Windows vil beskytte mod 'uønskede programmer' i næste store opdatering

13. maj 2020 kl. 12:4410
Windows vil beskytte mod 'uønskede programmer' i næste store opdatering
Illustration: Microsoft.
I den kommende opdatering til Windows 10, der kommer senere i maj, vil der blive tilføjet en ny sikkerhedsfunktion, der skal beskytte brugeren mod programmer, der er kendt som ’potentielt uønskede’.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Microsoft varsler tirsdag en ny funktion i den næste store opdatering af Windows 10. Det er en sikkerheds-feature, der skal spore og blokere for installationen af kendte PUA’er (potentially unwanted application) og PUP’er (potentially unwanted program).

Programmer, der får mærkatet PUP, installerer som regel flere programmer end det ønskede eller installerer underliggende programmer uden om brugerens tilladelse.

Den anden type, PUA, er apps, der har påtrængende reklamer, apps der tracker og sælger brugerdata til reklamer, apps der ændrer browser-indstillinger, installerer rodcertifikater eller frakobler sikkerhedsfunktioner.

Med den nye opdatering skal der altså komme en mulighed for at tilkoble en blokering af programmer og applikationer, der bliver kategoriseret som PUA eller PUP – man kan således også vælge ikke at have det koblet til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Desuden vil det være muligt at tilkoble de enkelte funktioner hver for sig.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
16. maj 2020 kl. 13:35

fra SysInternals

Yep! Det er måske en meget god anledning her, til at give noget reklame for SysInternals. For dem som har brug for at få fuld kontrol (eller, så meget som muligt) med, eller diagnosticere en Windows maskine, er SysInternals fuldstændigt uundværligt. Skrevet af et geni og er god gammeldags lean, mean power-software. Kan ikke anbefales højt nok: https://docs.microsoft.com/da-dk/sysinternals/downloads/

9
15. maj 2020 kl. 09:13

Synd at du ikke kan finde ud af at gå ind i Indstillinger > Apps > Startup og slå det fra.

8
15. maj 2020 kl. 07:00

Så bliver min søn glad.

Der er noget PUP/PUA på hans computer, et eller andet crap der hedder Teams der starter hver gang han starter sin computer, og han kan ikke rigtigt finde ud af at slå det fra. Der er flere andre i klassen der lider under det. Og der var rigtigt meget skidt leveret præ-installeret på computeren.

Næste gang han brokker sig, så fortæller jeg ham nok om Autoruns fra SysInternals (Microsoft). Det kan forhindre automatisk opstart af meget skidt.

7
14. maj 2020 kl. 14:00

Fint at man vil blokere for programmer der ikke opfører sig pænt, men hvordan skal det implementeres? Hvem/hvad bestemmer hvad der er pænt? Det er umuligt at vurdere tiltaget når disse detaljer ikke er på plads.

Linket i starten af artiklen, sender een ind på en side, der ikke ser ud til at indholde noget om emnet.

Det ville klæde V2 at se lidt på den slags info med kritiske tekniske øjne eller i det mindste linke til noget reel baggrundsinformation.

5
13. maj 2020 kl. 19:02

apps, der har påtrængende reklamer, apps der tracker og sælger brugerdata til reklamer, apps der ændrer browser-indstillinger, installerer rodcertifikater eller frakobler sikkerhedsfunktioner

Hmm, vil de så blokere for Windows?

4
13. maj 2020 kl. 16:27

Jeg går ikke ind for overvågning, MEN jeg synes faktisk det er ganske fornuftigt at microsoft vil forsøge at blokere uønskede programmer. Jeg har selv igennem de sidste gæt 25-30 år fået en del uønsket lort iselv om jeg har aktivt fravalgt det imens jeg installerede noget andet. Så det er ihvertfald godt for den alm. bruger.

Jeg vil gætte mig til vi får en advarsel på skærmen og bliver spurgt ind til om vi vil installere x program så folk så at sige har et valg og det ikke bare bliver fortiet.

Generlet synes jeg det er godt microsoft/windows 10 har indbygget bla. antivirus og andre ting for det hjælper rigtigt mange "alm. brugere og ældre" med ikke at komme galt afsted.

Men jeg må indrømme det er svær at overskue hvilke data og hvad som deles og som ikke gør og med hvem med alt som har med digitale services af gøre både på nettet såvel som hvad stat/kommune og virksomheder gør bag lukkede døre.

Jeg ville reelt set ønske at alle lod mig være i fred og jeg ikke hvergang jeg gjorde noget digitalt skulle registere min færden hvad jeg laver og hvem jeg taler med og så at de efterfølgende deler det med dit og dat.

jeg synes det krænker min frihed og er en regulær forbrydelse imod menneskeheden.

3
13. maj 2020 kl. 14:49

Siden Microsoft opdagdede at Windows var et OS der hovedsageligt blev brugt af gennemsnitsfolk har jeg set mig selv være mere og mere utilfreds med de nye funktionaliteter som løbende har væltet ind over Windows.

Det hele startede med Windows 8 hvor brugere med sine tykke tommeltotter skulle bruge tiles på sin tablet (for hvem gad dog have en desktop/workstation mere?).

I Windows 10 er et hav af ubrugelig funktionalitet væltet ind og jeg må ind i regedit og gpedit og det håbløse nye 'control panle' hver eneste gang jeg laver en clean slate for at slå alt fra. Alt fra latterlige PIN-kode-fis og videre til at disable Timeline og dernæst videre til at slå Fast-Boot (eller hvad filan det nu hedder) og den der funktion der gemmer mine applikationers session når jeg slukker samt Defender der finder alverdens trojanere i mine exe-filer som på ingen måde er trojaner. Hold kæft hvor er der mange funktioner jeg efterhånden disabler ved ren røv. Øv.

Og hvad skete der egentlig med kontrolpanelet? nu er det blevet til sådan en mellemting det hele. Settings vs det gamle Kontrolpanel. Begge er der endnu og hver især kan de lidt forskellige ting. Hvorfor ikke have 1 sted istedet for 2?

Det er jo kaos. Jeg kører med engelsk sprog på min Windows men skriver på dansk og har dansk regions-indstilling. Alt dette skal opsættes i Settings med undtagelse af regions-default. Hvis den sættes i Settings så fåkker hele min stavekontrol i Office. Den skal sættes i Kontrolpanelets regionsindstilling.

Der er efterhånden så mange åndssvagheder i Windows. PUP og PUHA eller hvad dævlen det nu hedder bliver blot endnu mere funktionalitet jeg skal ha disabled.

2
13. maj 2020 kl. 14:47

Om installation af JRE fra Oracle stadigvæk vil give en PUA / PUP blokering eller er ASK mon blevet unbundled?

Tjah har ikke haft brug for den officielle JRE længe, så har ikke førstehåndserfaring :)

1
13. maj 2020 kl. 13:49

Det lyder bare som om at Microsoft ønsker at overvåge og styre deres brugeres personlige liv endnu mere end de i forvejen gør.

Kan i ikek snart skrive en nørdet artikel om at gøre Windows 10 bedre? Der var engang noget med at Windows 10 installerede apps og viser reklamer.. Mon det sker endnu? Ja, jeg bruger selv Linux distributioner, og har ingen planer om at skifte, men man savner at høre om hvad brugerne kan gøre for at få en hurtigere computer...