Windows Phone 7 mangler begejstrede nørder

Microsofts nye, mobile styresystem, Windows Phone 7, rykker, mener seniorkonsulent. Men der mangler brugere, der kan skabe begejstring for platformen, som det er tilfældet med iPhone og Android.

Microsoft løftede i går sløret for den længe ventede opdatering af firmaets mobile styresystem, Windows Phone, der låner ideer fra Microsofts afspiller Zune, og som skal give den haltende platform et spark i den rigtige retning.

Flemming Van Heugten, som er seniorkonsulent i designbureauet 1508, der blandt andet beskæftiger sig med mobil udvikling, er begejstret for den nye retning, Microsoft har taget med Windows Phone 7.

»Det var fedt at se, at Microsoft har flyttet styresystemet til noget, der kommunikerer 'telefon' i stedet for 'pc'. Der ser virkeligt godt ud, og ligner det, vi har på Zune. Selvom Zune ikke ligefrem har slået igennem markedet, så får den gode anmeldelser. Og dem, der har den, er glade for den,« siger Flemming Van Heugten.

Mobiludvikler Martin Bahn Hansen fra Commentor er ikke optimistisk:

»Jeg tror ikke, at Windows Mobile 7 kommer til at gøre en stor forskel på markedet. Jeg håber på det, idet det er en fed platform at udvikle programmer til, men tror ikke på det.«

I forhold til det danske marked er det spændende, at der kommer en ny spiller med en flot grænseflade, som almindelige forbrugere synes er sjov og integrerer med de ting, man har derhjemme, mener Flemming Van Heugten.

Tilmed kan det tænkes, at Windows Phone 7 kan give billige telefoner med ret avancerede muligheder, fordi hardware-kravene er mindre end tidligere.

»Man kan måske producere telefoner til langt under 1.000 kroner.«

Men det er et hårdt marked, og det er op ad bakke for Microsoft.

»Microsoft har måske et brand-problem, ligesom med Zune. Den når aldrig rigtigt ud og begejstre nogle mennesker, så man får nogle ambassadører, ligesom med iPhone,« siger Flemming Van Heugten.

Med Apples telefon og Googles Android er det begejstrede brugere på nettet, som genererer interessen.

»Det handler i meget større grad om at få begejstret nogle nørder, der så bliver ambassadører og bringer budskabet videre. Jeg ved ikke, om det er noget, Microsoft arbejder på, men man kan jo se, at de ikke er særligt heldige med det.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (34)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Casper Bang

Intersant udvikling, men ja, det er vist op ad bakke. Til forskel fra Android så koster en MS licens penge og kan ej heller multi-taske, hvilket nok vil holde mange nørder væk.

.NET entusiasmen lever i bedste velgående, Novell har MonoTouch hvor man kan bruge .NET til at udvikle til iPhone [http://monotouch.net]. Og lignende tiltag er efter sigende på vej til Android.

Lader til vi i den grad er på vej ind i "the decade of smart phones".

 • 0
 • 0
#4 Jimi Hansen

For ikke at tale om at hardware-producenterne har adgang til kildekoden, og dermed rig mulighed for at tilpasse softwaren og skille sig ud fra konkurrenterne, som fx. HTC gør med deres Sense-udgave af Android.

Tror ikke at Smartphone-producenterne er opsat på at ende i samme kattepine som PC-producenterne, der ikke har mange muligheder for differentiere sig, udover prisen, og dermed bliver reduceret til at lave billige bokse, mens Microsoft skovler penge ind på software-licenser.

 • 0
 • 0
#5 \n \r

For ikke at tale om at hardware-producenterne har adgang til kildekoden

Nå ja for iPhone er åben....

Microsoft har altid haft en åben platform for udviklerne, muligvis baseret på proparitære standarder men det gør ikke den store forskel for en udvikler, da hardware og driver alligevel er closed source så har det ikke den store betydning for udviklere.

 • 0
 • 0
#7 Claus Jørgensen

For ikke at tale om at hardware-producenterne har adgang til kildekoden, og dermed rig mulighed for at tilpasse softwaren og skille sig ud fra konkurrenterne, som fx. HTC gør med deres Sense-udgave af Android.

Sense UI blev oprindeligt lavet til Windows Mobile...

Derudover giver WP7 jo muligheden for at have konkurrence på telefonerne, frem for softwaren på telefonen. Det kan jeg kun se som et plus.

Og jeg tror at når vi når frem til MIX10 og der kommer APIs på bordet, så skal WP7 nok blive populær.

.NET har mange flere tilhængere end Android, og Microsoft laver de bedste udviklingsværktøjer der findes. Med et VS2010 kan Android's langsomme Eclipse plugin godt gå hjem.

 • 0
 • 0
#9 \n \r

Hvad får dig til at tro det ?

Du må gerne lege videre med andriode men vi andre vil gerne bider lidt mere af æblet så at sige.

 • 0
 • 0
#11 Per Hansen

ja, Sense blev lavet til winmo. mange producenter har forsøgt at lave et brugbart UI, man kan lægge oven på winmo's grimme fjæs, og brugerfjendtlige interface (kræver jo enten stylus eller fingernegl).

desværre kan man ikke ændre winmo's udseendende, uden at dens grimme fjæs titter frem af og til. (bliver forhåbenligt ændret med winphone7)

 • 0
 • 0
#12 Brian Hjøllund

desværre kan man ikke ændre winmo's udseendende, uden at dens grimme fjæs titter frem af og til. (bliver forhåbenligt ændret med winphone7)

Så vidt jeg har forstået, er Windows Phone 7 en total omskrivning af operativ systemet, netop med henblik på at få det opdateret til moderne "standarder". Det vil sige, ikke flere små knapper, scrollbars og hvad der ellers findes af irritationer. :)

 • 0
 • 0
#13 Mathias Mejborn

Microsoft har altid haft en åben platform for udviklerne, muligvis baseret på proparitære standarder men det gør ikke den store forskel for en udvikler,...

Er det nu ikke lige at tage munden for fuld? MS har aldrig haft en åben platform, de har udstillet nogle API'er (langsomt hen ad vejen) som man som udvikler så har kunne benytte. Der er en væsentlig forskel.

 • 0
 • 0
#14 Jarle Knudsen

Så vidt jeg har forstået, er Windows Phone 7 en total omskrivning af operativ systemet, netop med henblik på at få det opdateret til moderne "standarder".

Det er noget Microsoft påstår (og noget de typisk siger om nye OSer), men uden indsigt i kildekoden er dit gæt lige så godt som mit.

WP7 kommer først om 10 måneder. IMHO too little, too late.

 • 0
 • 0
#15 Per Hansen

Enig, både Apple og MS og mange andre er gode til at slynge postulater ud.

Men ud fra hvad man har set af WinPhone7, er det dog meeeget anderledes end WinMo, som jo stort set ikke har ændret sig siden første version. Så det ser ud som om de har lavet en markant ændring af deres mobile OS. Og al ændring af WinMo er afgjort en fordel ;)

 • 0
 • 0
#16 Jarle Knudsen

En anden ting er at WP7 kommer først om 10 (!) måneder. I mellem tiden sendes der ud 60.000 Android telefoner om dagen.

"Ventespil" (vent, vi kommer også med dette) fungerede måske for Microsoft i det forrige årtusind. Nu er situationen helt anderledes og verden vil ikke vente på Microsofts vapoware.

 • 0
 • 0
#20 Daniel Madsen

Hvorfor skulle WP7 ikke være sigtet mod erhvervskunder? Jeg synes da deres Office-hub retter sig meget godt imod det segment. Der er selvfølgelig også mindrer ervhervsrelaterede features i WP7, men jeg tror faktisk gerne at mange forretningsfolk og des lige godt kan li en hvis sammensmeltning mellem privat- og erhvervsliv og her virker WP7 som et rigtig godt bud (f.eks. kalender-funktionen der på en nem måde gør det muligt at skelne mellem private aftaler og erhvervs-aftaler med Exchange opkobling). Og man vil måske også gerne have muligheden for lige at kunne smække mobilen over anlægget, fyre op for zune og nyde lidt musik på vej ud til en kunde. Facebook bruges også af mange til at vedligeholde sit erhvervsnetværk over, den dybe facebook-integration er ikke nødvendigvis til gene for forretningsfolk. Verden er ikke længere så sort/hvid opdelt i erhvervsliv og privatliv, som det var tilfældet tidligere.

Dette synes jeg også IPhone vidner om, når man ser på hvordan den på kort tid faktisk har taget en ret god bid af erhvervs-segmentet og det er vel næppe heller en telefon man i traditionel forstand ville betragte som en erhvervstelefon.

Noget der yderligere er med til at gøre WP7 interessant for erhvervslivet er den nemme udvikling hertil som kan foregå med velkendte værktøjer som .NET og Visual Studio - og taget i betragtning at langt hovedparten af alle IT-virksomheder beskæftiger sig med udvikling på Windows-platformen åbner dette op for en masse integration med eksisterende forretningssystemer og man vil have folkene i udviklingsafdelingen som uden en masse omskoling vil kunne løfte opgaven. På den front står Microsoft meget stærk og det tror jeg ikke man skal undervurdere betydningen af - Visual Studio er trodsalt et af de mest anvendte udviklingsmiljøer på verdensplan.

Jeg forstår iøvrigt heller ikke artiklen på dette punkt, jeg tror nok at der i .NET-miljøet kan findes en del der er ret begejstrede over at Microsoft endelig ser ud til at tage Mobil-platformen seriøs. Hvis Microsofts mission skal lykkedes er der nok ikke megen tvivl om at det er udviklernes hjerter der skal kæmpes om og her står de altså traditionelt meget stærkt. Microsofts største problem er at WP7 stadig har lange udsigter - der er meget lang tid til 4. kvartal.

 • 0
 • 0
#21 Jesper Poulsen

"med en flot grænseflade, som almindelige forbrugere synes er sjov og integrerer med de ting, man har derhjemme, mener Flemming Van Heugten."

Windows Mobile 7 integrerer allehøjest med Win7-brugere. Jeg tvivler på at andre brugere fornemmer integration med noget derhjemme.

Her vil det integrere med nul og niks.

 • 0
 • 0
#23 Claus Jørgensen

Hvad får dig til at tro det ?

Hvorfor skulle nørderne blive begejstret over WP7 før de har set APIs og Udviklingsværktøjer til udvikling?

MS har aldrig haft en åben platform, de har udstillet nogle API'er (langsomt hen ad vejen) som man som udvikler så har kunne benytte. Der er en væsentlig forskel.

At du stadigvæk lever i år 1999 betyder ikke at resten af verden gør det.

 • 0
 • 0
#24 Mathias Mejborn

At du stadigvæk lever i år 1999 betyder ikke at resten af verden gør det.

Jeg lever skam i samme år som jer andre, men måske det er jer der har sovet i alle de år hvor MS mente at Open Source var noget fanden har skabt? Hvis det ikke er tilfældet så glemmer i beklageligvis meget hurtigt. At påstå at MS altid har haft en åben platform er direkte til grin. De er blevet bedre med årene, bevares - meeen at sige det andet er en direkte løgn.

 • 0
 • 0
#25 Daniel Madsen

Det interessante er vel at se på hvordan Microsoft agerer idag og de fleste der har fulgt lidt med de senere år ved at Microsoft er en langt mere åben virksomhed end tilfældet var for 5 år siden og de ved også at Microsoft står uhyre stærkt når det kommer til udviklingsplatforme og dokumentation idag - hvor længe skal vi blive ved med at hægte os ved fortiden og hvor interessant er det?

 • 0
 • 0
#26 \n \r

meeen at sige det andet er en direkte løgn.

Nu må du styre dig; En proprietær betyder ikke per automatik at det er en lukket standard. Fanden har måske ikke skabt opensource, men at de er en hellig religiøs mission er du vidst et godt vidne om...

 • 0
 • 0
#27 Mathias Mejborn

Okay jeg tager det i mig igen, jeg må have sovet alle de år hvor MS udelukne brugte åbne standarder og åbne platforme.

Det har selvfølgelig altid været muligt via åbne API'er og standarder at skrive til eksempelvis en NTFS partition.

Jeg vil undlade at kommenterer på det sidste i dit indlæg, det udstiller dig vist rigeligt.

 • 0
 • 0
#28 Henning Sørensen

Hej

Lettere offtopic, hvordan optimerer man Windows 7 til USB-TV på en bærbar? Uanset om jeg bruger det originale program eller Mediaplayer, kommer der små udrivninger i billedet. Jeg har ikke opserveret noget tilsvarende på en langt ældre stationær. Jeg har en formodning om, at strømbesparelsessystemet har en indflydelse.

 • 0
 • 0
#30 Jesper Poulsen

Den bedste måde at konstatere om det er hardwaren på den bærbare er vel at prøve med et alternativt OS. Hvis problemet er det samme er hardware skyldig. Hvis problemet forsvinder har Win7 et problem.

 • 0
 • 0
#32 Jesper Poulsen

Nu er forskellen på Windows Vista og Windows 7 ikke så markant. Det svarer lidt til forskellen mellem Windows 2000 og Windows XP.

Det kan sagtens være en kombination af hardware og OS. Det kan også være instillinger.

Findes problemet altid eller er det kun i særlige situationer?

En mulighed for at finde hoved og hale i det kunne være at prøve med XP eller Linux. På den måde får du frafiltreret det meget nære slægtsskab mellem Vista og 7.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere