Windows Phone 7-salg en fiasko ? kan Nokia nå at redde Microsoft?

Der bliver ikke solgt ret mange telefoner med Windows Phone 7 sammenlignet med iPhone og Android. Og Nokia kommer først med Windows-modeller i 2012, hvilket kan være for sent, lyder en vurdering.

Ingen ud over Microsoft og producenterne ved, hvor mange Windows Phone 7-telefoner, der bliver langet over disken. Men tallet kan ikke være ret højt, for ellers ville Microsoft ikke være så stille ? og LG ville næppe brokke sig over skuffende salg.

Det russiske webmedie Mobile-review.com har regnet sig frem til, at der i 2010 højst blev solgt 674.000 Windows Phone-telefoner, efter lanceringen i oktober. Og udviklingen i 2011 skulle være endnu mere håbløs, skriver journalist Eldar Murtazin, der er kendt for at have fingeren på pulsen i branchen.

Der blev afskibet 1,5 millioner Windows Phone 7-telefoner fra producenterne i 2010, har Microsoft oplyst, men flertallet af dem blev givet væk til Microsoft-ansatte eller blev på anden måde ikke solgt til en normal kunde, konkluderer han.

At Microsoft fremlægger kvartalsregnskab for de første tre måneder af 2011 uden at nævne udviklingen for Windows Phone-satsningen med et ord er også meget påfaldende og lover ikke godt, skriver webmediet Seattlepi.com, der følger Microsoft tæt.

Det meget begrænsede salg, der skal holdes op imod de 350.000 Android-telefoner, som hver dag aktiveres, kan kun kaldes en massiv fiasko, når lanceringen af Windows Phone 7 skete med en storstilet reklamekampagne og telefoner fra tre forskellige producenter, lyder vurderingen.

Men er det så ikke her, at verdens største producent af mobiltelefoner, Nokia, kommer Microsoft til undsætning, med firmaets skift til Windows Phone 7? Måske ? men så er det for sent, mener journalist Barry Collins fra PCpro.co.uk.

Nokia-direktør Stephen Elop ser efter aftalen med Microsoft nu markedet for smartphones som et væddeløb med tre heste ? iPhone, Android og Windows Phone. Men skal sammenligningen holde, så er Windows Phone 7 en bovlam krikke, der mangler et ben, i kamp mod de to galopperende konkurrenter, mener han.

Nokia knokler for at få en model klar med Microsofts styresystem, men kan ikke levere før i slutningen af 2011 eller begyndelsen af 2012. Imens har de tre producenter, som Microsoft oprindeligt samarbejdede med om Windows Phone 7, tilsyneladende helt droppet det nye styresystem.

Der er ikke blevet annonceret nye telefoner siden årsskiftet. Og ender det med et helt år uden nye Windows-modeller ? og et salg, som næsten ikke kan mærkes ? kan det meget vel være dræbende for Microsofts store mobilsatsning, mener Barry Collins.

Redningsplanken er erhvervsbrugerne, for her har både Nokia og Microsoft foden godt inde. Kan de to partnere hurtigt få en telefon på gaden, der rammer plet hos virksomhederne, kan Windows Phone 7 være på vej til at finde sit marked, er konklusionen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (42)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Deleted User

Jeg tror bare platformen lige skal modnes. Android 1.5 var vel heller ikke en ubetinget succes?

Når jeg læser anmeldelser af telefoner rundt omkring ser jeg rigtig ofte kommentarer som "I wish this phone came with WP7" - Folk vil med andre ord gerne have WP7 - de vil bare også gerne have noget hardware der matcher Android. Når platformen er modnet lidt mere (Har de engentlig langt om længe fået copy paste?) og kommer på telefoner i SGS II klassen tror jeg godt det kunne blive et hit. Efter at have leget 2 minutter med en Omnia 7 var jeg selv ret positivt overrasket.

 • 0
 • 0
#4 Poul-Henning Kamp Blogger

Når jeg læser anmeldelser af telefoner rundt omkring ser jeg rigtig ofte kommentarer som "I wish this phone came with WP7"

Taget i betragtning hvor få folk der faktisk har prøvet WP7, lugter det så ikke lidt rigeligt af en betalt "astroturf" kampagne ?

Poul-Henning

 • 0
 • 0
#5 Torben Mogensen Blogger

MS har faktisk foræret WP7 telefoner til deltagere/talere i visse arrangementer. En af mine kolleger fra Århus fik en for at tale til en konference om .NET.

Selv om der først kommer Nokiatelefoner med WP7 næste år, behøver det ikke at være for sent. Bare kvaliteten og prisen er god nok. Der er f.eks. værktøjer, der gør det let at portere Androidapplikationer til WP7 eller ligefrem køre dem uændrede, så der skulle være applikationer nok.

Men det kræver som sagt, at kvaliteten og prisen er i orden. Og det er langt fra givet.

 • 0
 • 0
#6 Flemming Larsen

Jeg tror i bund og rund det primært ligger i brandingen af de forskellige styresystemer.

iOS har deres stilrene, brugervenlige (så længe man holder sig til hvad Apple vil have) og eksklusive design hele vejen fra hardware til software. Det er i sig selv et statussymbol at have den nyeste iPhone model.

Android har deres massive omfang af gratis funktioner, mulighed for at konfigurere stort set præcis som man vil og god integration med alle de produkter som mange mennesker bruger hver dag. Det bliver stadig betragtet som "The good guy" systemet fordi at det er open source. Dertil kommer at Google i sig selv er et af de største brands i verden.

Windown Phone 7 bringer bare ikke rigtig noget brand med sig. Nuvel, langt størstedelen af alle hjemmecomputere kører windows, men det er bare ikke "spændende" nok som styresystem på en telefon. Selv brugerfladen er præget af kedelig og ikke-innovativ tænkning. De bliver nød til at mande sig op og skabe noget som har en wow-effekt hvis de vil være med på markedet.

 • 0
 • 0
#9 Flemming Frandsen

Jeg kunne godt tænke mig at vide hvilken niche i markedet den aldrende og nyligt rebrandede wince skal udfylde.

Specielt når man husker på at der har været telefoner og PDAer med wince i mange år, er det påfaldende så lille de er på markedet.

iPhone ejer markedet for folk der vil have en moden, lækker, men lukket og dyr telefon.

Android ejer markedet for folk der vil have en åben, lækker og næsten lige så moden telefon.

Blackberry ejer markedet for amerikanere der vil have mobil email og ikke har opdaget at der findes rigtige smartphones.

Hvad i al verden skal MS i det marked?

Levere en telefon med et windows-logo så folk der er helt blå inden i hovedet kan slippe for at handle med andre end MS, måske?

 • 0
 • 0
#10 Anders Sørensen

Nu er det windowsbrugere, der skal til at køre Linuxprogrammer.

Androidapplikationer er ikke linux. Hvis du vil sammenligne det med noget er det en anden version af java runtime (som dog kører på den linux version "Android" kører ovenpå). Nu har jeg ikke undersøgt det, men er det blevet muligt at kører Androidapplikationer uden google Android Emulatoren? kan man kompilere Dalvik, der kør' på en "almindelig" linux kerne?

 • 0
 • 0
#12 Flemming Frandsen

Nej, man kan ikke køre en Android app som en standalone process.

Android apps er meget porøse (der er meget åbne og rige APIer der gør det muligt at genbruge rigtigt meget delt kode og bruge funktioner fra en app i en anden) og det kræver et meget rigt miljø for at kunne køre.

 • 0
 • 0
#13 Deleted User

Så version2 bruger et ubekræftet kilde, der reelt set bare et et skøn fra en enkeltperson. Fantastisk!

Faktisk så var der mangel på WP7 telefoner i Europa omkring launch, og mine kontakter i England og Tyskland har da også givet udtryk for at de blev revet væk i høj grad.

Så telefonerne er blevet solgt -- ingen fiasko der.

Derudover er manglede salg et mindre problem for Microsoft i starten, end det er for deres hardwareproducenter.

... og nu til at dementere størstedelen af kommentarene til nyheden.

 • 0
 • 0
#14 Deleted User

Taget i betragtning hvor få folk der faktisk har prøvet WP7, lugter det så ikke lidt rigeligt af en betalt "astroturf" kampagne ?

Poul Henning har vist glemt resten af verden.

WP7 er ikke officielt lanceret i Danmark, så det er klart at det er begrænset hvor mange der har prøvet den her i landet.

Men der er altså mange som har prøvet den, og gerne vil bruge systemet, fordi det er virkelig lækkert, både i udlandet, og i Danmark.

Forresten så kan interesserede jo altid smutte en tur forbi Ingeniørhøjskolen i Århus, hvis de vil vide noget om Windows Phone 7 efter sommerferien, når jeg returnere til studiet.

 • 0
 • 0
#15 Deleted User

Selv om der først kommer Nokiatelefoner med WP7 næste år, behøver det ikke at være for sent. Bare kvaliteten og prisen er god nok. Der er f.eks. værktøjer, der gør det let at portere Androidapplikationer til WP7 eller ligefrem køre dem uændrede, så der skulle være applikationer nok.

Du kan ikke køre Android applikationer uændret, og en direkte port er ikke en god ting.

Jeg vil anbefale du læser Martin Fowler's indlæg om crossplatform apps på mobiler: http://martinfowler.com/bliki/CrossPlatformMobile.html

 • 0
 • 0
#17 Deleted User

@Claus Junker

Hvis Windows Phone 7 ikke er lanceret i Danmark endnu, hvorfor har der så været WP7-telefoner til salg i Danmark siden oktober, og hvorfor holdt Microsoft også i Danmark et arrangement for at markere, at man nu havde lanceret WP7?

At artiklen nævner en velorienteret telejournalists beregninger, og ikke de officielle salgstal, skyldes, at Microsoft siden jul ikke har villet fortælle noget om salget af WP7-telefoner.

Hvis du har mere officielle oplysninger, må du meget gerne dele dem her.

vh.

Jesper Version2

 • 0
 • 0
#18 Deleted User

Den første telebiks, jeg tjekkede, har for eksempel HTC Mozart og Trophy, samt LG Optimus 7 til salg.

https://www.telmore.dk/t2/shop/shop.do?shopUrl=/product.action&code=0115...

Edit: Men det kan godt tænkes, at Telmore er et af de få selskaber, der holder fast i salg af WP7-telefoner. Et par andre store selskaber har dem nemlig ikke, viser lidt mere søgning.

vh.

Jesper Version2

 • 0
 • 0
#20 Deleted User

Windown Phone 7 bringer bare ikke rigtig noget brand med sig. Nuvel, langt størstedelen af alle hjemmecomputere kører windows, men det er bare ikke "spændende" nok som styresystem på en telefon.

Faktisk brander den sig på netop det den er. Samt at have services som Zune og Xbox live, eller til erhver -- sharepoint og office integration.

Selv brugerfladen er præget af kedelig og ikke-innovativ tænkning. De bliver nød til at mande sig op og skabe noget som har en wow-effekt hvis de vil være med på markedet.

Brugerfladen er mere nyskabende end nogen anden brugerfladen, og er faktisk intuitiv, og dejlig at bruge, modsat Android og iPhone's kedelige pc tilgang til brugerfladen, med ikoner på et "desktop".

 • 0
 • 0
#21 Deleted User

Hvis Windows Phone 7 ikke er lanceret i Danmark endnu, hvorfor har der så været WP7-telefoner til salg i Danmark siden oktober

Læg mærke til hvem der sælger dem.

og hvorfor holdt Microsoft også i Danmark et arrangement for at markere, at man nu havde lanceret WP7?

Det var et event for udviklere.

Du kan jo ringe til Microsoft Danmark, hvis du vil høre deres mening om salg af telefonen til privatpersoner.

At artiklen nævner en velorienteret telejournalists beregninger, og ikke de officielle salgstal, skyldes, at Microsoft siden jul ikke har villet fortælle noget om salget af WP7-telefoner.

Hvis du har mere officielle oplysninger, må du meget gerne dele dem her.

Det har jeg selvfølgelig ikke.

Men artiklen er alt for ukritisk. Begrebet "en velorienteret telejournalists" dækker også over John Strand.

Prøv at høre hans meninger omkring udbredelse af iPhone og Android på verdensplan. Så er Android jo pludselig også en fiasko!

 • 0
 • 0
#22 Deleted User

Måske han mener, at der ikke er dansk sprog, ordbog eller adgang til Marketplace/Zune/xbox live endnu.

Netop.

Indtil disse services kommer, er telefonen ikke målrettet det danske consumer marked, hvilket jo giver helt fin mening.

Det er hovedsageligt udviklere og nørder som har købt telefonen, for at skabe det miljø der er nødvendigt for at slutbrugerne kan føle sig hjemme med alts og alting der hører til.

Hvilket i den grad er sket! Det er desuden et attraktivt marked for udviklerne, da man kan tage stort set hvilkensomhelt Android applikation med millioner af downloads, udvikle en WP7 udgave, og bruge 6 måneder på at polere den, før at der er reel konkurrence om at lave "a killer app" først.

Jeg kan også finde undersøgelser som underbygger at der er penge at hente på WP7. Men uden officielle salgstal, er de ligeså seriøse som artiklens kilde.

 • 0
 • 0
#23 Deleted User

]Den første telebiks, jeg tjekkede, har for eksempel HTC Mozart og Trophy, samt LG Optimus 7 til salg.

3 sælger telefonerne, men det er set i den kontekst at 3 er international.

Dvs. de sælger både i England hvor telefonen er officielt lanceret, og i Skandinavien.

Telmore har tit også en del hardware, fordi de ofte sælger telefoner uden bindinger.

Når TDC begynder at sælge dem, så kan vi snakke om en dansk lancering.

 • 0
 • 0
#24 Martin Bøgelund

Claus Junker:

Faktisk så var der mangel på WP7 telefoner i Europa omkring launch, og mine kontakter i England og Tyskland har da også givet udtryk for at de blev revet væk i høj grad.

Hvis man gerne vil give indtryk af at éns vare er blevet "revet ned fra hylderne" ved lanceringen, er det ikke svært at regne ud hvad man som producent kan gøre for at skabe det billede...

http://www.oled-info.com/zune-hd-sold-out-all-major-internet-outlets

09/20/2009 - The Zune HD has now been on sale almost a week and select retailers are already sold out of the device.

http://vista.blorge.com/2009/09/20/microsoft-perseverance-sees-zune-hd-a...

September 20, 2009 - Microsoft’s own online store seems to have plenty in stock so there is the distinct possibility this is down to either low initial orders by the retailers or Microsoft holding stock back to create a demand. If the latter is true then it may have learned the trick from Nintendo, which spent the first two years of the Wii’s life producing less stock than was needed in order to create a buzz.

"Vi sæller, og vi sæller, og vi sæller! Det er heeeeeeeeeeelt vildt! Skal du være med, så er det nu! Folk går fuldstændig amok! Det er heeeeeeeeeeelt vildt!"

Mnja... Mnjoe... "Udsolgt" er sørme et overbevisende argument her...

 • 0
 • 0
#25 Deleted User

Udsolgt" er sørme et overbevisende argument her..

Tag konteksten i betragtning, hvis du altså har læst artiklen.

Der snakkes jo om at der skulle være 800.000 WP7 telefoner på lager i Europa og USA. Hvordan giver det mening, hvis der har været manglen på dem?

Hvis der er udsolgt, må det jo betyde de har solgt de 1.5 millioner telefoner de har produceret!

 • 0
 • 0
#26 Martin Bøgelund

Claus Junker:

Tag konteksten i betragtning, hvis du altså har læst artiklen.

Tag dine "gå efter manden, ikke efter bolden"-udsagn... og behold dem.

Hvis der er udsolgt, må det jo betyde de har solgt de 1.5 millioner telefoner de har produceret!

Nej. Artiklen taler højt og tydeligt om at forære telefoner bort. Og den bruger vendingen "afskibet [...] fra producenterne". De kan sagtens ligge i en lagerhal og være genstand for fedtspil.

Der snakkes jo om at der skulle være 800.000 WP7 telefoner på lager i Europa og USA. Hvordan giver det mening, hvis der har været manglen på dem?

Ja, hvordan mon...? Kan du selv regne dén ud?

 • 0
 • 0
#28 Martin Kofoed

Hvis der er udsolgt, må det jo betyde de har solgt de 1.5 millioner telefoner de har produceret!

Men så er vi jo efter lidt udenomssnak tilbage ved artiklens præmis: WP7 fiasko.

Dine 1.5 mio. udsolgte enheder svarer til under en uges aktiverede Android-enheder -- dvs. ikke "shippede" enheder, men enheder taget i anvendelse af RIGTIGE forbrugere.

Du skal se på nogle bizarre parametre (hvad du så også forsøger), for at få det til at ligne andet end en fiasko.

Jeg synes også, WP7-interfacet er nyskabende og spændende, og jeg kan også godt lide konkurrence. Jo mere desto bedre. Men jeg ser bare ikke en konkurrent i WP7 - endnu. Det næste års tid bliver absolut afgørende for, om der vindes fodfæste eller ej.

 • 0
 • 0
#30 Deleted User

At Nokia først har WP7-telefoner efter nytår var det indtryk, jeg fik efter at have talt med Nokias danske produktchef i marts. Men nærstudier af mine noter viser, at det ikke var helt kategorisk, så jeg retter artiklen til. Den officielle udmelding er 'sidst i 2011 eller først i 2012'. Det kan selvfølgeligt også være en strategi om ikke at love for meget og overraske positivt.

Hvad de øvrige WP7-producenter har i pipelinen er et godt spørgsmål. Vurderingen af, at de har vendt Microsoft ryggen, er fra Barry Collins på PCpro, ud fra den foreløbige udvikling i år, hvor der ikke er annonceret noget nyt på den front, mens det vælter ud med nye Android-telefoner og -tavler.

vh.

Jesper Version2

 • 0
 • 0
#33 Deleted User

mens det vælter ud med nye Android-telefoner og -tavler.

Hvis vi kigger samme hardwareniveau som WP7, så er der kun blevet udgivet to nye Android telefoner siden WP7 telefonerne kom på markedet -- til sammenligning med de 6 WP7 telefoner der kom.

Altså skal der komme mindst fire nye Android telefoner, og én ny Apple telefon, før det giver mening at annoncere nye WP7 telefoner.

Det er dybt latterligt at sammenligne highend telefoner med alle andre telefoner på markedet.

WP7 har god fremgang pt., og Mango vil gøre det endnu bedre, da der så kommer markedsunderstøttelse i nordeuropa og asien. (Android har ikke godt fodfæste i Asien -- kilde: John Strand, (as good as any :p))

I mens er Android ved at dræbe sig selv i patentsøgsmål, og copyrightproblemer.

 • 0
 • 0
#35 Martin Bøgelund

Thomas Bundgaard:

Hvis WP7/8 fortsat har en markedsandel på ~10% næste år ved denne tid, så kan man snakke om en fiasko. Men hvis man kalder WP7 for en fiasko nu, så var Android også en fiasko ved launch. :)

10% markedsandel for WP7/8 næste år vil jeg ikke kalde en fiasko. Der er flere store spillere der kolliderer på dette marked, og det lader til der er noget der ligner fri konkurrence. Så 10% vil ikke være en succes, dog heller ikke en fiasko (Ballmer vil sikkert være stiktosset over markedsandele under 90%, men sådan er han jo).

MS har jo en udfordring i at de vil lægge en "almindelig" Windows på tablets, hvor Android, iOS, og Blackberry(?) vil ligge på både telefoner og pads, og således have flere typer enheder til at trække markedsandelen op med. WP7 vil kun blive båret oppe af telefoner. Så 10% vil være OK.

Og i kulissen lurer Intel/Meego og HP/webOS. Hvis de kommer OK ind på markedet, og Blackberry ikke taber alt for meget, er der således 6 store spillere om at dele markedet, med gennemsnitligt 16% hver. 10% er pænt i det scenarie.

 • 0
 • 0
#38 Finn Thøgersen

For nu at blive i Ekstrablads rubrikkerne :-)

Jeg har ledt efter tal for fordelingen mellem WP7 og WinMo (mange kilder regner ukritisk Windows == WP/), og kun fundet nedenstående:

http://www.npd.com/press/releases/press_110131.html

Oversat: US 2010Q4 sales (consumer): Android: 53% (+9), Apple 19% (-4), RIM 19% (-2), WinMo 4% (-3), WP7 2%, WebOS 2%

Det er for US Q4 consumer salg, udfra polls, så kan ikke direkte sammenlignes med andre tal.

MEN hvis WinMo stadig sælger væsentlig bedre end WP7, så er der dælme langt igen inden Balmer får kontrol over blodtrykket...

 • 0
 • 0
#40 Svend Eriksen

Jeg synes der er gået lidt mudderkast i debatten. Kan vi ikke få den tilbage på sporet?

Det er svært at gisne om, hvor godt eller dårligt WP7 klarer sig, for det er kun Microsoft som kender de reelle salgstal. Man kan selvfølgelig godt lave en artikel som denne her, men den baserer sig på et lidt løst grundlag, synes jeg.

De russiske mobilsider bliver ofte angivet som gode kilder, men jeg har ærligt talt svært ved at se, hvorfor de skulle vide mere end europæiske eller amerikanske. Jeg mistænker at de bare er lidt hurtigere til at trykke rygte-artikler end deres kolleger i vesten.

Uanset hvordan WP7 klarer sig, så mener jeg at det er et rigtig godt system, og jeg vil gerne anbefale folk at prøve det af. Hvis der er nogen interesserede her i Århus, så kan de godt svinge forbi mit arbejde og se WP7 IRL! ;-)

 • 0
 • 0
#41 Deleted User

... er min forudsigelse.

Xbox var heller ikke særlig attraktiv i starten - Men se på den nu. Mange år efter, er den ofte det foretrukne valg blandt børnefamilier og andet rakkerpak ;)

iPhone er først kommet fornylig og mobiltelefoner har eksisteret i RIIIIIGTIG lang tid efterhånden. Hvorfor skulle der ikke kunne komme noget nyt der slår det eksisterende. Det er aldrig for sent :)

Jeg har en WP7 - Den er fantastisk - Eneste reelle mangler er wifi-tethering og indbygget gps-navigation (kommer forhåbentlig med Nokia-telefonerne).

Angående brugervenlighed: Svigerfar har købt en iPhone - Han er en herre godt oppe i årene. Han kan ikke finde ud af den - Jeg vil vove at påstå at han ville have større held med en WP7 pga. dens brugervenlighed!

 • 0
 • 0
#42 Deleted User

Eneste reelle mangler er wifi-tethering

Hvis de kan udvikle en wifi-tethering der ikke bruger alt batteriet på no-time, og ikke gør at telefonen bliver en mobil kogeplade, så ville det være fint.

Indtil da, er USB-tethering altså ikke så dårligt (hvilket igen, mangler på en del WP7 telefoner, mest pga. carrier krav i USA... just like the iPhone :p)

 • 0
 • 0
#43 Martin Esmann

IDC mener at Windows Phone bliver nr. 2 i 2015, http://www.idc.com/getdoc.jsp?containerId=227367

Der er flere tal bag artiklen, men her må man købe sig til adgang... så hvor vigtigt er det for jer er det at få tal på bordet ;)

Citat fra abstract: ".... In addition, Nokia's decision to embrace Windows Mobile/Windows Phone will propel this operating system to the number 2 position worldwide by 2015 ..."

 • 0
 • 0
#45 Deleted User

@Claus USB-tethering er desværre heller ikke officielt understøttet - Jeg husker at have læst, at nogle telefoner har kunnet få det enabled, på en eller anden måde :)

Wifi-tethering ... kræver nok ny strømbesparende teknologi, hvis den skal undgå kogepladesyndromet :) For sådan er teknologien bare i øjeblikket.

Min Nokia 6700 Slide gør også så'n v. bluetooth tethering. Dog ikke SÅÅÅÅ varm, som ved Wifi på fx en Desire.

 • 0
 • 0
#46 Jarle Knudsen

Xbox var heller ikke særlig attraktiv i starten - Men se på den nu. Mange år efter, er den ofte det foretrukne valg blandt børnefamilier og andet rakkerpak ;)

XBox - en sjældent succes efter mange magre år, blandt mange fiaskoer.

Hvordan gik det men f.eks. Kin og Zune i øvrigt? IE9 og Bing slider stadig men lave markedsandele...

 • 0
 • 0
#47 Deleted User

Zune var en success. Den blev bare ikke lanceret i Europa, fordi at konceptet med Zune var integration til Zune Marketplace, som simpelthen var for besværligt at udbrede i EU pga. lovkrav.

Så selvføgelig er det svært for verdensfjerne dansker debatører på version2 at forstå at Zune var en success, når den ikke var til salg herhjemme.

Oh well...

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere