Windows RT jailbreaket: Kør desktop-applikationer på Surface

Illustration:
Sikkerheden i Microsofts tablet-styresystem Windows RT er blevet knækket, så det er muligt at installere desktop-applikationer på eksempelvis en Microsoft Surface.

Indmaden i Windows 8 og tablet-styresystemet Windows RT er den samme, og det kan udnyttes til at køre desktop-applikationer på eksempelvis Microsofts Surface-tablet, selvom Microsoft har forsøgt at forhindre det. Det skriver The Verge.

Windows RT er Windows 8 til ARM-processorer, og for at holde større kontrol over applikationernes strømforbrug har Microsoft spærret for alle andre Windows-applikationer, end dem der kører i det nye Windows Runtime, der nok er bedre kendt som Metro.

Men spærringen er blot en værdi sat i registreringsdatabasen i Windows RT, som forhindrer applikationer, der ikke er signeret af Microsoft, i at køre i desktop-tilstand på Windows RT.

Ved at finde ud af, hvilken værdi der er tale om, og hvor den ligger i hukommelsen, når pc'en er tændt, er det muligt at overskrive den, så systemet tillader alle desktop-applikationer, ligesom det er tilfældet på den fulde udgave af Windows 8.

Applikationerne skal dog stadig kompileres til ARM-arkitekturen, og det er på hardwareenheder med en UEFI BIOS ikke muligt at gemme den ændrede værdi.

Det er ikke usædvanligt, at hackere jailbreaker styresystemer og hardwareenheder for på denne måde at gøre det muligt eksempelvis at afvikle applikationer uden om de begrænsninger, som leverandørerne har opstillet.

Microsoft har begrænset mulighederne for desktop-applikationer på Windows RT dels af hensyn til at undgå forvirring med eksisterende Windows-applikationer, som skal omkompileres til ARM-arkitekturen for at fungere, og dels for at forsøge at undgå, at Windows RT-baserede tablets plages af ringe batterilevetider på grund af desktop-applikationer, der ikke har indbygget samme ressourcestyring.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
Glenn Dufke

Nu er det gået lidt for stærkt med oversættelsen igen.

Jf http://surfsec.wordpress.com/2013/01/06/circumventing-windows-rts-code-i...
Står der ikke noget om registreringsdatabasen men der i mod en fejl i kernen som man også er inde på i artiklen.

Overskriften er vildledende.
Det havde nok været mere på sin plads at skrive usigneret kode i stedet for :-)
Desktop programmer vil mange forbinde med regulære programmer skrevet til x86 arkitekturen.

Torben Mogensen Blogger

Genoversættelse er for de fleste ikke muligt, så umiddelbart vil den bedste løsning til at køre desktopapplikationer være en emulering af x86 instruktionssættet, hvor systemkald sendes videre til WinRT. Sidstnævnte vil måske kræve et nummer i stil med ovenstående, men det kan emulatoren sikkert sørge for.

Sune Marcher

Genoversættelse er for de fleste ikke muligt, så umiddelbart vil den bedste løsning til at køre desktopapplikationer være en emulering af x86 instruktionssættet, hvor systemkald sendes videre til WinRT.

NT for Alpha havde pæn success med JIT'ing (Se FX!32), og i stor stil på grund af at rigtigt mange standardprogrammer ikke laver specielt meget number-crunching men tilbringer mest tid enten Idle eller i kald til standard APIer (IMHO er systemkald når vi er nede på user->kernel mode niveau - disse transitioner ligger relativt dybt i API kald, og ikke direkte fra applikationer).

Godt nok er ARM processorerne stadig nogle svæklinge i forhold til x86, og x86 er et kludetæppe af et instruktionssæt... men i modsætning til virtualisering af et helt OS, er det trods alt kun en usermode binary der skal JIT'es.

Det store spørgsmål, though: hvor ens er APIerne på tværs af Surface og traditionel Windows? Ja, jeg ved godt at Surface apps udvikles i WinRT, men når tabletten kommer med Office i Desktop mode må der vel være om ikke andet så dele af Win32 på den? Hvor store dele, og er memory layout af forskellige structs det samme, eller skal der laves "the shim from hell" til at oversætte mellem Win32 og WinRT APIs? :-)

Sune Foldager
Log ind eller Opret konto for at kommentere
Pressemeddelelser

Welcome to the Cloud Integration Enablement Day (Bring your own laptop)

On this track, we will give you the chance to become a "Cloud First" data integration specialist.
15. nov 2017

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 2017

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017