Windows 8 får svært ved at slå Windows 7 på desktoppen

Illustration:
Anmeldelse: Windows 8 er glimrende på en tablet, men på en desktop eller bærbar pc skal man vride hjernen for at finde rundt i den nye brugerflade.

Selv hvis man aldrig har brugt Windows før, så er Windows 8 nok den udgave af Windows, som er sværest at komme i gang med. Ikke fordi styresystemet er brugerfjendsk, men fordi Windows 8 er en blanding af to verdener.

Windows 8 er i høj grad bygget op omkring den nye Metro-brugerflade med nye applikationer, som lover godt på en tablet, men slet ikke ligner de traditionelle Windows-applikationer eller for den sags skyld applikationer til nogen andre desktop-styresystemer.

Problemet er, at man samtidig har den traditionelle Windows-desktop med konventionelle vinduer med synlige knapper og menuer. Hvis man skal skifte mellem de to verdener, så skal man hver gang lige justere sin hjerne til at tænke i et nyt brugerfladesprog.

Vælg Metro til browserarbejde

Det er muligt at holde sig til bare én af de to verdener. På en bærbar pc kan man med fordel vælge at holde sig inden for Metro-universet, især hvis man primært arbejder i en browser. Men i de dedikerede Metro-applikationer skal man lige vænne sig til at bruge pc'en på en ny måde.

En af de største frustrationer er manglen på alternativer til touch-navigation. Piletasterne er ikke til megen hjælp til at scrolle sidelæns, sådan som man ellers intuitivt forsøger.

Det er også svært at vænne sig til, at man ikke på en let måde kan lukke en Metro-applikation. Det er meningen, at Windows selv håndterer det, ligesom det sker på mange mobiltelefoner. Meningen er, at Windows dermed har bedre kontrol over applikationernes strømforbrug, men det er en helt ny fornemmelse på en almindelig pc.

Der vil helt sikkert blive bandet en del over, at det lille kryds til at lukke et vindue er væk, men der er ikke noget, der tyder på, at muligheden for at lukke Metro-applikationer så let som almindelige Windows-applikationer dukker op inden den officielle lancering af Windows 8.

Tastaturgenveje er tilbage i stor stil i Windows 8. Erfaringen fra den lange betatest er, at genvejene er den letteste måde at komme rundt i den nye brugerflade. Det er et symptom på, at Windows 8 på desktoppen lider under, at Microsoft i høj grad har fokuseret på at skabe en brugerflade, der fungerer til touchskærme.

Læs også: Undgå musearm: Her er de smarte genveje til Windows 8

Genveje som Alt+Tab til skift mellem applikationer og Ctrl+Tab til at skifte mellem faneblade i browseren bliver en helt naturlig del af det at arbejde inden for Metro-universet. Det er ikke helt så effektivt som den velkendte proceslinje, som Microsoft introducerede i Windows 95.

3D-glimmeret er væk

Det er lidt sværere at holde sig fuldstændigt inden for den traditionelle Windows-desktop, men det er muligt, og her er oplevelsen ikke meget anderledes end i Windows 7. Grafikken er blevet lidt anderledes, fordi Microsoft har fjernet de falske 3D-effekter og reflekser til fordel for et enklere udtryk.

Det kan måske virke lidt sent i betragtning af, at disse effekter var med til at give problemer for mange pc'er, da de blev introduceret i Windows Vista, men i dag vil kunne trækkes af de fleste nyere processorer uden særlig indsats.

Til gengæld kan man tage det som et synligt tegn på, at Microsoft har lavet en del om under motorhjelmen i Windows 8. Især har Microsoft arbejdet på at reducere strømforbruget. Det betyder blandt andet, at applikationer, som kører i baggrunden, specifikt skal insistere på at køre hele tiden, ellers vil Windows nu automatisk lægge processerne i dvale.

Det kan tydeligt ses, når man åbner den moderniserede Task Manager, hvor applikationer nu kan optræde som 'suspended'. Her kan man også se, at mange af Windows' egne services bliver stoppet, når der ikke er brug for dem.

Det giver ganske sikkert færre anledninger til unødvendige processer, som dræner batteriet, men man skal ikke forvente mirakler fra Windows 8 i forhold til Windows 7. Batteritiden på Version2's testmaskine holdt sig i nogenlunde den samme størrelsesorden af fire timer på en ganske almindelig bærbar.

Gør dig gode venner med proceslinjen

På den traditionelle desktop er der en væsentlig ændring, nemlig fraværet af den velkendte Start-knap, som dukkede op med Windows 95. Den har ikke bare fået nyt udseende, den er helt væk. I stedet er der en ny startmenu, som man lettest får frem med Windows-tasten.

Den fungerer imidlertid ikke særlig godt med en mus, og derfor vil især desktop-brugere nok have større glæde af at gøre sig gode venner med proceslinjen og muligheden for at fastgøre genveje til applikationer på den.

Man kan godt blande Metro-universet og desktoppen ved at 'snappe' Metro-applikationerne og få dem vist som et lille sidepanel ved siden af en almindelig desktop. Men det havde været rart, hvis man kunne se sine åbne Metro-applikationer direkte fra proceslinjen.

Det er dog noget, Microsoft arbejder på at finpudse. I den første testversion af Windows 8 kunne man nemlig få vist en oversigt over åbne Metro-applikationer via et såkaldt 'hot corner' i nederste venstre hjørne. Det nu er blevet til en genvej til startmenuen.

Stort spring fra den gode Windows 7

Microsoft får nok svært ved at overbevise især virksomheder og andre større organisationer om, at Windows 8 er besværet værd i forhold til at satse på Windows 7. Der er ingen tvivl om, at Windows 8 på mange måder lider under at være en overgangsfase, og selvom styresystemet har arvet alt det gode fra Windows 7, så er den nye brugerflade en udfordring.

I modsætning til testen af Windows 7, hvor der ikke var tvivl om, at det nye styresystem var en så stor forbedring, at selv betaversionen slog både Windows Vista og Windows XP, så er Windows 8 lidt mere besværlig at have med at gøre.

Der er mange rigtigt gode takter i det nye styresystem, men det er svært at få øje på et klart argument for at opgradere, medmindre man har brug for mere avancerede funktioner som Windows 8 to Go.

Med et par genveje på proceslinjen kan man dog komme ind i en normal arbejdsrytme og derudover nyde de lækre Metro-applikationer, men hvis man bare vil have noget nemt, der virker, så ser Windows 7 ganske godt ud, selv når Windows-familiens nye arving ankommer.

Og hvornår kan vi forvente, at Windows 8 bliver lanceret? Det er et spørgsmål, som Microsoft forsøger at smyge sig uden om, men et interessant fingerpeg er, at de Metro-applikationer, som følger med Release Preview-versionen, er blevet oversat til dansk. Det betyder, at Microsoft er så langt fremme, at udarbejdelsen af de lokale sprogversioner er i fuld gang.

Microsoft afholder i denne uge selskabets store partnerkonference, som er sommerens første mulighed for en RTM-lancering af Windows 8. Det vil sige den version, som kommer ud til pc-producenterne. Typisk kommer lanceringen i butikkerne seks til otte uger senere.

Version2 deltager også i Microsoft World Partner Conference i Toronto.

Version2 tester Windows 8 Release Preview på en HP Probook 6360b udlånt af HP Danmark.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Kim Tolstrup

Vi installerede Windows 8 på en HP Touch smart pc. Men eftersom at startknappen er fjernet, er der ikke så meget smart over touch-funktionen.

Windows 8 er på mange måder forvirrende for brugere som har erfaring med andre Windows versioner. I skrivende stund kræver det en abstrakt logik fra almindelige brugere. Jeg selv inklusiv.

Login funktonen hvor man skal fjerne billedet er problematisk for brugere som har motorikproblemer. Når man har genstartet computeren flere gange er det nærmest irriterende.

Den nye startmenu er forvirrende. Det er irriterende at den dækker hele skærmen, hvis man for eksempel læser eller følger en guide samtidig.

Jeg tror at jeg holder fast i Windows 7 til min stationære.

  • 2
  • 0
#4 Ken Christensen

Jeg tog for en uges tid siden det valg, at installere Windows 8 på min arbejds bærbar, samt stationære computer. Jeg har i længere tid, haft Windows 8 i både Developer-, Consumer- og Release-Preview på min 14" T61, uden touch.

Og det er altså ikke svæere at bruge, end man lige venner sig til det. Tilgengæld er der mange små firnurligheder man bliver rigtig gode venner med! Ofte har jeg tænkt "det ville være smart hvis.." og indtil videre, er alle tingene implementeret i Windows 8.

Og for at rette artiklen: du kan godt lukke metro apps. trusty Alt+F4! :)

  • 2
  • 0
#5 Kim Harder

Tror ikke på, at når man bruger windows 8 bærbar, så vil man holde sig i metro aps skærmen. Den browser del, man bruger, har ingen mulighed for tillægsprogrammer, så der bliver mange ting på siderne, som man ikke for med. Man kan f.eks. ikke går i banken.

Nej må vi få mulighed for, at lave om, så man får mulighed for startknap og skrivebord direkte, så kan aps skærmen ligge på processor linjen hvis man skulle få behov for dem.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere