Windows Phone 7 får Xbox Live, Zune og Sharepoint - men først til jul

15. februar 2010 kl. 16:4110
Microsofts nye styresystem til mobiltelefoner smelter sammen med Zune og Xbox Live og får integration til Sharepoint. Men er det nok til at bringe Microsoft tilbage ind i mobil-kampen?
Artiklen er ældre end 30 dage

Microsoft løftede mandag sløret for den næste generation af softwaregigantens styresystem til mobiltelefoner: Windows Phone 7-series. Den nye platform skal rette op på den blandede modtagelse, som de seneste to udgaver af Windows Mobile har fået.

»Vi håber, 7 er vores lykketal,« sagde Microsofts administrerende direktør Steve Ballmer på en pressekonference med hentydning til den overvejende positive modtagelse af Windows 7.

Windows Phone 7 kommer ifølge Steve Ballmer i handlen på telefoner inden jul, men den præcise lanceringsdato vil i praksis afhænge af, hvornår mobilproducenterne er klar med telefoner.

På den side satser Microsoft på større sammenhæng mellem telefoner fra forskellige leverandører. Eksempelvis vil alle de nye Windows-mobiler have en berøringsfølsom skærm, som understøtter multitouch og tre knapper til navigation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Der skal være sammenhæng. Men der skal også være plads til forskellighed. Brugeroplevelsen skal være den samme, men skal kunne udvides,« sagde Steve Ballmer.

Microsoft ændrer med Windows Phone 7 helt brugerfladen i forhold til tidligere versioner. Startsiden bygges op af 'ruder', som kan opdateres med information fra eksempelvis en kontaktpersons Facebook-status.

Alle funktioner er samlet i såkaldte 'hubs'. Det afspejler, at Microsoft vil gøre op med konkurrenternes fokus på, at en enkelt applikation skal være i centrum. I stedet vil Microsoft forsøge at samle information fra forskellige applikationer og bruge styresystemet til at præsentere informationen.

På forrentningssiden får den nye platform integration med den kommende Office 2010 og mulighed for at samarbejde om dokumenter via enten en Sharepoint-service eller via Windows Live.

Telefon med Xbox

På forbrugersiden bliver Microsofts tungeste skyts formentligt integrationen med selskabets populære spiltjeneste Xbox Live. Windows Phone 7-brugerne får adgang til de samme spil, som findes på Xbox Live og får mulighed for at spille mod andre brugere, som benytter enten en Xbox eller en pc.

Samtidig bliver hver Windows Phone 7-enhed også i praksis til en Zune, Microsofts musik- og videoafspiller, som ikke har formået at konkurrere med Apples iPod.

Den næste generation af Microsofts styresystem til mobiltelefoner kommer på markedet inden årets udgang.

Microsoft skal med Windows Phone 7 konkurrere mod en lang række konkurrenter fra Apples iPhone over Googles Android til Nokia og Intels nye MeeGo. Men selvom der er flere open source-initiativer, så får det ikke Microsoft til at droppe den nuværende forretningsmodel, hvor selskabet kræver en licens af mobilproducenterne.

»Vores licenspolitik er enkel og ligetil. Vi sælger software til folk, som fremstiller enheder,« sagde Steve Ballmer med henvisning til, at selskabet er den eneste enkeltleverandør, som ikke også fremstiller telefoner.

Til spørgsmålet om hvorvidt den nye udgave af Windows Phone vil understøtte Adobes populære webteknologi Flash, som blandt andet Apple hidtil har afvist at ville understøtte, svarede Steve Ballmer:

»Vi har absolut ingen protester mod Adobe Flash, men det kommer ikke i den første version.«

Er Windows Phone 7 nok til at genopfinde Microsoft på mobilen i kamp med Apple, Google og Nokia? Skriv din mening i debatten

10 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
15. februar 2010 kl. 17:11

Gad vide, hvor mange versioner Android kan nå at udkomme i inden da?

De der produktlanceringer efterfulgt af et ".. udkommer MÅSKE i julen 2010", er altså lidt trættende, uanset om det er MS, Apple, Adobe eller whatever lanceringer. Vi vil se giraffen!

8
15. februar 2010 kl. 21:01

Jeg bliver simpelthen nødt til at blande mig en lille smule. Det Steve Ballmer sagde var at " ...the first handsets are supposed to hit the market by the holidays of this year." Han sagde ikke "Christmas" Efter at have boet i USA i næsten 10 år har jeg endeligt lært det. The "holidays" i USA starter med Thanksgivings (3. torsdag i November), så "by the holidays" betyder i løbet slutningen af oktober starten af november. Det lyder måske som lang tid, men det er meget normalt at inden handset fabrikanter og teleselskaber har tilretet og testet et nyt OS ,går der raske væk 6 måneder. Husk iøvrigt at de første Android handset blev annonceret på CES i 2008 og de dukkede først op fra teleselskaberne 6-9 måneder efter.

9
16. februar 2010 kl. 08:53

Det er korrekt, at the holidays refererer til perioden Thanksgiving til jul, men julen var den bedst tilnærmelse på dansk. Desuden begynder julen for mange danskere alligevel på nogenlunde samme tidspunkt den 1. december.

Man kunne have sagt 'november', men det havde på den anden side også været mere præcist, end i det oprindelige citat, som reelt giver plads til alt mellem Labor Day og nytår. At vi så i korrekturen og redigeringen har fået ændret 'inden jul' til 'til jul' er så måske lidt uheldigt.

Mvh. Jesper Stein Sandal Version2.dk

10
16. februar 2010 kl. 12:05

Jeg syntes faktisk brugerfladen ser lidt kedelig ud... En af de funktioner som MS er stolte af, er en såkaldt “live” opdatering, der bla. gør brugeren opmærksom på nye indlæg fra venner på Facebook. Mig bekendt har Android allerede det på bla. modellen HTC Tattoo.

Steve Blamer har altid sagt, at mobiler til virksomheder skal have et tastatur, men efter hvad jeg igår hørte og så, så har de måtte ændre mening. Ikke engang en stylus følger med.

Med de hardwarekrav som MS operativsystem stiller, så tror jeg det vil komme til at knibe med konkurrence evnen. De vil simpelthen være for dyre. Deres app-store skulle heller ikke være særlig udviklet. En journalist har på Youtube fortalt, at ud af de 12 programmer han kunne købe til sin MS-mobil, så var det kun de syv som virkede...

Men det bliver da spændende at følge udviklingen. Jeg tror bare løbet er kørt for MS på mobilmarkedet: deres produkter har hidtil været for klodsede og uraffinerede.

VH Nicholas

3
15. februar 2010 kl. 17:42

Den nye platform skal rette op på den blandede modtagelse, som de seneste to udgaver af Windows Mobile har fået.

At kalde modtagelsen blandet er vist meget positivt udtrykt;-)

MS skal godt nok ud af hullet hvis de skal have en andel af det marked. De får så også et problem hvis de tror de skal til at tjene store penge på et mobil OS.

4
15. februar 2010 kl. 18:05

Er jeg den eneste, der tror, at mange forbrugere vil tro, at Windows Phone 7 er en mobiludgave af Windows 7?

Hvis nogle køber en mobiltelefon med Windows Phone 7 og tror, at de kan køre deres sædvanlige Windows-programmer på den, bliver de slemt skuffede.

5
15. februar 2010 kl. 18:27

Hvis nogle køber en mobiltelefon med Windows Phone 7 og tror, at de kan køre deres sædvanlige Windows programmer på den, bliver de slemt skuffede

Det hedder vidst noget så ny modens som branding;

Ikke at jeg bifalder det og jeg er sådan set enig at det lugter lidt af en vildledning. Men sådan er det når marketing lugter en mulighed for at høste success fra Windows 7.

Microsofts største udfordring er at spise lidt af Apples kage - en ting jeg synes er snedigt er at de forsøger at pushe Office integration som kan komme til at betyde meget for forretnings segmentet.

Så er der det sociale segment, facebook integration er snedigt for det appelere til cafe-segmentet som umiddelbart også dominere inden for eksempelvis iPhone.

Det jeg måske ikke forstår er at Microsoft ikke skubber kraftigere på native C++ DirectX support (D3D9) for på den måde at lokke spil branchen (som Microsoft har et godt tag om) til at bundle exclusive udgivelser; Mobil markedet er i højgrad styret af geek-effekten og et FarCry-mobile edition kan uanset hvor dårlig en spil platform en mobil er tænde op under den indre drenge røv.

Jeg håber lidt vi får en anti-hellig alliance at se i mellem Microsoft og NVIDIA (Tegra platform), for på hardware fronten ser NVIDIA Tegra rigtig interresant ud og kan blive den platform der lidt som en joker kan vende markedet til Microsofts fordel, lidt som med deres XBox2 (XBox 360) der reelt spiste halvdelen af Sonys kage - grundet simpel og hurtig hardware, og nemme porterings muligheder for spil firmaerne.

7
15. februar 2010 kl. 18:50

Jeg glæder mig til at se hvor hurtigt det kører da det (for mig) er en af de største problemer i Windows Mobile.

Jeg er ved at brække mig over hastigheden, også selv om jeg kun skal skrive en sms.

2
15. februar 2010 kl. 17:40

ja...men det har jo virket for dem i mange år, med såkaldt vaporware, annonceret for at lamme forbrugere og skræmme konkurrenter...

jegtror bare ikke det virkere mere...verden går for hurtigt, ingen gider ag vente til jul med at købe telefoner...