Windows 7 er langsommere til at boote end Vista

Tæller man det hele med, er Windows 7 faktisk længere tid om at få alting indlæst end Vista, viser en ny måling. Forbedringer i dvale-funktioner kan dog kompensere for ventetiden.

Vista er langsomt og sløvt, mens afløseren Windows 7 er en ren sprinter i forhold til.

Nogenlunde sådan er det indtryk, man får ved at læse anmeldelser og brugeroplevelser af Windows 7, men i praksis er Vista faktisk hurtigere til at boote, skriver Cnet.com.

Firmaet Ioio Technologies, som producerer software til at forbedre ydelsen i Windows, har haft Windows 7 under behandling i test-laboratoriet og fandt frem til, at Windows 7 skulle bruge et minut og 42 sekunder, før computeren var klar til brug. Vista bruger til sammenligning kun lige over ét minut.

Resultatet adskiller sig fra andres forsøg på at måle hastigheden, fordi Ioio ikke har målt fra startknappen trykkes indtil skrivebordet vises, men til at computeren har afsluttet indlæsning af alle startscripts og CPU'en ikke er belastet, så der er en ægte idle-tilstand.

Måler man fra start-tryk til skrivebordet vises, tager det 40 sekunder for Windows 7 at blive klar. Alle målinger er på en helt frisk installation, men firmaet har også målt starttiderne efter tre måneders brug. Her bliver der lagt omkring et minut oven i tiderne.

De forskellige målemetoder viser, at det er nærmest umuligt at få et klart svar på, hvor hurtigt eller responsivt et bestemt styresystem er. Nogle producenter vælger måske at have en hurtig opstart, og så vente med forskellige drivere, til når der er brug for dem, mens andre foretrækker 'hente kaffe'-versionen, hvor så meget som muligt bliver ordnet under opstarten.

En anden forskel er, hvor mange resurser styresystemet bruger undervejs for eksempel på at indeksere indholdet på harddisken til lokale søgninger.

Uanset hvad starttiden reelt er i Windows 7, mener Cnet-journalisten Ina Fried dog, at boot-tiden ikke er specielt relevant efterhånden, fordi Windows 7 har forbedret tiderne ind og ud af dvale-tilstand kraftigt. Dermed er det muligt at bruge computeren i ugevis, uden at slukke den, skriver hun.

Version2's test af den færdige udgave af Windows 7 viser da også, at Windows 7 kan vågne fra dvaletilstand på mindre end fire sekunder.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Marc Andersen

Jeg har lagt mærke til,at den forlængede starttid (til idle, ikke til login) i Vista og W7 skyldes, at Superfetch kører. Siden jeg næsten udelukkende bruger min Windows til at game, vil det betyde, at Superfetch efter login med det samme begynder at loade de GB store filer af de seneste spil jeg har spillet op i hukommelsen. Så på min maskine kan der gå lang tid til idle er nået (alt efter indlæsehastighed).

Superfetch er derfor slået fra hos mig.

 • 0
 • 0
#2 Thomas Ehler

Vi har lige brugt en time (eller to... over fredags øllen) til at installere XP32, Vista 32bit og Win7 32bit RTM på samme PC typer. 1. En "std." i7 920 med 6 Gb ram og std 7200/16 Seagate på Intel X58 board - pris 7000,-.

 1. Og en Core2 Duo 3GHz 4 Gb ram og std 7200/16 Seagate på Intel DQ45 bundkort - pris 5700,-.

På ingen af pc typerne er maskinen bare almindeligt responsiv efter 60 sekunder med hverken XP eller Vista. Godt nok er Logon for længst passeret men der knokles stadig på harddiskene. Efter de 60 sekunder startes Photoshop CS3 og intet sker de første 10 sekunder efter.. Dette gælder både XP og Vista og på begge maskiner. Hurtigst er XP på i7 med i alt 82 sekunder fra tryk på power til CS3 er loadet.

På i7 maskinen med Win7 kommer Desktoppen først lidt efter logon (8 sekunder). På dette tidspunkt er der gået 47 sekunder. Her er der nærmest totalt ro på CPU og diske og fra dette punkt starter Photoshop CS3 på lige over 5 sekunder. 52 sekunder i alt!

Så vores oplevelse af at systemet ER hurtigt finder vi altså ikke er specielt subjektiv.

Læg dertil den daglige glæde som win7s veludlagte, og SUPER responsive, brugerflade giver med en virkelig veldesignet taskbar, meget direkte tilgange til næsten alt det daglige, favoritter i Explorer osv. Selv de mere subtile ting som de ufatteligt flotte baggrunde er en daglig glæde.

Min i7 med RC1 (installeret i maj) starter på godt 50 sekunder med ca 30 applikationer installeret.

 • 0
 • 0
#3 Thomas Ehler

Iøvrigt: Alt hvad vi hidtil har prøvet på af grej, performer langsommere på 64 bit Win7 end 32 bit. I runde tal 5-10% Samsungs 250Gb SSD performer præcis 10% dårligere på 64bit win7 i forhold til 32bit. Desuden er den kun ca. 10% hurtigere i almindelige dagligdags scenarier end en std. 7200 rpm disk! Den koster altså over 3000,-

 • 0
 • 0
#5 Jarle Knudsen

Det er som at sammenligne kartofler: er kogte bedre end pommes-frites, Kim's chips eller mash-potatoes :O) Samtidig som man ser bort fra alle andre retter som pizza, pasta, kina-mad etc. etc.

Lige målt: 2 år gammel bærbar AMD Athlon x2-64 1.8GHz, 4GB RAM (shared nVidia)

Ubuntu 9.04 - 27 sek til log in (ægte multitasking m. brug af dual core/parallel tasks) + 14 sek til den er klar (desktop m. Compiz-Fusion + ro på HD - inkl. NIS login + NFS shares) = i alt 41 sek.

Tilsvarende Vista (og 7 RC1): 8 min (!!!) til login + 5 min. til desktop OG ro på HD (domain login), f.eks. Skype er klar efter ca. 3-4 min og Firefox/Thunderbird/Photoshop popper op først efter ca. 6-7 min uanset hvornår man klikker på ikon (pre-fetch slukket)

Begge deler indeholder home directory på ca. 500MB. Her taber Vista stort (og enhver Windows) da roaming profile er umulig at komme udenom = synkronisering af mange MB :O(

Ubuntu mapper /home mod en server.

 • 0
 • 0
#6 Thomas Ehler

Hej Jarle

Det er vel ikke windows skyld at I har et shitty domæne :-) Hvem har dog sat det op...

Min Acer Athlon 64 med 1 (ÉN) GB ram kunne starte Vista helt op på ca. 3 minutter. Win7 gør det på 62 sekunder.

Roaming er, selvfølgelig ikke, umulig at komme uden om! Det bestemmer dem der sætter domænet op. Du kan da fint køre uden sikkerheds atributter, roaming, logon scripts osv.

Hos jer bør der da seriøst gøres noget. Prøv at gange antallet af ansatte med spildte minutter hver dag * ca. 3 kr....

 • 0
 • 0
#7 Jarle Knudsen

Det er vel ikke windows skyld at I har et shitty domæne :-) Hvem har dog sat det op...

Heh :O) Taler om hjemme net. Det er i øvrig den samme server der kører NIS/NFS og SMB-domain (OpenSUSE 11).

Logon scripts er næsten lige for både Linux og Windows - altså net shares/drives + et par småting.

Det er sjovt da PC-er på arbejdet (nuværende og tidligere) er endnu langsommere at boote XP (op til 15 min til klar til brug og ro på HD - der er begrænsning for profile til 40MB!).

Underlig at uden domain-login er Windows dog meget hurtigere (op til et par-tre-fire minutter til ro på HD).

 • 0
 • 0
#10 Ole Juul

Jeg har meget lidt erfaring med MS-Windows men med sådan et dyrt OS som Windows 7 er der nok ikke mange problemer for de fleste brugere. Er der virkelig nogen grund til at jævnlig reboot sådan en maskine? Jeg ville tro at den oprindelig starttid kan være irrelevant for de fleste brugere.

 • 0
 • 0
#11 Christian E. Lysel

Christian Nobel, 9. oktober 2009 22:38

Min Xubuntu 9.04 er fuldt i luften på ca. 50 sekunder, vel at mærke på en Acer Asphire One!

Har du prøvet moblin?

Den er oppe at køre 10-12 sekunder på den samme maskine, efter den bliver tændt (dvs. inkl. måling a BIOS).

 • 0
 • 0
#12 Lasse Reinholt

Læg dertil den daglige glæde som win7s veludlagte, og SUPER responsive, brugerflade giver med en virkelig veldesignet taskbar, meget direkte tilgange til næsten alt det daglige, favoritter i Explorer osv. Selv de mere subtile ting som de ufatteligt flotte baggrunde er en daglig glæde.

Nej, nu! Det blev vist til lidt mere end den ene fredagsøl, du nævnte? At sidde og skamrose Windows 7 her på version2. Jeg vælger at tro, at det hele var ironisk ment. Kan vi så få dit indlæg stemt ned til -500 inden mandag! Ellers må vi klage til EU og konkurrencestyrelsen! :-)

 • 0
 • 0
#13 Thomas Ehler

Hej Lasse :-) Jojo et par lykkepiller skulle der jo også til. Men dem er man jo nødt til at tage for at klare den tætte daglige omgang med MS produkter ;-)

Nej faktisk blev jeg trikket af, og kan stadig ikke lade være med at more mig over, at man fra mange sider (og endda også Microsoft) nu pludselig den seneste uge begynder at tale Windows 7 NED??

Win7 ER simpelthen et kæmpe løft både som tekniker (drivere, installation mv.) og som bruger med en brugerflade hvor der med succes er stjålet med arme og ben fra Ubuntu, MAC mmfl. Når man har siddet et par uger med en Win7 føles det simpelthen besværligt at arbejde på en XP.

Dertil er det faktisk godt gået at vi stort set kan installere Win7 på alt vores eksisterende hardware uden performence-nedgang. Da Vista kom, estimerede vi at skulle udskifte mindst 40% = 400 Pc'er. Tåbeligt og rigeligt til at vi bankede en prop i det hul, inden pengene fossede ud.

Beklager. Lige som Leopard og Ubuntu 9 er super fede, er Win7 klart det bedste operativsystem fra MS.

 • 0
 • 0
#14 Thomas Ehler

Hej Jarle

Ang. hastighed; Må jeg spørge om tre ting? 1. På dit hjemme-domæne, er din server også opsat som DNS og med sig selv (egen ip-adresse) som Default gateway? 2. Er WS'en sat op med serverens (DNS'ens) ip-adresse som default gateway? 3. Har du opsat Forward- og Reverse lookup zoner på DNS'en? (samt selvfølgelig en forward til din rigtige DNS (Din udbyders).

Ellers vil du ganske sikkert få lov at vente 5 min eller mere...

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere