Windows 7 og 8.1. mobbes ud: Windows 10 bliver enerådende på nye pc'er

12. august 2016 kl. 12:0316
Windows 7 og 8.1. mobbes ud: Windows 10 bliver enerådende på nye pc'er
Illustration: Microsoft.
Udfasningen af Windows 7 og 8.1 er begyndt. Fra juli 2017 kan du ikke længere købe hardware, der understøtter Windows' ældre styresystemer. Det er konsekvensen af ny Microsoft-politik.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Hvis du i nær fremtid køber en ny pc, er der en stor sandsynlighed for, at den ikke vil kunne supportere Windows 7 og 8.1. Microsoft skriver på deres hjemmeside, at de har lavet en ændring i deres supportpolitik, som blandt andet indeholder planer for fremtidens opdateringer til ældre styresystemer.

De nye regler betyder, at fremtidens pc-ejere med næste generation af Intel-, AMD- og Qualcomm-processorer er tvunget til at bruge Windows 10, hvis de vil køre Microsoft. Det skriver The Verge.

Microsoft og deres partnere vil ikke lægge meget arbejde i, at ny hardware skal kunne arbejde sammen med ældre versioner af Windows. De gamle styresystemer vil i bedste fald mangle de seneste opdateringer, i værste fald vil de ikke fungere.

»Efterhånden som nye silicium (centralt materiale i nutidens computerchips, red.)-generationer bliver introduceret, vil de kræve den nyeste Windows-platform. Windows 10 vil være den eneste Windows-platform, der understøtter Intels kommende ’Kaby Lake’, Qualcomms ’8996’ og AMDs kommende ’Bristol Ridge’,« skriver Microsoft på en blog.

2023 er det slut

Den nye politik betyder ikke, at Windows 7 og 8.1 ikke længere vil blive understøttet. De to styresystemer vil fortsat blive opdateret indtil henholdsvis 14. januar 2020 og 10. januar 2023, men opdateringerne vil kun være tilgængelige, hvis du bruger hardware, der er fra tiden, hvor det var de primære styresystemer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For nuværende pc-ejere er det værd at nævne, at Intels sjette generation af processorer, der er kendt som Skylake, vil være den første processor, der ikke vil understøtte de gamle Windows-versioner. Microsoft er begyndt på indfasningen.

Hardware med Skylake, der vil understøtte Windows 7 og 8.1 til og med juli 2017

Dell Latitude 12
Dell Latitude 13 7000 Ultrabook
Dell XPS 13
HP EliteBook Folio
HP EliteBook 1040 G3
Lenovo ThinkPad T460s
Lenovo ThinkPad X1 Carbon
Lenovo ThinkPad P70

Erhvervskunder får længere line

For Microsofts erhvervskunder, der ofte halter lidt bagefter på hardware- og softwareopdateringer, skriver Microsoft, at de fortsat vil opretholde en række hardware med Skylake-processorer, der vil understøtte Windows 7 og 8.1 til og med juli 2017.

Listen ses i faktaboksen til højre.

Ændringerne i Microsofts politik glæder firmaets hardwarepartnere, fordi de ikke længere er nødsaget til at udvikle de mange dyre softwareopdateringer til ældre versioner af Windows.

Guleroden for Microsoft er, at adaptionen af Windows 10 formentlig vil få et boost. Microsoft ser Windows 10 som deres sidste version af styresystemet - fremover er det en service ikke et produkt.

16 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
16
18. august 2016 kl. 07:43

Du kan godt køre andet end windows på en pc med secure boot. Du slår det bare fra i Bios.

15
13. august 2016 kl. 18:01

Jesper Hansen Takker hr ! Det kunne se ud til at jeg ukritisk har tilladt medierne at fortælle mig hvordan tingene "hang sammen" hvilket ikke er en god ide, alt skal verificeres, og det er det nu, endnu engang tak !

14
13. august 2016 kl. 14:26

Hvad er fri software ?

Se www.sfs.org (free software foundation)

Fri software er software, som du ejeren, kan kontrollere, fordi du kan se i kildekoden (bageopskriften på et styresystem eller et program) om der skulle være noget der begrænser din frihed. Det samme med hardware.

Og ja.. det er ikke alle der kan finde ud af at tjekke kildekoden, derfor er der skrevet licenser som sikre din frihed, se her: http://gplv3.fsf.org/Når "man" downloader Trisquel: https://trisquel.info/en/downloadSer man dette:

Thank you for downloading Trisquel! If your download does not start in 15 seconds, use this direct link.

File: trisquel_7.0_amd64.iso
Location: http://cdimage.trisquel.info/trisquel-images
MD5: http://cdimage.trisquel.info/trisquel-images/trisquel_7.0_amd64.iso.md5
GPG: http://cdimage.trisquel.info/trisquel-images/trisquel_7.0_amd64.iso.asc | GPG key

How to write a ISO image in a CD/DVD

To record this file, follow the instructions in the wiki: http://trisquel.info/en/wiki/burn-trisquel-cd-images

If your computer does not have a CD reader/recorder, read this: http://trisquel.info/en/wiki/how-create-liveusb


Når Trisquel er installeret, kan man gå ind i systemet og se hvilke licenser der gælder for systemet:

License and Warranty

The programs included in our servers are free software; the exact distribution terms for each program are described in the individual files in /usr/share/doc/*/copyright. This software comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY, to the extent permitted by applicable law.


Og det er ikke mere omstændigt at installere Trisquel end Windows, tværtimod der er cirka 20.000 programmer med den samme frie licens som Trisquel, som kan downloades inde fra Trisquel (klik "start" lige som i windows) vælg tilføj/fjern programmer. Her kan du så vælge mellem 20.000 frie programmer, af alt hvad hjertet begærer... printere kører perfekt og alt det andet skrammel man tilslutter sin maskine..

Der er cirka 53.000 programmer til "Linux" ala' ubuntu,mint,debian osv.. men det er ikke alle der er udgivet med den helt frie licens glpv3, derfor er der "kun" adgang til cirka 20.000 frie programmer i Trisquel. Man skal aktivt tvinge Trisquel til at installere ufri software, hvis det er det man vil.

Fri software behøver ikke at være gratis, det Fri står for er DIN frihed til at kontrollere hvad din software gør & ikke gør, du kan lave om på programmet, forære det væk, sælge det eller hvad end du vil... det er jo fri software, så det er dig der bestemmer. så Fri står for Frihed & ikke nødvendigvis gratis.

Nu er ordet frihed, så småt ved at blive erstattet med ordet privatliv eller privacy ude i den virkelige verden.

Hvis du ingenting har at skjule, har du ingenting.

Hvis "man" er så fræk at bruge Tor browseren: https://www.torproject.org/download/download-easy.html.eneller HELT fri software bliver man slået i hartkorn med kriminelle og pædofile eller terrorister, eller osse er man en samfundsomstyrtende anarkistisk venstre orienteret rød ballademager der ryger hash og spiser babyer. Se dig omkring og dan din egen mening.

Vi kan blive frie mennesker, vores maskiner kan frigøres, softwaren er der allerede kvit og frit til download, men det kræver at "man" gør noget, en af dem der gør noget er ham her http://stallman.org/

Vi kan alle gøre noget, jeg kan måske lave din bil, du kan måske ændre koden i mit mail program, så det gør hvad jeg vil, din bil gør hvad du vil, fordi jeg har lavet den som du ønskede.

Og selv den ældste oldemor kan finde ud af at lægge en dvd i drevet, slukke maskinen og tænde den igen, klikke på de svarmuligheder systemet spørger om under installationen... og det gælder Windows som Trisquel. Og der er selvfølgelig nogen der er totalt it-analfabeter, måske skal de bare bage en kage til dig mens du installerer et eller andet system.

Vi har friheden til at vælge, uanset om det hedder proprietær eller nonproprietær.

13
13. august 2016 kl. 13:47

...hvordan Microsoft kan diktere hvilket hardware de "uafhængige" producenter skal fremstille.... ...eneste forklaring må jo være at de ikke er så uafhængige som vi formodes at tro.

12
13. august 2016 kl. 12:57

så skal du sikre dig at den IKKE har "secure boot" indbygget, for så er det KUN windows der får lov til at køre på den

Det er så forkert som det overhovedet kan være. Der er flere Linux distros der supporterer Secure Boot. Og såfremt producenten af computeren tillader det, så kan du også slå det fra. Det er IKKE en Windows ting.

Medierne, inkl. version2, har desværre fået skabt et fuldstændig forkert billede af Secure Boot.

11
13. august 2016 kl. 12:52

Takker, jeg havde ikke set der var fjernet muligheder i policies.

10
13. august 2016 kl. 12:50

"et af de tidligere produkter er den ydmyge el-pære, som der blev indgået et kartel om mellem ALLE vestlige producenter, så en pære max måtte holde i 1500 timer (i øst-blokken holdt/holder disse minimum 2500 timer) !"

Det er korrekt, det var "Phoebus kartellet", jeg mener dog at det kun var 1000 timer, og både Osram, GE og Philips var indblandet i dette , og kun på grund af Stasis paranoide trang til at registrerer og gemme alt kom det frem hvordan det hele hang sammen, og for den sags skyld stadig fungerer sådan.

Men læs mere om det her.https://en.wikipedia.org/wiki/Phoebus_cartel

8
13. august 2016 kl. 09:24

Henrik Kristensen Det er muligt at du har fået øjnene op for hvad der foregår i verden omkring dig, hvis det er tilfældet så er du en enkelt af en særdeles lille gruppe, langt under 5 % af verdens befolkning, de mere end 95 % vil faktisk ikke erkende eksistensen af problemerne, og der er mange forskellige grunde hertil, gående fra "jeg har ikke noget at skjule", "det er da lige meget", "jeg kan alligevel ikke ændre på det", "jeg er så vanvittigt vigtig at jeg ALTID er på, og alle er vildt interesserede i alt hvad jeg foretager mig, inkl at jeg skal på lokum", og mange andre alternative ideer, som er en stor del af individets selvopfattelse, og som forædles af virksomhederne gennem reklamer ! Du skriver om frie OS'er, jeps de findes, men der er masser af påførte begrænsninger, som f.eks tonsvis af programmel der IKKE kan købes til disse platforme, og i øvrigt er det for flertallet yderst krævende at skulle omstille sig til et langt mindre tilgængeligt OS, meget få kan hjælpe med at løse problemer, og hvor skal man henvende sig for at få den hjælp, (nej jeg spørger ikke om hvor, men se fru Clausen, som er bruger, hun er chanceløs !) Så er der hardwaren, hvis du skal købe en laptop i dag, uden windows vil den sandsynligvis koste en del mere, og køber du en med windows 10 så skal du sikre dig at den IKKE har "secure boot" indbygget, for så er det KUN windows der får lov til at køre på den, og jeg ser i kortene at "secure boot" vil blive standarden for fabriks-byggede pc'er inde for de nærmeste år, laptops kan vi ikke selv bygge fra grunden, og "frie" laptops vil være meget dyrere (udbud/efterspørgsel), så er du bundet til at bygge din egen stationære pc, og så er du spærret inde igen, men på en lidt anden måde ! Altså, "if you do you're damned if you don't you're damned" fra bogen Catch 22, Der er ingen interesse fra producenternes side til at forbrugerene har frihed, nope iflg virksomhederne så skal vi udelukkende være forbrugere, og virksomhederne arbejder sammen om langt mere indflydelse (læs "vi vil bestemme/styre alt"), og det gør de i højere og højere grad, i øjeblikket arbejder virksomheder i DK på at flere love slækkes/fjernes så de får adgang til at samføre dine data fra dit betalingskort med hvad du køber og hvor samt hvad de ellers kan suge op om os bla online, husk også at teleselskaberne er primært private virksomheder, så ALT hvad vi foretager os vil blive brugt til at øge vores forbrugerisme, måske vil vi om en del år opleve, at posten ringer på døren med en pakke, som vi er målt og vejet til at have behov for, så den er blevet anskaffet på vores vegne og penge ! Nej. vores tid som selvstændige frie individer er talte, på grund af de 95 % af forbrugerene der intet vil ændre, men bare flyder med strømmen !

7
13. august 2016 kl. 05:46

Tja.. hvornår skifter man til fri software, er det på søndag klokken 14:00..eller..? For mig, en it analfabet, skete det gradvist.

Jeg er nu skiftet til Gnu/Linux - Trisquel og har degraderet min Windows til stereoanlæg (offline).www.trisquel.info

Hvis du vil vide lidt om fri software, kontra proprietær software:https://www.fsf.org/blogs/rms/20140407-geneva-tedx-talk-free-software-free-society

Og selvfølgelig skal folk selv bestemme om de vil køre Windows eller andet, det er jo det frihed drejer sig om.

Jeg tænker osse på Javascript som findes i en fri version: https://fsf.org/campaigns/freejsHvad med Version2, har de implementeret fri javascript..? ellers se her: https://www.gnu.org/software/librejs/

Bliver Windows nogensinde mere fri, hvad med version 11,12,13,14 eller hvad den nu kommer til at hedde Osse det at køre proprietær software i "skyen" er ufrit; softwaren ligger ikke på din maskine men på andres maskiner, derfra styres hvad du kan og ikke kan.

Men trangen til frihed kommer af sig selv når man ser og oplever restriktioner,data indsamling, overvågning censur eller generelt bare ufrihed fra ens "eget" system, som man har købt og betalt men ikke er herre over.

Det er op til dig, den enkelte bruger/ejer af et givet system, at tage et valg.

Og ja der er mange flere ufrie systemer end Windows...men der er ganske få frie systemer se her:https://www.gnu.org/distros/free-distros.html

"Folk" kalder det de mener er frit, for Linux. (det hedder i øvrigt: Gnu/Linux) Ubuntu/Mint osv.. er ikke frie. Der er tusinder af "linux" distroer, men der er kun en håndfuld der er helt frie..

Så fremtiden ser ud som om at Windows kun kan køre på certificeret hardware som det proprietære system det er. Der findes maskiner/hardware der er renset for proprietær software helt ned i "bios" se her:https://www.fsf.org/resources/hweller her: https://minifree.org/

PS: jeg bruger stadig Windows når jeg skal tilgå det offentlige,banken osv... Men når jeg vil være fri, så bruger jeg min frie maskine med Gnu/Linux - Trisquel... frihed skaber råderum, omtanke, tid og ikke mindst glæde. Hej 8O)

6
12. august 2016 kl. 23:01

Jesper Hansen Du læser det jeg skriver forkert, jeg skriver ikke at regedit/goedit er blevet ændret, men at der er ting der ikke mere kan gøres via disse, altså mulighede ændringer/customization der er fjernet fra regedit/gpedit's virkeområde ! Her er nogle af de restriktioner som er en del af nyeste build af win 10 (Anniversary update)http://www.ghacks.net/2016/07/28/microsoft-removes-policies-windows-10-pro/#comment-3949192

Endnu et MS "tiltag" med baggrund i at det er MS der bestemmer IKKE brugeren, vi bestemmer ikke mere synderligt meget angående windows update, (ikke mere noget med at update x giver mig problemer, så "gem" den, i dag er det kun alt eller "tredieparts" intet) sammenlagt med at der løbende bliver færre og færre muligheder/rettigheder for brugeren til at ændre/customise efter eget ønske ! Windows 10 er også default sat op til at drivere hentes fra MS og at de vil erstatte drivere af nyere dato, med tanke for kompatabilitet/stabilitet, hvilket ikke er hvad gamere ønsker, nej tak gamere vil have performance, men de færreste ved at en speciel indstilling giver dem fuld råderet der, men så skal de selv holde øje med ALLE pc'ens drivers, i alle sammenhænge performance/kompatabilitet/sikkerhedshuller ol. ! Stille og roligt strammer MS skruen ifht brugerrettigheder, (og det er, utålmodigt men bevidst, stille og roligt, for ellers ville brugerene opdage/blive alarmerede/gale, så små skridt !) Fullscreen reklamer vare det sikkert ikke mere end et par år før windows 10 brugere vil opleve som "sådan er det bare" ! Der er ikke mange der er tilstrækkeligt interesserede/bekymrede til at være nysgerrige nok til at læse om denne udvikling, eller bare finde ud af hvor disse oplysninger findes, af alle windows brugere er der allerhøjst 5 % (nørder) der aktivt leder efter kritisable ændringer i denne virkelighed !

Hygge hejsa, god weekend !

4
12. august 2016 kl. 19:23

Det er ikke en reel nyhed at virksomhederne vil have os forbrugere til at kaste penge ud på nyt udstyr, det er vel en ca 60 år gammel "nyhed", ud fra et syn på denne verdens uudtømmelige ressourcer, et af de tidligere produkter er den ydmyge el-pære, som der blev indgået et kartel om mellem ALLE vestlige producenter, så en pære max måtte holde i 1500 timer (i øst-blokken holdt/holder disse minimum 2500 timer) ! Vi skal koste hvad det vil, forbruge, så længe profit er i højsædet, og eneste standart for succes mellem producenterne ! Det er heller ikke engang reelt nyt mht MS, de kikker lidt på bagud kompatlabilitet, men har ikke blikket rettet på at ny hardware på "gammel" software/OS, den eneste forskel på da og nu er at vi nørder er langt mere kritiske over MS's voldtægt af bla. vores private data/liv, og alle de øvrige voldsomme ændringer/begrænsninger MS implementere, men de er aldeles ikke alene om disse "tiltag" ! Nej MS følger i strømmen på fjæsbog/google/ol. med en lidt anden indgangs vinkel og langt bedre angrebs flade, altsammen er sat i værk efter Bill Gates og Steve Ballmer stoppede/blev sat af ! Kik på de seneste ændringer af win 10 pro, hvor der med nyeste build er lavet begrænsninger af hvad man kan/må via regedit og gpedit, vi får færre og færre rettigheder ! BTW glem alle jeres proklamationer om at skifte helt til div Linux editions, der er IKKE de tilsvarende muligheder eller tilsvarende software i mange sammenhænge, kik på f.eks de nyere spil, der skal man være yderst "heldig" hvis det er tilgængeligt til Mac, hvor brugerens rettigheder så vidt jeg kan se er endnu værre end MS ! Måske er det noget der har været i kortene i årtier, for MS's markedsandel gør dem vel til et defakto monopol, hvilket jo giver øgede muligheder !

3
12. august 2016 kl. 15:16

Du forstår ikke hvad en Windows Enterprise LTBS er ?

Samt at Microsoft og hardware producenter tilsyneladende ikke kan holde noget kørende så længe. Når der allerede nu er kompatibilitet problemer.

Produkter udgive/Startdato for livscyklu/Almindelig slutdato for support/Forlænget slutdato for support Windows 10 IoT Enterprise 2015 LTSB 02-08-2016 12-10-2021 13-10-2026

Når man punker, skal man have styr op data.

2
12. august 2016 kl. 14:23

10242

Skidt pyt med build 10242. Det er et år gammelt.

1
12. august 2016 kl. 13:27

Det er ikke kun Win7 det rammer. Hvis man vil undgå MS nye programmer som candy crush og Map samt diverse ændringer. Så man bruger en LTSB E. version af windows. Så kan man ikke bruge Nvidias nye 10xx GTX serie af grafikkort. Da build 10242 ikke understøttes.