Den næste udgave af Windows kan boote så hurtigt, at skærmen ikke når at følge med. Men nøglen til den forbedrede boot-proces kan også spænde ben for, at brugerne kan lave dualboot mellem Windows 8 og Linux. Det skriver IT World.
For at en pc-producent kan markedsføre en pc som Windows 8-certificeret, så skal pc'en nemlig bruge UEFI, konfigureret til sikker opstart.
UEFI er en afløser for den 30 år gamle BIOS-teknologi, hvor den væsentlige forskel er, at UEFI og styresystemet kan tale direkte sammen, så man eksempelvis kan foretage ændringer i UEFI-konfigurationen fra styresystemet. Microsoft skriver mere om UEFI og den nye opstart i et blogindlæg.
UEFI findes allerede i en række pc'er, hvor den mest mærkbare forskel er, at det er muligt at reducere den tid, der bliver brugt på systemets selvtest, kaldet POST, så pc'en starter hurtigere op.
Det er således blandt andet UEFI, der gjorde det muligt på udviklerkonferencen Build at demonstrere, hvordan en kraftig pc kunne koldstartes på få sekunder. Demonstrationen gik så hurtigt, at systemet ikke nåede at genkende skærmen, før Windows 8's login-skærm blev indlæst.
Men UEFI indeholder en anden funktion, som er en af de sikkerhedsforbedringer, Microsoft tilføjer i Windows 8. UEFI kan nemlig konfigureres til kun at indlæse styresystemer, der er signeret med et godkendt certifikat.
Og det kan give problemer for folk, der vil dualboote mellem Linux og Windows. For den nuværende bootloader Grub 2 kan nemlig ikke umiddelbart signeres digitalt, fordi det ville være i strid med GPLv3-licensen, skriver IT World.
Hvis dualboot som planlagt bliver integreret i Linux-kernen bliver det endnu problematisk, fordi brugerne ikke selv kan kompilere deres egen kerne. Selv hvis man benytter en standarddistribution af Linux, skal alle distributioner være signeret, og pc-producenterne skal understøtte certifikatet.
En mulig løsning vil være, hvis brugeren får mulighed for at slå sikker opstart fra i UEFI, men det vil formentligt forhindre Windows 8 i at kunne starte.
Microsoft har nemlig valgt at bruge den sikre opstart for at undgå, at man eksempelvis kan installere et rootkit på en pc via en USB-nøgle, som sidder i pc'en, når den tændes. Et ondsindet program, som indlæses på pc'en før styresystemet, er nemlig særdeles vanskeligt at opdage for antivirusprogrammer.