Windows 8 sniger sig ind på 1,64 procent af verdens pc'er

2. januar 2013 kl. 13:3035
Tre måneder efter lanceringen af Windows 8 kører 1,64 procent af verdens pc'er på Microsofts nye touch-baserede styresystem.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

En svagt opadgående kurve. Sådan kan man beskrive udbredelsen af Microsofts touch-baserede styresystem, Windows 8, der på en enkelt måned fra november til december 2012 er steget fra 1,09 procent til 1,64 procent i global markedsandel.

Det viser tal fra analyse-sitet Netmarketshare.com, som The Next Web har kigget på.

Fremgangen for Windows 8 sker i takt med, at maskiner med Windows XP udfases. Statistikken sender for første gang Windows XP ned på en markedsandel under 40 procent, skriver The Next Web.

Alt i alt har Microsoft dog for første gang i et halvt år har haft en stigning i virksomhedens samlede andel af styresystem-kagen, hvor de primære konkurrenter er Apples Mac OS X og Linux. Fra november 2012 til december 2012 steg Microsoft verdensomspændende andel af styresystemer nemlig fra 91,45 til 91,74 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til sammenligning sidder Apples Mac OS X på godt syv procent af markedet for styresystemer til desktops, viser december-tallene fra Netmarketshare.com.

Er markedsandelen på 1,64 procent forventeligt efter tre måneder?Hvad mener du? Deltag i debatten under artiklen.

35 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
28
3. januar 2013 kl. 14:15

En mulighed for at slå Modern-UI fra og få en skrivebordsoplevelse der er mere lig den jeg har nu med W7, så skal jeg gerne skifte.

Giv mig i det mindste muligheden for at slå det fra, så kunne det jo være jeg installerede windows 8 og på sigt så lyset i Modern-UI (Hvis det da ikke blot ER et blålys).

14
3. januar 2013 kl. 10:14

Microsoft forsøger så ihærdigt at undgå at tabe ansigt. Deres chefer kommer gang på gang med udmeldinger om "Jaja, Windows 8 tager tid at vænne sig til", og er det ikke bare andre måder at formulere at det overhovedet ikke har siddet i skabet fra første omgang ?

Lav en opdatering der officielt giver mulighed for at slå Windows "Modern UI" aka. Metro fra, ligesom med browser-valg og det bliver den mest ventede og mest populære opdatering til dato.

Istedet for at lave en niché for Microsoft-fanboys "We are the 1%" ...

15
3. januar 2013 kl. 11:06

Lav en opdatering der officielt giver mulighed for at slå Windows "Modern UI" aka. Metro fra

Microsoft har jo særdeles kommercielle grunde til at undgå at brugerne "stiller kakkelbordet over i hjørnet". Hvis det lykkedes at "vænne" brugerne til at have apps i dette setup, scorer Microsoft jo 30% af omsætningen. Derudover er de så småt begyndt med at have reklamer på skærmen som yderligere indtægtskilde, i nogle få standard apps.

De håber vel også at konceptet "Windows everywhere" styrkes når samme flade pastelfarver (uden visuel hjælp til at spotte konkrete apps blandt mange) gentages på alle skærmstørrelser.

5
2. januar 2013 kl. 15:41

Er det en opgørelse over solgte maskiner, eller maskiner der rent faktisk stadig har win8 på, hvis det er solgte vil jeg tro en god del er "opgraderet" til Win 7

7
2. januar 2013 kl. 16:39

Er det en opgørelse over solgte maskiner, eller maskiner der rent faktisk stadig har win8 på

Opgørelsen sker ud fra hvad der ses på Internet, ud fra browserens referer header.

Det er meget tydeligt at stigningen for Windows 8 sker meget langsommere end Windows 7, der dog havde "fordelen" af længslen efter en afløser for Vista. En forskel er også at der var lidt højere stigningstakt lige efter frigivelsen, men den er dæmpet en del. Og heller ikke noget stort julespring, som Microsoft måske ellers håbede på.

1
2. januar 2013 kl. 14:01

Jeg tror måske Steve Ballmer havde forventet mere, men Windows 8 er et markant andet OS end de foregående Windowsversioner, og det tror jeg naturligt nok får folk til at holde igen med at købe det. Der vil nok også skulle lægges en del ekstra i omskoling til den nye brugerflade, og der vil de fleste firmaer nok vurdere, at så stor forskel er der alligevel ikke på, hvad man kan med Windows 7 og 8.

Når det er sagt, så tror jeg nok Windows 8 skal vinde større udbredelse. Jeg tvivler dog på at det bliver en megasællert som Windows 7.

9
2. januar 2013 kl. 20:55

Jeg tror måske Steve Ballmer havde forventet mere, men Windows 8 er et markant andet OS end de foregående Windowsversioner, og det tror jeg naturligt nok får folk til at holde igen med at købe det.

Udover fanboys, hvor mange folk stormer så ud og køber et nyt OS, hvis det de har i forvejen fungerer hensigtsmæssigt?

Mit gæt (fuldstændigt uden statistisk underbygning, så det er 100% gut feeling) er: ikke ret mange. Virksomheder er typisk konservative med nyanskaffelse, Jane og Jon Doe køber en maskine med præinstalleret operativsystem, og bruger det indtil maskinen er udtjent - hvilket efterhånden tager sin tid, da nutidens hardware er så heftigt at selv virkeligt skodprogrammeret bloatware har svært ved at tvinge selv billige bingo-kasser i knæ :-)

6
2. januar 2013 kl. 16:04

Det samme kunne så siges om Android? :)

Tja det ved jeg nu snart ikke. Vil jeg have en nokia telefon kan jeg ikke få en android telefon. Vil jeg have en samsung kan jeg vælge mellem android og WP8 og muligvis også WP7.5?

Skulle jeg ønske mig at købe en lenovo med andet end windows har jeg hvor mange valg?

11
2. januar 2013 kl. 21:07

Skulle jeg ønske mig at købe en lenovo med andet end windows har jeg hvor mange valg?

Tjaah, du kan købe en Lenovo PC (producenten Lenovo sælger først og fremmest hardware), de-aktivere secure boot, formattere harddisken og installere FreeBSD eller Linux.

Du kommer til at betale lidt til Microsoft (surt show!) uden at Microsoft giver dig noget tilbage, men i praksis bliver din samlede betaling mindre end hvis du skulle jagte en af de få laptops som sælges uden Windows.

12
3. januar 2013 kl. 01:10

Tjaah, du kan købe en Lenovo PC (producenten Lenovo sælger først og fremmest hardware), de-aktivere secure boot, formattere harddisken og installere FreeBSD eller Linux.</p>
<p>Du kommer til at betale lidt til Microsoft...

Denne nærmest uundgåelige Microsoft-skat er grunden til at der tales om et defakto monopol.

Jeg tilhører en minoritet, der kan undgå den ved:

  1. selv at bygge mine stationære maskiner, samt
  2. benytte min arbejds-laptop, der er købt i dyre domme med en præ-installeret Redhat, og
  3. bruge aflagte arbejds-laptops til køkken, børne- og gæsteværelse.

Selv om jeg kunne sige noget dårligt om Richard Stallman, så har jeg givet hans Free Software Foundation flere penge end jeg har givet Microsoft (via Windows-licenser eller andet).

23
3. januar 2013 kl. 13:35

Denne nærmest uundgåelige Microsoft-skat er grunden til at der tales om et defakto monopol.

Et monopol handler jo om at man kontrollerer markedet så meget at man kan fastsætte priser, og det kan Microsoft jo ikke. Det er Windows 8 faktisk et glimrende eksempel på, netop fordi de har måttet sænke prisen i forhold til tidligere versioner af Windows.

Et monopol kan også være at udnytte sin meget store markedsandel til at presse andre konkurrenter ud, ligesom Microsoft gjorde i 90'erne. Det kan man faktisk sige at Google lige nu viser tegn på, ved at nægte Windows Phone adgang til Youtube på samme måde som iOS og Android.

32
3. januar 2013 kl. 14:32

Ifølge Microsoft bliver de nægtet adgang til flere ting i Youtube, der gør, at de ikke kan bygge andet end en meget basal Youtube-app. Jeg tror ikke andre har udtalt sig om det, og i hvert fald ikke Google selv.

Hvis det vitterligt er tilfældet og ikke blot en ny måde at give igen mod google efter de har meldt ud at de dropper MS' lukkede sync protokol så bør google selvsagt passe på at de ikke ender et hav af sager om uheldig opførsel

13
3. januar 2013 kl. 02:27

Denne nærmest uundgåelige Microsoft-skat er grunden til at der tales om et defakto monopol.

Ville du bruge Windows hvis det var gratis? Eller hvis du fik penge for at installere det? Jeg ville ikke. Jeg vil have fri software på mine computere. Jeg vil have en computer hvor jeg selv kan vælge hvordan min desktop skal se ud. Hvis Unity stinker, kan jeg vælge Xfce, KDE, LXDE, Gnome classic (lidt endnu..) eller noget helt femte. Den slags beslutninger er for vigtige til at overlade til Steve Ballmer.

Hvis svaret på det første spørgsmål er nej, er det dybest set ligegyldigt hvad du har betalt for den MS licens som alligevel ryger i skraldespanden. Det er "sunk cost", som økonomer kalder det. Pengene er tabt ligesom hvis du havde troet på Stein Bagger og købt aktier i IT Factory. Se fremad og koncentrer dig om fremtiden, gerne en fremtid med fri software.

Hvis den fedeste hardware kun kommer med Windows, men i øvrigt koster mindre end de få computere som sælges med præinstalleret Redhat eller Freedos, så er det logiske og bide i det sure æble og betale MS skatten. Det fremmer ikke udbredelsen af fri software hvis vi "tvinger" folk til at vælge noget andet hardware end det som de virkelig ønsker sig.

10
2. januar 2013 kl. 21:05

Så skriv da et surt brev til Lenovo. Hvis skyld er det, at Lenovo ikke laver andet end Windows computere? Hvis jeg vil have en Sony telefon eller en Apple for den sags skyld, kan jeg heller ikke få den med Windows Phone.
Så må man jo stemme med sine fødder - eller rettere: sin pengepung.

Hvad skulle det hjælpe at skive til Lenovo? Du fangede åbenbart ikke helt pointen i mit indlæg. Du kan ikke fjerne fokus fra det alt andet lige skuffende salg Win8 har vist indtil nu ved at påstå at Android lever højt på et defakto monopol.

22
3. januar 2013 kl. 13:31

Du kan ikke fjerne fokus fra det alt andet lige skuffende salg Win8 har vist indtil nu ved at påstå at Android lever højt på et defakto monopol.

Jeg forsøger ikke at fjerne fokus. Jeg ved ikke om Windows 8 salget har været skuffende, for jeg ved ikke, hvad forventningerne var. I forhold til mine forventninger, synes jeg det går nogenlunde. Jeg tror, som jeg skrev, ikke at Windows 8 bliver en megasællert som Windows 7.

25
3. januar 2013 kl. 14:10

Jeg forsøger ikke at fjerne fokus. Jeg ved ikke om Windows 8 salget har været skuffende, for jeg ved ikke, hvad forventningerne var. I forhold til mine forventninger, synes jeg det går nogenlunde. Jeg tror, som jeg skrev, ikke at Windows 8 bliver en megasællert som Windows 7.

Hvad skulle formålet ved at trække Android ind i billedet være hvis det ikke skulle være at fjerne fokus? Det har ingen relevans for hverken mit indlæg eller artiklen.

Jeg har aldrig været i tvivl om at MS nok skal udråbe win8 til en success. Hvorvidt OEM folket mener det samme er sådan anden sag.