Anmeldelse: Windows 8 - det første styresystem, der for alvor kan true Apples tablet-dominans

Illustration:
Windows 8 er i praksis to nye styresystemer, og især på tablet-fronten ser Microsoft ud til at kunne slå Android af banen.

Med Windows 8 gør Microsoft for alvor et forsøg på at indtage tablet-markedet. Teknisk set er det anden gang, for Microsoft forsøgte allerede med Windows XP, men det er først med den nye generation af tablets i kølvandet på Apples allestedsværende iPad, at forsøget ser ud til at kunne slå igennem.

Faktisk ligner tablet-udgaven af Windows 8 et så vellykket bud på et styresystem til en tablet, at Microsoft virkelig skal gøre sig umage for at jokke i spinaten og ikke hurtigt komme til at ånde Apple i nakken. Det er nok af samme grund, at Microsoft har valgt selv at lancere en tablet baseret på Windows 8.

De sædvanlige hardwareproducenter har nemlig med Android demonstreret, at de ikke har magtet at give Apple nævneværdig kamp, og der er især én interessant forskel på Windows 8 og Android, som kan blive Microsofts stærkeste kort.

Windows 8 har den nye WinRT eller Windows Runtime, som er en ny platform til applikationer. Det er dem, der også kaldes Metro-style applikationer. De er designet til touchskærme og følger nogle helt særlige retningslinjer for design og en ny sikkerhedsmodel.

Det er disse applikationer, som udgør den tablet-venlige del af Windows 8. Det er applikationer i fuld skærm med en meget simpel brugerflade, som er let at betjene på en touchskærm. Der er allerede frigivet flere rigtigt gode eksempler i forbindelse med betatesten af Windows 8.

Android-styresystemet kommer ganske vist fra mobiltelefoner med touchskærme, og burde derfor på papiret have en fordel i forhold til Windows 8, som nedstammer fra desktoppen. Men paradoksalt nok har de fleste producenter af Android-tablets forsøgt at efterligne en desktop og er endt med en mellemting, som vi endnu ikke har set fungere rigtigt tilfredsstillende.

Microsoft har derimod valgt at lave en helt ny brugerflade, som tydeligvis er designet til tablets i endnu højere grad end Android og Apples iOS.

Det er imidlertid også det svage punkt ved Windows 8, for styresystemet er en hybrid mellem fortidens Windows og fremtidens Windows. Især for desktop- og laptop-brugerne kræver Windows noget tilvænning og tilpasning, som ikke var nødvendigt med Windows 7.

På en tablet er Windows 8 et åbenlyst valg. Det er en helt anden oplevelse end Windows XP eller Windows 7 på en tablet, og det fungerer.

Ser man på Windows Phone, er det også opmuntrende, at udviklerne af applikationer ser ud til at have taget Microsofts Metro-design til sig, og det går også igen i Metro-applikationerne til Windows 8.

Ulempen på en tablet løber man dog ind i, så snart man ønsker at dykke dybere ned i indstillingerne for Windows. Det er nemlig eksempelvis ikke alle elementer i Kontrolpanelet, som er tilgængeligt via Metro-brugerfladen, og så havner man tilbage på den klassiske Windows-desktop, som ikke er helt så touch-venlig.

I praksis er det dog et mindre problem, fordi man kan holde sig til den touch-venlige brugerflade det meste af tiden. Og i forhold til at docke sin tablet og slutte en skærm, mus og tastatur til, så har man langt større fleksibilitet end med en iPad.

De fleste Windows 8-tablets vil formentligt have et USB-stik, som man blot kan slutte en printer til, eller man kan koble sig på en netværksprinter, nøjagtigt som man er vant til fra en almindelig Windows-pc.

Metro-brugerfladen er mindre anvendelig på en almindelig bærbar pc uden multitouch-trackpad, men det er stadig let at sætte pris på, at man arbejder i fuld skærm i eksempelvis Internet Explorer. Det giver lidt ekstra pixels at arbejde på og færre forstyrrende elementer. Til gengæld mangler der også de til tider nyttige og/eller forstyrrende elementer som eksempelvis uret, der viser hvornår der er frokostpause.

Til gengæld kan det være lidt besværligt at skifte mellem sine fuldskærmsfaneblade i den nye Internet Explorer, fordi man instinktivt vil bruge genvejen Alt+Tab, men i stedet skal huske, at websiderne er faneblade inden for den samme applikation, og man derfor skal bruge Ctrl+Tab.

To helt forskellige Windows 8-styresystemer

Der er dog en væsentlig faldgrube ved Windows 8: Der er to forskellige udgaver af Windows 8. Og her taler vi ikke blot om en Starter og en Ultimate eller en 32 bit og 64 bit version. Vi taler reelt om to helt forskellige styresystemer.

På plussiden skal man ikke bekymre sig om applikationerne virker på tværs af de to. Det gør de, men vel at mærke kun de nye Metro eller WinRT-applikationer. På minussiden betyder det, at alle eksisterende Windows-applikationer og hardwaredrivere kun virker med den ene version.

Windows 8 RT er den særlige tablet-udgave af Windows 8, som kører på en anden processorarkitektur end de eksisterende udgaver af Windows. På Windows 8 RT vil man derfor kun kunne køre de nye Metro-applikationer.

Den anden version er den almindelige Windows 8, som kommer i forskellige varianter, men som alle kan køre de samme applikationer som Windows 7. Den almindelige Windows 8 kan dog også bruges til tablets med x86-processorer og køre de samme Metro-applikationer.

Hvis man overvejer en Windows 8-tablet skal man derfor overveje, om man vil vælge den lidt mindre fleksible, men til gengæld strømbesparende Windows 8 RT, eller om man vil have muligheden for at kunne bruge sin tablet som en almindelig Windows-pc og derfor vælge en x86-model.

Microsoft kommer selv med netop to varianter af selskabets egen tablet, Microsoft Surface, og x86-varianten er nok især interessant for professionelle brugere, som gerne vil have muligheden for at kunne docke tabletten og arbejde på den med eksisterende software.

Windows 8 RT-modellen er mest henvendt til dem, der overvejer en iPad. Hvis man selv udvikler applikationer i sin virksomhed, så har man dog muligheden for at lave en WinRT-applikation, som kan køre på begge varianter af Windows 8, hvilket kan give Microsoft en fordel i forhold til at holde på erhvervskunderne, som ellers har forelsket sig i iPad'en.

Udbuddet af applikationer har været begrænset i løbet af testperioden for Windows 8, fordi Microsoft først ganske sent har åbnet for markedspladsen for distribution af Metro-applikationer. Signalerne fra Microsoft til udviklerne har dog været meget klart: Det er WinRT-platformen, der er fremtiden, medmindre du virkelig har brug for at komme i nærkontakt med hardwaren.

Som bruger betyder det, at man lige nu ser et forholdsvis lille udvalg af applikationer. Det er naturligvis nødt til at vokse, hvis Microsoft skal have en chance for at slå igennem med Windows 8 til tablets.

Den anden nødvendighed for Windows 8 er naturligvis god hardware, og der har Microsoft altså ikke villet gøre som eksempelvis Intel har gjort det med de kompakte Ultrabook-bærbare og overlade det til pc-producenterne med blandede resultater og især en skuffende pris, men har valgt selv at lancere hardware, som pc-producenterne bliver nødt til at overgå, før Microsoft trækker sig fra hardwaremarkedet igen.

Der bliver næppe lange køer foran butikkerne, der sælger Windows 8, men på ganske kort sigt kan den ekstra fleksibilitet og det rene tablet-venlige Metro-design helt sikkert gøre Windows 8 til en alvorlig konkurrent til Apples iPad, som dog næppe væltes af tronen foreløbig.

Så med mindre Google har gemt esser i ærmet, kommer Android til at få det svært mellem Windows 8 og iPad på tablet-markedet, for iPad har styrken i mængden og det stærke varemærke, og Windows 8 ligner det første rigtige tablet-styresystem.

Version2 har testet Windows 8 Release Preview på en HP Probook 6360b, som er udlånt af HP Danmark.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (64)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Theis Blickfeldt

Ind til at Microsoft har en veludviklet butik med x00.000 metro-apps, ser jeg ikke Windows 8, som en virkelig konkurrent til hverken Android- eller Apple-tablets. Man kan selvfølgelig køre med x86-versionen, og så benytte de millioner af programmer, der er lavet til windows i forvejen, men disse programmer er ikke udviklet med touch-input for øje, og derfor heller ikke noget brugerne vil falde for. Man vil have programmer der kan installeres med ét tryk, benyttes uden besvær, som bruger lidt strøm og kører flydende...

 • 10
 • 0
#2 Tim Lauridsen

På samme måde som windows mobile har fejet Android og iOS af banen :) Windows lever af monopol på PC platformen, man kan stort set ikke købe en PC uden at købe en windows licens, men på tablet fronten vil der være konkurance og MS vil være underdog. Erhvervslivet er konservertive og mange kører stadig XP eller er lige opgraderet til win7, så de hopper ikke på win8 lige med det samme og de ville ikke bruge touch delen, kun desktop udgaven.

 • 9
 • 3
#3 Povl H. Pedersen

Erhvervslivet har forlængst valgt side. Det er iPad som tablets, og dem presser Microsoft ikke lige ud. Alt tyder på at de Microsoft brandede devices bliver high-end devices, til 50% mere end iPad, så er der også et marked til de billige produkter. Men det gør også at de ikke har en chance.

På telefonsiden er det Android og iPhone. Her bliver det svært for Microsoft at komme ind. Der er jo ingen der udvikler til Windows 8 / WinReTry ...

 • 9
 • 2
#5 Anonym

Jeg har selv en iPad som jeg bander langt væk hver dag, med alle dens begrænsninger.

Du kommer nok til at se mindst lige så mange begrænsninger med deres RT variant af tablet OS'et. Pro'en er (så vidt jeg har forstået det) den hvor man kan installerer hvad man vil og man er ikke begrænset til Metro apps

Den bliver spændende, men kommer nok også til at koste en pæn sjat mere end iPad, Nexus eller Windows RT

 • 4
 • 0
#6 David Rechnagel Udsen

At satse så meget som Microsoft gør på Windows 8 virker mildes talt desperat. Og jeg mistænker dem for at på det grundlag at have taget den fejlbeslutning, at både skrivebords- og tavleudgaven skal bruge Metro-grænsefladen.

Selvfølgelig er der det klassiske Windows 7-skrivebord bagved, men hvis man skal bruge Startmenuen, så skal man til Metro-grænsefladen, som i øvrigt fylder hele skærmen. Det virker som en underlig blanding, og en måde at give folk det falske håb at deres Windows RT-maskine sagtens kan køre Windows 8-skrivebordsprogrammer.

Apple har fattet hvordan man skal lave tavledatamater og datafoner. Man skal holde sit kontaktskærm-styresystem langt væk fra sit skrivebords-styrestem, som er iOS og OS X. Det giver den rigtige opdeling af kunnen af begge platformer. Deres tavledatamat for Windows 8 Pro skal være ret kraftig før man begynder at svovle og bande over dens mangler. En iPad har jo på intet tidspunkt løjet om hvad den kan (måske med undtagelse at kunne gå på 4G-netværket); den er begrænset i kunnen.

Og så er jeg heller ikke så vild med idéen om tavledatamater, så jeg skal nok holde mig fra at købe nogen af dem, men jeg føler mig endnu mere til sidesat som bruger når Windows 8 til en skrivebordsdatamat, lige pludselig skal have en tavledatamat-grænseflade. Det er næppe noget der får erhvervslivet til at flokke sig omkring Windows 8.

Men der er dog en positiv ting ved alt dette; i det mindste så kommer Microsoft med nye udgaver af Windows oftere nu. Hulet mellem XP og Vista har sørget for at folk er blevet sandet fast i XP og IE6, så det er blevet hulens svært at opgradere til Windows 7.

 • 7
 • 2
#11 Jesper Poulsen

Hvilke konkrete begrænsninger er det som du mener?

Det er ikke muligt, at skræddersy en iPad med f.eks. Tasker. Det er ikke muligt at skifte til f.eks. Handscent SMS! med et iOS-apparat. Alle de der "vi ved bedre end dig"-begrænsninger som iOS er proppet med.

Jeg står og skal have en iPad koblet på et trådløst netværk med en 63 tegns netværkskode. På Android ville jeg kopiere en fil med koden i ind på telefonen med Windows' filhåndtering. Dernæst ville jeg åbne filen og kopiere indholdet. I netværksindstillingerne ville jeg indsætte kodeordet og wupti.

På iPad er det åbenbart ikke så let. :-(

-- Og det bliver ikke bedre af, at det skal forklares til en computer-analfabet via en email.

Edit. Hvorfor kan man ikke lave en tankestreg i den her forb*ndede editor?

 • 8
 • 1
#12 Anders Poulsen

Hver gang jeg ser "løbet er kørt" argumentet for, hvorfor ingen kan true iOS, Android på tablet/telefon siden, så tænker jeg (de ret få år) tilbage, på Apple lavede den første iPhone. Da var jeg ansat i Nokias udviklingsafdeling, og ingen dér frygtede iPhonen, for løbet var kørt, markedet var konsolideret omkring Nokia, Samsung, Motorola og SonyEricsson, og det var helt utænkeligt at en ny spiller på markedet kunne møve sig ind i top5. HELT! Der var ingen ende på argumenterne for, hvorfor iPhone umuligt kunne sejre. De manglede patenterne, de havde ingen erfaring, ingen historik. Og vigtigst af alt. Ingen gad købe andet end Nokia alligevel.

 • 9
 • 0
#14 Mogens Hansen
 1. Tasker og Handscent SMS Det er en stor fordel for ipad at den ikke tillader at 3.parts applikationer roder rundt i systemet og dermed skaber ustabilitet og muliggør virus. Den ene promille at ipad bruger som endeligt vil havde de features kan bare jailbrake den (ligesom dem der rooter deres Android device)

 2. Hvis du supportere en pr mail er det da lettere at sende kode i en mail i stedet for at forklare at han lige skal "kopiere en fil med koden i ind på telefonen med Windows' filhåndtering. Dernæst ville jeg åbne filen og kopiere indholdet. "

 • 3
 • 5
#17 Jakob Damkjær

http://www.apple.com/support/iphone/enterprise/

Der finder du iPhone config util.

Og så burde du kunne skifte til en certifikat baseret netværksløsning og via conf util installere det rigtige certifikat.

Jup conf util findes også til Windows ;)

Enjoy og husk at iOS stadig har klipe klistre funktion så du kunne sende tekstilen med den ondsvagt lange kode via en mail og så få brugeren til at kopiere den ind det rigtige sted...

For du har lige opnået en fin dinosaurus medalje i kategorien "aaaarrrggghhh hvorfor har jeg ikke adgang til filsystemet i iOS" tillykke ;)

 • 2
 • 5
#19 Deleted User

Nu handlede denne artikel vel mere om Windows 8 vs iOS, end Android vs iOS, men lad os endelig fortsætte kampen...

I min husstand har vi både en iPad 2 og en GT 10.1 og de største begrænsninger ved iPad er bla.:

 1. 4:3 vs 16:9, vi skriver dog ikke længere 1995, men 2012!
 2. Hvorfor kan jeg ikke bare sætte min iPad i som USB drev og overføre filer uden at skulle bruge iTunes (som Vor herre på en meget dårlig dag har skabt)?
 3. Hvorfor skal jeg konvertere alle mine DivX, vob filer etc. for at kunne se dem på iPad, GT10.1 æder dem uden problemer?
 4. Hvorfor kan jeg ikke se min kalender, emails etc. uden at skulle åbne en tilhørende app? Savner widgets på iPad...
 5. Hvorfor kan jeg ikke fjerne standard (præinstallerede) apps, jeg ikke bruger fra mine home screens?
 6. Hvorfor må jeg ikke bruge den browser, jeg måtte ønske, som standard?
 7. Endelig så savner jeg en "back" knap, samt muligheden for hurtigt at slette alle "kørende" apps...
 • 13
 • 1
#21 Knud Larsen

Med 8 versionen har MS så travlt med at indhente det forsæmte, så det nok skal vise sig, at det går ud over de "trofaste"/(mener bundne brugere). Og tro på at MS kan indhente de andre er utopi. MS har så meget bagage, at det er nærmest umuligt. Jeg ville da aldrig købe en tablet for at slæbe rundt på et overdimensioneret og ringe struktureret OS. Hvorfor lærte MS aldrig at skelne mellem styresystemet og bruger data. Det hele er rodet sammen i en pærevælling til irritation for brugerne og større ærgrelse for supporterene. og Backup er nærmest en umulighed. 90% brugere har næsten ingen data i forhold til Os'ets ermorme størelse. Alligevl skal brugeren lagre over 60 Gbyte!!! Og så vil MS igen øge sit monopol og hindre andre "boots" - hvad tønker de dog på?

 • 6
 • 3
#22 Venligst Slet Min Bruger

Hvorfor lærte MS aldrig at skelne mellem styresystemet og bruger data.

Det har de nu længe gjort. Og det er blevet endnu bedre i Windows 8. Det kan du jo passende læse lidt op på.

90% brugere har næsten ingen data i forhold til Os'ets ermorme størelse. Alligevl skal brugeren lagre over 60 Gbyte!!!

Hvor kommer det tal fra?

Jeg bruger 55 GB på min systemdisk, hvor både dokumenter, windows, office, div. spil og meget andet ligger. Når jeg laver backup, er det måske 10 GB af dem jeg flytter på.

 • 2
 • 1
#24 Jarle Knudsen

Hvorfor lærte MS aldrig at skelne mellem styresystemet og bruger data.

Det har de nu længe gjort. Og det er blevet endnu bedre i Windows 8. Det kan du jo passende læse lidt op på.

Viste ikke at man nu kan flytte c:\Documents and setting (C:\Users) til en anden partition eller net uden problemer? Hvad med c:\Program files? Kan den mappe ligeledes flyttes vilkårlig?

Fint at din backup fylder 10GB men har du forsøgt at lave restore? Pesonlig har det aldrig lykkedes for mig at gendanne en Windows uden datatab... hvis jeg ser bord fra Ghost men så var DET HELE med.

 • 1
 • 4
#25 Venligst Slet Min Bruger

Læs lidt her Jarle - det kan være du kan lære lidt:

http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2012/01/04/refresh-and-reset-your-pc....

Fint at din backup fylder 10GB men har du forsøgt at lave restore?

Spørger du mig om jeg har flyttet mine 10 GB data fra D: > C: efter en formatering? Hvorfor er det relevant? Men jo, selvfølgelig har jeg det.

 • 1
 • 0
#26 Jimmy Frydkær Dürr

Helt sjovt at se hvordan Windows fanboys totalt lukker øjnene for MS' nye "boot-politik" blot er endnu et vendor-lockin/monopol-værktøj. Mac-brugere, Linux-brugere og vel især de fleste BDS-brugere kan se det. Træk dog hovedet ud af de nedre regioner og kom ind i kampen. MS og sikkerhed bliver aldrig to størrelser, som kommer til at gå i spænd.

 • 5
 • 2
#27 Benjamin Kristensen
 • 2
 • 0
#30 Jesper Poulsen

Tasker er et program til Android, der kan lave en masse ting for dig, afhængig af hvor du befinder dig. Ganske smart faktisk.

Uundværligt hvis man har købt en smartphone med henblik på at have en smart phone og ikke blot en mobiltelefon med et touch-interface.

Som f.eks. ham der skrev et lille program i Tasker til at sætte telefonen i "job-mode" når han mødte på arbejde mandag-fredag (uafhængigt af klokkeslet) og satte den tilbage i "non-job-mode" når han havde fri.

Eller ham der satte sin telefon til at detektere, at bilen var slukket og hvor den befandt sig, så når han skulle finde den igen på parkeringspladsen, så fik han hjælp fra GPS.

Og den simple: Telefonen skifter til lydløs når den bliver lagt "face-down".

-- Samt min seneste funktion: Detektering af strømudfald og alarmering i sådant tilfælde, med egen indikator i notification-baren og mulighed for at slå funktionen fra. Det hele udformet som en enkelt lille widget.

Når jeg sætter hovedtelefoner i telefonen skruer den selv ned, så jeg ikke får en høreskade.

 • 0
 • 0
#32 Jesper Poulsen

Hvis du supportere en pr mail er det da lettere at sende kode i en mail i stedet for at forklare at han lige skal "kopiere en fil med koden i ind på telefonen med Windows' filhåndtering.

Jeg har ikke koden liggende. Den har de. Og de kopierer den i forvejen ind i Windows-maskinerne via filhåndteringen. De har ingen problemer med at bruge filhåndtering. Problemet ligger i iOS.

 • 0
 • 1
#33 Jesper Poulsen

Og man kan ikke bruge en eller anden specifik SMS-klient? Buhu, det kan du nok heller ikke på Symbian, N9, Lumia, eller Blackberry?

Og derfor bruger jeg heller ikke hverken Symbian, N9, Lumia eller Blackberry.

Jeg bruger Android fordi jeg dér har muligheden for at bruge det software jeg ønsker til de opgaver jeg ønsker.

Jeg har 5 forskellige webbrowsere installeret foruden den indbyggede.

Jeg bruger ikke den indbyggede email-klient - jeg bruger den jeg selv har installeret.

Jeg bruger ikke den indbyggede SMS-klient - jeg bruger den jeg selv har installeret.

Jeg bruger sjældent den indbyggede musikafspiller - jeg bruger oftere en af de 2 jeg selv har installeret.

Alt sammen uden root-adgang til telefonen. Dertil den app der gør smartphone'n til en smart phone - Tasker.

Jeg har ikke brug for en lukket, samlet pakke. Jeg har brug for et stykke hardware og et OS, fuldstændigt som på desktoppen.

 • 4
 • 1
#38 Jan Lunddal Larsen

4:3 vs 16:9, vi skriver dog ikke længere 1995, men 2012!

Og film er det eneste man kan bruge sådan en tablet til? I øvrigt viser din GT10.1 stort set samme størrelse billede, når du ser en 16:9 film som en iPad.

Hvorfor kan jeg ikke se min kalender, emails etc. uden at skulle åbne en tilhørende app? Savner widgets på iPad...

Du følger vist ikke med.

 • 0
 • 6
#39 Deleted User

"Og film er det eneste man kan bruge sådan en tablet til?"

Der blev spurgt om begrænsninger og ja, jeg ser mange tv-serier i s-toget på min tablet, så ja, det er da en begrænsning for mig.

"I øvrigt viser din GT10.1 stort set samme størrelse billede, når du ser en 16:9 film som en iPad."

Uddyb venligst, tak!

"Du følger vist ikke med."

Kunne du ikke lige sende mig et link til en app/widget, der viser min inbox full screen på iPad direkte på min home screen, tak?

På forhånd tak.

 • 2
 • 0
#43 Deleted User

"Din 16:9 10,1" skærm er stort set lige så bred som iPad'ens 4:3 9,7" skærm målt på den lange led.

De sorte kanter, som iPad'en giver i top og bund er ekstra skærmareal, der så ikke er på Galaxy'en."

Så er det egentlige billede vel også større på GT 10.1 end på iPad?

PS. hvad med links til email widget på iPad?

 • 1
 • 0
#45 Deleted User

16:9 og 16:10 er standardformaterne på computerskærme i dag

Ja, desværre for formatet er uegnet til computerbrug. 16:9 og 16:10 er beregnet til (og udviklet) udelukkende til filmvisning, og det er den eneste grund til at fornuftige skærme til computerbrug ikke er til at opdrive :-(

 • 1
 • 3
#47 Jesper Poulsen

Ja, desværre for formatet er uegnet til computerbrug.

Nej. Det er som skabt til computerbrug. Jeg kan have dokumentation åben samtidig med at jeg anvender det info jeg finder i dokumentationen. Alternativet er en ekstra skærm og det er idioti på et højere plan.

Skærme i den bedre ende kan drejes til højkant. Dermed får man plads til en A4-side i sin fulde udstrækning uden sørgerander og andet pladsspild. Det er genialt.

4:3 og 5:4 skulle have været aflivet for længst.

Til film er 16:9 faktisk slet ikke det korrekte format. Der skal vi op i 21:9 (det ligger meget tæt på 2,4:1).

 • 3
 • 1
#48 Jesper Poulsen

Findes der ikke takser og covers til at customisere en iPad?

Kender du forskel på dansk og tysk grammatik?

På dansk skrives egennavne med stort begyndelsesbogstav, mens navneord skrives med småt begyndelsesbogstav. 'Tasker' med stort begyndelsesbogstav, placeret sidst i en sætning er derfor et egennavn og ikke en taske (i flertal).

http://lmgtfy.com/?q=tasker

 • 0
 • 0
#49 Jan Lunddal Larsen

"Din 16:9 10,1" skærm er stort set lige så bred som iPad'ens 4:3 9,7" skærm målt på den lange led.

De sorte kanter, som iPad'en giver i top og bund er ekstra skærmareal, der så ikke er på Galaxy'en."

Så er det egentlige billede vel også større på GT 10.1 end på iPad?

Suk! De er stort set lige store. Når begge tablets holdes på den brede led, er begge skærme stort set lige brede, så derfor vil en 16:9 film blive vist i stort set samme størrelse.

iPad'en har bare mere skærmareal, og noget af det benyttes så bare ikke ved 16:9 materiale.

PS. hvad med links til email widget på iPad?

Nu kunne jeg ikke læse ud fra dit første indlæg, at du ville kunne se alle mails - ulæst som læst - så det var en fejltolkning fra min side.

 • 1
 • 3
#52 Jan Lunddal Larsen

Til film er 16:9 faktisk slet ikke det korrekte format. Der skal vi op i 21:9 (det ligger meget tæt på 2,4:1).

Bortset fra at en del film er i 1.85:1, så det vil betyde at en 21:9 skærm i samme bredde som en 16:9 skærm vil vise 1.85:1 film i mindre størrelse end 16:9 skærmen, mens 2.4:1 film vil være i samme størrelse på begge skærme.

16:9 er valgt fordi det giver det bedste kompromis til filmvisning, når man tager de mange aspect ratios i betragtning, bl.a. 1.33:1, 1.85:1 og 2.4:1

 • 0
 • 2
#54 Jesper Poulsen

Nu benyttes en iPad jo ikke på samme måde som en computerskærm.

Nej. En iPad er mere indskrænket i sin brug. Men der er ingen grund til at begrænse sig, selv om det er Apples største ønske. Begrænsning, begrænsning og atter begrænsning. En tablet står stærkere, jo mere den kan bruges til. Og så kommer 4:3 til kort (det har det nu altid gjort). 4:3 er en unaturligt format. Det naturlige synsfelt er bredt. Det bør man udnytte. Men det er så typisk Apple. En smartphone der ikke må være smart phone og en tablet der ikke udnytter det naturlige synsfelt. Jeg troede at Apple stod for fremsynet design og funktion?

 • 1
 • 1
#55 Maciej Szeliga

Og så kommer 4:3 til kort (det har det nu altid gjort). 4:3 er en unaturligt format. Det naturlige synsfelt er bredt. Det bør man udnytte

1. 4:3 kaldes det gyldne snit og er et af de mest naturlige formater som findes. 2. Nej... det naturlige synsfelt er smalt og i øvrigt bruger man en iPad på højkant hvilket gør 16:9 totalt ubrugeligt. 3. Hvis du har brug for en videoafspiller så sig det, lad venligst være med at pådutte alle andre dine behov indpakket i gyldent cellofan. 4. 16:9 er den BILLIGSTE skærmformat og derfor bruges den overalt, det har INTET med brugervenlighed eller synsfelt at gøre. 5. jeg føler mig nu ikke specielt begrænset af Apples produker, faktisk er det dejligt befriende med ting som bare virker.

 • 0
 • 4
#56 Jan Lunddal Larsen

Dem er der altså ikke mange af.

Jo der er. Sidst jeg så tal, var fordelingen ca. 50/50, men hvis du kun ser sommerblockbusters, vil du nok overvejende se 2.40:1 film.

De ofte beskåret til 16:9 inden de lægges på DVD eller BD. Jeg købte Sherlock Holmes den anden dag. Den var i 16:9 (det var den næppe i biografen).

Hvis du mener 2009 udgaven med Robert Downey Jr., så er den 1.85:1 både på DVD, Bu-ray og i biografen.

Efterfølgeren er 2.40:1 på alle tre medier.

Det er meget sjældent at film bliver beskåret til Blu-ray, men det er sket ofte med den udgave til tv-stationerne, selv om det bliver mere og mere sjældent.

 • 0
 • 0
#57 Jan Lunddal Larsen
 • 0
 • 1
#58 Deleted User

@ Maciej Szeliga: "1. 4:3 kaldes det gyldne snit og er et af de mest naturlige formater som findes. 4. 16:9 er den BILLIGSTE skærmformat og derfor bruges den overalt, det har INTET med brugervenlighed eller synsfelt at gøre." Kan du venligst linke til dokumentation for den påstand, tak? Jeg er ret sikker på, at mit synsfelt IKKE er 4:3...

PS. er det så ikke et problem, at iMac, MacBook etc. ikke er i 4:3?

 • 1
 • 0
#60 Deleted User

"Suk! De er stort set lige store. Når begge tablets holdes på den brede led, er begge skærme stort set lige brede, så derfor vil en 16:9 film blive vist i stort set samme størrelse."

Selv suk (for nu at bruge dit lettere nedladende sprogbrug), se selv dette billede fra den samme youtube video (dark knight rises traileren), vist på iPad og GT10.1. og forskellen er da endnu større, om videoen havde været i 16:9!!!

http://i1059.photobucket.com/albums/t424/jensjensjensen/temporary.jpg

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere