Windows 11 er landet: Her er nyhederne

Illustration: Skærmdump/Version2
Microsoft har torsdag eftermiddag løftet sløret for den næste udgave af styresystemet.

Et af de mest udbredte stykker software på kloden er kommet i en ny version. Det drejer sig om styresystemet Windows, der nu har nået til version 11. Det fortalte Microsoft på et arrangement i dag, der dog havde tekniske problemer med sendingen.

På grund af en udtalelse, som en udvikler-evangelist hos Microsoft kom med i 2015, fik nogle det indtryk, at Windows 10 skulle være den sidste version af Windows, i hvert fald som varemærke. Men Microsoft har længe givet klare signaler om, at Windows 10 har en slutdato.

»Support til Windows 10 er, i tråd med tidligere versioner, sat til 10 år. Forskellen nu er, at tidsbegrænsningen har at gøre med pc-/tablet-/telefonenhedernes 'levetid', og ikke Windows 10 som styresystem. Supportperioden for Windows 10-maskiner vil variere med enheden, da vores evne til at levere supportopdateringer afhænger af hardwaren, og hvor længe hardwareproducenten vælger at støtte sine enheder,« har direktør for Windows hos Microsoft Norge Christian Almskog tidligere meddelt til Digi.no.

Den nye udgave blev lækket lækket til offentligheden i sidste uge. Microsoft bekræftede senere inddirekte, at den lækkede udgave rent faktisk er Windows 11, skriver Digi.no. Firmaets japanske datterselskab har nemlig indgivet en copyright-klage over det indiske site Beebom, for at være vært for 'en lækket udgave af den endnu ikke udgivne Windows 11.'

Den nye brugergrænseflade og start-menu ligner ifølge flere medier meget det, der oprindeligt fandtes i Windows 10X, som Microsoft droppede. Det var en forenklet Windows til enheder med dobbelt skærm, som blev annulleret til fordel for Windows 11.

Nyhederne: Mindre opdateringer og snaplayouts

Et eksempel på brugerfladen i Windows 11 med faciliteten Windows Widgets, der bygger på kunstig intelligens. Illustration: Skærmdump/Version2

Ifølge produktchef Panos Panoy benytter den nye Windows mindre strøm, og opdateringer er 40 procent mindre end tidligere.

Blandt nyhederne i brugerfladen er en centreret proceslinje. Det er muligt at koordinere brugen af dokumenter mellem en telefon og pc.

En ny funktion med navnet ‘snaplayouts’ kan fordele vinduer på skærmen med forskellige mønstre.

Videotelefoni-tjenesten Teams er nu integreret i Windows, og kontakter kan kaldes op fra den nye proceslinje.

Faciliteten Windows Widgets viser brugertilpasset information samt skræddersyede nyheder og bygger på kunstig intelligens.

Tablets og berøringsfølsomme skærme kan nu bruge 'gestures' og har kontrolflader, der passer bedre til fingre. På samme front kommer et forbedret virtuelt tastatur, samt anvendelse af stemmekommandoer.

Det er også muligt at sende videostrømme til et tv via trådsløst netværk.

Windows Store tilbyder nu producenter at sælge produkter, uden at tage andel af indtægterne, dog på betingelse af, at producenten bruger sin egen 'commerce engine'.

Bedre gaming

Skyrim med og uden Auto HDR slået til. Illustration: Skærmdump/Version2

Windows 11 er også forbedret til spil. Auto HDR kan optimere spils grafik med dramatisk effekt. Direct Storage, som er hentet fra fra Xbox, gør at spil kan loade hurtigere. Game Pack er en indbygget appstore til spil.

Et arrangement senere i dag torsdag klokken 21, henvender sig til udviklere og kan ses live på Youtube.

Den første version af Windows udkom i 1985 og var en grafisk skal oven på DOS-styresystemet. Med Windows 3 delte styresystemet sig i to grene, en professionel udgave med navnet NT og en forbrugerlinje. Forbrugerproduktet fik en ny kerne med Windows 95, og denne linje blev indstillet med Windows Me.

Fra og med Windows XP bygger alle pc- og server-udgaver på NT-kernen. NT var udviklet under ledelse af Dave Cutler, der tidligere havde designet styresystemet VMS for Digital Equipment Corporation.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Nis Schmidt

Fra og med Windows XP bygger alle pc- og server-udgaver på NT-kernen. NT var udviklet under ledelse af Dave Cutler, der tidligere havde designet styresystemet VMS for Digital Equipment Corporation.

VMS fik også sidst i 80erne et vindueslag, kaldet DEC-Windows (som MS-Windows). DC (Dave Cutler) udviklede OS for DEC: RSX-11M til PDP-11 og VAX/ELN, som var selvstændigt RTOS, som mange af os brugte på vores VAXstation som "display server" a la X11, så man havde adgang til produktions- og testclustre fra en "madkasse" med 19" skærm på skrivebordet.

  • 3
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere