Windows 8 klarer sig dårligere end Vista

4. august 2014 kl. 16:1336
Udbredelsen af Windows 8 ligger under Vistas på et sammenligneligt tidspunkt i produkternes livscyklus.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Nye data viser, at Windows 8 klarer sig dårligere, end Vista gjorde i sin tid, hvad markedsandele angår, skriver amerikanske Computerworld.

Tal fra Net Applications viser, at Windows 8 og Windows 8.1 i juli måned sammenlagt havde en markedsudbredelse på 12,5 pct. på alle desktop- og notebook-maskiner og en markedsandel på 13,6 pct. af alle pc’er med Windows.

Det er et - omend mindre - fald fra juni på seks hundrededele procentpoint. Måneden før var faldet på en tiendedel procentpoint.

Faldet i juli måned betyder, at udbredelsen af Windows 8 er mindre, end det var tilfældet med Windows Vista på tilsvarende tidspunkt i dette styresystems livscyklus. Her havde Windows Vista således en markedsandel på 14,3 pct. af alle Windows-pc’er mod Windows 8’s 13,6 pct.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Amerikanske Computerworld bemærker, at det er mest retvisende at sammenligne udbredelsen på Windows-maskiner alene, da dette tager højde for, at Windows tidligere havde en anelse større udbredelse på det samlede pc-marked.

Computerworld påpeger desuden, at det er bemærkelsesværdigt, at Windows 8 ser ud til at have en mindre markedsandel end Windows Vista på et sammenligneligt tidspunkt, da Vista er kendt som en af Microsofts største fiaskoer inden for styresystemer.

Mens Windows 8 tabte markedsandele i juli, har Windows 7 hentet syv tiendedele procentpoint og havde i slutningen af måneden en markedsandel på 51,2 pct. Det var således femte måned i træk, at operativsystemet fra 2009 øgede sin markedsandel.

Den udvikling er ifølge Computerworld ikke kommet bag på analytikere, da virksomheder har udskiftet pc'er med det pensionerede Windows XP med maskiner med Windows 7.

36 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
40
7. august 2014 kl. 09:17
  1. Windows 8 desktop er bedre end Windows 7 desktop.
  2. Windows 8 Modern UI er 1000 gange federe end IOS og Android.

Det eneste problem er at man nogle gange bliver kastet i mellem de 2, hvilket kan være forvirende for nogle der ikke forstår sig så meget på computere.

43
7. august 2014 kl. 10:15

Fordi den kører bedre og er hurtigere

"Bedre" er et meget uspecifikt ord i denne samhæng. Mht. hastigheden, så er den eneste nævneværdige forskel, som jeg har set dokumenteret, tiden det tager at starte og lukke Windoes (1). På stort set alle andre punkter står den uafgjort.

44
7. august 2014 kl. 10:36

"Bedre" er et meget uspecifikt ord i denne samhæng.

Fra dit link:

Conclusion: "it seems Windows 8 continues to build on that pattern as we found it to be on par with and occasionally faster than Windows 7." "At the end we concluded that Windows 8 is faster than Windows 7 in some aspects such as startup time, shut down time, wake up from sleep, multimedia performance, web browsers performance, transferring large file and Microsoft excel performance " "Battery life improved enough to be noticeable. Moreover Windows 8 is significantly more secure than Windows 7"

Testen er over et år gammel, så jeg gætter det ville se endnu bedre ud for Windows 8.1 hvis man lavede den i dag.

Med andre ord: Windows 8 er "bedre" end Windows 7. Plus der er kommet en masse ny funktionalitet under motorhjelmen.

28
5. august 2014 kl. 13:28

Som mangeårig bruger af XP kan jeg kun sige at grunden til skiftet fra XP til Vista kom sig af at udviklingen ligesom var stoppet (ved at stoppe) for XP. Med Vista introducerede man nu 64 Bit for den brede befolkning og gamerne fik mere for pengene når spillene nu også kørte 64 Bit. Det fejlede så med et brag og alle sprang på WIN 7 da det udkom, mig inklusiv. Så kom WIN 8. WIN 8 var et forsøg på noget nyt men hvis man ikke havde en touch-skærm hvori lå så det smarte. En Gamer vil have mus og tastatur og dertil fungerede WIN 7 ekseptionelt så hvorfor skifte. Med WIN 9 vender mange af de gamle dyder tilbage. Så mon ikke vi ser mange der skifter fra 7 til 9.

22
5. august 2014 kl. 12:02

Tidligere I tråden kom jeg med et par påstande om at kernen I windows 8 er ny og at bl.a. boot process og threadpool er lavet helt om. Jeg kom dog ikke med nogen "beviser". Derfor indsætter jeg lige et par videoer til dem som faktisk er interesserede I at vide lidt om hvad der er ændret :)

http://channel9.msdn.com/Shows/Going+Deep/Inside-Windows-8-Chris-Stevens-Boot-Environment

http://channel9.msdn.com/Shows/Going+Deep/Inside-Windows-8-Pedro-Teixeira-Thread-pool

12
5. august 2014 kl. 09:20

Sælger rigtig mange Windows 7 computere i min butik Hadsten Computer (hadstencomputer.dk) og sender også nogle selvom jeg ikke har nethandel.

Windows 8 er resultatet i at firmaet har gået efter sin egen "vision" frem for det kunderne ønsker, og så er der ikke noget "nyt" i windows 8, bortset fra en masse ekstra gejl som er lagt ovenpå en "windows 7" samt en masse stopklodser, 8.1 , 8.11 osv.

Bl.a. at aktivere du IKKE en 8.0 FØR en 8.1 opgradering, så virker din licens ikke...

Og så har de fjernet "f8" funktionen der kunne redde mange windows 7, samt deres mange forsøg på at "låse" bios. Virkelig ringe.

17
5. august 2014 kl. 11:16

Windows 8 er resultatet i at firmaet har gået efter sin egen "vision" frem for det kunderne ønsker, og så er der ikke noget "nyt" i windows 8, bortset fra en masse ekstra gejl som er lagt ovenpå en "windows 7" samt en masse stopklodser, 8.1 , 8.11 osv.</p>
<p>Bl.a. at aktivere du IKKE en 8.0 FØR en 8.1 opgradering, så virker din licens ikke...</p>
<p>Og så har de fjernet "f8" funktionen der kunne redde mange windows 7, samt deres mange forsøg på at "låse" bios. Virkelig ringe.

Der er forskellige ting her som er forkerte. Kernen I Windows 8 er helt ny. Det er bl.a. derfor nye udgaver af directX kun virker på Windows8. Threadpooling er også lavet om og er væsentlig mere effektiv end tidligere. Under boot køres der I dag 64bit fra start af. På Windows7 køres der 16bit til at starte med. F8 menuen er ikke "fjernet" for at genere dig. Den er væk for at opstart kan gå hurtigere. Med uefi bios og et supporteret grafikkort er opstartstiden fra tryk på knappen til du står på skrivebordet under 3 sekunder. Det kunne ikke lade sig gøre hvis systemet skulle vente på eventuelle tastetryk fra en administrator. Menuen kan slås til I Windows, eller ved at starte op på dvd'en/usb pennen med imstallationen på.

Det er korrekt at en Windows8 licens ikke virker til Windows8.1. Selvom opgraderingen er gratis er det et "nyt" OS. Derfor virker nøglen ikke. En windows 8.1 licens virker I øvrigt heller ikke til en Windows 8 installation.. :)

14
5. august 2014 kl. 10:19

Ved boot af windows xp, vista og 7 kan du vælge fejlsikret tilstand og andre muligheder der gjorde det var "nemt" at redde computeren i hvisse situationer.

9
5. august 2014 kl. 08:39

Ofte skifter man Windows ud ifm. køb af ny PC. PC-markedet er i vist omfang stagneret eller er faldende.

Burde man ikke indregne den effekt, at færre PCer udskiftes hvert år på en eller anden måde, når man regner markedsandelene?

10
5. august 2014 kl. 08:57

Salget af laptops er nogenlunde det samme og det er ikke bliver solgt i stationære bliver solgt i laptops så det er nok ikke forklaringen.

Forklaringen er nærmere at win8 er tydeligt dårligere end det folk har i forvejen.

Du skifter jo heller ikke din velfungerende bil ud bare fordi der er kommet en ny model.

11
5. august 2014 kl. 09:04

Min pointe var, at Vista blev introduceret i en periode, hvor PC-salget stadig var stigende, mens PC-salget er stagneret i dag. Når "PC-parken" bliver udvidet, så må den gennemsnitlige alder på PCen være lavere end den er i dag. Det vil give en fordel til Vista, da mange nye Windows-licenser sælges med nye PCer.

Det er en effekt, der må indregnes, når man sammenliger, hvor nemt de forskellige Windows-version har haft ved at kapre markedet.

Jeg mener i øvrigt, at en laptop også tæller som en PC. Hvis noget æder af PC-markedet (stationære og laptops lagt sammen), så er det tablets, smartphones osv, som kun i begrænset omfang kører Windows.

Jeg forsøger på ingen måde at sige noget som helst om kvaliteten af de forskellige udgaver af Windows - men konstaterer blot nødvendigheden i at tage ovenstående effekter med i den statistiske analyse. ;)

7
4. august 2014 kl. 22:31

Jeg tror ikke at man kan sammenligne udbredelsen af Vista med udbredelsen af Windows 8 og konkludere at Windows 8 har dårligere accept. Markedet byder på helt forskellige forudsætninger i forhold til den gang.

Hvad var alternativet til Vista da den kom frem? Nå ja, ikke noget. MAC ikke nogen udbredelse, Linux heller ikke og tablet eksisterede ikke. Derfor var der intet alternativ til Vista ved køb at nyt udstyr. I dag spiller MAC en rolle og ikke mindst er tablet i meget høj grad et alternativ når den gamle PC skal udskiftes. Derfor vil vækst hastigheden for udbredelse af Windows 8 være lavere som Vista, der er helt forskellige forudsætninger. En lavere vækst i Windows 8 er derfor på ingen måder ensbetydende med lave accept sammenlignet med Vista.

Men tallene er alligevel kritisk for MS, det viser at de måske ikke længere er der på markedet hvor den store udvikling sker. Har læst et sted at MS selv påstår at de kun har 14% af markedet hvis man samler computer/mobil/tablet i en stor gryde.

8
4. august 2014 kl. 22:58

Hvad var alternativet til Vista da den kom frem? Nå ja, ikke noget. MAC ikke nogen udbredelse, Linux heller ikke og tablet eksisterede ikke. Derfor var der intet alternativ til Vista ved køb at nyt udstyr. I dag spiller MAC en rolle og ikke mindst er tablet i meget høj grad et alternativ når den gamle PC skal udskiftes. Derfor vil vækst hastigheden for udbredelse af Windows 8 være lavere som Vista, der er helt forskellige forudsætninger.

Den refererede undersøgelse konstaterer, at Windows 8 i dag har en mindre andel af Windows markedet end Windows Vista havde efter at have været på markedet lige så længe, som Windows 8 har nu.

Undersøgelsen er altså helt renset for Mac, Linux og andre desktop os'er og beskæftiger sig slet ikke med operativsystemer på håndholdte devices.

Så sammenligningen er altså helt den samme: Nyeste Windows vs. samtlige Windows.

20
5. august 2014 kl. 11:50

Så sammenligningen er altså helt den samme: Nyeste Windows vs. samtlige Windows.

Jeg skriver heller ikke at sammenligningerne er forskellige, men FORUDSÆTNINGERNE er forskellige, det er noget andet. Hvis jeg ikke har et alternativ (i Vista tid) køber jeg en maskine med Vista, 1 stk. solgt. I dag køber jer måske en tablet eller MAC, der med 0 stk. Windows 8 solgt. Det er ikke ensbetydende med at accept at Vista var højere, jeg havde bare ingen alternativer og derfor blev mere eller mindre "tvunget" til at købe et produkt jeg måske slet ikke ville have, der var bare ingen alternativer.

21
5. august 2014 kl. 12:00

Gætter på mange virksomheder også var mere tilbøjelige til at opgradere til Vista i sin tid, der var jo en lang tørkeperiode med XP og dem som sprang Vista over har nu opgraderet til Windows 7.

Der er ikke den store ide for virksomheder som kører hverken Vista eller Windows 7 i forhold til at gå til Windows 8 med de udfordringer det har i forhold til at oplære medarbejdere.

Microsoft får nok deres salgs-boom med Windows 9 er mit gæt, hvor der også er rettet op på de fleste udfordringer der med Windows 8 ville have krævet ekstra træning - så helt katastrofalt er tingene nok reelt ikke for dem.

24
5. august 2014 kl. 12:24

helt katastrofalt er tingene nok reelt ikke for dem

Jeg kan sagtens forestille mig, at der sidder folk i Microsofts topledelse, der ikke deler din opfattelse af situationen.

Microsoft har stadig en stor gruppe af tilfredse og begejstrede kunder. Og markedet af kunder, der stadig vælger Microsoft på trods af en dalende begejstring er også stadigvæk stort.

Men det kan ikke være gået ubemærket hen over hovedet på Microsofts ledelse, at der er flere og flere af deres tidligere og nuværende kunder, der simpelthen bare er ved at være trætte af dem, og nu enten er skiftet til konkurrenterne eller i hvert fald udsætter et nyt køb hos Microsoft så længe som muligt i håbet om at de sidste hurdler på vejen mod et skifte bliver udjævnet.

Et stort fald i grebet om konsumentmarkedet kan komme til at medføre en drastisk svækkelse af deres Vendor Lock-in på servermarkedet medfølgende en stor risiko for tab på dette marked også.

25
5. august 2014 kl. 12:43

Tager man Netmarketshare (eller en stortset vilkårlig anden share rapport)

http://www.netmarketshare.com/operating-system-market-share.aspx?qprid=10&qpcustomd=0

Så sidder Microsoft altså stadig på 90%+ af PC markedet - SÅ meget tror jeg ikke de ryster i bukserne over Mac usage der er steget en smule og Linux som stadig er stortset ikke-eksisterende.

De kan selvfølgelig ikke være tilfredse med salget af Windows 8, men jeg tror man har en klar formodning om at Windows 9 overbeviser stortset alle der har sprunget Windows 8 over - især efter at have rullet storset alt det mest kritisable ved Windows 8 tilbage og at de er overgået til en mere pragmatisk tilgang efter Sinofsky's eventyr.

26
5. august 2014 kl. 13:15
27
5. august 2014 kl. 13:22

Blandt andet Kevin Turner har jo indset, at man ikke kan nøjes med at kigge på det marked, hvor Microsoft sidder på 90%.

Klart, Microsoft har store udfordringer når det gælder mobile og tablet markedet, det kan vi sagtens blive enige om - men PC'en er altså ikke død og begravet endnu og når vi snakker Windows 8 adoption vs Windows 7 så giver det vist ikke meget mening at inddrage markedet for mobile- og tablets...

30
5. august 2014 kl. 13:48

når vi snakker Windows 8 adoption vs Windows 7 så giver det vist ikke meget mening at inddrage markedet for mobile- og tablets...

Det har du ret i, og det er (næsten) det, undersøgelsen og artiklen handler om. Men da du begyndte at inddrage Microsofts opfattelse af situationen, udvidede du scope til hele PC markedet, og så følte jeg det relevant at gøre opmærksom på, at der sidder folk i Microsofts ledelse, der inddrager hele konsumentmarkedet, og derfor har et mere pessimistisk syn på Windows' dominans.

16
5. august 2014 kl. 11:10

Den refererede undersøgelse konstaterer, at Windows 8 i dag har en mindre andel af Windows markedet end Windows Vista havde efter at have været på markedet lige så længe, som Windows 8 har nu.</p>
<p>Undersøgelsen er altså helt renset for Mac, Linux og andre desktop os'er og beskæftiger sig slet ikke med operativsystemer på håndholdte devices.

Det er ikke helt korrekt :) Undersøgelsen tager ikke højde for at mange tidligere PC brugere har købt f.eks. en iPad som de bruger til det meste, og så fortsat har den gamle pc stående til enkelt opgaver. Da denne ikke bruges så tit, bruges der ikke penge på at opgradere den :) Men ja, det er skidt for MS at salget ikke går bedre :)

18
5. august 2014 kl. 11:23

Undersøgelsen tager ikke højde for at mange tidligere PC brugere har købt f.eks. en iPad som de bruger til det meste, og så fortsat har den gamle pc stående til enkelt opgaver. Da denne ikke bruges så tit, bruges der ikke penge på at opgradere den

Du har ret i, at undersøgelsen holder sig til målbare data, og ikke kommer ind på forklaringer eller undskyldninger for, hvorfor Windows 8 klarer sig dårligere end Vista gjorde.

Jeg kan dog ikke se, hvordan det skulle være i modstrid med det, jeg skrev tidligere.

19
5. august 2014 kl. 11:33

Jeg kan dog ikke se, hvordan det skulle være i modstrid med det, jeg skrev tidligere.

Man kunne relativt nemt måle det jeg henviser til. Er blot at spørge hvilken enhed der er husstandens mest brugte. Ved udgivelsen af vista var det den stationære pc. Ved udgivelsen af Windows8 var det en ipad. Mange har stadig den "rigtige" computer til f.eks. nemid eller andet som kun kan køre på en sådan, men de bruger ikke penge på dem på samme made længere. Derfor bliver tallene skæve :)

Det er I øvrigt ikke en undskyldning eller "talen uden om" jeg kommer med :) Undersøgelsen havde blot svaret til at måle på cykelversioners udbredelse før og efter der var kommet et godt alternativ til cyklen som de fleste hellere ville have. Nogen gange ville folk så hente den gamle cykel ud af skabet, og bruge den, men mange ville ikke "opgradere" da de nu havde et fint alternativ som de hellere vil bruge.

Dette er helt sikkert et kæmpe problem for Microsoft. Det skrev jeg også tidligere, men at sige at folk hellere ville have windows vista er ikke rigtigt. Folk vil hellere have en tablet og helst en der står android eller apple på. :)

23
5. august 2014 kl. 12:05

at sige at folk hellere ville have windows vista er ikke rigtigt

Hov, ro på nu! Det har hverken undersøgelsen eller jeg påstået. Det jeg siger er blot, at undersøgelsen meget snævert kigger på nyeste Windows kontra samtlige Windows.

Undersøgelsen kigger ikke på forbrugertilfredshed, og den kigger kun på en meget snæver del af det marked den nyeste Windows kæmper om.

Skævvridningen ved, at den målte del af markedet i dag udgør en langt mindre del af det samlede marked end i Vistas tid, kritiserede jeg i mit første indlæg.

6
4. august 2014 kl. 20:15

Jeg undrer mig stadig meget over at Microsoft lavede en Windows der var så meget anderledes i stedet for at splitte windows op i en touch og en desktop version, især fordi at Windows 7 blev lavet fordi kunderne ikke ønskede den store ændring der var til Vista.

5
4. august 2014 kl. 20:08

Windows 8 - 8.1 er noget makværk og med udsigten til en ny version inden for en overskuelig tid, hvem vil så investere i en Windows der er forældet næsten før man når at installere den. Jeg er lykkelig for min Win7.

4
4. august 2014 kl. 18:15

Windows 8 var så forvirrende for min mor at hun lod sig overtale til en 7500 kroners Macbook Air. Vi snakker om mine pære-danske oldtidige forældre, som helst ikke bruger penge på IT.

Hele huset er gået Apple siden Nokia gik ned (Vi brugte de klassiske Nokia E series), og Windows 8 er det eneste man kan få. Som altid, en full disclaimer:Jeg siger ikke Apple er bedre, jeg siger bare at det er mindre elendigt.

  • For hold da op hvor har Windows 8 fejlet.
3
4. august 2014 kl. 17:39

Amerikanske Computerworld bemærker, at det er mest retvisende at sammenligne udbredelsen på Windows-maskiner alene, da dette tager højde for, at Windows tidligere havde en anelse større udbredelse på det samlede pc-marked.

Det giver i hvert fald nogle højere procentsatser, mår man hverken tager højde for at Windows har en mindre udbredelse på markedet for desktop operativsystemer, og heller ikke medregner at dette segment af markedet udgør en langt mindre del af det samlede marked.

Det havde været endnu mere retvisende at vise Windows Vista hhv. 8's udbredelse både blandt Windows versioner, blandt pc operativsystemer og blandt hele markedet for consumer operativsystemer.

Til gengæld ser det ud til at Computerworld, fornuftigt nok, med Windows 8 mener samtlige versioner af 8 og 8.1.

2
4. august 2014 kl. 17:25

Windows 8 (og 8.1) er svaret på spørgsmålet ingen nogensinde har stillet, i hvert fald når det kommer til maskiner uden touch-screen. En stor del af de markeds-andele det trods alt har fået, kan vel tilskrives at det er standard installationen på færdigsamlede PC'er og laptops?

1
4. august 2014 kl. 16:45

at Windows 8 overhovedet kan følge med Vista. Windows 8 er jo langt mere revolutionerende en Vista var.