Med Windows 8 gør Microsoft for alvor et forsøg på at indtage tablet-markedet. Teknisk set er det anden gang, for Microsoft forsøgte allerede med Windows XP, men det er først med den nye generation af tablets i kølvandet på Apples allestedsværende iPad, at forsøget ser ud til at kunne slå igennem.
Faktisk ligner tablet-udgaven af Windows 8 et så vellykket bud på et styresystem til en tablet, at Microsoft virkelig skal gøre sig umage for at jokke i spinaten og ikke hurtigt komme til at ånde Apple i nakken. Det er nok af samme grund, at Microsoft har valgt selv at lancere en tablet baseret på Windows 8.
De sædvanlige hardwareproducenter har nemlig med Android demonstreret, at de ikke har magtet at give Apple nævneværdig kamp, og der er især én interessant forskel på Windows 8 og Android, som kan blive Microsofts stærkeste kort.
Windows 8 har den nye WinRT eller Windows Runtime, som er en ny platform til applikationer. Det er dem, der også kaldes Metro-style applikationer. De er designet til touchskærme og følger nogle helt særlige retningslinjer for design og en ny sikkerhedsmodel.
Det er disse applikationer, som udgør den tablet-venlige del af Windows 8. Det er applikationer i fuld skærm med en meget simpel brugerflade, som er let at betjene på en touchskærm. Der er allerede frigivet flere rigtigt gode eksempler i forbindelse med betatesten af Windows 8.
Android-styresystemet kommer ganske vist fra mobiltelefoner med touchskærme, og burde derfor på papiret have en fordel i forhold til Windows 8, som nedstammer fra desktoppen. Men paradoksalt nok har de fleste producenter af Android-tablets forsøgt at efterligne en desktop og er endt med en mellemting, som vi endnu ikke har set fungere rigtigt tilfredsstillende.
Microsoft har derimod valgt at lave en helt ny brugerflade, som tydeligvis er designet til tablets i endnu højere grad end Android og Apples iOS.
Det er imidlertid også det svage punkt ved Windows 8, for styresystemet er en hybrid mellem fortidens Windows og fremtidens Windows. Især for desktop- og laptop-brugerne kræver Windows noget tilvænning og tilpasning, som ikke var nødvendigt med Windows 7.
På en tablet er Windows 8 et åbenlyst valg. Det er en helt anden oplevelse end Windows XP eller Windows 7 på en tablet, og det fungerer.
Ser man på Windows Phone, er det også opmuntrende, at udviklerne af applikationer ser ud til at have taget Microsofts Metro-design til sig, og det går også igen i Metro-applikationerne til Windows 8.
Ulempen på en tablet løber man dog ind i, så snart man ønsker at dykke dybere ned i indstillingerne for Windows. Det er nemlig eksempelvis ikke alle elementer i Kontrolpanelet, som er tilgængeligt via Metro-brugerfladen, og så havner man tilbage på den klassiske Windows-desktop, som ikke er helt så touch-venlig.
I praksis er det dog et mindre problem, fordi man kan holde sig til den touch-venlige brugerflade det meste af tiden. Og i forhold til at docke sin tablet og slutte en skærm, mus og tastatur til, så har man langt større fleksibilitet end med en iPad.
De fleste Windows 8-tablets vil formentligt have et USB-stik, som man blot kan slutte en printer til, eller man kan koble sig på en netværksprinter, nøjagtigt som man er vant til fra en almindelig Windows-pc.
Metro-brugerfladen er mindre anvendelig på en almindelig bærbar pc uden multitouch-trackpad, men det er stadig let at sætte pris på, at man arbejder i fuld skærm i eksempelvis Internet Explorer. Det giver lidt ekstra pixels at arbejde på og færre forstyrrende elementer. Til gengæld mangler der også de til tider nyttige og/eller forstyrrende elementer som eksempelvis uret, der viser hvornår der er frokostpause.
Til gengæld kan det være lidt besværligt at skifte mellem sine fuldskærmsfaneblade i den nye Internet Explorer, fordi man instinktivt vil bruge genvejen Alt+Tab, men i stedet skal huske, at websiderne er faneblade inden for den samme applikation, og man derfor skal bruge Ctrl+Tab.
To helt forskellige Windows 8-styresystemer
Der er dog en væsentlig faldgrube ved Windows 8: Der er to forskellige udgaver af Windows 8. Og her taler vi ikke blot om en Starter og en Ultimate eller en 32 bit og 64 bit version. Vi taler reelt om to helt forskellige styresystemer.
På plussiden skal man ikke bekymre sig om applikationerne virker på tværs af de to. Det gør de, men vel at mærke kun de nye Metro eller WinRT-applikationer. På minussiden betyder det, at alle eksisterende Windows-applikationer og hardwaredrivere kun virker med den ene version.
Windows 8 RT er den særlige tablet-udgave af Windows 8, som kører på en anden processorarkitektur end de eksisterende udgaver af Windows. På Windows 8 RT vil man derfor kun kunne køre de nye Metro-applikationer.
Den anden version er den almindelige Windows 8, som kommer i forskellige varianter, men som alle kan køre de samme applikationer som Windows 7. Den almindelige Windows 8 kan dog også bruges til tablets med x86-processorer og køre de samme Metro-applikationer.
Hvis man overvejer en Windows 8-tablet skal man derfor overveje, om man vil vælge den lidt mindre fleksible, men til gengæld strømbesparende Windows 8 RT, eller om man vil have muligheden for at kunne bruge sin tablet som en almindelig Windows-pc og derfor vælge en x86-model.
Microsoft kommer selv med netop to varianter af selskabets egen tablet, Microsoft Surface, og x86-varianten er nok især interessant for professionelle brugere, som gerne vil have muligheden for at kunne docke tabletten og arbejde på den med eksisterende software.
Windows 8 RT-modellen er mest henvendt til dem, der overvejer en iPad. Hvis man selv udvikler applikationer i sin virksomhed, så har man dog muligheden for at lave en WinRT-applikation, som kan køre på begge varianter af Windows 8, hvilket kan give Microsoft en fordel i forhold til at holde på erhvervskunderne, som ellers har forelsket sig i iPad'en.
Udbuddet af applikationer har været begrænset i løbet af testperioden for Windows 8, fordi Microsoft først ganske sent har åbnet for markedspladsen for distribution af Metro-applikationer. Signalerne fra Microsoft til udviklerne har dog været meget klart: Det er WinRT-platformen, der er fremtiden, medmindre du virkelig har brug for at komme i nærkontakt med hardwaren.
Som bruger betyder det, at man lige nu ser et forholdsvis lille udvalg af applikationer. Det er naturligvis nødt til at vokse, hvis Microsoft skal have en chance for at slå igennem med Windows 8 til tablets.
Den anden nødvendighed for Windows 8 er naturligvis god hardware, og der har Microsoft altså ikke villet gøre som eksempelvis Intel har gjort det med de kompakte Ultrabook-bærbare og overlade det til pc-producenterne med blandede resultater og især en skuffende pris, men har valgt selv at lancere hardware, som pc-producenterne bliver nødt til at overgå, før Microsoft trækker sig fra hardwaremarkedet igen.
Der bliver næppe lange køer foran butikkerne, der sælger Windows 8, men på ganske kort sigt kan den ekstra fleksibilitet og det rene tablet-venlige Metro-design helt sikkert gøre Windows 8 til en alvorlig konkurrent til Apples iPad, som dog næppe væltes af tronen foreløbig.
Så med mindre Google har gemt esser i ærmet, kommer Android til at få det svært mellem Windows 8 og iPad på tablet-markedet, for iPad har styrken i mængden og det stærke varemærke, og Windows 8 ligner det første rigtige tablet-styresystem.
Version2 har testet Windows 8 Release Preview på en HP Probook 6360b, som er udlånt af HP Danmark.