Windows 8: Nu er det slut med at geninstallere Windows

Illustration:
Ligesom en mobiltelefon kan nulstilles tilbage til fabriksindstillingerne, så vil Windows 8 også kunne både nulstilles og gendannes med og uden brugerens indstillinger.

ANAHEIM. Det er slut med at skulle geninstallere Windows, hvis der er kommet virus på pc’en, eller den skal overdrages til en anden bruger. I Windows 8 får man nemlig to nye muligheder for at genetablere systemet.

»Hvis du i dag skal give en pc videre til en ny medarbejder, så skal du geninstallere Windows. I Windows 8 vil du kunne nulstille pc’en, ligesom du kan med en smartphone,« siger produktchef Gabriel Aul fra Microsoft.

Den nye metode, som erstatter den fulde reinstallation, kaldes ’reset’. Når man tænder pc’en, holder man Windows-tasten eller -knappen nede, hvorefter man kommer ind i en ny systemmenu.

Menuen er bygget op i samme stil som resten af Microsofts nye Metro-brugerflade, og man får på den måde en grafisk brugerflade, hvor man kan vælge at gendanne systemet.

Med reset gendanner man pc’en helt tilbage til dens originale tilstand. Det vil sige, at alle de programmer, brugeren har installeret, og alle brugerens indstillinger forsvinder.

Til gengæld tager processen typisk mindre end 10 minutter og kræver ikke kopiering af et nyt diskimage fra eksempelvis en dvd, ekstern harddisk eller netværket.

Den anden nye metode kaldes ’refresh’. Den er beregnet til at lade brugeren gendanne systemet til en tidligere tilstand.

Microsoft demonstrerede refresh-funktionen på en pc, hvor brugeren havde installeret et falskt antivirusprogram. Ved et refresh bliver alle brugerens indstillinger og applikationer bevaret, mens selve Windows gendannes.

»Refresh tager så at sige og løfter alle dine personlige indstillinger op fra systemer, hvorefter systemet bliver fejet rent, og dine personlige ting bliver sat ned igen,« siger Gabriel Aul.

De samme processer vil også være en del af de nye udrulningsværktøjer, som Microsoft vil tilbyde til virksomheder i Windows 8.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (17)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#5 Jesper Stein Sandal

Steven Sinofsky svarede faktisk på netop det spørgsmål (det skriver jeg nok om her én af dagene). Det korte svar var, at OEM'erne opfordres til at skrive Metro-applikationer - og de kan let(tere) skjules og fjernes.

Om de gør det, er selvfølgelig en anden sag - men her bliver den nye Task Manager et godt værktøj. Mere om den senere. :)

Der er også et kommandolinjeværktøj, som man kan bruge til at tilføje (og formentligt også fjerne) applikationer fra standardimaget.

 • 5
 • 0
#7 Deleted User

Glæder mig til at høre hvordan de regner med at beskytte reset funktionen mod virus hvis alt foregår fra harddisken.

Hvis en maskine er inficeret hvad forhindrer så virussen i at inficere reset filerne eller partitionen.

Fedt at kunne lægge et rootkit ind i reset filerne så brugeren ikke engang med reset kan fjerne den.

Må være enhver hackers drøm.

 • 7
 • 0
#8 Tidligere Bruger

Hvis en maskine er inficeret hvad forhindrer så virussen i at inficere reset filerne eller partitionen.

Programmer (herunder virus) skal altid igennem styresystemet for at tilgå ressourcer (harddisk, network, skærm, osv). Programmet kalder styresystemet, og styresystemet kommunikerer med ressourcerne for derefter at returnere svaret til programmet. Derfor kan man garantere, at programmer ikke kan skrive i image-delen af windows ved en simpel denne-del-af-harddisken-må-programmer-ikke-skrive-til-regel.

 • 0
 • 2
#11 Deleted User

@Mathias

Du skriver man kan garantere at der ikke skrives de steder hvor man ikke må.

Hvis dette er sandt, hvorfor eksisterer "update tuesday" så.

Er du så naiv at du tror at Bill og vennerne kan programmere det så der aldrig bliver et hul som kan udnyttes til at tilgå de filer.

Det er jo det smukke ved en DVD som ligger på hylden. Den kan ikke inficeres og installerer man fra den så er man sikker på at man er virusfri.

På den anden måde kan virussen overleve en reset og specielt brugere af billige PC'er som normalt kun får en recovery DVD med til deres PC vil jo nok slet ikke få sådan en DVD med når det hele ligger på maskinen.

Summa summarum, een gang inficeret, altid inficeret.

 • 7
 • 0
#15 Tidligere Bruger

Du skriver man kan garantere at der ikke skrives de steder hvor man ikke må.

Hvis dette er sandt, hvorfor eksisterer "update tuesday" så.

Er du så naiv at du tror at Bill og vennerne kan programmere det så der aldrig bliver et hul som kan udnyttes til at tilgå de filer.

Jeg er absolut ikke naiv på dette område. Microsoft skal nok finde en måde at forpurre deres egne sikkerhedsmekanismer. Det store spørgsmål er, om man kan få lov til at rette i dette image - hvis man kan, bliver sikkerhedsmekanismen automatisk mere kompleks, samtidigt med, dumme brugere kan trykke "Ja tak - tillad dette program (virus) at ændre mit image.

Læs evt. lidt om systemkald, trap og user/kernelmode, så vil i se, det absolut er realistisk at lave et virusfri OS ved brug af sandbox - uden det giver performanceproblemer.

 • 2
 • 0
#16 Jesper Henriksen

Jeg synes da at det ser ud til at der er megen gætværk på et produkt der end ikke er i Beta endnu ifht. virus, sikkerhed og reinstallationer. Personligt ville jeg nok vente med at gå så aggressivt til værks som jeg ser det gjort herinde til Beta'en.

 • 1
 • 0
#17 Deleted User

Det eneste jeg siger er at hvis man ser på fortiden så har microsoft ikke formået at lave et styresystem som ikke flere gange årligt er udsat for alvorlige fejl som giver hackere adgang til beskyttede dele af styresystemet.

Man kan selvfølgelig vælge at se optimistisk på det og tro på at det vil ske nu men jeg tillader mig at indtage en mere pragmatisk holdning som går på at der altid vil være fejl i software som kan misbruges.

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere