Windows-designer: Ny brugergrænseflade er til kageopskrifter og kattevideoer

Den nye brugergrænseflade i Windows 8 har delt vandene siden lanceringen. Nu forklarer Microsoft-designer, at man dermed sikrede superbrugerne mod en forenkling af den klassiske Windows-oplevelse.

Siden lanceringen af Windows 8 har der mildest talt været delte meninger om den nye brugergrænseflade, der oprindeligt hed Metro og siden blev døbt Modern UI. Nogle har budt det velkomment, mens andre har været irriterede over, at Windows ikke længere booter til det klassiske skrivebord som standard.

Nu har en UX-designer fra Microsoft i en kommentar på Reddit forsikret, at Modern UI på lang sigt er en gave til superbrugerne. På en meget bagvendt måde. Det skriver Neowin.

Designeren Jacob Miller forklarer, at de hos Microsoft har delt brugerne op i to kategorier. Indholds-skabere, og indholds forbrugere. Den første gruppe er superbrugeren, der bruger computeren til at løse flere komplekse opgaver på samme tid. Den anden gruppe er – ifølge Miller – de yngre søskende eller bedsteforældre, der finder madopskrifter på nettet.

Læs også: Rygte: Windows 9 klar i 2015

Skræddersyede funktioner

Ifølge Jacob Miller er Windows 8 og Modern UI-grænsefladen designet til sidstnævnte – og det ender med at komme førstnævnte til gode.

For i modsætning til tidligere kan man nu skabe mere rene og målrettede Windows-oplevelser, i stedet for tidligere tiders blandede landhandler.

»Det var ligesom en udlejnings-smoking. Den passede rimelig godt til mange mennesker – men den var ikke skræddersyet, for så ville vi udelukke mange. Alle de funktioner, vi ville have ind i Windows, skulle være simple nok til ikke at forvirre casual-brugere og ikke så forsimplede, at de var nytteløse for superbrugeren. Rigtig mange funktioner blev skåret fra på den baggrund«, forklarer Miller og tilføjer, at man senere vil kunne fokusere på rendyrkede superbruger-oplevelser, nu hvor casual-brugerne har »et nyt flot sted at kigge på billeder af katte – Metro«.

Jacob Miller nævner blandt andet flere skriveborde som en Windows-funktion, der har været diskuteret i årevis, men som hver gang blev skåret fra, for ikke at forvirre de mindre avancerede brugere for meget.

Windows-designeren udtaler sig ikke på vegne af Microsoft, men giver sin personlige udlægning af diskussionerne, skriver han.

Læs også: Windows 8.1 Update 1 får tæv af anmelderne

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (43)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Allan S. Hansen

Men når man kigger på salgstal, så er det vist en ret dårlig strategi der kun kommer konkurrenterne til gavn.

Hvis Windows 9 for "superbrugere" kommer til at være mere Windows 7 end Windows 8 er der muligheder, men hvis "vi" stadig skal hoppe krumspring for at kunne komme til et brugbart interface på en desktop frem for at lege med et touch-optimeret (begrænset) interface, så hjælper det ikke meget at motoren nedenunder måske er bedre/god.

Superbrugerne har lige så meget fokus på interface og UI som de "almindelige" brugere, især når den er besværlig at benytte og begrænser meget.

Bare placeringen af sluk funktionaliteter alene illustrere hvor tåbelig design beslutningerne er og hvilket altså heller ikke kommer de "almindelige" bruger til gavn. Det virker alt for meget som en front-end designer har tænkt "uhh farver", mens alle faktiske brugere er blevet låst inde et sted.

Vista 2.0 er hvad Windows 8 er i det store hele, selvom motoren måske er okay neden under den forfærdelige UI.

 • 14
 • 0
#2 Henrik Pedersen

Min gamle mor på 57 er LANGT fra Super-bruger og hun er dybt forelsket i sin Macbook Air. Vi gav hende den for to uger siden, og hun installerer selv programmer, kører flere skriveborde, og har endda fået lært konceptet med at skifte mellem Safari og Chrome afhængigt af om man skal på NemID eller ej (Fucking Java virker ikke i Chrome på OS X)...

Jeg siger ikke at Apple er bedre, jeg siger bare at de tydeligvis har forstået mere af design end Microsoft har. Hun prøvede nemlig også Windows 8 og hadede det som pesten, og det har været 8'eren som har fået skiftet igennem..

 • 9
 • 1
#3 Jarle Knudsen

Alle de funktioner, vi ville have ind i Windows, skulle være simple nok til ikke at forvirre casual-brugere og ikke så forsimplede, at de var nytteløse for superbrugeren. Rigtig mange funktioner blev skåret fra på den baggrund

Så det er derfor de har valgt at udvide start menu til at dække hele skærmen samt skifte til single tasking enviroment (et vindue ad gangen)...

 • 7
 • 0
#7 Finn Christensen

Et firma med Microsofts ressourcer burde måske kunne have forestillet sig at dette så værdifulde "kattevideo og kageopskrift"- kundesegment...

Hvis Microsoft har den type ansat, så må de være på fjolletobak døgnet rundt.. men desværre, den type mennesker tager aldrig seriøse beslutninger om væsentlige sager, såsom UI på Windows - newer!

Der er iflg. regnskaberne rigeligt med både penge + mandskab - så dårlig hukommelse og manglende evner er årsagen.

Jeg tror at.. "Den anden gruppe er – ifølge Miller – de yngre søskende eller bedsteforældre, der finder madopskrifter på nettet" alene er endnu en ubegavet undskyldning i rækken, fordi man har gjort i nælderne, man har opdaget det og kan stadig ikke magte styring af biksen.

Man skal virkelig være noget så tumbet, når det utallige gange over flere tiår - helt åbenlyst - lykkedes at klumre med rundt regnet hvert andet OS.

 • 5
 • 0
#8 Peter Reinhold

Jeg ved ikke helt hvilken slags brugere de selv har testet med under udvikling, men jeg har adskillige venner og familiemedlemmer som falder midt ned i det såkaldte "katte og kageopskrifter" segment, og for alle som en er jeg blevet nødt til at downgrade til Win7 efter de har kørt med Win8 i en periode.

Ingen af dem brød sig om det, selv ikke efter en lidt tvungen indkørselsperiode (Læs, giv det nu en chance, jeg gider ikke reinstallere ;)

 • 5
 • 0
#9 Thomas Andersen

Hvis folk ikke kan lide modern ui, hvorfor bruger de så ikke bare den alm desktop i win8? Den eneste forskel er at de får en fuldscreen menu, i stedet for en popup menu, når de skal starte et program. Det kan vel ikke være så pokkers forvirrende??

Win8 os'et har mange forbedringer i forhold til win7, som man går glip af ved at downgrade.

 • 3
 • 11
#10 Peter Sørensen

Jeg har lige installeret win 8 i går via boot camp på min mac, da jeg blve lidt nysgerrig efter at se giraffen.. Det tog mig seriøst over 10 minutter at finde ud af hvordan man slukkede for computeren igen.!. Og jeg vil kategorisere mig selv som værende udmærket inde i computer-terminologien. Det er så dybt ulogisk, hvordan man skal gætte, at man skal køre musen over i nedre højre hjørne, for så at vente lidt.. til der kommer en menu frem. . herefter vælg instillinger og derefter tænd/sluk. Hvorfor søren hedder knappen i øvrigt ikke bare sluk, i stedet for 'tænd/sluk'? Computeren er jo tændt hvis det lykkes mig at finde vej ind til sluk-knappen.

 • 16
 • 1
#12 Thomas Andersen

Hvorfor søren hedder knappen i øvrigt ikke bare sluk, i stedet for 'tænd/sluk'? Computeren er jo tændt hvis det lykkes mig at finde vej ind til sluk-knappen.

I Windows 7 skal man trykke på Start-knappen og derefter luk, er det mere logisk?

Jeg tror i øvrigt ikke jeg har brugt den knap de sidste 3-4 år. De stationære jeg bruger trykker jeg altid sleep på tastaturet. På min Surface Pro 2 trykker jeg på den fysiske tænd/sluk knap for at sleep'e eller lukker tastaturet sammen for at gå i dvale (som på min gamle laptop).

Hvor finder man i øvrigt sluk i Android og IOS? Det findes ikke mere.

MEN rygtet siger at Microsoft har lyttet din kritik (eller i hvert fald lignende kritik), og i næste update kommer der en sluk knap på start-skærmen: http://winsource.com/2014/01/27/windows-8-1-update-1-shutdown-start-scre...

 • 2
 • 11
#16 Jakob Jensen

Jeg syntes Win 8 er et godt styresystem, når man har fået skraldet alt Win 8 app's lortet fra og man har fået placeret sine mest brugte programmer på taskbaren. Selv start menuen syntes jeg sådan set er ok, jeg bruger mindre tid på at finde ting. Jeg tror Microsoft blev grådige da de så Apples og Android markeder for apps, og tænkte at det må man også lave for både MS desktops og tablets. Jeg grimmer mig hver gang jeg får åbnet sådan en app, og tænker olmsk på den sælger idiot som har tvunget udviklerne til at lave det.

 • 5
 • 0
#19 Jarle Knudsen

Den eneste forskel er at de får en fuldscreen menu, i stedet for en popup menu, når de skal starte et program. Det kan vel ikke være så pokkers forvirrende??

Win8 os'et har mange forbedringer i forhold til win7, som man går glip af ved at downgrade.

Rolig nu folkens. Jeg er enig med Thomas at der er mange forbedringer:

Rigtig nok nu får jeg en KÆMPE start menu fremfor bittelille næsten pop-up i det ene hjørne og det er godt. :O)

Jeg behøver heller ikke at rode med mange programmer og forvirende mange vinduer for nu kan jeg koncentrere mig om et program ... sprædt over tre 23" skærme :O) Multitasking er bare sååå overvurderet ;O)

Sluk-knappen er også kraftig forbedred så man ikke kan ramme den ved uheld... heller ikke ved held :O)

Jeg håber at Microsoft også vil reducere antal farger som i WinPhone. Alle ved at alt er bedre når man kører monokromatisk. Man distraherer ikke så meget.

:O) :O)

 • 9
 • 6
#23 Finn Christensen

Min 7'er ligner NT5.0 til forveksling og det har jeg det rigtigt godt med.

Samme her.. efter et halvt år smed jeg (præinstall) Win 8 på porten, og så kom Win 7 Pro aktiv i stedet. Derpå en 'Classic Start Menu' og efter nogle timers pilleri var produktionen igen på sporet. Vel 3 mdr. siden og jeg har ikke savnet Win 8 en eneste dag.

Med multiboot kunne jeg kikke på win 8 efter behov, men det sker aldrig, så den får kniven. Mine virtuelle Win 2000, Ubuntu og Linus mv. får lidt mere luft i stedet.

Og jeg skal ikke mere bruge tid på kulørt flop med gætteleg og gratis prøvekanin :)

 • 6
 • 0
#25 Johnnie Hougaard Nielsen

Jeg synes at det er overordentligt tydeligt at kageopskriften her er til den spin-kage, som skal bruges for at få det til at se ud som om der var en god plan. Altså efterrationalisere i stedet for at indrømme at det var en fejlsatsning at gå ud fra at brugerene ville tage godt imod at få touch-UI maset ind over det veltjente gamle.

Hvis meningen virkelig var at kunne skille brugerkategorierne ad, skulle de give muligheden for at brugeren kunne vælge sin kategori, uden at skulle bruge et stykke tid på at rydde så meget som muligt af touch-interfacet til side, stump for stump.

 • 8
 • 0
#26 Thomas Andersen
 • 1
 • 2
#27 Pelle Söderling

Der er massere der tyder på efterrationaliserende spin her, men når det er sagt mener jeg dog ikke brugerfladen i Win 8 er så slem at det ikke kan reddes.

Metro interfacet var et resultat af Sinofskys vision - som en anden Steve Jobs forsøgte han at revolutionere markedet, men det skabte også en masse splid - ikke mindst internt i Microsoft selv. Med Sinofsky ryddet af vejen har MS taget mere pragmatiske skridt i Win 8.1 og det lyder til der sker mere i denne retning i 8.1 Update 1, med stærke rygter om endnu mere Desktop fokus i Win 9.

Dermed virker det til at MS er på vej tilbage på sporet, men man kan ikke bare rulle det hele tilbage, det ville være en PR katastrofe.

 • 1
 • 1
#28 Jonas Midstrup

Mon ikke folks negativitet omkring Windows 8 primært bunder i vaner og forudindtagethed?

Jeg har som udvikler brugt Windows 8 fra det kom ud og har i den grad vænnet mig til at arbejde i det. Synes både søgningen (som er blevet endnu bedre i Win8.1) og Modern UI, hvor man kan sammensætte sin egen menu af programmer man primært bruger, gør det til et rigtig godt styresystem. Har vænnet mig så meget til overskueligheden af Modern UI, at jeg bliver helt irriteret over den gamle uoverskuelige startmenu, når jeg sidder med et ældre Windows.

Desuden kan jeg tvært i mod godt lide tanken om at det er næsten ens på alle enheder.

... og så er opstartstiden i en klasse for sig.

 • 2
 • 5
#29 Johnnie Hougaard Nielsen

kke forstået.. Er det ikke osse det de har gjort med "boot to desktop".

Nej, tværtimod. Det er blot udtryk for at selv Microsoft efterfølgende indså at de generede brugere så kraftigt, at de måtte bistå dem med processen omkring at rydde stumper af touch-interfacet til side. En anden udpræget stump er start-menuen, der jo også har vakt stor kritik ift desktop miljøet. Der kan diskuteres smag og behag, men på det mere overordnede plan er det noget som konceptuelt passer ind i et tablet-orienterede touch koncept, og ikke er rettet mod den "klassiske" desktop bruger. Værd at bemærke er jo også at det netop er "kageopskrift-segmentet" (nedladenhed fra Microsofts side er forresten heller ikke smart), som går mest i panik over at alt det vante var væk, uden en hjælpsom vej til at komme tilbage på sporet.

Hvis det det havde været noget som helst andet end efterrationaliserende spin, skulle Microsoft som en del af startgrundlaget for Windows 8 have erkendt at lysten til et andet brugerinterface ville hænge sammen med touch-centrisk brug, og at dette (mindst i starten) kun ville appellere til en mindre del af brugerne. Og handlet ud fra dette.

Jeg tror mere at de godt vidste at mange brugere ville protestere, men håbede at uroen hurtigt ville lægge sig. Uden at have indsigt i deres planlægning, er jeg overbevist om at et centralt argument for at mase brugere over på "Metro" var håbet om at gøre dette til det mest udbredte sted at køre.

Fidusen skulle (ud over reklamer i Microsofts egne apps) være omlægning af en stor del af Windows software markedet til en app store, hvilket software producenterne kunne blive nødt til modstridende at leve med, hvis det virkelig lykkedes at få folk flest til at handle deres software i Microsofts butik. Det påvirker jo økonomien ikke så lidt, hvis et stykke software skal prissættes 43% højere end hvad producentens egen slutpris skulle være, for at Microsoft kan få deres påtvungne andel. Kold økonomisk kalkule, og så gennemskueligt at det har bidraget til ubehaget ved at "tage godt imod" ændringen.

Ikke at der som sådan er noget galt i at en butik tager avance, men når planen er at hindre producenter i at kunne konkurrere ved salg udenom butikken, er det en meget stor ting at presse ned i halsen på dem.

 • 5
 • 0
#30 Lasse Offt

Windows 8 er fundementalt ringe designet og fjerner den frie brug af systemet som Windows altid har haft. Et rigtig godt eksempel:

Jeg har en Car-PC (En PC med touch skærm) i bilen som erstatter radioen. I første omgang brugte jeg Windows 7 på den og det fungerede sådan set ganske udemærket. Dog er Windows 7 jo på ingen måde touch baseret, så det gjorde det lidt besværligt. Jeg bruger dog ikke selve Windows grænseflasen særligt meget, da jeg primært bruger et fullscreen program der kan det det skal kunne.. Jeg valgt dog at opgradere til Windows 8 i den tro at det jo måtte være bedre, da det er "optimeret" til touch og mindre skærme. Umiddelbart fungere det fint, der er dog et gigantisk problem som er fuldstændig uacceptabelt - og det er at mange af Windows 8s funktioner kun kan tilgås ved at du fører fingeren fra siden af skærmen og ind. Dette er meget svært i mit setup, da skærmen er bygget ind i en lille ramme, så jeg ikke kan tilgå de aller yderste pixels af skærmen. Det betyder, at åbner jeg f.eks Indstillinger, så har jeg absolut ingen måde at lukke det på igen, uden brug af keyboard, hvilket jeg selvfølgelig ikke har og som det i øvrigt burde virke med uden!!!

Konklutionen er at Windows 8 diktere hvordan din hardware skal fungere, modsat tidligere versioner af Windows der ALDRIG har haft disse krav og bare har luk knapper til vinduerne og så er den ikke længere.

Windows 8 er et godt OS, funktionsmæssigt, men brugervenligt, det er det fandme ikke.. og jeg ville aldrig, aldrig bruge det som Desktop OS. Hvis man kunne vælge om man ville være tablet bruger, eler Desktop bruger, ville det være et super fedt OS, som det er nu, fungere det kun 80% til begge verderner, på samme tid.. det er godt nok ringe.

 • 3
 • 0
#31 Johnnie Hougaard Nielsen

Jeg har som udvikler brugt Windows 8 fra det kom ud og har i den grad vænnet mig til at arbejde i det.

Her illustrerer du den store fejltænkning fra Microsoft. Som interesseret bruger er det ikke noget gigantprojekt at sætte sig ind i hvordan det omlagte UI kører, og gennem tilvænningen få glæde af nye features. Problemet er blot at langt de fleste brugere slet ikke er interesserede i Windows som sådan, men udelukkende ser det som en trædesten på vejen til hvad de er interesseret i. Windows kunne i forvejen mere end de havde brug for, og så kommer en omlægning til at svare til at smide et Dvorak-keyboard foran en som skriver blindskrift på et QWERTY. Det hjælper ikke med lange sange om at det er "bedre", hvis brugerne ikke havde noget problem der skulle løses.

Det er mange år siden Windows som sådan var spændende nok til at folk følte at de måtte udforske mulighederne, og tilpasse deres tankegang. Altså bortset fra et lille segment af "særligt interesserede", hvoraf mange sidder hos Microsoft selv.

 • 6
 • 2
#32 Thomas Andersen

Nej, tværtimod. Det er blot udtryk for at selv Microsoft efterfølgende indså at de generede brugere så kraftigt, at de måtte bistå dem med processen omkring at rydde stumper af touch-interfacet til side.

Ja, de har da heldigvis lyttet til brugerne (alt andet ville være dumt). Men jeg tror samtidigt at hvis de ikke havde gjort som de gjorde, ville ingen tale om "modern ui" i dag. Og så havde Microsoft stadig ikke understøttet touch enheder.

En anden udpræget stump er start-menuen,

Du sagde "stump for stump" men den eneste stump du nævner er start-menuen?

 • 0
 • 3
#33 Johnnie Hougaard Nielsen

hvis de ikke havde gjort som de gjorde, ville ingen tale om "modern ui" i dag. Og så havde Microsoft stadig ikke understøttet touch enheder.

Jeg tror at Apple og Google glæder sig over at omtalen hjælper brugere med at indse at det ikke er en selvfølgelighed at der er brug for Windows og Office.

Hvad ville have hindret Microsoft i at have touch-understøttelse med i Windows 8, uden derfor at spænde ben for vante desktop brugere?

Du sagde "stump for stump" men den eneste stump du nævner er start-menuen?

Jeg tæller nu allerede til mindst to, incl. boot to desktop. For yderlige detaljer, prøv en Google-søgning på noget i retning af "make windows 8 look like 7". Der er udgivet lange vejledninger med ting at pille ved; et tydeligt tegn på at det ikke har været oplevet som "bare lige".

 • 1
 • 1
#35 Thomas Andersen

Hvad ville have hindret Microsoft i at have touch-understøttelse med i Windows 8, uden derfor at spænde ben for vante desktop brugere?

De spænder da ikke ben for nogle. Det eneste du skal vende dig til er den nye startmenu, ellers er desktoppen som den plejer.

Jeg tæller nu allerede til mindst to, incl. boot to desktop.

Nåh, den gamle en-to-mange..

 • 1
 • 4
#36 Finn Christensen

Mon ikke folks negativitet omkring Windows 8 primært bunder i vaner og forudindtagethed?

Tror ikke du kender 'normale' folk, og har set hvad de laver..

Windows er da kun en ligegyldig dum æske - det er da mine 'egne' programmer/applikationer/værktøj/util, som jeg hyppigt starter og dagligt anvender, som har betydning.

Windows OS kan for min skyld godt klappe i og gemme sig selv langt langt væk.

 • 3
 • 1
#38 Pelle Söderling

"microsoft-tro" kredse? Er det sådan en slags sekt eller hvad? eller taler du om hvordan Linux og Apple folket har dømt det (de må formodes at være meget lidt "microsoft-tro" eller hvad?).

Hvem er "markedet" i dette tilfælde? Kommentatorer på V2? Nyhedsmedierne? Hvis du kigger på rene salgstal klarer det sig såmænd ikke så dårligt igen, det er reelt ikke overraskende at Windows 7 står stærkere stadig - men det er også værd at bemærke at rigtig mange sprang Vista over og blev på XP meget længe. Windows 7 er et ganske fornuftigt OS og et OS skal nu engang primært bruges til at afvikle applikationer på - for mange mennesker giver det fin nok mening at springe en generation af et OS over og den effekt rammer altså også Windows 8 (uagtet UI ændringer).

 • 2
 • 1
#39 Thomas Andersen

Tror ikke du kender 'normale' folk, og har set hvad de laver..

Ideen er jo netop at disse 'normale' folk skal slippe for alt det de har siddet og brokket sig over de sidste par år: At Windows er alt for avanceret. Derfor har de lavet en ny brugergrænseflade der er nemmere at bruge, og en Markedsplads hvor folk kan hente programmer uden noget besvær. De er ikke nået i mål, men mon ikke de arbejder som en gal for at gøre det. I mine øjne er det i hvert fald en fryd at bruge Windows 8.1. Jeg får en nyt friskt OS på min touch enhed, men jeg kan stadig bruge alle de gamle programmet på min desktop.

 • 0
 • 1
#40 Johnnie Hougaard Nielsen

"microsoft-tro" kredse? Er det sådan en slags sekt eller hvad?

Mig bekendt ikke. Men ligesom inkarnerede Linux og Apple brugere har for vane at bedrive massivt spin omkring deres hjertebarn, ses det jo tydeligt at det også gælder omkring Microsoft-fans. Ganske underholdende at observere fra sidelinien, ikke kun her på V2 :-) Fx har Microsoft-fortaleren Paul Thurrott jo fornylig markeret sin villighed til at tvivle på sammenhængen i Microsofts strategi omkring Windows 8.

Når de færreste fik et frit valg om at købe en pc med Windows 7 eller 8, kan du ikke bruge salgstallene til ret meget, men det er jo tydeligt at se hvordan OEM producenterne ømmer sig, og giver Windows 8 en del af skylden for det svage salg. Det har de da et grundlag for.

 • 4
 • 0
#42 Pelle Söderling

men det er jo tydeligt at se hvordan OEM producenterne ømmer sig, og giver Windows 8 en del af skylden for det svage salg. Det har de da et grundlag for.

Det er en langt mere kompleks analyse at lave og det er for nemt at pege på Windows 8 som årsagen til det faldende PC salg i en tid hvor tablets og andre mobile devices for alvor har skubbet til PC'ens markedsdominans og i større og større grad dækker manges behov "godt nok".

Men ligesom inkarnerede Linux og Apple brugere har for vane at bedrive massivt spin omkring deres hjertebarn, ses det jo tydeligt at det også gælder omkring Microsoft-fans.

Ligesom der foregår massere af positiv spin på Apple, Google og MS produkter, så er der også massere af negativ spin den anden vej - eks. når man mener Windows 8 er skyld i alverdens problemer for folk og producenter.

 • 2
 • 2
#43 Jacob Mathiasen

Metro brugerfladen er beregnet på hr og fru brunkål, som ikke bruger computeren til andet end, hvad de får igennem "Hjemmet" samt "se&hør" - kunne man så ikke gøre det lettere at fjerne den...

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere