid vil Windows Vista også have fået grå bytes, og vi vil formentligt være i færd med at tælle ned til betatesten til Windows 9.

Den 24. august 2001 var der ikke mange 10 år gamle styresystemer i drift uden for mainframe-verdenen, men trods 10 år på bagen kører Windows XP stadig videre som det næstmest udbredte styresystem til pc'er. Store dele af indmaden er dog heldigvis blevet skiftet ud, ligesom popstjernerne fra tv's talentshows er blevet det i løbet af de seneste 10 år.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Richard Foersom

Reelt var det Windows 2000 der var det store fremskridt, XP er blot en mindre opdatering. Og sådan blev det ikke præsenteret af Microsofts marketings-afdeling, men de interne Windows versionsnumre viser det:

Windows 2000: Version 5.0 Windows XP: Version 5.1

  • 2
  • 1
#3 Rune Kristensen

Som jeg husker tiden, var Win NT, og senere Win 2000, OS'et for erhvervslivet, eller til "seriøst hjemme-brug" - hvorimod Win 98 SE (Windows 98 Second Edition), var OS'et til os andre, som også gerne ville have et OS, som man kunne installere spil på :-)

XP forenede disse to grene, og samlede seriøsiteten, og spilkompatibiliteten.

  • 2
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere