Windows 7 udkonkurrerer 8'eren

Illustration:
I november voksede antallet af Windows 7-maskiner mere end Windows 8 og den nye gratis opdatering 8.1 tilsammen. Tendensen kan skyldes mange virksomheders fastlagte opdateringer til Windows 7.

Windows 8 har nu haft godt et år til at brede sig på det globale PC-marked, men har i lang tid måttet kæmpe mod succesen, som forgængeren stadig nyder godt af. Således viser den nyeste opgørelse af markedsandele inden for styresystemer fra analyse-sitet Net Applications, at Windows 7 i november måned voksede mere end Microsofts nyeste styresystem.

Den mærkværdige tendens kan skyldes, at mange større organisationer i længere tid har planlagt en opdatering til Windows 7. Samtidig opfordrer Microsoft virksomhederne til at gennemføre den planlagte opdatering, simpelthen for at få udraderet Windows XP inden det mere end tolv år gamle styresystem lægges i graven den 8. april 2014. Det skriver TechCrunch.

Tallene viser mere konkret, at Windows 8’s andel er faldet i november måned med 0,87 procent mens andelen af brugere, der har installeret den nyere 8.1-udgave, har opvejet dette tab ved at stige 0,92 procent. Det giver ifølge TechCrunch en akkumuleret stigning på bare 0,05 procentpoints for 8.x-styresystemerne.

I samme periode er Windows 7 vokset med 0,22 procentpoints af det samlede marked, hvilket bidrager yderligere til styresystemets suveræne etter position på markedet med 46,64 procent.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (41)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#4 Dennis Jessen

jeg fatter ikke hvorfor jeg får sådan en lyst til at skulle forsvare windows 8 hver gang jeg læser kommentarer og artikler der omhandler denne. jeg opfatter ikke mig selv som fanatisk, men alligevel. Måske er det fordi jeg altid sidder tilbage med det indtryk at dem der råber højest ikke bruger windows 8, for det kan da ikke være en manglende startknap der er den afgørende faktor, eller et nyt tidssvarende design, der måske? har fået en konkurrent til dramatisk at ændre deres. Er brugeroplevelsen virkelig forringet i forhold til tidligere versioner? ikke min, tværtimod.

 • 2
 • 12
#5 Johnnie Hougaard Nielsen

at dem der råber højest ikke bruger windows 8

Jeg tror mere at der er mange der bruger Windows som en relativt perifer ting, altså at det handler om "de vante rutiner" for at starte browser, og måske et par andre ting som tekstbehandling. Her er Windows 8 UI så radikalt anderledes, at det blot er en gene at skulle spilde tid på at sætte sig ind i hvor tingene nu er blevet gemt. Og i dette scenarie er der ingen fordele ved Windows 8. Der kan måske sige at til mere intensiv anvendelse, kan det da lade sig gøre at bruge tid på at lære sig at gøre tingene på en anden måde, så det ikke længere opleves som en gene, og udnytte de nye finesser.

Jeg ser ikke Windows 8 UI som grundlæggende bedre eller dårligere end Windows 7, blot som et tastatur hvor tasterne er blevet flyttet rundt. Hvorfor skal de det? Selvfølgelig er der en pointe ved det nye UI til tablet-agtig brug, men så skulle det være et tilvalg for interesserede brugere. Ikke noget der skal genere dem der blot vil bruge maskinen til noget, uden at se den som et interessant tema i sig selv.

Med kortere ord: Windows er legacy, og her er stabilitet et gode.

 • 11
 • 3
#6 Pelle Söderling

Jeg kan forstå at Hr. og Fru Jensen kan have lidt svært ved at sætte sig ind i Windows 8, men jeg synes IT Professionelle har et problem hvis de ikke formår at sætte sig ind i nye grænseflader.

Desktop-mode eksisterer altså stadig - bare glem Modern UI og pin dine oftest bruge applikationer til taskbaren, så er Windows 8 mindst lige så godt som Windows 7 (kan man abstrahere fra den manglende klassiske start-menu er der faktisk mange forbedringer under motorhjelmen man går glip af ved at holde fast i Windows 7).

Det er også mit indtryk at dem som har det største problem med Windows 8 er dem som ikke anvender det - MS er et yndet bashing-mål for folk med mange forskellige agendaer.

 • 4
 • 9
#7 Eskild Nielsen

Jeg kan forstå at Hr. og Fru Jensen kan have lidt svært ved at sætte sig ind i Windows 8, men jeg synes IT Professionelle har et problem hvis de ikke formår at sætte sig ind i nye grænseflader.

Nej det er ikke et spørgsmål om de formår det - det er en irritation over at skulle gøre noget overflødigt - lidt ala at skulle tørre større mængder spildt eller dryppet vand op regelmæssigt

 • 13
 • 3
#8 David Rechnagel Udsen

Jeg kan forstå at Hr. og Fru Jensen kan have lidt svært ved at sætte sig ind i Windows 8, men jeg synes IT Professionelle har et problem hvis de ikke formår at sætte sig ind i nye grænseflader.

Mener du at fordi man er IT-kyndig skal man kunne acceptere en hver grænseflade, fordi man burde sagtens kunne finde ud af dem? Til at starte med er den gængse Windows-grænseflade en irritation for mig, hvor jeg altid ville foretrække en god *nix-terminal. Jeg kan sagtens finde ud af Windows 7, men det betyder ikke jeg gider hvis jeg kan undgå det.

 • 18
 • 1
#9 Dennis Jessen

Jeg ser ikke Windows 8 UI som grundlæggende bedre eller dårligere end Windows 7, blot som et tastatur hvor tasterne er blevet flyttet rundt. Hvorfor skal de det?

Personligt er der ikke ændret noget, jeg lukker stadig min stationære med ALT+F4, jeg starter stadig programmer, indstillinger mm. fra proceslinjen eller windows tast + 2-3 tegn. Designmæssigt syntes jeg bestemt bedre om win8, men det er jo også en smagssag.

Mener du at fordi man er IT-kyndig skal man kunne acceptere en hver grænseflade, fordi man burde sagtens kunne finde ud af dem? Til at starte med er den gængse Windows-grænseflade en irritation for mig, hvor jeg altid ville foretrække en god *nix-terminal. Jeg kan sagtens finde ud af Windows 7, men det betyder ikke jeg gider hvis jeg kan undgå det.

Det er lidt det jeg mener er essensen, så er det vel lidt svært at tage kritikken seriøst - håber jeg at kunne sige uden at være for grov.

 • 3
 • 14
#11 Dennis Jessen

Så du mener at en ændring i sig selv er godt? uanset om der er et positivt formål med ændringen, eller et formål overhovedet.

Nej det mener jeg ikke, og har jeg alligevel sagt det, har jeg ikke udtrykt mig ordentligt.

Jeg siger: "Måske er det fordi jeg altid sidder tilbage med det indtryk at dem der råber højest ikke bruger windows 8, for det kan da ikke være en manglende startknap der er den afgørende faktor"

David Rechnagel Udsen: "Til at starte med er den gængse Windows-grænseflade en irritation for mig, hvor jeg altid ville foretrække en god *nix-terminal. Jeg kan sagtens finde ud af Windows 7, men det betyder ikke jeg gider hvis jeg kan undgå det."

Jeg følger op: "Det er lidt det jeg mener er essensen, så er det vel lidt svært at tage kritikken seriøst - håber jeg at kunne sige uden at være for grov."

Naturligvis skal alle der har lyst kommentere på brugeroplevelsen gøre det. jeg kan alligevel ikke lade være med at tænke at meget er hearsay og der ikke er brugt meget selvstændigt for at komme frem til evt. konklusion.

Når alt kommer til alt, så er det en win8 der har fået meget kritik, mere dårligt end nødvendigt hvis du spørger mig.

 • 3
 • 4
#12 Pelle Söderling

Mener du at fordi man er IT-kyndig skal man kunne acceptere en hver grænseflade, fordi man burde sagtens kunne finde ud af dem?

Jeg forventer man som IT-kyndig kan se lidt udover en manglende startknap og den shiny overflade og vurdere om ikke ting som:

 • Multi-monitor taskbar support (langt om længe)
 • Native USB 3.0 support
 • Klare forbedringer af Explorer og Task Manager UIs
 • Bedre håndtering og visning af filhandlinger såsom kopiering af filer
 • Roaming af settings mellem enheder
 • Performance- og stabilitetsforbedringer
 • Mindre batteriforbrug på bærbare enheder
 • Native ISO support
 • Og måske de helt store som inkluderer Storage Spaces og fuld Hyper-V.

opvejer at skulle lære at starte sine programmer på lidt anden vis.

Ærlig talt, som IT-mand kan man godt være utilfreds med ændringer - klart! Jeg synes da heller ikke alt er fryd og gammen.

Men som IT-mand kan man ikke insistere på at leve i fortiden, man er nød til at være på forkant med udviklingen og de systemer brugerne anvender.

 • 7
 • 9
#13 Jesper Nielsen

Jeg har et par gange lige skullet vise en kollega, der bruger win 8 noget, men har måttet opgive. Det er simpelt hen for anderledes når man ikke er Windowsbruger til daglig.

Jeg er opvokset med Windows fra 3.0 over 95 til XP og Win7. Ja der var tilvænning ved overgangen til 95, men derfra har jeg uden vanskeligheder kunnet sætte mig ved en Windows og arbejde.

Det kan jeg ikke med Win8, og i dag er der så mange alternativer at jeg er ret sikker på at mit Windows eventyr ender med Win7. Jeg tror ikke at jeg er den eneste der har det sådan.

 • 14
 • 2
#14 Johannes Aagaard

Jeg må erkende at have haft en meget stor skepsis over for Windows 8/8.1, men jeg gav alligevel den nye brugergrænseflade en chance - og det er jeg faktisk ret glad for, at jeg gjorde. 8'eren fungerer ganske enkelt hurtigt og stabilt, og jeg ser stort set aldrig noget til notifikationer om opdateringer eller mystiske fejlmeddelelser. I øvrigt var det jo nødvendigt, at betjeningen også understøtter touchskærmene, og det gør den ganske godt i mine øjne (og pludselig virker operativsystemet på min kun to år gamle MacBook gammeldags).

Der ér da elementer i betjeningen af Windows 8, som jeg fortsat mener kan og bør fintunes, men med hvilket operativsystem oplever man ikke det?

 • 3
 • 5
#15 Deleted User

Købte for nyligt ny stationær PC. byggede den selv og valgte et motherboard med alle de nye smarte ting.

Derfor måtte jeg jo også lige prøve at installere WIN8 på maskinen for at se hvordan det egentligt fungerer.

Til at starte med var jeg frustreret, alt havde fået nye pladser osv.

Nå men så installerede jeg Classic Shell og slog de her hjørne-skod-popup-barrer fra og nu har jeg en Windows 8 som fungerer næsten som en WIN7 maskine.

Det eneste som er VIRKELIGT skod er bluetooth.

Mit motherboard understøtter bluetooth og jeg har et bluetooth headset.

Nemt at koble op er det...Sæt headset i parringsmode og søg efter det på computeren og klik forbind når computeren finder det.

MEN....Når man så slukker for computer / headset og starter op igen så har man jo en forventning om at tingene parrer sig selv op (Headset parrer automatisk med min mobil og mobilen parrer automatisk op mod håndfrit i bilen, så forvænt er man jo).

Dette er så ikke tilfældet. Når man så går ind i bluetooth menuen så kan man se ens headset men som sagt, det forbinder ikke selv og man kan ikke bare klikke "forbind". Den eneste mulighed man har er "Fjern".

Så for at forbinde igen så skal man "fjerne" bindingen og så starte parringsprocessen forfra.

DET er sgu da oldnordisk og tåbeligt....Søgning på nettet gav ingen hjælp, kun andre frustrerede brugere med samme problem.

Men udover dette er jeg sådan set ikke så utilfreds med WIN8....Eneste anke er vel at man skal installere 3. parts software for at få det til at ligne WIN7...

Nå ja og så har WIN7 bruger lige fået IE11 mens WIN8 brugere åbenbart skal nøjes med IE10 endnu ?

 • 6
 • 1
#20 Nicky Jespersen

Prøv at høre her.. Der er intet at diskutere omkring de to systemer.. Jeg har den holdning.. hvorfor skifte noget ud man er tilfreds med? Jeg synes designet sutter på 8 og der er bestemt ingen grund til at sætte sig ind i ting man ikke har behov for. Og det min mening og det ændre sig ikke med en masse mod argumenter/ diskussioner.. Skifter jo heller ikke min bil ud til en nyere model bare fordi en siger den kører længere på literen og der er kommet elruder i.. .

 • 7
 • 2
#21 Claus Waldersdorff Knudsen

...loren da min bedre halvdel forærede mig en ny laptop her i sommers. Hvad - Windows 8 !! Og jeg som hidtil havde kørt Linux på hjemme-PCen.

Nå, startes skulle dyret jo nu den var kommet indenfor. Efter de indledende runder med simpel opsætning af netværk og email blev den lukket ned og startet op igen.

Den bootede ret hurtigt! Er der mon noget galt?

I den nederste venstre tile stod der "Desktop". Musen henover og klik på den. (Nej, ingen fedtfingre skærm).

Hovsa, nu lignede det jo næsten mine Win7-ere på arbejdet. Meen startknappen var der jo ikke. IE var til gengæld placeret på taskbaren, lige til at trykke på og så skulle Chrome lige downloades og installeres. Starte Chrome, google lidt efter Win8 start button, fandt en brugbar startknap hos IObit (med Apple logo ;-) Og det virker fremragende.

Samlet tidsforbrug : ca 15min fra power on til jeg havde en startknap. Og jeg har ikke set en tile siden :-)

Et par måneder efter gentog samme nummer sig på arbejdet hvor min arbejds-laptop stod af. Den fik samme behandling og heller ikke der har jeg set en tile siden!

Win8 virker meget stabilt og USB3.0 er en fryd når man skal flytte BIG data i en fart, som en fuld ugentlig backup.

Så på trods af min skepsis synes jeg at Microsoft for en gangs skyld har lavet noget der virker. Og man har jo valget om man vil bruge tiles eller Win7 modellen.

Min produktivitet er ikke blevet mindre (jaja, bortset fra de 2 x 15 min).

Det var så min brugeroplevelse. Om jeg ligefrem vil anbefale Win8 fremfor Win7? Ja.

På arbejde har jeg 2 stk. Win7 desktop maskiner, en ældre XP laptop og så den nye Win8. Lidt på sidelinjen kører jeg en Linux fileserver og bugzilla.

 • 4
 • 2
#22 Thomas Andersen

Jeg elsker den nye brugergrænseflade. Men hvis man ikke gør det, så kan man jo bruge desktoppen fuldstændig som man plejer. Så jeg forstår ikke problemet. Win8 er på mange områder forbedret (bla som nævnt længere oppe), så hvis man bare vil bruge desktop, er det eneste forskel den nye startskærm. Og ærligtalt, så fed er den gamle startmenu altså heller ikke!

Men når man nu har en hybrid maskine (Surface Pro 2) som jeg har, så virker win8 faktisk ret overbevisende.

 • 2
 • 9
#23 Piotr Czarny

De fleste nye teknologier udvikler sig fra noget, man kender i forvejen og gennemgår en evolutionær forvandling, indtil en rimelig standard er opnået.

De første personbiler lignede hestedroscher uden hest. Det tog 30-40 år at nå til det design, personbiler har i dag.

De første mobiltelefoner lignede stationære telefoner. De har også gennemgået en gradvis forvandling er indtil videre endt med de touch-skærm enheder, vi har i dag.

De første bærbare computere lignede almindelige computere, hvor man blot havde klikket tastaturet op på en kasse, indeholdende al hardwaren og en CRT-skærm.

De første skærmbaserede OS-interface til mainframes lignede teletype (og gør det stadig, hvis man bruger en shell).

Engang imellem kommer der en gamechanger ind i billedet og vender op og ned på en teknologi. Xerox lavede sådan en i 70'erne, da de opfandt det vindues-baserede UI med mus som pegeredskab. Det interface er blevet kopieret og fintunet af Apple, Microsoft og alle de andre. Nogle firmaer var hurtigere til at få en god løsning frem end andre.

Microsoft startede rejsen med deres Windows 1 i 1985 og min påstand er, at de først i Windows 7 fra 2009 fik et system, som ikke var decideret i stykker. Det fungerede jo fint og man slap for de fleste af de underlige opførsler og nedbrud, som de fleste Windows-brugere tilsyneladende havde lært at leve med i deres vandring gennem Windows 3.10, 95, XP, VISTA, NT og hvad de ellers hed.

Man skulle tro, at Microsoft ville være tilfredse, fordi de nu havde et fint produkt, de kunne basere deres fremtid på. Et produkt, som fremkom evolutionært fra Windows 1.0 og tog 24 år at lave.

Men presset fra iPads blev for stort og de besluttede i stedet for at smadre det hele med en hammer og erstatte det med "billedlotteri"-UI ( som skrevet tidligere i tråden). Det skal selvfølgelig afføde frustration og det er fortjent. De valgte så også (muligvis i et anfald af panikangst), at klistre noget af Windows 7 UI'et på, som en underlig udvækst bag på billedlotteriet.

Jeg tager hatten af for deres mod til at sadle om og skrive et helt nyt UI i stedet for at lappe videre på det nuværende. Jeg synes dog også, det er en lidt arrogant tilgang til tingene og til deres trofaste kunder. Man smider babyen ud med badevandet. Tusindvis af små tilpasninger og tweaks er røget ud og man står med en umoden grænseflade, som det vil tage mange år at forfine.

Det sjove ved denne her tråd er, at de fleste Windows-advokater skriver noget i stil med "Windows 8 er ikke slemt at bruge, når man først har fået det til at ligne Windows 7".

Nok om det. Tilbage til arbejdet på min Windows 7 maskine, som ikke skal opgraderes til Windows 8 i nærmeste fremtid.

 • 7
 • 3
#25 Peter Møller

De mange skift i UI fra Xp -> Vista -> 7 -> 8 vidner, IMO, mest af alt om en virksomhed uden et klart mål for hvad, eller hvor, de ønsker windows skal være om x antal år...

At XP ikke vil dø er et fint eksempel på at mange hænger fast i Windows fordi de enten ikke må/kan opgradere(erhverv, for ringe pc el lign.)... eller ikke vil opgradere(windows er ligegyldig fordi der bare skal spilles, Vista/7/8 er for dyrt etc.)

Det virker derfor lidt spøjst... for hvem er det egentligt at MS laver disse UI ændringer for?? Bevares, mange vil givetvis gerne have nogle af de smarte nye 'under-motorhjelmen- forbedringer... Men dem kunne de jo sagtens putte ind i en XP SP4, XP2 el. lign.

Ingen af disse ændringer har krævet et radikalt nyt UI(Metro osv.) for at kunne muliggøres: (fra Pelle Söderling) Multi-monitor taskbar support (langt om længe) Native USB 3.0 support Klare forbedringer af Explorer og Task Manager UIs Bedre håndtering og visning af filhandlinger såsom kopiering af filer Roaming af settings mellem enheder Performance- og stabilitetsforbedringer Mindre batteriforbrug på bærbare enheder Native ISO support

Alene det at nogen forsvarer Win8 med: "Efter at have nørdet rundt og downloadet alverdens hacks for at få min startknap tilbage, så er det godt" - Viser hvor meget nogen er villige til at forsvare et OS der vist bare er ændret fordi et eller andet skulle ændres...

Min teori: XP var længe det mest populære Win OS fordi folk(som folk er flest) dybest set er ligeglad med at opgradere Windows så længe deres spil, dimser og programmer virker.

For at gøre en opgradering mere sexet og skabe lidt (falsk?) synergi på tværs af mobil og desktop fik man marketing afdelingen til at designe noget der lignede hinanden på tværs af mobil og desktop... og så skide være med brugervenlighed...

(ej men seriøst... har folk prøvet at sidde på en af de der 3000-4000,- kroners Acer bærbare med touchskærm og Metro UI?! )

 • 8
 • 2
#27 Martin Kirk

skulle have været valgfrit ligesom MedieCenter .. så kan folk selv vælge om de vil have hele deres Windows startmenu ødelagt. Metro er godt til Tablets, på desktop er det en kæmpe fuckfinger lige i hovedet...

Windows 8 med Start8 (3.part startmenu) er egentlig OK... grunden til jeg flygtede tilbage til Windows 7 var fordi vinduer mangler skygger.

Skygger og kanter i Win7/Vista er med til at 3D'ficere Windows, hvilket gør det nemmere at se hvilke vindue ligger ovenpå et andet... Jeg blev i Win8 ved med at blive forvirret over hvad jeg skulle klikke på, især vinduer i baggrunden som ikke er 'selected' ...

er heller ikke så glad for firkanter -- Det to 20-30 år at lave computere og visuelle flader med runde kanter - fordi mennesker er runde - At Win8 (og mange andre) er gået tilbage til firkanter er efter min mening den største fejltagelse indenfor design i moderne tid.

 • 8
 • 2
#28 Pelle Söderling

På trods af deres nye Modern UI initiativ med Modern Apps som vi sagtens kan blive enige om er totalt håbløst på en Workstation eller til noget som helst produktivt, så er Windows 8(.1) stadig det bedste OS Microsoft har udgivet til dato - også til professionel brug.

Der er altid nye ting at kritisere ved en ny udgivelse. XP som mange måske idag betragter som en af de bedste Windows versioner var f.eks. enormt kritiseret for dets "teletubbie" design og de fleste nørder insisterede på at forblive på Windows 2000 i årevis efter udgivelsen af XP.

De fleste husker nok overgangen til Vista, som retfærdigvis også led af en del børnesygdomme og blev udgivet for tidligt, men efter lapningen med SP1 var Vista faktisk decent og en klar forbedring over XP - de fleste gav det dog aldrig en chance pga. folkestemningen.

Selv det nu så anerkendte Windows 7 var ikke lutter lagkage ved udgivelsen. Væk var den gamle kendte Taskbar og erstattet med en ny og fancy udgave som fik en del kritik blandt nørderne der nu måtte ændre vaner (Quicklaunch anyone?) - men performance-forbedringer gjorde at folk levede med det og alternativerne var ved at være få - XP var ved at vise sin alder og ingen kunne lide Vista, derfor endte Windows 7 som en positiv historie.

Men historien viser at det er det samme show hver gang. I bund og grund er vi alle pisse konservative, selvom de færreste vil indrømme det. Vi hader at få vores vaner ændret og reagerer meget kraftigt på det når nogen forsøger at gennemtvinge det.

Derfor råbes der højt, selvom det meste kritik nok ville forstumme hvis man indså hvor let programmer kan startes uden en startknap og en fold-ud menu og uden at skulle bruge Modern UI start-skærmen og HVOR lidt det betyder i dagligt brug.

 • 3
 • 3
#31 Jesper Poulsen

De mange skift i UI fra Xp -> Vista -> 7 -> 8 vidner, IMO, mest af alt om en virksomhed uden et klart mål for hvad, eller hvor, de ønsker windows skal være om x antal år...

XP, Vista og 7 kan få brugerfladen fra Windows 2000 uden at skulle installere noget ekstra. Det hele ligger der allerede. Men det er da et tegn på blindt fægteri at skifte standard-UI for hver ny version af OS'et.

 • 3
 • 4
#32 Allan Astrup Jensen

"Nå ja og så har WIN7 bruger lige fået IE11 mens WIN8 brugere åbenbart skal nøjes med IE10 endnu ?"

Det skal du ikke være ked af, for IE11 dur ikke til Java og går lige så ofte ned som IE10. Derfor har jeg frakoblet IE11 efter jeg downloaded det og bruger Chrome. Firefox opfører sig også mærkeligt på min PC med mørke felter. Måske fordi jeg er amatør.

Jeg synes Win8 skærmen er uappetitlig, og jeg vil aldrig købe det styresystem, ligeså Nokia smartphones.

Min Win7 starter for langsomt op, og der er opdateringer hver uge. Virusprogrammet forstyrrer også hele tiden. Derfor skifter jeg nok til Apple. Min første PC var iøvrigt Apple 2e for 30 år siden!

 • 2
 • 4
#35 Marj Kapla

...at bekymre mig og at elske bomben" Citat af Dr.Strangelove. Som jeg finder passende i denne diskussion!

Jeg havde svært ved at se fornuften i Win.8 som erstatning for 7'eren, indtil jeg fik en ny bærbar hvor 8 var pre installeret og 7 fulgte med i en disk, jeg gav det en chance og nu er jeg ikke længere bekymret, tværtimod er det hurtigere opstart og mindre ressource krævende, så nu er snart alle bærbare og stationære hos mig med win.8, undtagen den jeg spiller på ;-) Tilvænningen er ikke så slem, ellers installere Nutshell og få dit win xp eller win 7 udseende tilbage.

 • 0
 • 1
#37 Deleted User

Jeg mener at ha' hørt at man kan installere Windows 8 uden fætter BR bruger interfacet eller deaktivere det. Det er måske ikke korrekt? Jeg bruger min Windows 7 Pc til almindelige Office 2013 ting og især til billedbehandling og det går fint. Jeg må finde en Pc jeg kan installere Windows 8.1 på så jeg kan få syn for sagn.

 • 0
 • 1
#41 Deleted User

Så vil jeg prøve at installere Windows 8.1. Jeg tror nok at jeg har læst et sted at Windows 8.1 er lidt mindre krævede mht. til hardwaren og jeg har en noget ældre Thinkpad som snildt kører Windows 7. Jeg vil lade det gå ud over den til at starte med.

 • 0
 • 1
#42 Henrik Mikael Kristensen

Jeg synes det er svært at se en retning for Windows, ud over en øget kompleksitet og konflikter i brugerfilosofien.

To vidt forskellige brugsmåder bliver klemt sammen i ét operativsystem, hvor det så går ud over begge filosofier i funktionalitet.

Hver for sig kunne de godt fungere udemærket, men det virker på mig som om, at man har sagt at alle brugerflader skal markedsføres ens, og derfor ser Windows Mobile, Windows 8 og XBox One brugerfladerne nogenlunde ens og pæne ud i screenshots, og det er selvfølgelig det forkerte udgangspunkt at tage, når man skal lave noget, der er behageligt og logisk at bruge til vidt forskellige ting.

Skal man lave en brugerflade til noget så grundlæggende som et operativsystem, hvor man skal være produktiv, skal man tænke meget, meget grundigt over tingene, og det har Microsoft aldrig haft ret meget held til. Det har altid været præget af akavede designproblemer, modsætninger og besynderlig mangel eller begrænsning på funktionalitet. Der er ikke noget grundlæggende regelsæt for brugerfladen i Windows. Det har altid været et problem, men vi har vænnet os til det.

Den Windows brugerflade vi kender idag har været omkring os i 18 år. Havde den været introduceret idag, startende med Windows 8, ville det være tvivlsomt om nogen ville bruge den, og det er et problem for relevansen for Windows.

Windows' eneste styrke idag er de applikationer, der udelukkende findes til Windows. Når den fordel forsvinder, forsvinder Windows med tiden.

Sammenligner man udviklingen af Windows' brugerflade med f.eks. MacOSX, følger MacOSX klare paradigmer, og derfor er problemer i en opgradering som regel relaterede til mindre detaljer i visuelle elementer, frem for om man nu kan vænne sig til en helt ny filosofi.

Et eksempel kan være Windows' kontrolpanel, der konstant og evigt ændrer sig. Hvorfor? Der er ingen fornuftig grund til det, og derfor er man også nødt til at forlade sig på lappeløsninger, som "Klassisk visning" forskellige steder i Windows for at tilfredsstille metrikken i en brugerundersøgelse i stedet for at følge gode designfilosofier, og holde sig til dem.

Den slags finder man ikke i MacOSX, fordi man søger gerne en velfungerende paradigme og bygger videre på den.

Det er en anden snak med brugerfladen i forskellige af Apple's egne Mac programmer, der ændrer sig hyppigt, men operativsystemet selv, har de sidste 13 år haft en rimelig stærk tradition for at holde fast i ting der virker.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere