Windows 7's nye grænseflade: Glem alt du har lært

Anmeldelse: Windows 7's største synlige forskel er den nye brugergrænseflade, som især vil virke fremmed for Windows XP-brugere. Men er Windows' nye ansigt ren pop, eller bliver du mere effektiv?

Da Windows XP blev lanceret i 2001 blev den nye brugergrænseflade meget passende sammenlignet med noget, der så ud til at være skabt af legetøjsproducenten Fischer-Price. Afrundede knapper og klare blå, grønne og røde farver gav styresystemet et helt unikt udseende.

Af samme grund skiftede mange Windows XP-brugere til enten et mere nedtonet farveskema eller helt tilbage til den gamle grænseflade, som blev designet til Windows 95.

Windows 7 byder på en langt større renovering af brugergrænsefladen end både Windows XP og efterfølgeren Windows Vista. Faktisk skal vi tilbage til Windows 95 for at finde en tilsvarende ændring i grænsefladen til verdens mest udbredte styresystem.

I Windows 95 ændrede Microsoft den grafiske brugergrænseflade ved at introducere proceslinjen. Den afspejlede, at brugerne i 1990'erne gik fra at bruge én eller to applikationer af gangen nu gik over til multitasking. Proceslinjen gav lettere adgang til de programmer, brugeren havde kørende samtidig.

Kraftig modernisering

Den nye brugergrænseflade i Windows 7 er ikke helt så stort et skifte, men der er til gengæld tale om en kraftig modernisering. Den gamle proceslinje kom til kort, efter brugeren åbnede mere end seks programmer. Derefter begyndte vinduer fra samme applikation at blive 'stablet', så brugeren skulle klikke to gange for at få vist et bestemt vindue.

Proceslinjen er den synlige del af Windows 7, hvor Microsoft har lagt størst arbejde. Og det kræver en del tilvænning, især hvis du kommer fra Windows XP.

Væk er teksten. I stedet repræsenteres hver applikation med et ikon. Det gælder vel at mærke både åbne applikationer, og de applikationer, du har valgt at lægge genveje til på proceslinjen. Den eneste måde, du kan se forskel, er, at en åben applikation har en ramme om ikonet.

Til gengæld får du en række nye muligheder. Den mest åbenlyse er, at du kan se en miniatureudgave af alle åbne vinduer fra en applikation ved blot at holde markøren over ikonet eller ved at klikke på det. Det er også en funktion, som applikationerne kan benytte, så eksempelvis faneblade i en browser kan blive vist som miniaturer. Indtil videre er det dog kun Internet Explorer, som understøtter den funktion.

Jumplists

En anden mulighed er de såkaldte 'jumplists'. Når man højreklikker på et ikon i proceslinjen, kan man få en række nye muligheder, som udvikleren af applikationen kan definere. Eksempelvis kan man give adgang til de senest åbnede dokumenter for hver applikationer eller få en genvej til bestemte funktioner som eksempelvis at åbne et nyt faneblad i Internet Explorer.

Alt i alt handler det om at gøre brugeren mere produktiv. Filosofien er, at hvert klik, der kan elimineres fra de daglige rutiner, i sidste ende løber op i mere effektiv arbejdstid. Det er den samme filosofi, som ligger bag Ribbon-grænsefladen i Office 2007, og den nye grænseflade i Windows 7 vil nok være lige så kontroversiel hos mange brugere.

Indlæringskurven har nogle få stejle punkter. Det er eksempelvis ulogisk, at du kan få vist en fuld udgave af et vindue, du finder via proceslinjen, men du skal først klikke på miniaturen, for at kunne skifte til det.

Genbrug fra Windows Vista
Resten af brugergrænsefladen er i høj grad genbrug fra især Windows Vista. Men modellen med flere guider og temasider til opsætning og konfiguration er nu gennemført i stort set hele brugergrænsefladen. Der er dog stadig enkelte steder, hvor du støder på vinduer, som ikke har ændret design siden Windows 95.

Hvis du ikke bryder dig om det æstetiske indtryk af Windows 7, så har du også stadig mulighed for at skifte til et klassisk udseende. Det betyder dog, at alle de nye funktioner forsvinder.

Den største æstetiske 'øjebæ', som de fleste først bemærker i Windows 7, er størrelsen af proceslinjen. Kører du på en skærm i forholdsvis lav opløsning, så optager proceslinjen urimeligt meget plads. Det bliver bedre, hvis du skifter til at bruge små ikoner, men den bedste kur er at bruge en skærm med en høj opløsning.

Især brugere af netbooks vil helt sikkert bemærke, at proceslinjen sætter sig på en stor del af skærmarealet. Den store proceslinje har til gengæld sine fordele, hvis man bruger Windows 7 på en pc med en berøringsfølsom skærm. Touch-funktioner er nu indbygget i Windows 7, og de store ikoner er lettere at ramme. Det gælder til gengæld ikke knapperne til at lukke, maksimere og minimere vinduer.

Det nye udseende gør det let at affeje brugergrænsefladen som ren 'pop'. En ansigtsløftning som kun har til formål at få Windows 7 til at se ny og smart ud. Men især muligheden for at kunne skifte direkte til et bestemt browserfaneblad og få adgang til sine seneste dokumenter for hver applikation giver en lille produktivitetsforbedring.

Det er måske ikke nok til at få Windows 7 til at tjene sig selv hjem alene på den konto, men når først indlæringen er på plads, så er brugeroplevelsen mere smidig, især når du arbejder med mange åbne vinduer og mange samtidige applikationer.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (47)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Jarle Knudsen

Tja... En hel artikkel om måske [b]eneste[/b] brugbar funktion i 7 _ Superbar. Hvorfor sammenligner I ikke 7s grænseflade og de "revolutionerende" effekter med MacOS eller enda Compiz-Fusion?

Måske fordi at det kunne vise sig at 7 er stadig håbløs gammeldags i forhold.

Bare se den stadig rotete StartMenu, GUI konfiguration er yderst begrænset, stadig ingen PackageMangers, mapper "Users", "Program Files" eller "Windows" kan stadig ikke [b]flyttes[/b] til andre partitioner på en nem måde.

...bare for at nævne et par eksempler.

 • 0
 • 0
#2 Venligst Slet Min Bruger

Jarle:

Jeg beklager, hvis dette lyder fornærmende - men har du ikke andet at give dig til end at svine Windows til ved enhver given lejlighed?

Men hvis du stadig vil holde fast i, at den eneste brugbare funktion i W7 er taskbaren, så er du ikke andet end en simpel troll. Ting som XP-mode, DirectAccess, Bitlocker, SnapSize osv. osv. tæller måske ikke som brugbare funktioner i din verden?

Jeg har det helt fint med, at du er glad for opensource-software, men prøv dog lige at hæve niveauet bare en anelse.

 • 0
 • 0
#3 Jarle Knudsen

Jeg beklager, hvis dette lyder fornærmende - men har du ikke andet at give dig til end at svine Windows til ved enhver given lejlighed?

Hvad hjælper der at fortælle at kogte kartofler er så fortræffelige? Prøv at sammenligne dem med de øvrige retter så man kan se ting i et større perspektiv.

Efter at have kørt 7 siden februar (beta og RC) må jeg sige at jeg er skuffet over manglende innovation.

 • 0
 • 0
#4 Venligst Slet Min Bruger

Hvad hjælper der at fortælle at kogte kartofler er så fortræffelige? Prøv at sammenligne dem med de øvrige retter så man kan se ting i et større perspektiv.

Ja tak - det formår du så rigeligt. Det er, igen - undskyld jeg bliver personlig, typer som dig, der gør, at open-source communitiet får et dårligt ry. Folk der ikke laver andet end at bashe MS, uanset hvad de laver.

Hvis du er så utilfreds med W7, så hold dig dog til *nix og lad os andre, der er glade for det hygge os med det?

Jeg er træt af at man hele tiden skal have skudt i skoene, at man nærmest er retarderet, fordi man er glad for Windows.

 • 0
 • 0
#7 Jarle Knudsen

Ja tak - det formår du så rigeligt. Det er, igen - undskyld jeg bliver personlig, typer som dig, der gør, at open-source communitiet får et dårligt ry. Folk der ikke laver andet end at bashe MS, uanset hvad de laver.

Hvis du er så utilfreds med W7, så hold dig dog til *nix og lad os andre, der er glade for det hygge os med det?

Jeg mener blot at hvis man nu laver en gennemgang af 7 og dets "kraftig moderniseret" GUI, burde man også lave tilsvarende gennemgang af alternativer.

Hvad med i forbindelse med Ubuntu 9.10?

 • 0
 • 0
#8 Daniel Madsen

Hvis man vælger properties på taskbaren og sætter "Taskbar buttons" til "Never combine" så får man både ikoner og labels og noget der minder mere om den taskbar man kender fra XP og Vista.

Iøvrigt vænner man sig meget hurtigt til at holde shift nede for at starte en ny instans af et program, noget der er meget frustrerende når man kommer tilbage på en XP eller Vista maskine hvor det ikke virker :)

Thomas: Men nu er OS-betaer så heller ikke beregnet på at blive brugt som primær-OS af folk og det er klart at man gambler med sine data hvis man leger betatester uden at sørge for at tage sine forholdsregler - synes ikke helt det kan sammenlignes :)

 • 0
 • 0
#11 Venligst Slet Min Bruger

Der er ingen, der stopper dig for at lave en blog og lave en gennemgang af Ubuntu eller andet lignende system.

Der er flere grunde til at V2 laver en gennemgang af Windows 7 og ikke af Ubuntu 9.10:

 1. Windows har en markedsandel på 92-95% (plus minus)
 2. Ubuntu er ikke et reelt alternativ i mange virksomheder
 3. Ubuntu kommer med en ny version hvert halve år, mener jeg det er. Skal man lave en gennemgang hver gang?
 4. W7 er den største modernisering af Windows-familien siden... ja, 95 og 2000 tror jeg.
 • 0
 • 0
#12 Deleted User

Kære Jarle,

Vi vil i denne uge skrive en del om 'kogte kartofler', fordi det er hvad hovedparten af danske it-folk får serveret på arbejdet.

Efter Microsofts begrænsede succes med Windows Vista står næsten alle virksomheder i landet og skal forholde sig til, om Windows 7 skal afløse Windows XP. Derfor er det et emne, som vi vil bruge en del spalteplads på.

Hvis halvdelen - eller bare 10 procent af danske virksomheder - brugte Linux på desktoppen, kan jeg love dig, at vi ville skrive endnu mere om Linux, end vi gør allerede i dag.

Jeg håber, du kan ignorere de Version2-artikler, du ikke finder relevant for dit virke, og glæde dig over dem, der interesserer dig.

venlig hilsen

Jesper Journalist Version2

 • 0
 • 0
#13 Jens Schumacher

HUH??? Ubuntu moderne UI???? Nu har testet Ubuntu på 3 af mine maskiner (meget forskellig hardware). Ingen af dem kom til at fungere med al hardware før jeg havde åbnet konsollen og skrevet kilometer lange besværgelser til den. Sorry men det er altså ikke en moderne brugerflade bare fordi man har lidt 3d briller braller. Så længe jeg ikke engang kan få wifi til at køre uden at skulle ud i en brugerflade der minder om DOS 6.22 så er der intet moderne ved det. Ubunto... Flashy JA. Moderne Nej.

Ps. Personligt er jeg meget glad for lange komando linie besværgelser da jeg egentlig mener det er nemmere. Men alle de brugere jeg kender til ville være fortabte hvis de fik en ubunto DVD i hånden. Best case ville de ende med en maskine der fungerede halvt og ikke kunne komme på nettet. Det er simpelthen for ynkeligt at påstå at den slags er moderne.

 • 0
 • 0
#14 Venligst Slet Min Bruger

Daniel, Jens og Jonas:

Nej, fejlen var slet ikke så slem, som den eksisterende bug i Snow Leopard. Min pointe var nu også mere, at fejlen blev rettet ganske hurtigt. Noget som folk ellers ofte skælder MS ud for :)

Er helt enig i, at en beta ikke skal køre på en produktionsmaskine, og at man selv er ude om evt. datatab.

Så vidt jeg husker, så blev hele filen ødelagt og ikke kun et par sekunder croppet af.

Men det er nu off-topic - og jeg tror, vi er enige. :)

 • 0
 • 0
#15 Mathias Mejborn

HUH??? Ubuntu moderne UI???? Nu har testet Ubuntu på 3 af mine maskiner (meget forskellig hardware). Ingen af dem kom til at fungere med al hardware før jeg havde åbnet konsollen og skrevet kilometer lange besværgelser til den. Sorry men det er altså ikke en moderne brugerflade bare fordi man har lidt 3d briller braller. Så længe jeg ikke engang kan få wifi til at køre uden at skulle ud i en brugerflade der minder om DOS 6.22 så er der intet moderne ved det. Ubunto... Flashy JA. Moderne Nej.

Jens jeg vil ikke smide mere brænde på bålet og selv om jeg er open source tilhænger og virkelig glad for Ubuntu så er jeg af den holdning at folk må vælge det de finder mest korrekt til dem.

Men du bliver nød til at komme med noget konkret og ikke bare skrive kilometer lange kommandoer og at du har prøvet Ubunto (det staves Ubuntu) på meget hardware og intet af det har virket out-of-the-box. Jeg kører Ubuntu på 4 maskiner derhjemme (blandet stationære og bærbare) uden nogle problemer overhovedet. Og hvilken brugerflade der minder om D=S 6.22 skal du ud i for at få wifi til at fungerer?

Jeg er som sagt ikke ud i at skabe endnu en Microsoft/Open source debat men konstaterer blot at hvis vi efterhånden skal prøve at begrave den stridsøkse bare en lille smule så nytter det ikke at folk kaster om sig med ting og sager uden at begrunde deres påstande.

Det er jo vigtigt at pointerer at du ikke behøver åbne en shell (hvis det er det du mener med DOS 6.22??) for at løse dine problemer. Meget - vist ikke alt kan løses via GUI'et, shellen giver dig bare lidt ekstra muligheder hvis du skulle synes at det var en nødvendighed.

 • 0
 • 0
#16 Rene Madsen

Når man først er forvendt til mere end én desktop, så er det totalt frustrerende at skulle arbejde på en windows boks med kun en desktop, hvor man hele tiden skal tabbe rundt for at finde det relervante vindue....

Jeg har ikke forstået, hvorfor Microsoft ikke gør et forsøg på at lave en pakkemanager. Jeg bruger windows som sekundær platform og ville elske, hvis jeg blot kunne bruge et centralt værktøj til at finde ny software til at løse et givent problem. Det vil da også give dem lettere ved at være sikker på at kundernes platform køre mere sikkert...

Noget så simpelt som en ssh server/klient ville være rart at det var implementeret.

 • 0
 • 0
#17 Jarle Knudsen

[b]Jesper skrev:[/b] Efter Microsofts begrænsede succes med Windows Vista står næsten alle virksomheder i landet og skal forholde sig til, om Windows 7 skal afløse Windows XP. Derfor er det et emne, som vi vil bruge en del spalteplads på.

Når det er mange der skal forholde sig til 7, mener jeg at valget handler om mere end kun Windows eller Windows.

Derfor er det endnu vigtigere at I kommer med objektive artikler der også omtaler alternativer. Når du endelig nævner markedsandele, har WindowsMobile fået en lige lovlig del omtale i det sidste selv om markedsandelen er lav.

Journalistik skulle jo handle om objektivitet - ikke kun slet skjult reklame for et bestemt firma.

PS. Når vi taler om GUI fra dette årtusind se f.eks. her: http://www.youtube.com/watch?v=c1TOAXAbOAI&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=1AIxHY2kFto&feature=related eller den fra 2007(!) http://www.youtube.com/watch?v=5_cFq2EZTwA&feature=related

PS. With Touchscreen: http://www.youtube.com/watch?v=YkyKIyNvZTM&feature=related

 • 0
 • 0
#18 Ole Juul

Jeg har aldrig brugt MS-Windows og jeg vil ikke begynde nu. Men det har jo ikke noget at gøre med at jeg bruger mange desktops som jeg gør i KDE eller fordi jeg kan godt lide en god CLI. Alt det er helt personelig. En diskussion om FOSS er måske mere til pointet og bestemt noget der enteresere mig, men det også er heller ikke relevant til denne artikel.

Jeg kommer her for at læse om Windows7 fordi jeg vil gerne vide lidt om hvad MS kommer ud med og jeg synes artiklen er meget relevant til det emne. :)

 • 0
 • 0
#19 Venligst Slet Min Bruger

Når det er mange der skal forholde sig til 7, mener jeg at valget handler om mere end kun Windows eller Windows.

Derfor er det endnu vigtigere at I kommer med objektive artikler der også omtaler alternativer. Når du endelig nævner markedsandele, har WindowsMobile fået en lige lovlig del omtale i det sidste selv om markedsandelen er lav.

Journalistik skulle jo handle om objektivitet - ikke kun slet skjult reklame for et bestemt firma.

Er det ikke lidt naivt at tro, at systemadministratorne rundt omkring i landet ikke aner noget om alternativerne?! Hvis en it-ansvarlig træffer valget pga. denne artikel, så ser det ret skidt ud.

Der findes masser af artikler, reviews og meget andet af alternativer til Windows på nettet, og så vidt jeg ved, så er der også artikler omkring linux her på V2. Men er vi ikke enige om, at det er ganske naturligt, at et produkt, der har så høj en markedsandel også er mere i fokus?

 • 0
 • 0
#20 Jens Schumacher

Al brug af command line er imo DOS æra forældet brugerflade. Det er fint til IT pros men er håbløst til normale brugere. Et hvert system som ikke kan instaleres og konfigureres uden at jeg skal rode med command line har efter min mening ikke en moderne brugerflade.

Men lad os starte med det mest simple som du også selv kan reproducere. Prøv at smide sun virtual box på din maskine, opret en virtuel maskine og instaler så Ubuntu på den. Da jeg gjorde det for 6 måneder siden fungerede den ikke optimalt med den virtuelle hardware (hverken netkort eller grafikkort) Det er for så vidt fair nok for det gør windows heller ikke før man instalere guest os additions som indeholder driverne. Problemet var så at jeg ikke kunne få guest os additions ind uden at stene rundt i command line.

Et andet eksempel er min bærbare computer som til daglig kører Ubuntu. Alt virker perfekt NU. Men mit wifi netkort samt onboard nvidia grafikkort kom altså ikke til at virke ordentligt før jeg havde stenet rundt i command line for at få en driver ind til netkortet og opdateret driveren til grafikkortet.

Jeg siger ikke at det var svært. Eller at jeg ikke kunne få det til at virke 100%. Men command line er efter min mening stadig et forældet koncept til normale brugere. Derfor mener jeg ikke at Ubuntu har en moderne brugerflade. Dele af den er moderne og flashy jo... Men dele af den er håbløst umoderne og ubrugelig for alle der ikke er it experter må gi fortabt.

 • 0
 • 0
#21 Anonym

Jesper,

Vi vil i denne uge skrive en del om 'kogte kartofler', fordi det er hvad hovedparten af danske it-folk får serveret på arbejdet.

Efter Microsofts begrænsede succes med Windows Vista står næsten alle virksomheder i landet og skal forholde sig til, om Windows 7 skal afløse Windows XP. Derfor er det et emne, som vi vil bruge en del spalteplads på.

Kunne I så ikke være lidt mere grundige? Det er vel ikke meningen at jeres artikler skal minde mere om håndbøger og reklame end en objektiv gennemgang, gerne med en sammenligning.

Hvorfor positionerer I ikke W7 mod Mac OS, er det også markedsandele der afgør det ?

Det er, som Jarle påpeger, påfaldende hvor meget spalteplads, der er brugt på Windows Mobile, hvis man skal tage dit, "millioner af fluer elsker lort, ergo er det godt" argument alvorligt.

Artikler af denne slags, stiller V2 i et dårligt, go-with-the-flow-and-the-money lys.

Ok, kom så med det, kald mig religiøs og fanboy..

 • 0
 • 0
#22 Lars Lundin

Men alle de brugere jeg kender til ville være fortabte hvis de fik en ubunto DVD i hånden. Best case ville de ende med en maskine der fungerede halvt og ikke kunne komme på nettet. Det er simpelthen for ynkeligt at påstå at den slags er moderne.

Og hvor mange EDB-brugere tro du i det hele taget vil være istand til at geninstallere deres computer fra en DVD?

Mens Linux kommer med komplet med de drivere, der nu engang findes, så er mange Windows-drivere skrevet af hardware-leverandøren, og kræver separat installation.

Jeg vil vove at påstå at en Ubuntu installation er mindst lige så let og bruger-venlig som en Windows Vista (for nu at tage det seneste faktiske MS styresystem).

Windows store fordel i forhold til Linux er at der er et stort udbud af computere med Windows præ-installeret, mens Microsoft gør hvad de kan for at forhindre at computere bliver solgt med Linux præ-installeret (for eksempel noget med at hvis et firma skal have lov til til at sælge computere med et MS styresystem, så skal de betale MS hver eneste gang de sælger en computer, også selvom der ikke er et MS styresystem på den).

 • 0
 • 0
#23 Venligst Slet Min Bruger

Kunne I så ikke være lidt mere grundige? Det er vel ikke meningen at jeres artikler skal minde mere om håndbøger og reklame end en objektiv gennemgang, gerne med en sammenligning.

Hvorfor positionerer I ikke W7 mod Mac OS, er det også markedsandele der afgør det ?

Hvad er det du ikke forstår? Hverken OSX eller andre *nix systemer er reelle konkurrenter, som det ser ud pt. Det er ikke meningen, at artiklen skal sammenligne forskellige styresystemer - det er blot en kort gennemgang af den nye taskbar i Windows 7. Artiklen kan måske sammen med en masse anden info, tests mm. være medvirkende til, at nogle firmaer går fra XP til W7.

Hvis du vil læse om Windows 7 vs. OSX, så finder der tonsvis af Mac-sider, hvor man kan læse om netop dette. V2 er en nyhedsside - og taskbaren i W7 er ny....

Det er, som Jarle påpeger, påfaldende hvor meget spalteplads, der er brugt på Windows Mobile, hvis man skal tage dit, "millioner af fluer elsker lort, ergo er det godt" argument alvorligt.

Artikler af denne slags, stiller V2 i et dårligt, go-with-the-flow-and-the-money lys.

Ok, kom så med det, kald mig religiøs og fanboy..

Jeg aner ikke om du er religiøs - men fanboy er du hvertfald. Det eneste artiklen stiller i dårligt lys er jer fanatikere, der ikke kan/vil acceptere, at mange mennesker (både begyndere og professionelle) er godt tilfredse med Windows-systemerne.

Dit argument (ja, det er dit, ikke V2's) om at "millioner af fluer elsker lort, ergo er det godt" siger mere om dig end så meget andet.

Er det virkelig umuligt at få en nogenlunde sober debat linux- og windows-brugere imellem? Jeg er virkelig forundret over det lave niveau her på siden. Hver eneste gang, der er en nyhed om Windows, så sidder der en bunke rygklappere og bekræfter hinanden i, at Windows bare er noget lort, og at Linux er det eneste rigtige.

Jeg forstår virkelig ikke, at i gider. Det stiller jer i et dårligt lys og får jer til at virke lettere barnagtige.

 • 0
 • 0
#24 Lars Lundin

Al brug af command line er imo DOS æra forældet brugerflade. Det er fint til IT pros men er håbløst til normale brugere.

Jeg synes dette er et godt modeksempel:

En eller anden manual eller FAQ skriver: 1) Åben en terminal med Programmer->tilbehør->Terminal 2) Kopier med musen følgende tekst ind i terminalen, og skriv dit password, når du bliver bedt om det: sudo wget http://www.medibuntu.org/sources.list.d/lsb_release -cs.list --output-document=/etc/apt/sources.list.d/medibuntu.list && sudo apt-get -q update && sudo apt-get --yes -q --allow-unauthenticated install medibuntu-keyring && sudo apt-get -q update

Det samme kan sikkert godt laves med en GUI og en masse muse-klik, men jeg mener ikke at det bliver lettere eller hurtigere af det.

 • 0
 • 0
#25 Svend Andersen

Mange af V2's artikler kunne ligeså godt være lavet af Windows' marketingsafdeling. Vær dog meget mere kritisk, og sammenlign med andre systemer. Hvad er der galt i at sige, at W7 har fået ny grænseflade, men den har mange mangler i forhold til Ubuntu og Mac OS?!

Ubuntu kommer desuden IKKE på en dvd, men er på en cd!

Se denne efterhånden gamle sammenligning mellem Vista og Ubuntu, og kom så og sig, at Vista/win7 har en flot brugerflade.

http://www.youtube.com/watch?v=xC5uEe5OzNQ

 • 0
 • 0
#26 Lars Lundin

Er det virkelig umuligt at få en nogenlunde sober debat linux- og windows-brugere imellem?

Ja, jeg synes også at V2s debat omkring styresystemer på det seneste har været under lavmålet.

Problemet lige med den her debat er vel snarere at artiklen kun handler om Windows, og at der så er debattører, der alligevel gerne vil nævne fordelene ved Linux.

I artiklens overskrift kan man måske finde en form for retfærdiggørelse:

Hvis man som Windows bruger alligevel skal glemme alt hvad man har lært ved et skift til Windows 7, så er det vel oplagt at man også overvejer alternativerne.

 • 0
 • 0
#27 Venligst Slet Min Bruger

Hvis man som Windows bruger alligevel skal glemme alt hvad man har lært ved skiftet til Windows 7, så er det vel oplagt at man også overvejer alternativerne.

Helt sikkert - og det tror jeg også de fleste it-folk gør hver eneste gang, der skal opgraderes (og sikkert oftere).

Men er vi ikke enige om, at dem der seriøst overvejer et skifte til enten OSX eller Linux ikke baserer deres valg på en artikel her på siden - og slet ikke på kommentarer som dem vi ser i denne tråd?

Jeg har virkelig svært ved at se, hvad det er de vil opnå. Det eneste de har opnået, i mit tilfælde, er irritation og endnu mindre lyst til at eksperimentere med Linux.

 • 0
 • 0
#28 Svend Andersen

Hvis du vil læse om Windows 7 vs. OSX, så finder der tonsvis af Mac-sider, hvor man kan læse om netop dette. V2 er en nyhedsside - og taskbaren i W7 er ny....

Mener du derved, at hvis man vil læse om andet en Windows, skal man smutte fra V2? Når der kommer nyheder om andet en Windows, kommer der ikke ligefrem mange artikler om det her på V2, med din begrundelse, at Windows har størst markedsandel. Er det netop ikke derfor en god idé, at fortælle om hvad der ellers er af muligheder. Alle har Windows, derfor må det være det bedste!

Jeg aner ikke om du er religiøs - men fanboy er du hvertfald. Det eneste artiklen stiller i dårligt lys er jer fanatikere, der ikke kan/vil acceptere, at mange mennesker (både begyndere og professionelle) er godt tilfredse med Windows-systemerne.

Jeg er godt tilfreds med Windows, men også med Ubuntu. Vi kan vende den om, og sige, at du ikke kan/vil acceptere, at der er andre muligheder, og måske også bedre end dem Windows kommer med. De har størstedelen af markedet, og behøver derfor ikke at være så nyskabende, fordi folk som dig vælger Windows ligemeget om det er godt eller ej.

Dit argument (ja, det er dit, ikke V2's) om at "millioner af fluer elsker lort, ergo er det godt" siger mere om dig end så meget andet.

Gør det nu også det? Det er jo det du selv bruger i din argumentation.

Er det virkelig umuligt at få en nogenlunde sober debat linux- og windows-brugere imellem? Jeg er virkelig forundret over det lave niveau her på siden. Hver eneste gang, der er en nyhed om Windows, så sidder der en bunke rygklappere og bekræfter hinanden i, at Windows bare er noget lort, og at Linux er det eneste rigtige.

Tja, du klarer det da fint med, at klappe Windows ukritisk på ryggen!

Jeg forstår virkelig ikke, at i gider. Det stiller jer i et dårligt lys og får jer til at virke lettere barnagtige.

Snakker du om dig selv?

Jeg kører XP, og er glad for det, selvom det er ved at være forældet. Jeg kører også Windows7, og er glad for det nye skrivebord m.m. Derudover kører jeg Ubuntu, og er glad for det, fordi det kører bare altid. Ingen problemer med drivere eller forældet hardware. Brugergrænsefladen er langt foran Windows, se bare mit link tidligere.

Jeg er ikke fanboy af nogle af systemerne, men udnytter det bedste i dem alle.

 • 0
 • 0
#29 Deleted User

Jeg har netop installeret W7 64 bit på min notebook og det var let nok. Besvarede kun et par spørgsmål inkl. netværksnøglen så var den oppe og køre. Det tror jeg alle ville kunne finde ud af, hvis bare de tør prøve. Problemerne kommer først hvis de skal migrere fra et tidligere system, med at få overført profilen og konti m.v. - eller problem er det måske ikke, men nok lidt sværere. Men en nyinstallation af W7 er LET! og jeg har også prøvet diverse Linux versioner. Selv genvejstasterne til at skrue op og ned for lyden virker. Jeg er meget tilfreds.

 • 0
 • 0
#30 Anonym

Thomas,

Hvad er det du ikke forstår? Hverken OSX eller andre *nix systemer er reelle konkurrenter, som det ser ud pt.

Tøv en kende... Det jeg kommenterer er, at Jesper på baggrund af markedsandele plæderer for, at der ikke er nogen grund til at beskæftige sig med andet end Windows 7... Så giver jeg, og Jarle, et eksempel på, at det åbenbart ikke gælder i alle situationer, og spørger hvorfor ?

Hvad er det du ikke forstår ?

 • 0
 • 0
#31 Mathias Mejborn

Jeg har ikke prøvet at lege med Sun virtual box på Ubuntu så der kan jeg ikke være med.

Men med hensyn til drivere der er jeg ikke enig. Det er slet ikke nødvendigt at bruge commandline for at installere drivere i Ubuntu (ej hellere de restricted).

Og lige netop på driver fronten mener jeg at Ubuntu er lysår foran Windows, det kan godt være jeg ikke er klog nok på Windows systemer men:

Hvis jeg sidder med en Windows maskine hvor jeg ikke kan finde driveren til mit lydkort, hvordan finder jeg så ud af hvilket lydkort det er jeg har i maskinen? I de tilfælde hvor jeg er stødt ind i denne problematik der har jeg ikke anet hvordan jeg skulle finde ud af hvilket chipsæt der i det mindste sidder i maskinen. Under enhedshåndtering (mener jeg det hedder) der står oftest bare ukendt multimedie enhed og ja hvad gør jeg så? Jeg aner jo ikke om jeg skal søge i øst eller vest efter en driver. Hvis Ubuntu ikke kendte hardwaren (det sker heldigvis ikke så tit) så kan den i det mindste fortælle mig alle de oplysninger jeg ønsker at vide om hardwaren.

Jeg prøver ikke at svine Windows eller noget til ej hellere være fanatiker som nogen ynder at kalde "os", men hvis jeg bare kunne få løst denne problematik så ville nogle af de situationer der irriterer mig ved Windows da være løst :)

 • 0
 • 0
#32 Jørgen Ramskov

Jarle: http://ptech.allthingsd.com/20091007/a-windows-to-help-you-forget/

Citat: "In recent years, I, like many other reviewers, have argued that Apple’s Mac OS X operating system is much better than Windows. That’s no longer true. I still give the Mac OS a slight edge because it has a much easier and cheaper upgrade path; more built-in software programs; and far less vulnerability to viruses and other malicious software, which are overwhelmingly built to run on Windows."

Jeg benytter både Ubuntu, Kubuntu og Windows 7. Jeg har kort prøvet Vista og kunne ikke lide det, men Windows 7 er faktisk ganske ok.

Derudover vil jeg sige at det jeg generelt synes der mangler på open source desktops som Gnome og KDE er den sidste "finish". Der er mange steder hvor det bare ikke er helt så gennemført - det er som regel ikke store problemer, men en masse små detaljer og det får det til at fremstå som et ufærdigt produkt. Windows 7 virker færdigt og det er stabilt (jeg har ikke haft et eneste nedbrud). Jeg tror det samme kan siges hvis man sammenligner OS X med Ubuntu (eller lignende), men jeg kender ikke OS X, så det kan jeg ikke udtale mig om.

Det jeg er mest utilfreds med i Windows 7 er Startmenuen, men sålænge jeg ved hvilket program jeg skal have fat i fungerer det sådan set fint nok - tryk på windows tasten og du får startmenuen op. Start med at skrive navnet på det program du vil starte og tryk enter. Det samme findes selvfølgeligt i Gnome og KDE hvor det fungerer lige så godt.

 • 0
 • 0
#33 Daniel Madsen

Så er der jo for rigtig mange virksomheder ikke et alternativ til Windows - så er det reelt kun et spørgsmål om hvilken Windows version. Og det skyldes næsten udelukkende at hovedparten af al special-software virksomhederne bruger kun udvikles til Windows (og her taler vi ikke standard-løsninger som der kan findes open source alternativer til).

Så er hele diskussionen om hvad der er nemmest for hvem at bruge og ser mest fancy ud af konkurrerende systemer reelt ligegyldig. Det er slet ikke det der er afgørende når en virksomhed kigger på om man skal opgradere eller ej.

Og ang. Windows Mobile så ER det faktisk ret udbredt indenfor virksomheder omend det ikke har slået så meget igennem hos private.

Så kan man så diskutere om V2 burde have så stort et fokus på virksomheder, men hvis det er det de har valgt, synes jeg ikke man kan klandre dem for at fokusere på Microsoft produkter - vi ER trodsalt det land i verden der har den største udbredelse af Microsoft-produkter i erhvervslivet.

 • 0
 • 0
#35 Jarle Knudsen

Og ang. Windows Mobile så ER det faktisk ret udbredt indenfor virksomheder omend det ikke har slået så meget igennem hos private.

Heh :O) ...og ud af top 500 supercomputere 443 kører Linux og hvad så? Jeg mener udbredelse skal ikke afspejle antal artikler. Tvært om. Det er journalistens opgave at vise at der er alternativer til mainstream - ikke blot følge med strømmen.

Ingen produkt er perfekt, men nogle er bedre end andre. Det jeg savner på V2 er artikler der gennemgår objektivt samt viser alternativer på en sober måde.

Det her virker som taget direkte fra Microsofts marketing - desværre :O/

 • 0
 • 0
#36 Mathias Mejborn

Hvor let er det at installere W7 på en computer der allerede har f.eks. Ubuntu, så man kan vælge mellem de to ved boot?

Nu ved jeg selvfølgelig ikke lige om der gælder noget specielt mht. Windows 7, men Ubuntu indeholder en Windows Installer (wubi) som gør det dejlig nemt at boote op i Windows og derfra installere Ubuntu enten som dualboot eller som erstatning for Windows. Du vil så givetvis komme til at køre med Grub som bootloader. Faktisk mener jeg at det er den eneste måde at køre dualboot mellem Ubuntu og Windows, altså at installerer Windows først og dernæst Ubuntu. Mener at Windows ødelægger din bootloader hvis du gør det i den anden rækkefølge, men ret mig endelig hvis jeg tager fejl.

 • 0
 • 0
#37 Jarle Knudsen

Mener at Windows ødelægger din bootloader hvis du gør det i den anden rækkefølge, men ret mig endelig hvis jeg tager fejl.

Du tager ikke fejl :O)

Opgradering fra Windows til Windows kan også være "pain in the a**" lige pga. manglende mulighed at flytte "user profiles" til en anden partition (bl.a.)

 • 0
 • 0
#39 Deleted User

Hvor let er det at installere W7 på en computer der allerede har f.eks. Ubuntu, så man kan vælge mellem de to ved boot?

Jeg ve' ikk' det. Jeg bruger kun Linux på computere der ikke er noget vigtigt på. Hov! det var ikke for at puste til ilden.

 • 0
 • 0
#40 Venligst Slet Min Bruger

Svend -

Mener du derved, at hvis man vil læse om andet en Windows, skal man smutte fra V2? .... Er det netop ikke derfor en god idé, at fortælle om hvad der ellers er af muligheder. Alle har Windows, derfor må det være det bedste!

Det har jeg ikke sagt, så du bedes lade være med at lægge mig ord i munden. Men hvis du er interesseret i at læse sammenligninger mellem W7 og OSX, så kan du garanteret finde det på google.

Og nu har jeg ikke tjekket op på det - men kommer der ikke også artikler om OSX, Linux osv.? I så fald, så falder dit argument jo til jorden. Og jeg vil som tidligere skrevet påstå, at over 95% af læserne herinde kender til alternativerne.

Vi kan vende den om, og sige, at du ikke kan/vil acceptere, at der er andre muligheder, og måske også bedre end dem Windows kommer med. De har størstedelen af markedet, og behøver derfor ikke at være så nyskabende, fordi folk som dig vælger Windows ligemeget om det er godt eller ej.

Hvad? Jeg har da intet sted i debatten udtrykt mig om, at jeg ikke kan acceptere andre muligheder. Igen - lad være med at lægge mig ord i munden! Jeg ville aldrig vælge Windows, hvis det ikke var et godt styresystem. Af samme grunde kører jeg stadig XP på min workstation og Windows 7 på min desktop derhjemme. Hvis jeg var ukritisk ville jeg have været igennem Vista-møllen, og det har jeg ikke.

Tja, du klarer det da fint med, at klappe Windows ukritisk på ryggen!

Igen - hvor læser du det? Hvad ved du om min holdning til Windows, udover at jeg er godt tilfreds? At være godt tilfreds betyder ikke, at jeg ikke har kritikpunkter, men de er næppe relevante for diskussionen.

Jeg er ikke fanboy af nogle af systemerne, men udnytter det bedste i dem alle.

Fornuftig holdning - jeg mindes heller ikke at have kaldt dig fanboy.. :)

Kim -

Tøv en kende... Det jeg kommenterer er, at Jesper på baggrund af markedsandele plæderer for, at der ikke er nogen grund til at beskæftige sig med andet end Windows 7... Så giver jeg, og Jarle, et eksempel på, at det åbenbart ikke gælder i alle situationer, og spørger hvorfor ?

Jeg tror ikke han skrev, at man ikke skal beskæftige sig med andet, så lad nu være med at gøre det mere dramatisk end højst nødvendigt. Det han skrev var, at lige for tiden er der mange IT-afdelinger i DK, der gør sig overvejelser omkring et skifte til Windows 7 - deraf artiklerne omkring dette styresystem.

Ang. Windows Mobile (off-topic godt nok, men ok), så er der netop kommet en ny version afaik. 6.5 right? Jeg aner ikke hvor mange nyheder, der har været omkring dette, da jeg skipper dem let og elegant - lidt som du/i kunne gøre, hvis i ikke er interesserede i Windows 7 alligevel. Jeg kender ikke WM's markedsandel, men jeg ved, at der har været en hel del artikler omkring Android på det seneste, og de har vel næppe heller en stor markedsandel... Så lad nu være med at se spøgelser og konspirationer over alt. Der er ingen, der prøver at holde jer nede.

Jarle -

Ingen produkt er perfekt, men nogle er bedre end andre. Det jeg savner på V2 er artikler der gennemgår objektivt samt viser alternativer på en sober måde.

V2 er primært en nyhedsside. Hvis du vil have masser af artikler mv., så tror jeg, du er havnet på den forkerte side.

 • 0
 • 0
#41 Deleted User

Kære Kim, Jarle, Svend og andre Linux-fortalere i denne debat

Version2 er henvendt til it-professionelle, hvor af langt, langt de fleste arbejder i et Windows-miljø (på desktoppen), udvikler til Windows eller rådgiver firmaer, der bruger Windows.

Selvom Linux på desktoppen har en meget lille udbredelse, skriver vi også jævnligt om Linux i alle dens varianter. I vores arkiv indeholder 1016 artikler lige nu ordet Linux, mens tallet er 1784 for Windows.

Du/I nævner selv Windows Mobile som eksempel på, hvordan vi konsekvent føjer Microsofts marketingsafdeling og ukritisk trykker hver eneste pressemeddelelse, de sender til os. Faktum er, at vi siden april kun har skrevet tre artikler primært om Windows Mobile, hvor af to var ’negative’ og én handlede om lanceringen af Windows Mobile 6.5. Samtidigt har vi fx løbende skrevet rigtig meget om Android - så meget, at jeg ikke orker at tælle, ligesom iPhone også har fået stor opmærksomhed i spalterne.

Vi er stolte af, at Version2 er blevet et omdrejningspunkt for open source-interesserede i Danmark. Men da it-hverdagen for rigtig mange af Danmarks it-folk handler om Microsofts styresystemer, vil der også være en bred og solid dækning af Windows-nyheder på Version2. Ellers tog vi ikke vores læseres behov seriøst.

Stort set hver eneste artikel, vi skriver om Windows, bliver desværre fulgt op af et debatindlag fra en Linux-fan, der udråber artiklen til at være reklame for Microsoft - med mindre den har en vinkel, der kan stille Microsoft i et dårligt lys.

Vi håber, at der er plads til fredelig sameksistens fremover.

Alle bidrag til, hvordan Version2 kan forbedre sig, modtages i øvrigt med kyshånd i forbindelse med dette fødselsdags-indlæg:

http://www.version2.dk/artikel/12347-version2-har-foedselsdag-hvad-skal-...

venlig hilsen

Jesper Version2

PS: Vi vil gerne lave de helt store test og sammenligninger, hvor alle tænkelige styresystemer bliver holdt op imod behovet i erhvervslivet. Men den slags kræver rigtig mange resurser, hvis det skal behandles seriøst. Og så ved vi jo også, hvordan modtagelsen vil være i debatten, hvis det ikke er Linux, der havner på sejrsskamlen… ;-)

 • 0
 • 0
#42 Peter Andersen

Hvis der hver gang man var på MacD for at bekæmpe sine tømmermænd med en BigMac menu, sad en bumset nørd lige ved siden af, og højlyd med skinger stemmeføring, ustoppeligt proklamerede hvor meget sundere maden er på pizza-hut.

Hvor ville det bare være irriterende.

 • 0
 • 0
#43 Jørgen Elgaard Larsen

Vi vil i denne uge skrive en del om 'kogte kartofler', fordi det er hvad hovedparten af danske it-folk får serveret på arbejdet.

Sammenligningen med lige præcis med kartofler er uheldig: Selvom der står kartofler på bordet i de fleste danske hjem, er det yderst sjældent, at aviser skriver om kartofler. Tværtimod skriver de mest om alle mulige mærkelige retter, som de fleste aldrig ville gide at prøve - men som kan inspirere. Selv en nyhed om en ny kartoffel-sort ville nok blive henvist til en notits på side 17.

Men nu er operativsystemer jo ikke madretter...

Personligt finder jeg det naturligt, at I skriver om Windows 7. Men nogle gange kan man godt blive træt af, at Version 2 til tider mest fungerer som mikrofonholder for Microsoft.

Jeg kan kun opfordre til, at Version 2 i højere grad gør som andre aviser: Skriv mere om det nye og spændende, og mindre om de kartofler, som alle kender i forvejen.

 • 0
 • 0
#45 Nikolaj Rasmussen

Alt vi har fået ud af Office 2007, er at en alt for stor del af skærmen optages af unødvendigt gejl og ikoner - og Word er fx. stadig ikke blevet mere logisk opbygget end WordPerfect 5.1! Hvis Windows 7 er det samme pop, så fri os fra det!

 • 0
 • 0
#46 Jens Schumacher

Virkelig? På min maskine bruger en Work 2007 meget mindre af skærmen på ikoner end 2003 plejede.. Du er godt klar over at man kan auto hide ribbon baren? Lige som windows task baren. Desuden er der intet påp ved office 2007's store ikoner. Det er ren touch lir. Der er ikke til at ramme en eneste knap i office 2003 med mine følsefingre.

Hvad angår wp5.1 og logik kan jeg ikke helt se pointen.

 • 0
 • 0
#47 Michael Jensen

Jens Schumacher Customizer du din gui grænseflade, =:O , hey that's cheating!, det ville man aldrig gøre på unix systemer :)

På unix kunne man ALDRIG finde på at custimoze de værktøjer man bruger for at gøre det mere effektiv/pænere etc. .... (customizing bash/ksh -i'd never!)

+Andre P.s. jeg har meget svært ved at se Mikrofon holderiet for MS. er en gennemgang af det man synes er skidt og det man synes er godt mikrofon holderi?. kommer i med nogen eksempler?.

P.P.s søgning i start menuen i windows er da ikke noget nyt, jeg mener at kunne huske at holde shift ned og stave til applikationer.

Ps jeg bruger ikke windows mere på mine egne PC'er men når jeg sætter mig ned foran en windows computer plejer det at komme igang med at udføre arbejdet for det meste instant. og det er vel en rigtig god kvalitet.

Tilgengæld kan jeg ikke lide deres fejlmeddelser. i event loggen, det er da noget grep ehh crap. Hvis man slår op i event loggen under system administration for man samme tekst meddelser som den "slutbrugeren". (vista | win 7)

Det husker jeg ikke fra XP, der mener jeg der stod noget nyttigt "debug" info i events.

PPS. multiple desktops har man da altid kunnet få via en gratis download af powertools fra ms download site? plus andre developer tools. der er også et Make tool (nmake) - der er batch "shell scripting" og vbscript.

Jeg henter da også programmer ned til min BSD server. Foreksempel til NetBSD henter jeg altid et program der hedder emacs!

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere