Windows 8-prisen mangedobles om ti dage: Fra 229 til 2000 kroner

21. januar 2013 kl. 15:4725
Opdateret: Den 1. februar bliver prisen for at opgradere til Windows 8 sat kraftigt op. Den nuværende pris på 229 kroner var nemlig kun et introduktionstilbud, så snart koster det 900 og 2000 kroner at købe en licens.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Siden Microsoft lancerede Windows 8 i slutningen af oktober, har pc-ejere med Windows XP, Vista eller 7 kunne skifte til nyeste udgave af Windows for en - i Microsoft-sammenhæng - beskeden sum.

229 kroner koster det at opgradere, hvis man selv downloader softwaren, men det ændrer sig snart markant. Fra 1. februar stiger priserne nemlig til det normale Microsoft-niveau, hvilket er et sted mellem 900 og 2.000 kroner for en opgradering. Det skriver Microsoft i et blogindlæg.

Windows 8 kommer i to varianter til x86-platformen, nemlig den normale Windows 8 og Windows 8 Pro til mere krævende brugere. Forskellen er først og fremmest, at man i Pro får indbygget kryptering med Bitlocker og virtualisering med Hyper-V.

Prisen for en almindelig licens stiger til omkring 900 kroner, mens Pro-versionen kommer til at koste omkring 2.000 kroner for en opgradering. Det skriver Microsoft Danmark til Version2.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Da Microsoft annoncerede, at man kunne opgradere for 229 kroner, var det et brud på mange års tradition for, at en opgradering koster næsten lige så meget som en fuld udgave, der kan installeres på en ’blank’ computer. Men den lave pris holdt altså ikke evigt.

Hos Apple koster en opgradering af styresystemet Mac OS X til nyeste version 129 kroner. Men forskellen er, at Apple også sælger al det hardware, som Mac OS X kører på. Dermed kan Apple hive fortjenesten hjem på hardwaren, i stedet for som Microsoft næsten kun at sælge software.

Opdateret kl. 16.19 med danske priser.

25 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
25
24. januar 2013 kl. 01:20

Hvad skal man med win 8 ? det er et tablet OS.. Hele tablet markedet er en legetøjsbutik som i gamle dage med atari, c64 og alle de andre. Det er en teknologi under udvikling, og der vil gå mange år før det har fundet sin endelige form.

Derfor kommer der hele tiden nyt på markedet, og der skal hele tiden laves om/nyt OS for at få det til at hænge sammen. De bryder sammen og har masser af fejl og mangler næsten allesammen.

Win 8 er bare et begynder OS, på en platform man ikke ved hvor den skal henaf, endnu.

21
23. januar 2013 kl. 06:45

Win 8 på desktop og selv om der er nogen gode ideer så er interfacet bare meget meget ikke arbejdtsflow optimeret... Man skal genetikken ud til desktop og der var meget dårlig stabilitet og hardware kompatibilitet.... Så win 8 partitionen fik lige i et spark med tilløb lige i "delete partitionen" har genindstaleret win 7 der...

Og PS! Ang pris på ML da det kun kan fås på Mac App Storen er den pris for en ML licens (som opgradere fra helt tilbage til 10.6) på 5 Macer, hvor en Windows licens kun gælder på EN computer per licens...

20
23. januar 2013 kl. 06:45

Win 8 på desktop og selv om der er nogen gode ideer så er interfacet bare meget meget ikke arbejdtsflow optimeret... Man skal genetikken ud til desktop og der var meget dårlig stabilitet og hardware kompatibilitet.... Så win 8 partitionen fik lige i et spark med tilløb lige i "delete partitionen" har genindstaleret win 7 der...

Og PS! Ang pris på ML da det kun kan fås på Mac App Storen er den pris for en ML licens (som opgradere fra helt tilbage til 10.6) på 5 Macer, hvor en Windows licens kun gælder på EN computer per licens...

18
22. januar 2013 kl. 13:16

Med de tidligere udgaver af Windows har det ifølge Microsoft hovedsageligt været som OEM, at de har solgt Windows til forbrugere. Altså på nye pc'er. Retail-versioner udgør et par procent af salget.

Hvorfor der skal være så stor prisforskel mellem retail og OEM er så et godt spørgsmål (OEM koster typisk ikke mere end $100). Det er i hvert fald svært at se, at det skulle være supporten (som Microsoft selv har, når det er en retailversion, mens pc-producenten har supporten, når det er OEM).

21
23. januar 2013 kl. 09:48

Med de tidligere udgaver af Windows har det ifølge Microsoft hovedsageligt været som OEM, at de har solgt Windows til forbrugere. Altså på nye pc'er. Retail-versioner udgør et par procent af salget.</p>
<p>Hvorfor der skal være så stor prisforskel mellem retail og OEM er så et godt spørgsmål (OEM koster typisk ikke mere end $100). Det er i hvert fald svært at se, at det skulle være supporten (som Microsoft selv har, når det er en retailversion, mens pc-producenten har supporten, når det er OEM).

Microsoft har sjældent solgt OS som retail pakker for nogen af deres OS'er. Hvis de har, så har det været som retail upgrade.

Du glemmer også volume licens, som er den licens store firmaer bruger. Der er prisen nærmere OEM end retail.

Jeg kan ikke se at prisforskellen skal være andet end support. Typisk er supporten jo ikke eksisterende ved OEM, og ved volume licens tilkøbes der jo ofte ekstra support.

19
22. januar 2013 kl. 13:22

Det er i hvert fald svært at se, at det skulle være supporten (som Microsoft selv har, når det er en retailversion, mens pc-producenten har supporten, når det er OEM

Hvor meget support er der egentlig i forbindelse med et OS?

I det store hele, så er OS'er, uagtet hvor de kommer fra, noget der bare virker, og de fejl der kan være klares jo som regel ved patches/upgrades, som kunderne som regel selv står for.

Det er ikke for at starte en flamewar, men simpelthen ren nysgerrighed.

15
22. januar 2013 kl. 11:55

Med

  • over 1 milliard computere,
  • et defacto monopol,
  • microsoft-skatten (svært/umuligt at fravælge Windows ved køb af nyt udstyr)

hvad mon så egentlig fortjenesten er?

Jeg vil udlade at gange sammen og blot gætte: meget meget meget meget meget meget høj.

Det ville klæde MS at malke deres ko (læs:samfundet) lidt mindre.

17
22. januar 2013 kl. 12:42

Det ville klæde MS at malke deres ko (læs:samfundet) lidt mindre.

Hvorfor?

For det første så må Microsoft vel gøre som de vil, og hvis der er kunder der vil betale for varen, jamen så dem om det.

For det andet så er Microsoft ikke noget filantropisk foretagende.

For det tredie og vigtigste, des højere Microsoft sætter prisen, des mere gavner det alternativerne.

Så set med mine briller skulle MS da hellere sætte prisen op til hhv 1000$ og 5000$

16
22. januar 2013 kl. 12:19

MS malker enhver ko på deres vej - og det gør dem i manges øjne usympatiske.

14
22. januar 2013 kl. 09:37

Altså, 119 kr kan jeg godt holde til. Og så har jeg en Win8 key. Skulle jeg ikke få den brugt, så vælter mit budget nok ikke :)

13
22. januar 2013 kl. 09:28

Synes det er et meget smart trick, i og med at det pt. er besværligt at piratkopiere Win8 (Ikke umuligt, bare besværligt kontra Win7), så tror jeg mange små-pirater vil vælge at opgradere til Win8 for 229,-. Du kan nemlig opgradere en knap så lovligt erhvervet kopi af Win7 til Win8, helt uden Microsoft stiller spørgsmål! Kunne de forhindre det hvis de ville? Ja, det kunne de nok, men det er uden tvivl bedre at tjene 229,- fra en kunde, der formentligt ellers bare ville vente på det næste crack til Win8. Jeg synes det er meget smart fundet på :)

9
21. januar 2013 kl. 20:02

;-)

8
21. januar 2013 kl. 18:25

En opgradering af Ubuntu koster 0 kr hver gang ;-)

Og så er der aldrig tvivl om hvornår den kommer - hver sjette måned præcist som et schweizer-ur... tik tak tik tak :-)

4
21. januar 2013 kl. 17:03

Det giver ikke mening at sammenligne opgraderingen fra Win 7 til Win 8 med 'opgraderinge' fra Lion til mountain lion. Opgraderingen fra Win 7 til Win8 er jo en reel opgradering, og et reelt 'nyt' styresystem. Opgraderingen fra Lion til ML er slet slet ikke de 129 kr værd, hvis man ikke har et apple TV og benytter mirroring. Der er stort set ingen forskel, udover at man nu har fået et mere eller mindre nyttigt notifikationsområde ude i højre side.

6
21. januar 2013 kl. 18:06

Det er vist smag og behag om det er 129 kr. værd. Jeg synes nu også Reminders, Notes og Messages er brugbare. Men jeg giver også hellere 129 kr. for et par forbedringer end 900/2000 for et par forbedringer (Modern UI kan så diskuteres om det er.). ;-)

5
21. januar 2013 kl. 17:11

Lion kostede da også kun $29,99, som upgrade?

3
21. januar 2013 kl. 16:54

Well, det kommer ikke til at gøre den store forskel. Win 8 sælger kun med nye enheder. Uden touch giver det ikke mening at opgradere. Selv mange nye labtops har ikke fået touchscreen så der "hacker" folk deres win 8 "tilbage" til en Windows 7 desktop...

2
21. januar 2013 kl. 16:53

Syntes godt nok det er et trist move fra MS. Er selv opgraderet for længe siden, så jeg bliver personligt ikke ramt af det. Men havde virkelig håbet at de havde fulgt OSX lidt på det punkt.

10
21. januar 2013 kl. 23:35

Syntes godt nok det er et trist move fra MS. Er selv opgraderet for længe siden, så jeg bliver personligt ikke ramt af det. Men havde virkelig håbet at de havde fulgt OSX lidt på det punkt.

Jebus Christ, det troede jeg faktisk også de havde. Jeg synes det er et virkelig dumt move!

I øvrigt forstår jeg ikke helt dem der kun ser Windows 8 som Windows 7 med et tablet UI. Det kan godt være at 8, udover Metro-grænsefladen, ikke udgør den store revolution ift. 7, men der alligevel en del forbedringer "under motorhjelmen": Lynhurtig boot, SMB 3.0, renere desktop UI uden det tåbelige Aero (IMHO), forbedrede filkopieringsdialoger, taskmanager osv.

Selvom jeg slår Metro UI fra med Classic Shell, er en opgradering til Windows 8 klart ~200 kr værd for mig. 900 kr, og endnu mindre 2.000 for Pro... not so much!

12
22. januar 2013 kl. 08:08

En Fujitsu life book med low power SU CPU og SSD booter til logon på 18 sekunder. Med Windows 7. Det skyldes mere SSDen end Windows version.

11
22. januar 2013 kl. 08:08

En Fujitsu life book med low power SU CPU og SSD booter til logon på 18 sekunder. Med Windows 7. Det skyldes mere SSDen end Windows version.

1
21. januar 2013 kl. 16:50

Den billige upgrade var måske af hensyn til OEM'er, som allerede havde købt Win7-licenser og som derfor kunne tilbyde en billig upgrade til de kunder, der købte en PC med Win7.

Men nu er de fleste Win7 OEM-licenser nok solgt, og alle nye PC'er bliver solgt med Win8. Dermed er der ikke samme behov for den billige upgrade, og MS vil nu forsøge at tjene på dem. De tænker måske også, at der nu er nok PC'er med Win8 ude til at brugere vil føle sig nødsaget til at opgradere for at "følge med". Med andre ord føler MS nu, at deres de-facto monopol er bevaret, og de kan nu opføre sig som monopolhavere.